Follow us

Πώς η Ελλάδα τα καταφέρνει καλύτερα στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - Ανάλυσεις στον γαλλικό Τύπο

Τρία γαλλικά έντυπα εξετάζουν την εκρηκτική αύξηση των μεταναστευτικών ροών και υπογραμμίζουν τη στάση που τηρεί η Ελλάδα έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Χιλιάδες μετανάστες συρρέουν στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα που αποτελεί πλέον την κύρια πύλη εισόδου για την Ευρώπη, καθώς οι ροές από την Ελλάδα έχουν μειωθεί σημαντικά από τότε που λειτουργούν οι Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές για μετανάστες. Ένα μεταναστευτικό κύμα που αναβιώνει τις συζητήσεις γύρω από την ευρωπαϊκή πολιτική σχετικά με την παράτυπη μετανάστευση και τον επιμερισμό των ευθυνών, ενώ οι Ευρωπαίοι πολίτες απαιτούν από την Ευρώπη μία καλύτερα ελεγχόμενη μετανάστευση, αν κι αυτή επιμένει σε ανεφάρμοστα σχέδια.

Τα παραπάνω σημειώνονται σε τρία διαφορετικά άρθρα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό της εφημερίδας Le Figaro, στην εφημερίδα La Croix και στο περιοδικό L' Express, αντίστοιχα.

Le Figaro: Η Λαμπεντούζα σύμβολο της ανικανότητας της Ευρώπης

Σύμφωνα με το άρθρο του περιοδικού της εφημερίδας Le Figaro, η Λαμπεντούζα, αποτελεί πύλη της παράνομης μετανάστευσης, σχολιάζοντας ότι "το ιταλικό νησί έχει γίνει σύμβολο της ανικανότητας της Ευρώπης να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση".

Στο ίδιο άρθρο σημειώνεται ότι "καταλαβαίνει κανείς ότι οι Έλληνες, μετά τις κρίσεις του 2015 και του 2016, δημιούργησαν τα κέντρα υποδοχής και κράτησης μεταναστών στο νησί της Λέσβου, στα βορειοανατολικά του Αιγαίου. Εκτείνεται σε 1.632 τ.χλμ., με λίγο περισσότερους από 100.000 κατοίκους - πληθυσμό πάνω από δέκα φορές μεγαλύτερο από αυτόν της Λαμπεντούζα... Παραμένει όμως ένα νησί που επιτρέπει στις ελληνικές αρχές να πάρουν το χρόνο τους για να εξετάσουν την κατάσταση των μεταναστών και να κάνουν διαλογή μεταξύ αυτών που μπορούν να αναζητήσουν εργασία στην Ευρώπη και εκείνων που θα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους".

Μάλιστα όπως τονίζει το άρθρο ο αριθμός των μεταναστών που χρησιμοποιούν τις διαδρομές της Ανατολικής Μεσογείου έχει μειωθεί στο μισό από τότε που οι Έλληνες οργάνωσαν τις Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές στη Λέσβο.

La Croix: Οι Ευρωπαίοι τάσσονται υπέρ μιας πιο ελεγχόμενης μετανάστευσης

Την ίδια στιγμή σε έρευνα που παρουσιάζει η εφημερίδα La Croix γίνεται σαφές ότι οι Ευρωπαίοι τάσσονται υπέρ μιας πιο ελεγχόμενης μετανάστευσης. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Αυγούστου, σε δέκα χώρες, από το Ινστιτούτο Viavoice, για τη δεξαμενή σκέψης Confrontations Europe (δημιούργημα των Φιλίπ Ερτζόγκ και Μισέλ Ροκάρ), το σύνολο των απαντήσεων αποκαλύπτει πάνω από όλα ότι τη συζήτηση για τη μετανάστευση την έχουν οικειοποιηθεί, τα τελευταία χρόνια, κόμματα που καλούν υπέρ της απόρριψης των μεταναστών. "Στη Γαλλία, αυτή η αρνητική αντίληψη για τη μετανάστευση έχει από καιρό περιχαρακωθεί στην ακροδεξιά. Ωστόσο, βλέπουμε ότι έχει προχωρήσει στην κοινή γνώμη τα τελευταία είκοσι χρόνια", σημειώνει ο Τομά Τζεντί, του Ινστιτούτου Viavoice.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων πιστεύει ότι "η μετανάστευση είναι ιδιαίτερα υψηλή στη χώρα τους": αυτό πιστεύει το 74% των Γερμανών, το 73% των Ιταλών, το 71% των Γάλλων ή το 66% των Βέλγων που συμμετείχαν στην έρευνα. Παραδόξως, λένε ότι είναι περισσότερο "υπέρ της νόμιμης μετανάστευσης μη Ευρωπαίων".

Οι χώρες που είναι πιο ανοιχτές σε αυτή τη συνεισφορά είναι αυτές της Νότιας Ευρώπης: Ισπανία (78% υπέρ ή μάλλον υπέρ), Ιταλία (76%), Ρουμανία (70%), Ελλάδα (56%). Στη Γερμανία, οι απόψεις διίστανται: 48% είναι υπέρ έναντι 47% κατά ή εντελώς κατά.

Δύο χώρες ξεχωρίζουν επειδή είναι κατά κύριο λόγο αντίθετες στη νόμιμη μετανάστευση: η Ουγγαρία (51% κατά ή μάλλον κατά) και η Γαλλία (50%). Η Γαλλία είναι επίσης η μόνη χώρα όπου η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η μετανάστευση έχει αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο (53%).

L' Express: "Η Ευρώπη επιμένει σε ανεφάρμοστα σχέδια"

Από την άλλη στο περιοδικό L' Express δημοσιεύεται υπό τον τίτλο "Διαχείριση των μεταναστευτικών ροών: "Η Ευρώπη επιμένει σε ανεφάρμοστα σχέδια" συνέντευξη του Ματιέ Ταρντίς, ερευνητή και δ/ντή του κέντρου ερευνών Synergies migrations.

Ο ερευνητής μεταξύ άλλων εξηγεί το ποιος μπλοκάρει την υιοθέτηση του μεταναστευτικού συμφώνου στην ΕΕ: "Κάθε χώρα έχει τη δικής της θεωρία για τη μετανάστευση, με μια δική της εθνική αντίληψη για το θέμα. Πολύ σχηματικά, υπάρχουν τρία μπλοκ: οι χώρες πρώτης εισόδου, στο Νότο, από την Ισπανία έως την Ελλάδα, οι οποίες ζητούν περισσότερη αλληλεγγύη και ανακατανομή των αφίξεων. Οι Βορειοδυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και της Γερμανίας που θέλουν να υποδεχθούν τους μετανάστες, μόνο όμως εάν οι χώρες του Νότου καταγράψουν αυτούς τους αιτούντες άσυλο στο έδαφός τους. Υπάρχουν τέλος οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που δεν θέλουν να υποδεχθούν κανέναν, εξ ου και η πρόταση της Επιτροπής για μια οικονομική συνεισφορά 20.000 ευρώ ανά αιτούντα άσυλο που δεν γίνεται αποδεκτός".

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΜΟΛΟΓΙΑ 30 Νοε 2023 | 14:58

Η συνεργός του χειρότερου serial killer της Γαλλίας κάθεται στο εδώλιο: Εκείνη παρέσερνε τα κορίτσια, αυτός τα βίαζε και τα σκότωνε

Αποδέχεται όλες τις κατηγορίες σε βάρος της η συνεργός και σύζυγος του "Δράκου των Αρδεννών", του διαβόητου serial killer της Γαλλίας.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 30 Νοε 2023 | 00:10

ΕΕ: "Καίει" την Τουρκία η έκθεση της Κομισιόν - Ζητά περισσότερη συνεργασία στο μεταναστευτικό

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ παραδέχτηκε ότι σαφώς η Τουρκία δεν ευθυγραμμίζεται με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ σε αρκετά θέματα

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 28 Νοε 2023 | 19:29

Γαλλικό μπλόκο στους θεριακλήδες με εξωπραγματικές τιμές σε τσιγάρα, καπνό και νέους περιορισμούς: Στα 12 ευρώ το πακέτο

Το πρόγραμμα της γαλλικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση του καπνίσματος, προβλέπει γενική άνοδο των τιμών του καπνού και των τσιγάρων και περιοριστικά μέτρα

Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΙΝΑΙ 20 ΕΤΩΝ 28 Νοε 2023 | 13:36

H πρόταση της Κομισιόν για το μεταναστευτικό: Αυστηρότερες ποινές στους διακινητές

Αυστηρότερες ποινές για τους διακινητές μεταναστών προτείνει, μεταξύ άλλων, η Κομισιόν.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ 28 Νοε 2023 | 13:03

Έφτασε στην Αίγυπτο το γαλλικό πλωτό νοσοκομείο Dixmude - Θα δέχεται τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα

Το Dixmude έχει προσαρμοστεί για τις τρέχουσες ανάγκες και διαθέτει δύο χειρουργεία και 40 κλίνες, όπως και παιδιατρικό τμήμα.

ΤΙ ΑΝΤΙΚΡΥΣΑΝ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ 26 Νοε 2023 | 21:38

Φρικτό έγκλημα στη Γαλλία: Είπε ότι σκότωσε τις τρεις μικρές κόρες του και παραδόθηκε στην αστυνομία

Ενα φρικτό έγκλημα συγκλονίζει τη Γαλλία. Πατέρας σκότωσε τις τρεις μικρές του κόρες.

ΑΓΝΩΣΤΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ 25 Νοε 2023 | 16:49

Τραγωδία στο Παρίσι: Τρεις νεκροί από πυρκαγιά σε πολυκατοικία, τρεις βαριά τραυματίες [βίντεο]

Η φωτιά ξέσπασε κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα κάποιοι ένοικοι να μην προλάβουν να αντιδράσουν.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2024 21 Νοε 2023 | 23:57

Ελλάδα-Γαλλία 2-2: Ισοπαλία αποδείξεων και τώρα Καζακστάν για το Euro

Εξαιρετική εμφάνιση από τη "γαλανόλευκη", ειδικά στο δεύτερο μέρος και ισοπαλία με τους "τρικολόρ" στο κλείσιμο των προκριματικών του Euro 2024.

24 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ, 16 ΧΡΟΝΙΑ ΓΑΜΟΥ 17 Νοε 2023 | 12:36

Γιατί η Μπριζίτ περίμενε... 10 χρόνια για να παντρευτεί τον Μακρόν: "Σκεφτόμουν ότι θα ερωτευτεί μία της ηλικίας του"

Οι εξομολογήσεις της πρώτης κυρίας της Γαλλίας για τον έρωτά της με τον Εμανουέλ Μακρόν, τη ρουτίνα τους και γιατί χρειάστηκε να περάσει μια δεκαετία μέχρι τον γάμο.

ΠΑΡΙΣΙ 16 Νοε 2023 | 23:29

Γαλλία: Γερουσιαστής συνελήφθη με την κατηγορία ότι νάρκωσε μία βουλευτή για να την βιάσει - Βρέθηκε η ουσία σπίτι του

Η εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι τέθηκε υπό κράτηση ο Ζοέλ Γκεριό με την υποψία ότι χορήγησε εν αγνοία της σε μια γυναίκα μια ουσία.

ΜΠΟΖΟΛΕ 16 Νοε 2023 | 18:05

Εφθασε το Beaujolais nouveau: Το "μυστικό" στην παραγωγή του κόκκινου κρασιού και η υποχρεωτική συγκομιδή με τα χέρια

Τα μισά από τα μπουκάλια κάθε χρονιάς εξάγονται σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου.

Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΝΑ ΧΩΡΑ 13 Νοε 2023 | 19:44

Στην Ελλάδα η υψηλότερη έκτακτη χρηματοδότηση της Κομισιόν για το μεταναστευτικό

H Ελλάδα εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 42,4 εκατ. ευρώ, για δύο προτάσεις που υπέβαλε και εγκρίθηκαν.

ΒΑΡΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ 10 Νοε 2023 | 11:06

Καταγγελία της Ενωσης Εισαγγελέων για τις υποκλοπές: Προσπάθεια παραπλάνησης και εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων μέσω ΜΜΕ

Η ¨Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος καταγγέλλει προσπάθεια παραπλάνησης και εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων μέσω ΜΜΕ στην υπόθεση των υποκλοπών.