Ανοίγει η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα - Προσοχή στα λάθη

Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα καθώς αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν το αργότερο μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου.

Ανοίγει η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα - Προσοχή στα λάθη

Από το βράδυ της Δευτέρας ή το αργότερο μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης θα βρίσκεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr για να υποδεχθεί τις αιτήσεις των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος.

Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα καθώς αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν το αργότερο μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου εν μέσω δηλαδή των εορτών των Χριστουγέννων. Λάθη ή καθυστερήσεις μετά την παρέλευση της συγκεκριμένης ημερομηνίας δεν αναγνωρίζονται και οι ενδιαφερόμενοι, ακόμη και αν πληρούν τα κριτήρια, θα χάσουν το μέρισμα. Προσοχή λοιπόν στη διαδικασία υποβολής της αίτησης:

1. Θα εισέλθετε στην πλατφόρμα που θα ενεργοποιηθεί στη διεύθυνση www.koinonikomerisma.gr χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis. Σε κάθε νοικοκυριό, οι δικαιούχοι μπορεί να είναι περισσότεροι από ένας. Μπορεί να υπάρχουν δύο ΑΜΕΑ, μπορεί να είναι και οι δύο γονείς μακροχρόνια άνεργοι ή μια οικογένεια να είναι πολύτεκνη και ένα από τα παιδιά, να έχει αναπηρία σε ποσοστό άνω του 67% και να εισπράττει το προνοιακό επίδομα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το επίδομα δίνεται μια φορά ανεξάρτητα αν πληρούνται δύο ή περισσότερες φορές τα κριτήρια. Το επίδομα των 700 ευρώ θα το εισπράξει το μέλος του νοικοκυριού που θα κάνει πρώτο χρονικά τη σχετική αίτηση

2. Θα δηλώσετε το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο θέλετε να κατατεθούν τα χρήματα. Δεν είναι απαραίτητο να είναι ο ίδιος λογαριασμός στον οποίο καταβάλλεται είτε το προνοιακό επίδομα (σε περίπτωση που δικαιούστε το μέρισμα λόγω αναπηρίας) είτε το επίδομα ανεργίας (αν είστε βραχυχρόνια και επιδοτούμενος άνεργος). Μπορεί να είναι οποιοσδήποτε άλλος λογαριασμός αρκεί να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις: ο λογαριασμός να είναι έγκυρος και ενεργός και σε αυτόν ο δικαιούχος να είναι είτε αποκλειστικός δικαιούχος, είτε συνδικαιούχος. «Εάν ο ενδιαφερόμενος δεν είναι αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος στον αριθμό λογαριασμού που δήλωσε, δεν κρίνεται δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος και δεν πραγματοποιείται η σχετική πληρωμή, ακόμα και αν κατά τα λοιπά πληρούνται τα κριτήρια χορήγησής του». Σε περίπτωση που αριθμός IBAN που δηλώθηκε δεν είναι ενεργός, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πίστωση του λογαριασμού στον οποίο ο ενδιαφερόμενος είναι αποκλειστικός δικαιούχος ή συνδικαιούχος, θα πρέπει ο ίδιος να μεταβεί στο οικείο πιστωτικό ίδρυμα τήρησης του εν λόγω λογαριασμού και να διευθετήσει το ζήτημα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων. Προσοχή λοιπόν στα χρονικά περιθώρια γιατί μεσολαβούν και οι αργίες των Χριστουγέννων. Εάν ο ίδιος IBAN εμφανίζεται να έχει δηλωθεί δύο ή περισσότερες φορές σε διαφορετικές αιτήσεις και για διαφορετικούς δικαιούχους, ισχύει και είναι έγκυρη μόνο η πρώτη χρονικά υποβληθείσα αίτηση.

3. Το σύστημα θα ζητήσει την επιβεβαίωση προσωπικών στοιχείων μεταξύ των οποίων ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ. Αν δεν ταυτοποιούνται οι δύο αυτοί αριθμοί, ο αιτών ή το μέλος του νοικοκυριού στου οποίου τα στοιχεία εμφανίζεται η ασυμφωνία, πρέπει εντός της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων να αιτηθεί την αλλαγή στοιχείων του ΑΜΚΑ του στα ΚΕΠ και κατόπιν αυτού να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής της αίτησης. Και πάλι χρειάζεται προσοχή στις προθεσμίες για να μην παρέλθει η προθεσμία

4. Με την αποδοχή της ορθότητας των στοιχείων και την υποβολή της αίτησης, ουσιαστικά κάνετε και δήλωση του νόμου 105. Έτσι, σε όσους δηλώσουν ψευδή στοιχεία, στην σχετική ηλεκτρονική αίτηση, θα επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία ενώ αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά θα καταλογίζονται σε βάρος των παραβατών και θα εισπράττονται με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ο οποίος προβλέπει από δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών μέχρι και κατασχέσεις ακινήτων).

Διόρθωση της αίτησης μπορεί να γίνει μόνο μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου. Η αίτηση μπορεί να ακυρωθεί από τον αιτούντα και να υποβληθεί καινούργια μόνο εντός της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων δηλαδή από τις 17 Δεκεμβρίου έως τις 26 Δεκεμβρίου. Η αίτηση μπορεί να ακυρωθεί, ανεξάρτητα του αν έχει υποβληθεί οριστικά ή όχι ενώ μετά την ακύρωση μπορεί να υποβληθεί καινούργια αίτηση. Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης, ο αιτών ενημερώνεται αυτόματα για την έγκριση ή την απόρριψή της.

Τα χρήματα θα γίνει προσπάθεια να καταβληθούν ακόμη και την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου δηλαδή πριν την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου που προβλέπει ο νόμος. Επίσης, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και μια πληρωμή πριν από τα Χριστούγεννα εφόσον συγκεντρωθεί ικανοποιητικός αριθμός αιτήσεων και γίνει εφικτό να ταυτιστούν ΑΦΜ με ΑΜΚΑ αλλά και διαπιστωθεί η ορθότητα των τραπεζικών λογαριασμών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ1 26 Απρ 2021 | 12:15

Σταϊκούρας: 15 δισ. ευρώ θα κοστίσουν φέτος τα μέτρα στήριξης

Τα μέτρα στήριξης μόνο για φέτος θα φτάσουν τα 15 δισ. ευρώ, τόνισε σε συνέντευξή του ο Χρήστος Σταϊκούρας.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 23 Απρ 2021 | 11:12

Απίστευτες κορονο-απάτες: Καφετέρια δήλωσε... 150 σερβιτόρους, εταιρεία θυμήθηκε... έσοδα δύο εκατ. ευρώ

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας στέλνουν στον εισαγγελέα περιπτώσεις εξόφθαλμης απάτης με στόχο τα λεφτά των μέτρων στήριξης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Απρ 2021 | 09:00

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται

Πότε αναμένεται να καταβληθεί το Δώρα Πάσχα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 20 Απρ 2021 | 07:11

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Καταβάλλεται σήμερα σε 4.226 δικαιούχους

Καταβάλλεται σήμερα, 20 Απριλίου 2021, η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε 4.226 δικαιούχους.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 14 Απρ 2021 | 13:30
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 14 Απρ 2021 | 08:25

Το υπουργείο Οικονομικών κοστολογεί τις εξαγγελίες Τσίπρα: 15 έως 21 δισ. ευρώ - "Αμετανόητα ανεύθυνος"

Δημοσιονομικό κόστος που μπορεί να κυμανθεί από τα 15 έως και τα 21 δις. ευρώ συνεπάγεται το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών.

ΣΕ ΠΟΣΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ 13 Απρ 2021 | 13:28

Σταϊκούρας: Ανάπτυξη 4,2% για το 2021 - Σύντομα οι ανακοινώσεις για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Ο Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε πως φέτος το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,2%.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 09 Μαϊ 2021 | 09:50

Πώς θα πληρώσει το κράτος τις οφειλές μας σε φόρους και οφειλές

Ποιοι είναι οι "τυχεροί" για τους οποίους θα μηδενιστεί έως και το 80% των οφειλών τους.

ΠΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΦΟΡΑ 07 Μαϊ 2021 | 11:00

Ενίσχυση έως 4.000 ευρώ και για τον Μάιο σε όσους μείνουν κλειστοί - Ερχονται ανακοινώσεις

"Κλειδώνει" αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές και για τον μήνα Μάιο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΦΥΡΑ 2 06 Μαϊ 2021 | 11:47

Πώς την πάτησαν οι φοροφυγάδες σε εστίαση, τουρισμό, γυμναστήρια: Ζεστό χρήμα μόνο στους συνεπείς

Κεφάλαια που θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν κατά προτεραιότητα στις εταιρείες που έκοβαν αποδείξεις και δεν απέκρυπταν τον πραγματικό τους τζίρο.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 05 Μαϊ 2021 | 07:49

Τσουνάμι ηλεκτρονικών δηλώσεων για φορολογούμενους και επιχειρήσεις: Τι υποβάλλουμε και πότε

Εκατομμύρια θα είναι οι ηλεκτρονικές αιτήσεις που θα πρέπει να υποβληθούν μέσα στον μήνα για μια σειρά από λόγους.

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΟΥΝ 03 Μαϊ 2021 | 11:55

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Επιστροφές φόρου για 1,5 εκατ. φορολογούμενους – Φόρος "μηδέν" για πάνω από 4 εκατομμύρια

Ισχυρό κίνητρο υπάρχει φέτος για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους προκειμένου να σπεύσουν να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.

ΛΙΣΤΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ 01 Μαϊ 2021 | 12:39

Οι 33 "βασιλιάδες" της φοροδιαφυγής - Βρέθηκαν εικονικά τιμολόγια 261 εκατ. ευρώ

Ο "κατάλογος φοροδιαφυγής" τηε ΑΑΔΕ με 33 υποθέσεις έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων.