Follow us

Δικαίως αντιδρούν οι Γάλλοι για τη σύνταξη στα 64; - Ανάλυση της Deutsche Welle

Το γαλλικό σύστημα συνταξιοδότησης είναι γενναιόδωρο σε σχέση με άλλα, παρόλα αυτά οι Γάλλοι εξεγείρονται. Σε άλλες χώρες οι εργαζόμενοι πρέπει να δουλέψουν πολύ περισσότερο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το γαλλικό σύστημα συνταξιοδότησης είναι γενναιόδωρο σε σχέση με άλλα, παρόλα αυτά οι Γάλλοι εξεγείρονται. Σε άλλες χώρες οι εργαζόμενοι πρέπει να δουλέψουν πολύ περισσότερο.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Σε πολλές χώρες, κυρίως στη Γερμανία, οι άνθρωποι κουνούν το κεφάλι όλο απορία, γιατί γι αυτούς το όριο είναι υψηλότερο. "Είναι πάντοτε δύσκολο να συγκρίνουμε τα συνταξιοδοτικά συστήματα, διότι είναι περίπλοκα και πολύ διαφορετικά. Αυτή η σύγκριση είναι απλά στρεβλή", υποστηρίζει ο Ούλριχ Μπέκερ του Ινστιτούτου Max-Planck για το Κοινωνικό Δίκαιο και την Κοινωνική Πολιτική, το οποίο συγκρίνει τα συνταξιοδοτικά συστήματα παγκοσμίως.

Αυτό που προκαλεί τόσες αντιδράσεις στη Γαλλία αφορά στο συντομότερο δυνατό χρονικό σημείο κατά το οποίο οι εργαζόμενοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς μειώσεις στη σύνταξη, υπό την προϋπόθεση να έχουν εργαστεί επί 45 χρόνια. Στη Γερμανία αυτό γίνεται όταν ο εργαζόμενος αγγίξει τα 63 έτη. Μια σύνταξη χωρίς περικοπές και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η διάρκεια της απασχόλησης, προβλέπεται και στη Γαλλία μόνο στην ηλικία των 67 ετών – κάτι που θα παραμείνει έτσι και με τη μεταρρύθμιση.

Οι Γάλλοι συνταξιούχοι μέχρι στιγμής βρίσκονται σε αρκετά καλή θέση σε σχέση με τη διεθνή κοινότητα εάν ληφθούν υπόψη τρία δεδομένα: το ποσό της σύνταξης, η ηλικία συνταξιοδότησης και η περίοδος συνταξιοδοτικού δικαιώματος, δηλαδή το προσδόκιμο ζωής κατά την έναρξη της συνταξιοδότησης.

Καλές πιθανότητες διατήρησης του βιοτικού επιπέδου στην τρίτη ηλικία

Η δυνατότητα διατήρησης του βιοτικού επιπέδου κατά τη συνταξιοδότηση εξαρτάται από το λεγόμενο καθαρό ποσοστό αναπλήρωσης σύνταξης, αυτό δηλαδή που απομένει από το καθαρό εισόδημα που έχει λάβει κάποιος κατά μέσο σε τη διάρκεια του εργασιακού του βίου. Στη Γαλλία, αυτό ήταν ένα εντυπωσιακό 74,4% το 2020, που θα σήμαινε ότι όποιος πήρε από τον εργοδότη κατά μέσο όρο 2.500 ευρώ το μήνα, θα λάβει περίπου 1.860 ευρώ σύνταξη.

Διαβάστε Επίσης

Το καθαρό ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων στη Γαλλία είναι κατά 14% υψηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, ενώ στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 52,9%. Το καθαρό ποσοστό αναπλήρωσης σύνταξης στη Γαλλία θα μπορούσε να μειωθεί για πολλούς μελλοντικά διότι εκτός από την ελάχιστη ηλικία, θα πρέπει να αυξηθεί και ο αριθμός των ετών απασχόλησης. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει ιδιαιτέρως αυτούς με χαμηλά εισοδήματα, επειδή, συνήθως, είναι εκείνοι ξεκινούν να εργάζονται νωρίτερα. Από την άλλη, όσοι αρχίζουν να καταβάλλουν συνταξιοδοτικές εισφορές σε ηλικία 25 χρονών λόγω σπουδών, είναι ήδη 67 ετών μετά από 42 χρόνια εργασίας και λαμβάνουν πλήρη σύνταξη. Ως αντιστάθμισμα, ωστόσο, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος προβλέπει αύξηση της ελάχιστης σύνταξης σε περίπου 1.200 ευρώ για τους άγαμους, η οποία τώρα βρίσκεται στα 961,08 ευρώ, γεγονός που τοποθετεί τη Γαλλία στη μέση της σχετικής συγκριτικής λίστας του ΟΟΣΑ.

Παρεμπιπτόντως, η Γερμανία είναι μία από τις λίγες χώρες χωρίς ελάχιστη σύνταξη. Ωστόσο, οι χαμηλοσυνταξιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για αύξηση. Σε πολλές χώρες, οι άνθρωποι δέχονται να μειωθεί η συνταξή τους προκειμένου να εγκαταλείψουν τη δουλειά νωρίτερα. Στη Γαλλία, οι άνδρες συνταξιοδοτούνται κατά μέσο όρο στα 60,4 έτη, οι γυναίκες στα 60,9 έτη.

Ταυτοχρόνως, το προσδόκιμο ζωής είναι ιδιαίτερα υψηλό στη Γαλλία. Έτσι, εξετάζοντας την περίοδο που οι πρώην εργαζόμενοι μπορούν να απολαύσουν τη σύνταξή τους, μόνο οι Λουξεμβουργιανοί (24 χρόνια) ξεπερνούν τους Γάλλους (23,5 χρόνια). Παρομοίως, μόνο οι Ελληνίδες (28,4 χρόνια) και οι Ισπανίδες (27,7 χρόνια) ξεπερνούν τις Γαλλίδες (27,1 χρόνια).

Το συνταξιοδοτικό σύστημα και η γήρανση του πληθυσμού

Αλλά αυτός ακριβώς είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση θεώρησε απαραίτητη την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, λέει ο Μπέκερ: "Η Γαλλία πρέπει να προσαρμόσει αποτελεσματικά το συνταξιοδοτικό σύστημα στη δημογραφική αλλαγή". Για τα συνταξιοδοτικά ταμεία, αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι οι άνθρωποι γερνούν ολοένα και περισσότερο, διότι η σύνταξη πρέπει να καταβάλλεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δίχως να έχουν αυξηθεί οι εισφορές. Επιπλέον, τα ποσοστά γεννήσεων μειώνονται και, ως εκ τούτου, όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν εισφορές για όλο και περισσότερους συνταξιούχους.


Κανένα συνταξιοδοτικό σύστημα δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα αποκλειστικά με τις εισφορές των ασφαλισμένων. Και δεν είναι μόνο τα μοντέλα συνταξιοδότησης που χρηματοδοτούνται από φόρους, όπως είναι και η πρόθεση. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, στην αναγνώριση συντάξιμου χρόνου υπολογίζονται τα χρόνια σπουδών στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο, όπως και η ανατροφή των παιδιών, και το ποσό καταλύπτεται από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και όχι από συνταξιοδοτικές εισφορές. Ωστόσο, πολλά συνταξιοδοτικά ταμεία καταγράφουν επίσης απώλειες που πρέπει να αντισταθμίζονται με χρήματα φορολογουμένων. Και όσο πιο γενναιόδωρες είναι οι συντάξεις, και όσο λιγότερο ευνοϊκά είναι τα δημογραφικά στοιχεία, τόσο μεγαλύτερες τείνουν να είναι αυτές οι επιδοτήσεις.

Διαβάστε Επίσης

Στη Γαλλία, οι κρατικές επιδοτήσεις συντάξεων – επί του ΑΕΠ – είναι οι υψηλότερες στον ΟΟΣΑ, μετά την Ιταλία. Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Μακρόν, Ελιζαμπέτ Μπορν, δήλωσε πως "με το σχέδιο, εγγυόμαστε την οικονομική εξισορρόπηση των συνταξιοδοτικών ταμείων έως το 2030".

Στη Γαλλία οι κοινωνικές περικοπές προκαλούν αντιδράσεις

"Μια προφανής και ευρέως συζητούμενη λύση είναι συνήθως η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης", εξηγεί ο Μπέκερ. "Έτσι, οι άνθρωποι καταβάλουν περισσότερες εισφορές και λαμβάνουν σύνταξη για μικρότερο χρονικό διάστημα. Η ιδέα είναι να γίνει κάποια "διόρθωση" ανάμεσα στις εισφορές και τη σύνταξη να διορθώνεται". Αυτό ακριβώς έχουν ήδη κάνει ορισμένες χώρες του ΟΟΣΑ, όπως η Ολλανδία, όπου η ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 69 έτη, η Εσθονία και η Ιταλία σχεδιάζουν αύξηση στα 71 έτη.

Και στη Γαλλία; "Ξεφεύγει από την προσοχή το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν επίσης στην κατάργηση προνομίων ορισμένων ομάδων, τα οποία σήμερα φαίνονται μάλλον αυθαίρετα", επισημαίνει ο Μπέκρ. "Ο λόγος γι' αυτό είναι προφανώς ότι η υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων θεωρείται σημαντικότερη από τη δίκαιη κατανομή τους με βάση τη γενιά".

Πηγή: Deutsche Welle

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΛΟΡΙΑΝ 22 Σεπ 2023 | 21:16

Γαλλία: Στις 4 Οκτωβρίου η τελετή καθέλκυσης της πρώτης ελληνικής Belh@rra

Πιθανότατα θα παραστούν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Εμμανουέλ Μακρόν.

ΤΟ ΜΙΝΙΜΑΛ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΣΤΙΛ ΤΗΣ 22 Σεπ 2023 | 07:02

Μπριζίτ Μακρόν: Οι εμφανίσεις - επιτομή της γαλλικής κομψότητας και οι δυο φορές που "έσωσε" την Καμίλα στο Παρίσι

Για ακόμα μια φορά η Μπριζίτ Μακρόν ξεχώρισε με το μίνιμαλ αλλά πολυτελές στιλ της - Οι στιγμές που η Καμίλα χρειάστηκε τη βοήθειά της και εκείνη την "έσωσε".

ΑΠΟ ΠΑΛΑΤΙ ΣΕ ΠΑΛΑΤΙ 21 Σεπ 2023 | 12:27

Royal dinner στις Βερσαλλίες: Το χειροφίλημα του Μακρόν στην Καμίλα, τα midnight blue φορέματα και το χλιδάτο δείπνο

Μεγαλοπρεπές δείπνο στις Βερσαλλίες για τον Κάρολο και την Καμίλα - Οι τοιχογραφίες, τα κηροπήγια, τα άνθη & οι εντυπωσιακές Πρώτες Κυρίες με Dior και Louis Vuitton.

ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΜΑΚΡΟΝ 20 Σεπ 2023 | 11:52

Επίσκεψη στη Γαλλία πραγματοποιεί ο βασιλιάς Κάρολος- Απόψε το δείπνο στις Βερσαλλίες με μπλε αστακό

Ο βασιλιάς της Βρετανίας και η σύζυγός του, η βασίλισσα Καμίλα, θα ξεκινήσουν την επίσκεψή τους με μια τελετή στην Αψίδα του Θριάμβου.

ΖΕΡΑΛΝΤ ΝΤΑΡΜΑΝΕΝ 19 Σεπ 2023 | 23:35

Η Γαλλία ξεκαθαρίζει πως δεν θα δεχθεί μετανάστες από την Λαμπεντούζα - "Δεν είναι Αφγανοί, δεν είναι Σύροι"

Αυτό δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, δείχνοντας την "αποφασιστικότητα" της κυβέρνησης στο θέμα αυτό.

ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 19 Σεπ 2023 | 13:34

Μπορντό: Μηνύσεις από τους γονείς της 32χρονης που πέθανε από αλλαντίαση- Και στους γιατρούς που δεν έκαναν σωστή διάγνωση

Σε μηνύσεις προχωράει η οικογένεια της 32χρονης Ελληνίδας, η οποία πέθανε από αλλαντίαση στο Μπορντό.

ΛΥΚΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΥΑΣΙ 18 Σεπ 2023 | 23:29

Γαλλία: Αυτοκτόνησε μαθητής θύμα bullying - Απαράδεκτη η στάση του σχολείου που απείλησε με "νομικές συνέπειες"

Υπολογίζεται ότι ένας στους δέκα μαθητές στη Γαλλία είναι θύμα εκφοβισμού στο σχολείο.

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 18 Σεπ 2023 | 21:22

BFMTV: Ασφυξία η αιτία θανάτου της 32χρονης Ελληνίδας που πέθανε από αλλαντίαση στο Μπορντό

Αναμένονται οι τοξικολογικές εξετάσεις που ενδέχεται να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα του ιατροδικαστή.

ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ 18 Σεπ 2023 | 14:49

Γαλλία: Η στιγμή που χτυπάει τεράστιος ανεμοστρόβιλος [βίντεο]

Ο ανεμοστρόβιλος έπληξε τη νοτιοδυτική Γαλλία χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί

15 Σεπ 2023 | 21:10

Γαλλία: Εισαγγελική έρευνα για το θάνατο της 32χρονης Ελληνίδας και τα άλλα 12 κρούσματα αλλαντίασης

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε o εισαγγελέας του Μπορντό, δύο ημέρες μετά την εκδήλωση πολλαπλών περιστατικών αλλαντίασης

ΤΡΑΓΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ 15 Σεπ 2023 | 15:03

Πένθος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για τον θάνατο της 32χρονης στο Μπορντό: "Τη θυμόμαστε ως μια ζωντανή και δραστήρια παρουσία"

Το Πανεπιστήμιο κάνει λόγο για μία ζωντανή και δραστήρια παρουσία στα αμφιθέατρα της σχολής και εκφράζουν τα συλληπητήριά τους στην οικογένεια της κοπέλας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ASSOCIATED PRESS 15 Σεπ 2023 | 13:42

Μπορντό: "Νόμιζα ότι αφυδατώθηκε ή ότι έπαθε εγκεφαλικό": Σύντροφος θαμώνα με αλλαντίαση περιγράφει την στιγμή που κατέρρευσε

Ο Τζάκσον και η σύντροφός του Κρίστι Μπρένερ, πέρασαν από το Tchin Tchin Wine Bar στις 4 Σεπτεμβρίου και δοκίμασαν κρασί με μικρά πιάτα σαρδέλας και αλλαντικών.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΜΜΕ 15 Σεπ 2023 | 11:21

Μπορντό: Η Ελληνίδα που πέθανε από αλλαντίαση είχε πάει σε δύο νοσοκομεία και διέγνωσαν... λαρυγγίτιδα

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, η 32χρονη είχε πάει σε δύο νοσοκομεία, όμως οι γιατροί δεν διέγνωσαν την αλλαντίαση.