Follow us

Μύθος οι "υγιεινές" μπάρες πρωτεΐνης: Γιατί τελικά δεν κάνουν και τόσο... καλό στην υγεία μας

Η μέση μπάρα πρωτεΐνης περιέχει 5–10 γραμμάρια λίπους, 25–35 γραμμάρια υδατάνθρακες και 5–10 γραμμάρια φυτικών ινών.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, δύο δρομείς αποστάσεων αναμείγνυαν βιταμίνες,
πίτουρο βρώμης, πρωτεΐνη γάλακτος και σιρόπι καλαμποκιού στην κουζίνα τους,
δημιουργώντας στην ουσία τις πασίγνωστες πλέον μπάρες πρωτεΐνης.

Σήμερα τις βρίσκουμε παντού, σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, γυμναστήρια, και η
κατανάλωσή τους έχει επεκταθεί πολύ πέρα από τους φανατικούς της άσκησης.

Παρουσιάζονται ως υγιεινά σνακ για όταν είμαστε εν κινήσει ή ακόμα και ως μέρος μιας
υγιεινής διατροφής, σε αντικατάσταση γευμάτων, για αδυνάτισμα κτλ.

Οι μπάρες πρωτεΐνης είναι ένα δημοφιλές σνακ που έχει σχεδιαστεί για να είναι μια βολική
πηγή διατροφής. Πολλοί τα απολαμβάνουν επειδή είναι ένας γρήγορος τρόπος για να
προσθέσουν πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά σε έναν πολυάσχολο και δραστήριο
τρόπο ζωής.

Η παγκόσμια αγορά μάλιστα για τις μπάρες πρωτεΐνης αναπτύσσεται γρήγορα και
αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2026, όπως
αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι ΝΥΤ.

Διαβάστε Επίσης

Όχι και τόσο υγιεινή επιλογή

Παρά τη μεγάλη προβολή τους, ωστόσο, οι ειδικοί στη διατροφή λένε ότι οι μπάρες
πρωτεΐνης δεν είναι και τόσο υγιεινές.

Η πρωτεΐνη είναι ένα σημαντικό μέρος της διατροφής μας, καθώς το σώμα μας χρειάζεται
πρωτεΐνη για την οικοδόμηση, τη διατήρηση και την επισκευή των μυών, ενώ τα αμινοξέα
στις πρωτεΐνες βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Οι άνθρωποι συνδέουν επίσης ενστικτωδώς την πρωτεΐνη με τη φυσική κατάσταση. Όταν
τρώνε μπάρες πρωτεΐνης, "οι άνθρωποι νομίζουν ότι κάνουν κάτι καλό για την υγεία τους",
λένε ειδικοί.

Ωστόσο, θα δυσκολευτείτε να βρείτε έναν Αμερικανό που χρειάζεται πραγματικά
περισσότερη πρωτεΐνη
, είπε ο Eric Rimm, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο
Harvard. Οι περισσότεροι κρεατοφάγοι λαμβάνουν πολύ περισσότερη από τη συνιστώμενη
ημερήσια δόση πρωτεΐνης (η οποία είναι περίπου 0,4 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού
βάρους). Και όσοι δεν τρώνε κρέας μπορούν να λάβουν αρκετή πρωτεΐνη από φυτικές
πηγές όπως το τόφου, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.

Διαβάστε Επίσης

Τι περιέχουν

Η θρεπτική σύνθεση μπορεί να διαφέρει σημαντικά μεταξύ των εμπορικών σημάτων —
ακόμη και μεταξύ των γεύσεων.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα διαφορετικά συστατικά τους. Πολλές μπάρες
πρωτεΐνης μπορούν να παρασκευαστούν από χουρμάδες και αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς
καρπούς και σπόρους και δημητριακά ολικής αλέσεως όπως βρώμη ή κινόα.

Η μέση μπάρα πρωτεΐνης περιέχει 5–10 γραμμάρια λίπους, 25–35 γραμμάρια
υδατάνθρακες και 5–10 γραμμάρια φυτικών ινών.

Πολλές μπάρες πρωτεΐνης αποτελούν επίσης μια καλή πηγή μικροθρεπτικών συστατικών,
όπως ασβέστιο, βιταμίνες Β, κάλιο και σίδηρο.

Γενικά, οι περισσότερες μπάρες πρωτεΐνης προσφέρουν 150-400 θερμίδες και 10-20
γραμμάρια πρωτεΐνης, αν και μερικές περιέχουν σχεδόν 30 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά
μερίδα.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερη κρυμμένη ζάχαρη ακόμη και από ένα ντόνατς

Πολλές μπάρες πρωτεΐνης περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης και
χρησιμοποιούν ανθυγιεινά γλυκαντικά,
όπως σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή
περιεκτικότητα σε φρουκτόζη.

Υπάρχουν δε μπάρες που περιμένουν ακόμη και διπλάσια ποσότητα πρόσθετων σακχάρων
σε σχέση με ένα ντόνατς σοκολάτας.

Σε γενικές γραμμές, όπως επισημαίνουν ειδικοί, οι μπάρες πρωτεΐνης είναι εξαιρετικά
επεξεργασμένα τρόφιμα, με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι. Ο Δρ. Rimm
συμφώνησε: Πολλές μπάρες πρωτεΐνης είναι στην πραγματικότητα απλώς "καραμέλες με
πολύ περισσότερη πρωτεΐνη", είπε.

Οι μπάρες πρωτεΐνης μπορεί να έχουν νόημα για κάποιον που χρειάζεται να αυξήσει την πρόσληψη πρωτεΐνης - για παράδειγμα, έναν βίγκαν που δεν λαμβάνει αρκετή πρωτεΐνη
από τη διατροφή του ή για κάποιον που μόλις έκανε μια έντονη προπόνηση. Αλλά για τον
μέσο άνθρωπο, η προσθήκη ακόμη μιας υψηλής δόσης πρωτεΐνης στη διατροφή - ιδιαίτερα
όταν πρόκειται για πολλή πρόσθετη ζάχαρη - δεν πρόκειται να μας κάνει πιο υγιείς.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΓΚΡΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ 30 Απρ 2024 | 21:02

Οδηγός διατροφής για το Πάσχα - Τι να κάνετε, τι να αποφύγετε στο γιορτινό τραπέζι

Οι συστάσεις της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τη διατροφή τις ημέρς του Πάσχα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 29 Απρ 2024 | 07:52

Αυτές είναι οι τροφές που μπορούμε να καταναλώνουμε και μετά την ημερομηνία λήξης

Μπορούμε να καταναλώνουμε τρόφιμα και μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία; Πότε είναι "ασφαλές" να αγνοήσουμε τις συστάσεις;

NATURE MENTAL HEALTH 28 Απρ 2024 | 09:17

Πώς η διατροφή επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου: Τι συμβαίνει με τη φαιά ουσία που συνδέεται με την ευφυΐα

Η μελέτη, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Mental Health - Η ισορροπημένη διατροφή συσχετίστηκε με καλύτερη ψυχική υγεία και γνωστική λειτουργία

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ 26 Απρ 2024 | 09:30

Οδηγός σωστής διατροφής: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη διατροφή του κατοικιδίου σας

Ποια συστατικά πρέπει να περιλαμβάνει η τροφή για τα κατοικίδιά μας - Τα πλεονεκτήματα των hyper-premium τροφών.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 26 Απρ 2024 | 07:12

Αυτές είναι οι 8 βλαβερές συνήθειες που μας γερνάνε πιο γρήγορα

Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον χρόνο, μπορούμε όμως να επιβραδύνουμε τα σημάδια του χρόνου πάνω μας.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 24 Απρ 2024 | 07:45

Γιατί η ανθυγιεινή διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου: Οι επιστήμονες βρήκαν τον "κρίκο" που λείπει

Η κακή διατροφή σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2, αλλά και με την εμφάνιση καρκίνου.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 22 Απρ 2024 | 07:40

Τα πέντε τρόφιμα που οι καρδιολόγοι θα ήθελαν να σταματήσουμε να τρώμε - Με τι να τα αντικαταστήσουμε

Ενας στους 10 ανθρώπους ηλικίας 30 - 70 ετών πεθαίνουν πρόωρα από καρδιαγγειακά νοσήματα. Τουλάχιστον το 80% αυτών των πρόωρων θανάτων θα μπορούσε να προληφθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΒΙΓΚΑΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 17 Απρ 2024 | 07:13

Γιατί τα κρέατα φυτικής προέλευσης δεν είναι και τόσο υγιεινά σε σχέση με το κόκκινο κρέας - Τι έδειξε νέα μελέτη

Επιστήμονες συνέκριναν τη διατροφή που περιέχει πραγματικό κρέας με αυτή που περιλαμβάνει κρέας φυτικής προέλευσης όσον αφορά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής υγείας και τον διαβήτη.

ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ 11 Μαϊ 2024 | 08:56

Η σχέση του ελαιόλαδου με την άνοια - Τι ανακάλυψαν ερευνητές του Χάρβαρντ

Η μελέτη σε 92.000 ενήλικες και η σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν πότε ή σπάνια ελαιόλαδο.

ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ 10 Μαϊ 2024 | 07:42

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα - Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, νάτριο, κορεσμένα λιπαρά, τρανς λιπαρά, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και πολύ λίγες φυτικές ίνες.

COVID-19 09 Μαϊ 2024 | 07:28

Γιατί αποσύρθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορονοϊό: Πόσο πιθανός είναι πραγματικά ο κίνδυνος θρομβώσεων

Η AstraZeneca ξεκίνησε την παγκόσμια απόσυρση του εμβολίου λόγω "πλεονάσματος διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων" μετά την πανδημία.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ 08 Μαϊ 2024 | 07:37

Οι 4 τροφές που πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, λαχανικών, φρούτων και οσπρίων για να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

ΕΡΕΥΝΑ 04 Μαϊ 2024 | 08:50

Οι άνδρες ή οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο; Η επιστήμη δίνει την απάντηση

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου, ενώ οι γυναίκες είναι πιο συχνό να υποφέρουν από αϋπνία και να αναφέρουν χαμηλότερη ποιότητα ύπνου.