Η διαλειμματική νηστεία έχει αποκτήσει φανατικούς υποστηρικτές ως μια απλή και
αποτελεσματική μέθοδος για να χάσουμε κιλά. Η βασική της αρχή είναι η κατανάλωση
φαγητού μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό "παράθυρο" μέσα στη μέρα, π.χ. 8 ώρες
φαγητό και 16 ώρες νηστεία. Αυτό το διατροφικό μοτίβο, γνωστό και ως "χρονικά
περιορισμένη κατανάλωση τροφής", φαίνεται να έχει και μακροχρόνια οφέλη, σύμφωνα με
νέα επιστημονικά δεδομένα.
Σε πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας (ECO
2025), ερευνητές από την Ισπανία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διαλειμματική νηστεία
μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στην απώλεια βάρους αλλά και στη μακροχρόνια διατήρησή
του, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας που επιλέγει κανείς να τρώει.
Για τη μελέτη, οι επιστήμονες παρακολούθησαν 99 άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα για 12
εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες:
- ομάδα με συνηθισμένο διατροφικό πρόγραμμα (τρώνε για 12 ώρες ή περισσότερο
- καθημερινά),
- ομάδα με πρωινή διαλειμματική νηστεία (παράθυρο φαγητού 8 ωρών που ξεκινά πριν τις
- 10:00 π.μ.),
- ομάδα με απογευματινή διαλειμματική νηστεία (παράθυρο φαγητού 8 ωρών που ξεκινά
- μετά τη 1:00 μ.μ.),
- ομάδα με ελεύθερη επιλογή 8ωρου διατροφικού παραθύρου.
Μετά από 12 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν οποιαδήποτε μορφή
διαλειμματικής νηστείας έχασαν περισσότερο βάρος από την ομάδα που συνέχισε με το
συνηθισμένο μοτίβο διατροφής. Μάλιστα, όλοι παρουσίασαν μείωση στην περίμετρο
μέσης και γοφών, με την πρωινή ομάδα να εμφανίζει τη μεγαλύτερη βελτίωση.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Alba Camacho-Cardenosa, "το σημαντικό
εύρημα είναι ότι ο περιορισμός της χρονικής διάρκειας κατανάλωσης τροφής οδηγεί σε
απώλεια βάρους χωρίς την ανάγκη αυστηρής καταμέτρησης θερμίδων". Η ίδια επισημαίνει
ότι αυτή η στρατηγική μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να μειώσουν φυσικά την
ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, απλά περιορίζοντας το πότε τρώνε, όπως μεταδίδει το
Medical News Today.
Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, έναν χρόνο μετά, οι συμμετέχοντες στις τρεις
ομάδες διαλειμματικής νηστείας κατάφεραν να διατηρήσουν την απώλεια βάρους, σε
αντίθεση με όσους ακολούθησαν το συνηθισμένο διατροφικό πρόγραμμα, οι οποίοι
παρουσίασαν αύξηση βάρους και περιφέρειας μέσης.
Ο Δρ. Mir Ali, χειρουργός παχυσαρκίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχολίασε τα ευρήματα
λέγοντας ότι "η διάρκεια της αποχής από το φαγητό φαίνεται να έχει μεγαλύτερη σημασία
από την ώρα της ημέρας κατά την οποία καταναλώνουμε τα γεύματα". Παράλληλα,
σημείωσε την ανάγκη να εξεταστεί στο μέλλον πώς συνδυάζεται η διαλειμματική νηστεία
με άλλα διατροφικά πρότυπα, όπως η μεσογειακή διατροφή, καθώς και ποιο είναι το
ελάχιστο ωφέλιμο διάστημα νηστείας.
Για όσους σκέφτονται να δοκιμάσουν τη διαλειμματική νηστεία, η διαιτολόγος Monique
Richard προτείνει πρώτα να αξιολογήσουν το προσωπικό τους πρόγραμμα και τις διατροφικές ανάγκες τους. Συνιστά να σχεδιάσουν μια τυπική ημέρα διατροφής,
εξετάζοντας αν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους μέσα σε ένα 8ωρο παράθυρο.
Σημαντικό είναι επίσης να αναρωτηθούμε:
- Γιατί τρώμε; Από πραγματική πείνα ή από συνήθεια ή βαρεμάρα;
- Πώς τρώμε; Με προσοχή και αργά ή βιαστικά στο πόδι;
- Τι τρώμε; Θρεπτικές τροφές ή πρόχειρα και επεξεργασμένα σνακ;
-
Πότε τρώμε; Σε σταθερές ώρες ή ακανόνιστα μέσα στη μέρα ή τη νύχτα;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr