15ετές ομόλογο: Ισχυρό μήνυμα στήριξης στην ελληνική οικονομία

Μήνυμα ότι το χρέος αντιμετωπίζεται ως βιώσιμο από τις αγορές.

Με ένα 15ετές ομόλογο, πέτυχε πολλούς στόχους το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ: κάλυψε πάνω από το ένα τρίτο του φετινού ετήσιου προγράμματος δανεισμού. Έστειλε μήνυμα ότι το χρέος αντιμετωπίζεται ως βιώσιμο από τις αγορές και για την περίοδο μετά το 2032 οπότε λήγουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που ενέκριναν οι δανειστές με μια εντυπωσιακή ζήτηση 18,8 δις ευρώ.

Έριξε τις αποδόσεις όλων των ελληνικών τίτλων σε νέα ιστορικά χαμηλά, εξασφάλισε τον περιορισμό των κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds) στο μόλις 5% και –το κυριότερο- άνοιξε τον δρόμο για μεγάλες εταιρικές εκδόσεις ομολόγων από τράπεζες και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μπει φρέσκο χρήμα αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην αγορά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Στο 1,875% διαμορφώθηκε το «κουπόνι» του 15ετούς ομολόγου μέσω του οποίου ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 2,5 δις. ευρώ όπως προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το βράδυ. Η απόδοση, διαμορφώθηκε τελικώς στο 1,911%. Η ζήτηση των 18,8 δις. ευρώ εκδηλώθηκε από 378 διαφορετικούς υποψήφιους αγοραστές. «Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει σημειωθεί μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανακοίνωση.

Η πολύ μεγάλη ζήτηση, εκδηλώθηκε ήδη από την 1η ώρα της έκδοσης επιτρέποντας την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Η μεγαλύτερη ζήτηση, εκδηλώθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο (με ποσοστό 32%) ενώ ακολούθησε η Ελλάδα με 16% και η Γαλλία με 14%. Γερμανία, Αυστρία και Ελβεία ακολούθησαν με 10 λεπτά ενώ η Ιταλία είχε μερίδιο 7%. Οι διαχειριστές κεφαλαίων κυριάρχησαν στην έκδοση με μερίδιο 68% ενώ οι τράπεζες κάλυψαν μερίδιο 14%. Τα hedge funds περιόρισαν το μερίδιό τους στο 5%.

Με την επιτυχή έκδοση του 15ετούς τίτλου, ο ΟΔΔΗΧ ολοκληρώνει ένα πλήρη κύκλο εκδόσεων καθώς μέσα στους τελευταίους 12-13 μήνες έχουν εκδοθεί ομόλογα 3ετούς, 5ετούς, 7ετούς, 10ετούς, 15ετούς αλλά και 30ετούς διάρκειας (σ.σ η τελευταία έγινε με το πρόγραμμα ανταλλαγής τίτλων που είχε στην κατοχή της η Εθνική Τράπεζα).

Η πρωτοβουλία των επόμενων κινήσεων ανήκει ξεκάθαρα στον ΟΔΔΗΧ ο οποίος -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- το πιθανότερο είναι ότι θα κινηθεί με στόχο την άντληση των 8 δις. ευρώ προχωρώντας σε τουλάχιστον δύο ή τρεις νέες εκδόσεις μέσα στη χρονιά. Ο στόχος παραμένει: μείωση της έκθεσης στα έντοκα γραμμάτια έως και τα 8 δις. ευρώ αλλά και δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ ώστε να εξοφληθούν από τώρα όλες οι δόσεις που εκπνέουν μέσα στο 2021 (συνολικού ύψους περίπου 2 δις. ευρώ).

Η επιτυχής έκδοση του ελληνικού 15ετούς ομολόγου βελτιώνει την εκδοτική καμπύλη του χρέους, χτίζει μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ πέραν της περιόδου που εκπνέουν τα μέτρα διευθέτησης που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές και ενισχύει τη βιωσιμότητα του χρέους, αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας:

«Η σημερινή έκδοση ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 15 ετών, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια κρίσης, αποτελεί επιτυχία για την ελληνική οικονομία και τη χώρα. Η μεγάλη διάρκεια του ομολόγου, η υψηλή ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και η εξαιρετική ποιότητα της έκδοσης, βελτιώνουν την εκδοτική καμπύλη του χρέους, χτίζουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ –πέραν της περιόδου που εκπνέουν τα μέτρα διευθέτησης που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές– και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Η συγκεκριμένη έκδοση συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της χώρας. Η οικονομία ανακάμπτει, βρίσκει καλό βηματισμό και ανακτά της αυτοπεποίθησή της».

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 28 Μαρ 2020 | 09:51

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 800 και των 600 ευρώ - Όλη η λίστα

Αίτηση στο σύστημα Εργάνη είχαν κάνει μέχρι χθες 212.059 επιχειρήσεις, καλύπτοντας περίπου 321.860 εργαζόμενους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 27 Μαρ 2020 | 07:53

Αυτή είναι η νέα απόφαση που διευρύνει τους δικαιούχους των ευνοϊκών μέτρων [έγγραφο]

Χιλιάδες επιχειρήσεις μόνο και μόνο επειδή είχαν διαφορετικό ΚΑΔ από αυτόν με τον οποίο πραγματικά λειτουργούν, έμεναν απέξω.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΛΙΣΤΑ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 26 Μαρ 2020 | 10:13

Σταϊκούρας: Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης

"Αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις που δεν υφίστανται πλήγμα από τον κορονοϊό", είπε.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 26 Μαρ 2020 | 08:49

Επίδομα των 800 ευρώ και για 550.000 ελεύθερους επαγγελματίες - Ποιοι το δικαιούνται, ποιοι μένουν εκτός

Μαζί με τους μισθωτούς –οι δικές τους δηλώσεις στο σύστημα θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα- θα ανεβάσουν τον αριθμό των δικαιούχων σε τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια.

ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 25 Μαρ 2020 | 09:01

Πώς θα κουρέψετε κατά 25% τους φόρους σας λόγω... κορονοϊου

Ποια είναι η διαδικασία - Ποιες ευκολίες πληρωμής θα γίνουν - Για ποιους θα ισχύσει το μέτρο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ 24 Μαρ 2020 | 17:22
ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΑΡΤΑ ΣΤΑ ΑΤΜ 24 Μαρ 2020 | 09:59

Τέλος η επίσκεψη στα γκισέ των τραπεζών για πληρωμές ΔΕΚΟ, ενημέρωση βιβλιαρίων, αναλήψεις, καταθέσεις

Αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ θα γίνονται μόνο από τα ATM. Επίσης, καταθέσεις μετρητών έως 1.000 ευρώ επίσης θα γίνονται από τα ATM.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 24 Μαρ 2020 | 09:26

Ανακοινώσεις Σταϊκούρα: Διευρύνονται οι δικαιούχοι των 800 ευρώ - Φτάνουν τα 1,8 εκατομμύρια

Με την διεύρυνση του καταλόγου, ο αριθμός των μισθωτών που δυνητικά θα μπορούν να ενταχθούν στο επίδομα των 800 ευρώ, θα φτάσει ακόμη και στα 1,8 εκατομμύρια.

ΒΓΗΚΕ ΤΟ ΦΕΚ 24 Μαρ 2020 | 08:17

Αυτή είναι η online πλατφόρμα για το επίδομα των 800€ και τη μείωση ενοικίου - Δείτε το έντυπο

Οι αιτήσεις θα γίνουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας supportemployees.yeka.gr. Στην ίδια πλατφόρμα και οι αιτήσεις για τη μείωση του ενοικίου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ 23 Μαρ 2020 | 14:40

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ - Ένα προς ένα τα βήματα για τις αιτήσεις

Οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν καθώς οι αιτήσεις και από τις δύο πλευρές θα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος Μαρτίου.

ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 23 Μαρ 2020 | 08:16

Κορονοϊός: Πώς θα πάρετε το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ - Βήμα βήμα η αίτηση

Την αίτηση θα καταθέτουν οι εργαζόμενοι αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι ή οι εργοδότες.

22 Μαρ 2020 | 09:09

Κορονοϊός:Όλοι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που δικαιούνται παράταση στις φορολογικές τους υποχρεώσεις

Και τις επιχειρήσεις που πληρώνουν ΦΠΑ μέσα στον Απρίλιο εμπεριέχει η απόφαση για την παράταση των φορολογικών μας υποχρεώσεων

22 Μαρ 2020 | 08:57

Κορονοϊός: Διευρύνεται απο Δευτέρα ο κατάλογος των δικαιούχων των 800 ευρώ

Στη διεύρυνση του καταλόγου των εργαζομένων οι οποίοι θα μπορούν να εισπράξουν το επίδομα των 800 ευρώ προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών