Κάθε φθινόπωρο, όλοι ψάχνουμε τον πιο "έξυπνο” τρόπο να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας. Το μέλι, οι ταμπλέτες και η βιταμίνη C έχουν καθημερινή θέση στο γραφείο ή την τσάντα μας, όμως οι ειδικοί υπενθυμίζουν πως η πραγματική άμυνα δεν κρύβεται σε ένα σφηνάκι λεμόνι ή ένα χάπι. Όπως επισημαίνει η ανοσολόγος Jenna Macciochi στην Daily Mail, η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού δεν είναι θέμα τύχης, ούτε ενός χαπιού βιταμινών.
Περίπου το 70% της ανοσολογικής μας δύναμης βρίσκεται στο πεπτικό σύστημα, και η υγεία του εξαρτάται από τη σύνθεση και την ποικιλία της διατροφής μας, όχι από "μαγικά" superfoods. "Κανένα θρεπτικό συστατικό δεν λειτουργεί μόνο του. Η δύναμη βρίσκεται στον συνδυασμό τους", τονίζει η Dr Macciochi, θυμίζοντάς μας ότι ένα ισχυρό ανοσοποιητικό χτίζεται καθημερινά μέσα από μικρές, σταθερές επιλογές.
Στην ίδια γραμμή, η διατροφολόγος Dr Carrie Ruxton και ο καθηγητής ανοσολογίας Daniel Davis από το Imperial College London υπενθυμίζουν πως ο ύπνος, η άσκηση και η διαχείριση του στρες είναι εξίσου καθοριστικά για την άμυνά σου όσο και το φαγητό στο πιάτο σου.
Κι αφού οι ειδικοί συμφωνούν ότι η θωράκιση του ανοσοποιητικού ξεκινά από τη διατροφή, ήρθε η ώρα να δεις ποιες τροφές έχουν πραγματικά επιστημονική στήριξη, πέρα από τη βιταμίνη C που έχει μονοπωλήσει τη συζήτηση.
1. Γιαούρτι και ζυμωμένα τρόφιμα
Το πεπτικό σύστημα είναι το κέντρο ελέγχου του ανοσοποιητικού σου, και εκεί χρειάζεται η σωστή "ισορροπία" μικροβίων. Η Macciochi επισημαίνει πως τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το τυρί και το kimchi μπορούν να βελτιώσουν αυτή την ισορροπία.
Μάλιστα, μελέτη του Stanford School of Medicine έδειξε ότι άνθρωποι που κατανάλωναν ζυμωμένα τρόφιμα για 10 εβδομάδες είχαν μεγαλύτερη ποικιλία ωφέλιμων μικροβίων και λιγότερη φλεγμονή. Όπως λέει η Dr Macciochi: "Ακόμη και ένα κεσεδάκι γιαούρτι την ημέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά".
Δείτε περισσότερα στο shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr