
Το τηγάνισμα των λαχανικών είναι ένας πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος σε σύγκριση με το βράσιμο και μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με Ισπανούς ερευνητές.
Την μελέτη πραγματοποίησαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γρανάδας και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Food Chemistry. Αυτό που έκαναν, ήταν να μαγειρέψουν 120 γραμμάρια πατάτας, κολοκύθας, ντομάτας και μελιτζάνας χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους, όπως τηγάνισμα, τσιγάρισμα, βράσιμο σε σκέτο νερό και βράσιμο σε μείγμα νερού και ελαίου.
Το λάδι, ως μέσο μεταφοράς της θερμότητας, αυξάνει την ποσότητα των φαινολών, σε αντίθεση με τις άλλες μεθόδους μαγειρέματος, όπως το βράσιμο
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το τηγάνισμα των λαχανικών αυξάνει το επίπεδο των φαινολών, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, του διαβήτη αλλά και της απώλειας της όρασης.
«Το λάδι, ως μέσο μεταφοράς της θερμότητας, αυξάνει την ποσότητα των φαινολών, σε αντίθεση με τις άλλες μεθόδους μαγειρέματος, όπως το βράσιμο, όπου η θερμότητα μεταφέρεται μέσω του νερού στα λαχανικά» δήλωσε η καθηγήτρια Σαμανιένγκο Σάντσεθ, που συμμετείχε στην έρευνα.
Αυτό που συμβαίνει στην διαδικασία του τηγανίσματος είναι ότι οι φαινόλες από το λάδι μεταφέρονται στα λαχανικά εμπλουτίζοντας αυτές τις ευεργετικές ουσίες που εκ φύσεως υπάρχουν στα λαχανικά.
Μάλιστα – όπως επισημαίνουν οι ερευνητές - όταν η ποσότητα των φαινολών σε ωμά λαχανικά είναι εκ φύσεως υψηλή, η συνολική ποσότητά τους αυξάνεται ακόμη περισσότερο αν χρησιμοποιηθεί στο τηγάνισμα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr