Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετωπίζουν αυτή την εβδομάδα μια κλιμακούμενη κρίση, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, απειλεί μέσω αυξημένων δασμών του Τραμπ να αφήσει την Ευρώπη να αγωνίζεται να υπερασπιστεί μόνη της τη Γροιλανδία
Όπως σημειώνει το Politico, για πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των παλαιότερων και πιο πιστών συμμάχων της Αμερικής, η απειλή του Τραμπ σε όποιον προσπαθήσει να τον εμποδίσει να καταλάβει τη Γροιλανδία ήταν η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Πιστεύουν ότι το "διαζύγιο" είναι πλέον αναπόφευκτο.
Σε ιδιωτικές συζητήσεις, απογοητευμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι περιγράφουν τη βιασύνη του Τραμπ να προσαρτήσει τη Γροιλανδία ως "τρελή" και "παράλογη", αναρωτιούνται αν έχει παρασυρθεί από την "πολεμική του διάθεση" μετά την περιπέτειά του στη Βενεζουέλα και λένε ότι του αξίζουν σκληρά αντίποινα της Ευρώπης για αυτό που πολλοί θεωρούν ως μια σαφή και απρόκλητη "επίθεση" εναντίον συμμάχων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
"Νομίζω ότι αυτό εκλαμβάνεται ως ένα βήμα πέρα από τις κόκκινες γραμμές", δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος, όπως και άλλοι, μίλησε στο Politico υπό τον όρο της ανωνυμίας για να εκφραστεί με ειλικρίνεια. "Η Ευρώπη έχει δεχθεί κριτική ότι εμφανίζεται αδύναμη απέναντι στον Τραμπ. Υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό, αλλά υπάρχουν και κόκκινες γραμμές", όπως τονίζει, εξηγώντας του λόγους που η Αμερική του Τραμπ δεν είναι πλέον ένας αξιόπιστος εμπορικός εταίρος, πόσο μάλλον ένας αξιόπιστος σύμμαχος στον τομέα της ασφάλειας.
Γίνεται όλο και πιο συχνά τις τελευταίες ημέρες, λόγος για μία διαδικασία που φαίνεται πιθανό να καταλήξει σε μια ριζική αναδιάρθρωση της Δύσης, η οποία θα ανατρέψει την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων. Οι επιπτώσεις κυμαίνονται από διατλαντική οικονομική ζημιά, καθώς αυξάνονται οι εμπορικές εντάσεις, έως κινδύνους για την ασφάλεια, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να αμυνθεί χωρίς την αμερικανική βοήθεια, πριν να είναι πλήρως έτοιμη να το πράξει.
Παράλληλα με όλες τις συζητήσεις για αντίποινα που στοχεύουν το εμπόριο των ΗΠΑ, Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι εξετάζουν επίσης τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια μακροπρόθεσμη ρήξη με την Ουάσιγκτον.
Εάν μια τέτοια εξέλιξη σηματοδοτεί το τέλος 80 ετών ειρηνικής συνεργασίας, αμοιβαίας υποστήριξης και κερδοφόρου εμπορίου και αποτελεί θανάσιμο πλήγμα για το ΝΑΤΟ στην τρέχουσα μορφή του, πολλές κυβερνήσεις θέλουν να σώσουν ό,τι μπορούν, ενώ η ηγέτιδα της ακροδεξιάς στην Ιταλία, Τζιόρτζια Μελόνι, προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις.
Ας μην λησμονάται ωστόσο, πως οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν ανήκουν στην ΕΕ, όπως η Βρετανία και η Νορβηγία, έχουν αφιερώσει μεγάλο μέρος της δεύτερης θητείας του Τραμπ στη συνεργασία με ένα μπλόκο που ήδη λειτουργεί χωρίς την Αμερική και δεν είναι άλλο, από την αποκαλούμενη "συμμαχία των προθύμων" για τη στήριξη της Ουκρανίας.
Οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας από 35 κυβερνήσεις βρίσκονται σε τακτική επαφή, πραγματοποιούν συχνά συναντήσεις διαδικτυακά και αυτοπροσώπως. Έχουν συνηθίσει να αναζητούν λύσεις σε έναν κόσμο όπου ο Τραμπ αποτελεί μεγάλο μέρος του προβλήματος.
Τα επίπεδα εμπιστοσύνης σε αυτούς τους κύκλους είναι γενικά υψηλά, σύμφωνα με πηγές του Politico. Και δεν πρόκειται μόνο για το επίπεδο των αξιωματούχων: Οι εθνικοί ηγέτες οι ίδιοι "σηκώνουν τα μανίκια" και εργάζονται σε νέες ομάδες συνεργασίας.
Ηγέτες όπως ο Κιρ Στάρμερ του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας και ο Φρίντριχ Μερτς της Γερμανίας, καθώς και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Αλεξάντρερ Στουμπ της Φινλανδίας και η Μελόνι της Ιταλίας ανταλλάσσουν τακτικά μηνύματα μεταξύ τους - συχνά στην ίδια ομαδική συνομιλία.
Οι κυβερνώντες τις ΕΕ και ο ρόλος του ΝΑΤΟ
Η προσέγγιση των Ευρωπαίων κυβερνώντων πάντως, περιορίστηκε τον τελευταίο χρόνο στο να διατηρούν την ψυχραιμία τους και να μην αντιδρούν στις πολιτικές ενέργειες του Τραμπ, στάση ωστόσο που έχει διευκολύνει τη διαδικασία ειρήνευσης στην Ουκρανία, με τη "συμμαχία των προθύμων" να πλησιάζει σε ένα πλαίσιο για σχέδιο ειρήνης μέσω ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα, δεδομένου ότι ο Τραμπ είχε προηγουμένως αποκλείσει τη συμμετοχή του αμερικανικού στρατού.
Αλλά η αναστάτωση που προκάλεσε ο Τραμπ σχετικά με τη Γροιλανδία έχει πλέον ανατρέψει τις ισορροπίες, αφού ακόμη και ο Στάρμερ, συνήθως ο πιο συγκρατημένος από τους ηγέτες, χαρακτήρισε την απειλή Τραμπ για δασμούς ως "λανθασμένη". Η κρίση της Γροιλανδίας έχει στρέψει την προσοχή στο ερώτημα του πώς να προχωρήσει η Ευρώπη χωρίς την Αμερική στο πλευρό της.
Σε μια εποχή λοιπόν που οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν πλέον το ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, μια νέα συμφωνία δεν θα αποκλείει τη συνεργασία με την Αμερική, αλλά ούτε θα τη θεωρεί δεδομένη.
Στις συνομιλίες με τους ηγέτες της Ομάδας της Ουάσιγκτον συμμετέχει και ο ίδιος ο Ζελένσκι, γεγονός που προσθέτει μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή στο ζήτημα. Η Ουκρανία είναι μακράν η πιο στρατιωτικοποιημένη χώρα μεταξύ αυτών που εκπροσωπούνται, με έναν τεράστιο στρατό, μια εξαιρετικά εξελιγμένη βιομηχανία παραγωγής drones και μεγαλύτερη εμπειρία από οποιονδήποτε άλλο στον τομέα της διεξαγωγής πολέμου.
Μολονότι πάντως το Κίεβο επιδιώκει εδώ και καιρό την ένταξή στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν φαίνεται πλέον τόσο σημαντικό όσο παλαιότερα, καθώς οι υποσχέσεις των ΗΠΑ να υποστηρίξουν οποιεσδήποτε εγγυήσεις ασφαλείας γίνονται κάθε μέρα λιγότερο πειστικές.
Εάν συμπεριληφθεί η στρατιωτική δύναμη της Ουκρανίας, σε συνδυασμό με εκείνη της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταξύ άλλων, η δυνητική στρατιωτική δύναμη της συμμαχίας των προθύμων θα είναι τεράστια και θα περιλαμβάνει τόσο πυρηνικά όσο και μη πυρηνικά κράτη.
Αν και η ανάγκη της Ευρώπης να αμυνθεί με λιγότερη αμερικανική υποστήριξη αποτελεί ένα παλιό θέμα συζήτησης, τις τελευταίες παρατηρείται μια σειρά πρωτοβουλιών και από τις Βρυξέλλες. Επισήμως, η ΕΕ έχει αποφασίσει να είναι σε θέση να αμυνθεί μέχρι το 2030.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
