Τα λαχανικά είναι πιο υγιεινά αν τα τηγανίζετε

Προτιμάτε να τηγανίζετε τα λαχανικά και όχι να τα βράζετε, λένε Ισπανοί ερευνητές που καταρρίπτουν τον μύθο του «υγιεινού» βρασμού και του ανθυγιεινού τηγανιού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το τηγάνισμα των λαχανικών είναι ένας πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος σε σύγκριση με το βράσιμο και μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με Ισπανούς ερευνητές.

Την μελέτη πραγματοποίησαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γρανάδας και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Food Chemistry. Αυτό που έκαναν, ήταν να μαγειρέψουν 120 γραμμάρια πατάτας, κολοκύθας, ντομάτας και μελιτζάνας χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους, όπως τηγάνισμα, τσιγάρισμα, βράσιμο σε σκέτο νερό και βράσιμο σε μείγμα νερού και ελαίου.

Το λάδι, ως μέσο μεταφοράς της θερμότητας, αυξάνει την ποσότητα των φαινολών, σε αντίθεση με τις άλλες μεθόδους μαγειρέματος, όπως το βράσιμο

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το τηγάνισμα των λαχανικών αυξάνει το επίπεδο των φαινολών, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, του διαβήτη αλλά και της απώλειας της όρασης.

«Το λάδι, ως μέσο μεταφοράς της θερμότητας, αυξάνει την ποσότητα των φαινολών, σε αντίθεση με τις άλλες μεθόδους μαγειρέματος, όπως το βράσιμο, όπου η θερμότητα μεταφέρεται μέσω του νερού στα λαχανικά» δήλωσε η καθηγήτρια Σαμανιένγκο Σάντσεθ, που συμμετείχε στην έρευνα.

Αυτό που συμβαίνει στην διαδικασία του τηγανίσματος είναι ότι οι φαινόλες από το λάδι μεταφέρονται στα λαχανικά εμπλουτίζοντας αυτές τις ευεργετικές ουσίες που εκ φύσεως υπάρχουν στα λαχανικά.

Μάλιστα – όπως επισημαίνουν οι ερευνητές - όταν η ποσότητα των φαινολών σε ωμά λαχανικά είναι εκ φύσεως υψηλή, η συνολική ποσότητά τους αυξάνεται ακόμη περισσότερο αν χρησιμοποιηθεί στο τηγάνισμα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ 25 Φεβ 2020 | 20:34

Κοροναϊός – COVID-19: Τι πρέπει να ξέρουμε σε 22 ερωτήσεις - απαντήσεις

Έναν πρακτικό και χρήσιμο οδηγό με πληροφορίες για τον νέο κοροναϊό Covid-19 και για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν όσοι πολίτες έχουν βάσιμη υποψία ότι πιθανώς έχουν προσβληθεί από αυτόν εξέδωσε ο ΕΔΟΕΑΠ.

«ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΤΥΠΗΣΕΙ, ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ, ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ» 25 Φεβ 2020 | 15:44

Κοροναϊός: Η ΠΟΥ δεν κηρύσσει πανδημία, προειδοποιεί τις χώρες να προετοιμασθούν

Οι χώρες πρέπει να είναι προετοιμασμένες ότι ο ιός "θα τους χτυπήσει, κυριολεκτικά, την πόρτα", προειδοποίησε ο εκπρόσωπος.

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ 24 Φεβ 2020 | 19:12

Κοροναϊός: Το βίντεο του Υπουργείου Υγείας για το πως να προστατευτείτε

Με ένα βίντεο, μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθούμε προκειμένου να προστατευθούμε από τον κοροναϊό

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ 24 Φεβ 2020 | 17:34

Κοροναϊός: Τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε - Οι οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας

Τήρηση κανόνων υγιεινής για την προστασία και την πρόληψη της μετάδοσης του νέου κοροναϊού

24 Φεβ 2020 | 17:06

Σαρακοστιανά: Οσα πρέπει να ξέρουμε και τι να αποφεύγουμε

Τι πρέπει να γνωρίζουν…    Τι πρέπει να αποφεύγουν…    Που πρέπει να καταγγέλλουν… οι καταναλωτές για τα Σαρακοστιανά

ΔΗΛΩΣΗ ΣΟΚ 24 Φεβ 2020 | 15:39

Τσιόδρας: Είμαστε ένα δευτερόλεπτο πριν από την πανδημία

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας: "Κάνουμε ότι μπορούμε για να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο έτοιμοι. Με εκατοντάδες πτήσεις και ανθρώπους που ταξιδεύουν, για έναν ιό με ήπια συμπτώματα είναι δύσκολο να ελέγξεις τις πύλες εισόδου".

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ,ΜΕΘ, ΜΑΣΚΕΣ 24 Φεβ 2020 | 15:25

ΠΟΕΔΗΝ: Ανησυχία στο προσωπικό των νοσοκομείων

Από την ΠΟΕΔΗΝ εκτιμάται πως χρειάζεται άμεσα η πρόσληψη 2.000 υγειονομικών υπαλλήλων, για να ανοίξουν οι 100 κλειστές κλίνες ΜΕΘ και να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των περιστατικών.

21 Φεβ 2020 | 16:24

Οι 6+1 τάσεις που ακολουθούν εταιρίες για την ψυχική υγεία των εργαζόμενων

Η επικέντρωση στην καθημερινή υποστήριξη των εργαζομένων και η ενδυνάμωση μέσω προγραμμάτων που φροντίζουν την ψυχική τους υγεία, αρχίζουν να λαμβάνουν κυρίαρχη θέση στη λειτουργία των οργανισμών

20 Φεβ 2020 | 15:30

Τι κάνει τόσο ιδιαίτερους τους σκύλους; Η αγάπη, απαντάει η επιστήμη

Ο 59χρονος ψυχολόγος ζώων, ο οποίος είναι Βρετανός, ξεκίνησε να μελετάει τους σκύλους στις αρχές του 2000

ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΙΑΜΟΝΗ 18 Φεβ 2020 | 17:24

To εντυπωσιακό κάστρο Belvoir του «The Crown» στο Airbnb

Μπορείτε να νοικιάσετε τη βασιλική σουίτα στο κάστρο Belvoir που παρουσιάζεται στη σειρά The Crown

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΛΙΣΤΑ 18 Φεβ 2020 | 16:24

Χρυσοί Σκούφοι 2020: Τα 28 καλύτερα εστιατόρια στην Ελλάδα

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια λαμπερή τελετή.