Follow us

«Βενεζουέλα» η Δυτική Αττική: Χτύπησε κόκκινο η εγκληματικότητα

Η αμείλικτη πραγματικότητα στο θέμα της ασφάλειας στη δυτική Αττική, που δεν φτάνει ως εικόνα στα ανώτατα κλιμάκια της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Βενεζουέλα» η Δυτική Αττική: Χτύπησε κόκκινο η εγκληματικότητα

Η αμείλικτη πραγματικότητα στο θέμα της ασφάλειας στη δυτική Αττική, που δεν φτάνει ως εικόνα στα ανώτατα κλιμάκια της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. , καταγράφεται σε έρευνα του «Ελεύθερου Τύπου».

Τα στοιχεία με την υποστελέχωση και την υποαστυνόμευση στις γειτονιές των περιοχών αυτών αποδομούν το «αφήγημα» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περί αλλαγής σκηνικού στη δυτική Αττική με ενδυνάμωση των τοπικών υπηρεσιών. Παρά τις καλές προθέσεις του κ. Νίκου Τόσκα η βαριά εγκληματικότητα πηγάζει, όπως λένε έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., από τη δυτική Αττική και «διαχέεται» από εκεί στην υπόλοιπη Αθήνα, χωρίς να έχει γίνει προσπάθεια ενδελεχούς έρευνας για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Έτσι, το σχέδιο του υπουργείου έχει τελματώσει.

Ναρκωτικά, όπλα, σωματεμπορία, λαθρεμπόριο τσιγάρων, εκβιασμοί, ληστείες με καλάσνικοφ που δεν έρχονται στο φως τη δημοσιότητας και καταυλισμοί-«ορμητήρια» εγκλήματος συνθέτουν το σκηνικό. Παρόλαυτά η Ασφάλεια διαθέτει μόλις ένα όχημα για περιπολία κατά τη διάρκεια της ημέρας σε όλη τη δυτική Αττική, όπου ζουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Ακόμα και η πρόσφατη προσπάθεια της ηγεσίας της λεωφόρου Κατεχάκη να αποδεσμεύσει αστυνομικούς από τους vip για να τους ρίξει στη μάχη κατά του εγκλήματος στις δυτικές περιοχές φαίνεται ότι απέτυχε. Όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος» ακόμα και σήμερα αστυνομικοί φεύγουν από υπηρεσίες της δυτικής Αττικής για να καταλήξουν σε φυλάξεις επισήμων και κεντρικές υπηρεσίες της ΓΑΔΑ και του υπουργείου.

Τον τελευταίο ενάμιση μήνα οχτώ άτομα που επέστρεψαν σε υπηρεσίες Ασφαλείας της δυτικής Αττικής από τους vip κατάφεραν να γυρίσουν πίσω στους επισήμους. Ενδεικτικό είναι ότι στον Ασπρόπυργο γύρισαν από τους vip δύο αστυνομικοί και τον τελευταίο ενάμιση μήνα έφυγαν –εκτός δυτικής Αττικής- για «καλύτερες» θέσεις τρεις. Τέσσερα άτομα «εξαφανίστηκαν» επίσης από το Τμήμα Ασφαλείας Ιλίου.

Τα Τμήματα Ασφαλείας που καλούνται να σηκώσουν το βάρος της αστυνόμευσης να λειτουργούν με ελάχιστον προσωπικό. Ένα «δύσκολο» Τ.Α., όπως αυτό του Ασπροπύργου, αριθμεί μόλις 16 άτομα. Πρόκειται για ένα Τμήμα στο οποίο δηλώνουν παρών κάθε μήνα 400 άτομα με περιοριστικούς όρους.

Στο Τ.Α. Μενιδίου υπηρετούν λίγο περισσότεροι από 20 αστυνομικοί. Παρά το μικρό αριθμό ανδρών που καλούνται να επιχειρήσουν στην ίσως πιο επιβαρυμένη περιοχή του λεκανοπεδίου, καθημερινά ζητείται συνδρομή από δύο άνδρες του Τμήματος Μενιδίου για τη φύλαξη της ΓΑΔΑ. Στο Τ.Α. Ζεφυρίου υπηρετούν μόλις 12 άτομα. Πρόκειται για μία περιοχή με τεράστιο πρόβλημα ναρκωτικών. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι καθημερινά πηγαίνουν διακινητές ναρκωτικών στο Ζεφύρι, αγοράζουν ουσίες και στη συνέχεια επιστρέφουν στο κέντρο της Αθήνας και τις πουλάνε. Ίδια είναι η εικόνα στο Μενίδι, όπου έμποροι ναρκωτικών επιστρατεύουν ανήλικους Ρομά για να τους φέρνουν ναρκωτικά που έχουν κρυμμένα κάτω από το έδαφος σε χωράφια. «Τα μεγάλα κεφάλια δεν κουβαλάνε ποτέ μεγάλες ποσότητες πάνω τους, ούτως ώστε αν συλληφθούν να μην κατηγορηθούν για εμπορία. Συνήθως κρύβουν τις ουσίες έξω από τον καταυλισμό σε σημεία που αν βρεθούν από την Αστυνομία δεν θα συνδεθούν με εκείνους», λέει αστυνομική πηγή.

Στο Καματερό το Τ.Α. αριθμεί 13 άτομα, στην Ελευσίνα 11, στη Μάνδρα 11 και στα Άνω Λιόσια 24. Παρά την υποστελέχωση, ωστόσο, από τις υπηρεσίες Ασφάλειας της δυτικής Αττικής φεύγουν καθημερινά περίπου 50 άνδρες για άλλους σκοπούς. Συγκεκριμένα απασχολούνται για τη φύλαξη πρεσβείας, οικίας πρώην υπουργού, μεταγωγές, ενίσχυση της Κρατικής Ασφάλειας, φύλαξη χώρων φιλοξενίας μεταναστών, φύλαξη σταθμών του Μετρό, φύλαξη οικίας πολιτικού και έκτακτες επιτηρήσεις στόχων. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη δυσαρέσκεια στο προσωπικό.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας περιπολεί σε όλη τη δυτική Αττική μόλις ένα όχημα της Ασφάλειας, ενώ το βράδυ περιπολούν πέντε (εκ των οποίων το ένα διατίθεται για τη φύλαξη στόχου). «Η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θέλει να υπάρχει ασφάλεια στις γειτονιές της δυτικής Αττικής ή όχι; Οι πολίτες και οι αστυνομικοί των περιοχών αυτών θεωρούνται δεύτερης κατηγορίας; Γιατί εδώ μιλάμε για περιοχές που συγκεντρώνουν όλο το βαρύ έγκλημα της Αττικής. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο είναι πετυχημένος ή όχι. Απ’ ότι φαίνεται το πρόσημο είναι αρνητικό, γεγονός που καταδεικνύεται από το ότι ενώ η δυτική Αττική έχει καταστεί ορμητήριο του οργανωμένου κι όχι μόνο εγκλήματος, οι επιτυχίες της Ασφάλειας μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Από αυτό και μόνο το γεγονός σημαίνει ότι πρέπει να σημάνει συναγερμός στην ηγεσία της Αστυνομίας», λέει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο Γιώργος Σταματάκης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

ΟΠΚΕ και Δήμοι

Από την πλευρά του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θέλησε πρόσφατα να ενισχύσει τις δυνάμεις στην περιοχή ρίχνοντας στη μάχη κατά του εγκλήματος Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ). Για το σκοπό αυτό προμηθεύτηκε και τεθωρακισμένα οχήματα που διατέθηκαν στους αστυνομικούς της υπηρεσίας. Όπως λένε, όμως, καλά πληροφορημένα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., οι ΟΠΚΕ χωρίς τη συνδρομή της Ασφάλειας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα. Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης κάνει συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς για να ακούσει τα προβλήματά τους. Προχθές πραγματοποίησε σύσκεψη στη λεωφόρο Κατεχάκη με τον Δήμαρχο Αχαρνών κ. Γιάννη Κασσαβό, ο οποίος ζήτησε την κλιμάκωση των ενεργειών αστυνόμευσης στο Δήμο του, την ενίσχυση των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος, την αύξηση των περιπολιών και την ενίσχυση των Αστυνομικών Τμημάτων. Παράλληλα, συζητήθηκε η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ενίσχυσης της αστυνόμευσης της περιοχής από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής που εδρεύει στο Ολυμπιακό Χωριό. Στα σχέδια της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. είναι και η δημιουργία ενός ενισχυμένου Αστυνομικού Τμήματος στο εγκαταλελειμμένο Γυμνάσιο στην περιοχή της Αυλίζας. Πρόκειται για μία πολύ επιβαρυμένη περιοχή, όπου έχουν σημειωθεί στο παρελθόν πυρά κατά αστυνομικών από ταράτσες σπιτιών.

Βαρύ έγκλημα

Έξω από το Τμήμα Ασφαλείας Μενιδίου έχει συγκεντρωθεί ένας μεγάλος αριθμός κατασχεμένων χρηματοκιβωτίων. Η εικόνα φανερώνει τις επιθέσεις με βαρύ οπλισμό που έχουν γίνει από οργανωμένες συμμορίες που χτυπούν επιχειρήσεις και σπίτια σε όλη την Αθήνα. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ομάδες Ρομά, Αλβανών και ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση χτυπούν τους στόχους έχοντας το δάχτυλο στη σκανδάλη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ληστείας στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας «Υφαντής» στην Κηφισιά. Οι δράστες στόχευαν το χρηματοκιβώτιο και μετά από καταδίωξη κατέληξαν σε περιοχή της δυτικής Αττικής. Οι οργανωμένες συμμορίες συνηθίζουν να καίνε τα αυτοκίνητα μετά από κάθε επίθεσή τους. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει μία περιοχή στο Μενίδι, όπου βρίσκεται το λεγόμενο «νεκροταφείο αυτοκινήτων». Εκεί συνηθίζεται να εγκαταλείπονται και να καίγονται τα οχήματα διαφυγής τους. Πολλές φορές οι αστυνομικοί καλούν τους πολίτες, από τους οποίους εκλάπησαν, για να αναγνωρίσουν τα καμένα και παντελώς άχρηστα αυτοκίνητά τους. Υπάρχουν, ωστόσο, και κυκλώματα που επιδίδονται σε πωλήσεις κλεμμένες ανταλλακτικών. Κλέβουν αυτοκίνητα και φορτηγά, τα διαλύουν μέσα σε λίγες ώρες και διοχετεύουν τα ανταλλακτικά σε παράνομες μάντρες. «Αγαπημένος» στόχος τους είναι τα αυτοκίνητα μάρκας «Smart», τα οποία ανοίγουν μέσα σε δευτερόλεπτα με τους αστυνομικούς να έχουν λάβει εκατοντάδες καταγγελίες κλοπών.

Ανήλικοι ληστές

Στο «παιχνίδι» της εγκληματικότητας μπαίνουν από μικρές ηλικίες άτομα που προέρχονται από ασταθές οικογενειακό περιβάλλον. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ενός 17χρονου από το Μενίδι, ο οποίος φωτογραφίζεται μαζί με τους ανήλικους συνεργούς του κρατώντας στα χέρια του δεκάδες χαρτονομίσματα που έχει κλέψει. Ο 17χρονος, ο οποίος έχει συλληφθεί δεκάδες φορές, ληστεύει συνήθως περαστικούς σε διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 21 Μαϊ 2022 | 18:42
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 21 Μαϊ 2022 | 18:11

Ηράκλειο: Οδηγός τα έκανε γυαλιά-καρφιά σε κρεοπωλείο - Εισέβαλε με το τζιπ του στο μαγαζί [εικόνες]

Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του τζιπ με αποτέλεσμα να ''μπουκάρει'' στο κατάστημα.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 21 Μαϊ 2022 | 17:32

Κυριάκος Πιερρακάκης: Βρέθηκε στα γυρίσματα της σειράς "Έτερος Εγώ" με τον Σωτήρη Τσαφούλια [εικόνες]

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης συναντήθηκε με τον Σωτήρη Τσαφούλια - ''Μπράβο Σωτήρη, γι’ αυτό το σπουδαίο καλλιτεχνικό επίτευγμα'', έγραψε σε ανάρτησή του στα social media.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 21 Μαϊ 2022 | 17:26

Κώστας Μπακογιάννης: Να μας χαίρεστε! – Η ανάρτησή του ανήμερα της γιορτής του

Ο Κώστας Μπακογιάννης με ανάρτησή του "υπενθύμισε" τη γιορτή του, γράφοντας "να μας χαίρεστε".

ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ 21 Μαϊ 2022 | 16:51

Αστυνομικοί σκαρφάλωσαν σε μπαλκόνι για να βοηθήσουν ηλικιωμένη

"Γιατί οι αστυνομικοί σκαρφαλώνουν στα μπαλκόνια;", διερωτάται η αστυνομία.

''ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΤΡΕΧΩ, ΝΑ ΦΩΝΑΖΩ ΕΝΤΡΟΜΗ'' 21 Μαϊ 2022 | 15:59

Η εξομολόγηση της Κατερίνας Καραβάτου: Έχω δεχτεί bullying, δεν το έχω πει ποτέ σε κανέναν - Το άγνωστο περιστατικό [βίντεο]

Το άγνωστο περιστατικό μπούλινγκ που έχει βιώσει η Κατερίνα Καραβάτου - ''Φοβόμουν να περπατήσω μόνη μου στο δρόμο''.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 21 Μαϊ 2022 | 15:46
ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ 21 Μαϊ 2022 | 15:43

Ελεύθερος ο αντιδήμαρχος στη Θεσσαλονίκη για το "φακελάκι"

Με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ελεύθερος ο αντιδήμαρχος στη Θεσσαλονίκη που κατηγορείται ότι απαίτησε "φακελάκι".

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 21 Μαϊ 2022 | 15:39

Κορονοϊός: 3.424 νέα κρούσματα - 21 θάνατοι - 156 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

ΣΤΗ ΡΕΝΤΙΝΑ ΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ 21 Μαϊ 2022 | 15:28

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ στην Καρδίτσα – Αισθητός στη Θεσσαλία

Εννέα χιλιόμετρα από τη Ρεντίνα ήταν το επίκεντρο του σεισμού 3,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα Σάββατο.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 21 Μαϊ 2022 | 15:04

Θεσσαλονίκη: Άγρια συμπλοκή ανηλίκων στο λιμάνι - Στο νοσοκομείο δύο 16χρονες κοπέλες

Συμπλοκή μεταξύ ανήλικων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης - Εξαφανίστηκαν οι δράστες

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο ΟΔΗΓΟΣ 21 Μαϊ 2022 | 14:43

Παρολίγον τραγωδία στα Ιωάννινα: Οδηγός λεωφορείου λιποθύμησε στο τιμόνι - Κατέληξε στις μπάρες το όχημα [εικόνες]

Το λεωφορείο έκανε το καθιερωμένο δρομολόγιο και ήδη είχε παραλάβει εργαζόμενους για να τους μεταφέρει στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.

ΠΩΣ ΤΟΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΕ 21 Μαϊ 2022 | 13:46

''Ad astra Vangelis'': Το "αντίο" της NASA στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη, Βαγγέλη Παπαθανασίου [βίντεο]

''Ο συνθέτης των ταινιών συνεισέφερε στις εξερευνήσεις της αποστολής Juno στον Δία, γράφοντας μουσική'', αναφέρει μεταξύ άλλων η ανάρτηση της NASA.