Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, δύο δρομείς αποστάσεων αναμείγνυαν βιταμίνες,
πίτουρο βρώμης, πρωτεΐνη γάλακτος και σιρόπι καλαμποκιού στην κουζίνα τους,
δημιουργώντας στην ουσία τις πασίγνωστες πλέον μπάρες πρωτεΐνης.
Σήμερα τις βρίσκουμε παντού, σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, γυμναστήρια, και η
κατανάλωσή τους έχει επεκταθεί πολύ πέρα από τους φανατικούς της άσκησης.
Παρουσιάζονται ως υγιεινά σνακ για όταν είμαστε εν κινήσει ή ακόμα και ως μέρος μιας
υγιεινής διατροφής, σε αντικατάσταση γευμάτων, για αδυνάτισμα κτλ.
Οι μπάρες πρωτεΐνης είναι ένα δημοφιλές σνακ που έχει σχεδιαστεί για να είναι μια βολική
πηγή διατροφής. Πολλοί τα απολαμβάνουν επειδή είναι ένας γρήγορος τρόπος για να
προσθέσουν πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά σε έναν πολυάσχολο και δραστήριο
τρόπο ζωής.
Η παγκόσμια αγορά μάλιστα για τις μπάρες πρωτεΐνης αναπτύσσεται γρήγορα και
αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2026, όπως
αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι ΝΥΤ.
Όχι και τόσο υγιεινή επιλογή
Παρά τη μεγάλη προβολή τους, ωστόσο, οι ειδικοί στη διατροφή λένε ότι οι μπάρες
πρωτεΐνης δεν είναι και τόσο υγιεινές.
Η πρωτεΐνη είναι ένα σημαντικό μέρος της διατροφής μας, καθώς το σώμα μας χρειάζεται
πρωτεΐνη για την οικοδόμηση, τη διατήρηση και την επισκευή των μυών, ενώ τα αμινοξέα
στις πρωτεΐνες βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου μας.
Οι άνθρωποι συνδέουν επίσης ενστικτωδώς την πρωτεΐνη με τη φυσική κατάσταση. Όταν
τρώνε μπάρες πρωτεΐνης, "οι άνθρωποι νομίζουν ότι κάνουν κάτι καλό για την υγεία τους",
λένε ειδικοί.
Ωστόσο, θα δυσκολευτείτε να βρείτε έναν Αμερικανό που χρειάζεται πραγματικά
περισσότερη πρωτεΐνη, είπε ο Eric Rimm, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο
Harvard. Οι περισσότεροι κρεατοφάγοι λαμβάνουν πολύ περισσότερη από τη συνιστώμενη
ημερήσια δόση πρωτεΐνης (η οποία είναι περίπου 0,4 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού
βάρους). Και όσοι δεν τρώνε κρέας μπορούν να λάβουν αρκετή πρωτεΐνη από φυτικές
πηγές όπως το τόφου, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.
Τι περιέχουν
Η θρεπτική σύνθεση μπορεί να διαφέρει σημαντικά μεταξύ των εμπορικών σημάτων —
ακόμη και μεταξύ των γεύσεων.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα διαφορετικά συστατικά τους. Πολλές μπάρες
πρωτεΐνης μπορούν να παρασκευαστούν από χουρμάδες και αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς
καρπούς και σπόρους και δημητριακά ολικής αλέσεως όπως βρώμη ή κινόα.
Η μέση μπάρα πρωτεΐνης περιέχει 5–10 γραμμάρια λίπους, 25–35 γραμμάρια
υδατάνθρακες και 5–10 γραμμάρια φυτικών ινών.
Πολλές μπάρες πρωτεΐνης αποτελούν επίσης μια καλή πηγή μικροθρεπτικών συστατικών,
όπως ασβέστιο, βιταμίνες Β, κάλιο και σίδηρο.
Γενικά, οι περισσότερες μπάρες πρωτεΐνης προσφέρουν 150-400 θερμίδες και 10-20
γραμμάρια πρωτεΐνης, αν και μερικές περιέχουν σχεδόν 30 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά
μερίδα.
Περισσότερη κρυμμένη ζάχαρη ακόμη και από ένα ντόνατς
Πολλές μπάρες πρωτεΐνης περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης και
χρησιμοποιούν ανθυγιεινά γλυκαντικά, όπως σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή
περιεκτικότητα σε φρουκτόζη.
Υπάρχουν δε μπάρες που περιμένουν ακόμη και διπλάσια ποσότητα πρόσθετων σακχάρων
σε σχέση με ένα ντόνατς σοκολάτας.
Σε γενικές γραμμές, όπως επισημαίνουν ειδικοί, οι μπάρες πρωτεΐνης είναι εξαιρετικά
επεξεργασμένα τρόφιμα, με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι. Ο Δρ. Rimm
συμφώνησε: Πολλές μπάρες πρωτεΐνης είναι στην πραγματικότητα απλώς "καραμέλες με
πολύ περισσότερη πρωτεΐνη", είπε.
Οι μπάρες πρωτεΐνης μπορεί να έχουν νόημα για κάποιον που χρειάζεται να αυξήσει την πρόσληψη πρωτεΐνης - για παράδειγμα, έναν βίγκαν που δεν λαμβάνει αρκετή πρωτεΐνη
από τη διατροφή του ή για κάποιον που μόλις έκανε μια έντονη προπόνηση. Αλλά για τον
μέσο άνθρωπο, η προσθήκη ακόμη μιας υψηλής δόσης πρωτεΐνης στη διατροφή - ιδιαίτερα
όταν πρόκειται για πολλή πρόσθετη ζάχαρη - δεν πρόκειται να μας κάνει πιο υγιείς.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr