Πώς θα καταλάβετε ότι τα παιδιά σας χρειάζονται γυαλιά όρασης

Τα οφθαλμολογικά προβλήματα των παιδιών της σχολικής ηλικίας δεν είναι εύκολο να εντοπισθούν, καθώς μερικές φορές τα παιδιά δεν δείχνουν σημάδια ότι δεν βλέπουν καλά

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πώς θα καταλάβετε ότι τα παιδιά σας χρειάζονται γυαλιά όρασης

Γράφει η κα. Γεωργία Χρούσου, Παιδοοφθαλμίατρος

Διευθύντρια Οφθαλμολογικού Τμήματος Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, Καθηγήτρια Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Georgetown, ΗΠΑ

Η μυωπία είναι η συχνότερη διαθλαστική ανωμαλία. Σ' αυτήν το παιδί δεν μπορεί να δει καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά ενώ βλέπει καθαρά τα κοντινά του αντικείμενα. Στη μυωπία, ο προσθιοπίσθιος άξονας του ματιού είναι μακρύτερος του φυσιολογικού και τα αντικείμενα δεν εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή, αλλά μπροστά του. Συχνά το παιδί μισοκλείνει τα μάτια μικραίνοντας τη βλεφαρική σχισμή για να δει καλύτερα μακριά.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να έχει το παιδί πονοκεφάλους, κούραση ματιών και να μη βλέπει τον πίνακα στο σχολείο του (με όλα τα επακόλουθα). Η μυωπία όπως και τα υπόλοιπα διαθλαστικά σφάλματα, οφείλεται κυρίως σε γενετικούς λόγους,. Δεν είναι απαραίτητο οι γονείς να έχουν μυωπία για να την αναπτύξει το παιδί, μολονότι εάν ο ένας ή και οι δύο γονείς έχουν μυωπία, οι πιθανότητες να αναπτύξει το παιδί μυωπία είναι αυξημένες.

Η υπερμετρωπία είναι το αντίθετο της μυωπίας. Εδώ ο προσθιοπίσθιος άξονας του ματιού είναι πιο κοντός και τα αντικείμενα και πάλι δεν εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή και φαίνονται θολά. Κάθε μικρό παιδί έχει κάποιο βαθμό υπερμετρωπίας γιατί το μήκος του ματιού ενός παιδιού είναι φυσιολογικά μικρότερο από αυτό του ενήλικα. Η φυσιολογική αυτή υπερμετρωπία μειώνεται με την ηλικία. Εάν η υπερμετρωπία του παιδιού όμως είναι μεγαλύτερη της φυσιολογικής, τότε χρειάζονται γυαλιά. Χαρακτηριστικό της υπερμετρωπίας είναι ότι τα παιδιά καταφέρνουν και βλέπουν καλά γιατί ενεργοποιούν το μηχανισμό της προσαρμογής του φακού του ματιού. Εάν δεν φορέσουν, όμως, γυαλιά τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν κούραση των ματιών και πονοκεφάλους ιδιαίτερα με το διάβασμα, καθώς και σε μερικές περιπτώσεις συγκλίνοντα στραβισμό και διπλωπία. Πολλές φορές είναι ο στραβισμός που φέρνει τα παιδιά αυτά στον οφθαλμίατρο.

Ο αστιγματισμός χαρακτηρίζεται από μειωμένη όραση τόσο για μακριά όσο και για κοντά. Οφείλεται κυρίως στο ότι η διαθλαστική δύναμη του κερατοειδούς δεν είναι η ίδια σε όλους τους μεσημβρινούς με αποτέλεσμα η εστίαση των αντικειμένων στον αμφιβληστροειδή να είναι θολή (ο κερατοειδής και ο φακός του ματιού μας είναι τα κύρια διαθλαστικά μέσα που διαθέτει το μάτι για τη σωστή εστίαση / καθαρή όραση). Ο αστιγματισμός μπορεί να υπάρχει από μόνος του ή να συνυπάρχει με μυωπία ή υπερμετρωπία.

Και οι τρεις διαθλαστικές ανωμαλίες διορθώνονται μετά την ηλικία των 18 ετών με Laser, αλλά στην παιδική ηλικία μόνο γυαλιά ενδείκνυνται, ενώ οι φακοί επαφής συνιστώνται μετά την ηλικία των 13 ετών. Η έγκαιρη χορήγηση γυαλιών σε όλες τις περιπτώσεις είναι επιβεβλημένη για τη βελτίωση της όρασης και την αποφυγή αμβλυωπίας (“τεμπέλικο μάτι”).

Ιδιαίτερα για τα παιδιά της σχολικής ηλικίας, τα γυαλιά μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στη σωστή λειτουργία τους στο σχολείο. Τα περισσότερα παιδιά των μικρών τάξεων που χρειάζονται γυαλιά, δεν παραπονιούνται ότι δεν βλέπουν καλά τον πίνακα, με αποτέλεσμα να μένουν πίσω στο σχολικό πρόγραμμα και να γίνονται εσωστρεφή. Συνιστάται η εξέταση όλων των παιδιών από οφθαλμίατρο πριν από το νηπιαγωγείο ακόμα και αν δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα όρασης ή οικογενειακό ιστορικό γυαλιών.

Το Παιδοοφθαλµολογικό Τµήµα του Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, διαθέτει ∆ιαγνωστικό και Χειρουργικό Τοµέα, ικανό να προσφέρει ολοκληρωμένη αντιμετώπιση σε όλο το φάσµα των οφθαλµολογικών παθήσεων που μπορεί να εμφανίσει ένα παιδί. Σ’ αυτό συμβάλλουν -εκτός από τους κορυφαίους ιατρούς μας- και οι ειδικά διαµορφωµένες οφθαλµολογικές αίθουσες, εξοπλισµένες με τα πλέον σύγχρονα χειρουργικά μηχανήματα τελευταίας γενιάς.

Πηγή: www.mitera.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 23 Σεπ 2021 | 08:56

Κορονοϊός: Γιατί η βαριά νόσος μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στο ανοσοποιητικό σύστημα

Η βαριά νόσος Covid-19 υπάρχει πιθανότητα να ωθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να παράγει τα λεγόμενα αυτο-αντισώματα.

23 Σεπ 2021 | 06:30

Πώς θα αποκτήσω αντοχή στο τρέξιμο (στο διάδρομο ή στο δρόμο);

Να πώς θα αντέχετε να τρέχετε περισσότερο στις προπονήσεις σας.

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ 22 Σεπ 2021 | 17:05

ΕΟΦ: Ανάκληση δύο σκευασμάτων διατροφής και υγείας από την αγορά

Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε την απαγόρευση διακίνησης συμπληρώματος διατροφής και σκευάσματος

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ LOCKDOWN 22 Σεπ 2021 | 10:23

Γιαμαρέλλου: Ανεμβολίαστοι το 93% των διασωληνωμένων που πεθαίνουν - Έξι στους 10 στη Β. Ελλάδα δεν έχουν εμβολιαστεί

Οι υψηλοί θάνατοι από κορονοϊό θα συνεχιστούν αν δεν αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών, είπε η κ. Γιαμαρέλλου. Η εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 22 Σεπ 2021 | 10:22

Τα λιπαρά των γαλακτοκομικών μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Χαράς ευαγγέλια για όσους θέλουν να τρώνε πολλά γαλακτοκομικά ακόμη και με πλήρη λιπαρά.

22 Σεπ 2021 | 06:30

Διατροφικές συνήθειες που θα σας χαρίσουν "επίπεδη κοιλιά"

Τι προσαρμογές πρέπει να κάνετε στην διατροφή σας σύμφωνα με τους διατροφολόγους για να φύγει το "φούσκωμα" από την κοιλιά.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ 21 Σεπ 2021 | 21:56

Εμβόλια: Ποια και πότε πρέπει να κάνουν οι έγκυες - Οι συστάσεις των ειδικών

Πόσα και ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν οι έγκυες για την προστασία τη δική τους αλλά και του εμβρύου.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥ 21 Σεπ 2021 | 21:26

Ανησυχία για την μετάλλαξη Δέλτα: Εκτόπισε τρεις παραλλαγές και εντοπίζεται πλέον σε 185 χώρες

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει γίνει πιο ισχυρή, πιο μεταδοτική, ανταγωνίζεται και αντικαθιστά τους άλλους ιούς που κυκλοφορούν.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗ 21 Σεπ 2021 | 20:59

Κορονοϊός: Συμφωνία ΕΕ με την Eli Lilly για την προμήθεια θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε σύμβαση με τη φαρμακευτική Eli Lilly για την προμήθεια θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων για ασθενείς με κορονοϊό

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ 21 Σεπ 2021 | 18:40

Επίσκεψη στον οδοντίατρο: Πότε χρειάζεται τελικά rapid test - Διευκρινίσεις από το Υπουργείο Υγείας

Σε ποιες περιπτώσεις είναι υποχρεωτική η διενέργεια rapid test για επίσκεψη στον οδοντίατρο

21 Σεπ 2021 | 15:25

Παγκόσμιος Μήνας Αλτσχάιμερ: Όταν χάνονται αναμνήσεις, χάνονται κομμάτια ζωής

"Χαμένες Αναμνήσεις": Μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ, με στόχο την ενίσχυση των δράσεων υποστήριξης των συνανθρώπων μας με άνοια και των φροντιστών τους.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ 21 Σεπ 2021 | 09:40

Εμβόλια: Πώς προστατεύουν τους ασθενείς με καρκίνο -Τι δείχνουν οι μελέτες για Pfizer, Moderna, AstraZeneca

Τα εμβόλια προστατεύουν τους ασθενείς με καρκίνο. Νέες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι ο εμβολιασμός τους είναι ασφαλής και αποτελεσματικός.

21 Σεπ 2021 | 08:52

Διατροφή και αυτοάνοσες παθήσεις: Πώς μπορεί να σε βοηθήσει;

Η Δήμητρα Γλυνού, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές, διερευνά τη σχέση ανάμεσα στα αυτοάνοσα και στη διατροφή.