
Στην Αφρική - όπως και στον υπόλοιπο κόσμο- οι πλουσιότεροι άνθρωποι της ηπείρου κάθε άλλο παρά ζημιώθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού. Η μέση περιουσία των 18 δισεκατομμυριούχων της Αφρικής διαμορφώθηκε στα 4,1 δισ. δολάρια, αυξημένη κατά 12% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στην άνοδο που κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά της Νιγηρίας.
Τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου της ηπείρου διατήρησε για δέκατη διαδοχική χρονιά ο Aliko Dangote από τη Νιγηρία, με περιουσία 12,1 δισ. δολαρίων. Ο Dangote πρόσθεσε στις τσέπες του 2 δισ. δολάρια σε σχέση με πέρυσι, χάρη στο "άλμα” κατά 30% που κατέγραψε η τιμή της μετοχής της Dangote Cement, που αποτελεί μακράν το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο του.
Δεύτερος τη τάξει είναι ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος Nassef Sawiris, με τη σημαντικότερη επένδυσή του να είναι το ποσοστό 6% που διατηρεί στον κολοσσό αθλητικών ειδών Adidas.
Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει ο Nicky Oppenheimer από τη Νότια Αφρική, πρώην κληρονόμος σημαντικού ποσοστού στην εταιρεία διαμαντιών DeBeers. Ο Oppenheimer βρισκόταν στο "τιμόνι” της DeBeers μέχρι και το 2012, χρονιά κατά την οποία πούλησε το 40% της εταιρείας που κατέχει η οικογένειά του στον κολοσσό AngloAmerican έναντι 5,1 δισ. δολαρίων.
Ο πλέον κερδισμένος, ωστόσο, δισεκατομμυριούχος της ηπείρου φέτος είναι ο επίσης Νιγηριανός μεγιστάνας του κλάδου τσιμέντου, Abdulsamad Rabiu. Οι μετοχές της εταιρείας του, BUA Cement PLC, διπλασιάστηκαν σε αξία σε σχέση με πέρυσι. Έτσι, η περιουσία του Rabiu εκτινάχθηκε κατά 77%, στα 5,5 δισ. δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Rabiu και ο γιος του κατέχουν από κοινού περίπου το 97% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, με μόλις το υπόλοιπο 3% να έχει διατεθεί σε επενδυτές.
Το Χρηματιστήριο της Νιγηρίας, εξάλλου, απαιτεί από τις εισηγμένες εταιρείες είτε να διαθέσουν το 20% και πλέον του μετοχικού κεφαλαίου τους στο ευρύ κοινού, είτε οι μετοχές που βρίσκονται σε διασπορά να έχουν αξία τουλάχιστον 20 δισ. νάιρα -περίπου 50 εκατ. δολάρια-, ποσό όμως που είναι πραγματικά μικρό. (Το Forbes πάντως υπολογίζει με discount την αξία των μετοχών μιας εταιρείας, όταν η διασπορά του μετοχικού της κεφαλαίου είναι μικρότερη του 5%).
Παρότι ορισμένοι από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αφρικής είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται, δεν έλειψαν και αυτοί που έχασαν φέτος το "εισιτήριο” για τη λίστα του Forbes καθώς είδαν τις περιουσίες τους να υποχωρούν κάτω του ορίου του 1 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για τις μόνες γυναίκες της Αφρικής που ανήκαν μέχρι πέρυσι στη λίστα των ελίτ: την Folorunsho Alakija από τη Νιγηρία και την Isabel dos Santos από την Ανγκόλα.
Το Forbes εκτιμά ότι η περιουσία της Alakija, ιδιοκτήτριας εταιρείας πετρελαίου, υποχώρησε κάτω από το 1 δισ. δολάρια φέτος, λόγω της σημαντικής πτώσης των τιμών του πετρελαίου.
Σε ό,τι αφορά την Dos Santos, η οποία από το 2013 έως και πέρυσι κατείχε τον τίτλο της "βασίλισσας” της Αφρικής, έπεσε από τον "θρόνο” της μετά από σειρά δικαστικών αποφάσεων για το πάγωμα των περιουσιακών της στοιχείων τόσο στην Ανγκόλα όσο και στην Πορτογαλία.

Τον Ιανουάριο του 2020, ο γενικός εισαγγελέας της Αγκόλα κατηγόρησε την Dos Santos για υπεξαίρεση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το δικαστήριο της Αγκόλας ισχυρίστηκε ότι η Dos Santos, ο σύζυγός της Sindika Dokolo (που πέθανε τον Οκτώβριο του 2020, σε ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια κατάδυσης) και ένας ακόμη συνεργάτης τους, ζημίωσαν την κυβέρνηση της Αγκόλα τουλάχιστον κατά 1,14 δισ. δολάρια. Έκτοτε, το Forbes δεν υπολογίζει πλέον τα "παγωμένα” περιουσιακά στοιχεία της Dos Santos ως περιουσία της. Η Dos Santos, δε, μέσω του εκπροσώπου της αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.
Για να επανέλθουν στη λίστα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι 18 δισεκατομμυριούχοι της Αφρικής προέρχονται από επτά διαφορετικές χώρες. Η Νότια Αφρική και η Αίγυπτος διαθέτουν πέντε δισεκατομμυριούχους έκαστη, ενώ ακολουθεί η Νιγηρία με τρεις και το Μαρόκο με δύο.
Η συνολική περιουσία των πλουσιότερων ανθρώπων της ηπείρου ανέρχεται σε 73,8 δισ. δολάρια, ποσό ελαφρώς αυξημένο σε σύγκριση με πέρυσι, όταν η λίστα περιελάμβανε 20 δισεκατομμυριούχους με συνδυαστική περιουσία 73,4 δισ. δολαρίων.
Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Αφρικής
No1: Aliko Dangote
Καθαρή περιουσία: 12,1 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Κλάδος τσιμέντου, ζάχαρη
No2: Nassef Sawiris
Καθαρή περιουσία: 8,5 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Κατασκευές, επενδύσεις
No3: Nicky Oppenheimer
Καθαρή περιουσία: 8 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Διαμάντια
No4: Johann Rupert
Καθαρή περιουσία: 7,2 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Είδη πολυτελείας
No5: Mike Adenuga
Καθαρή περιουσία: 6,3 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Τηλεπικοινωνίες, πετρέλαιο
No6: Abdulsamad Rabiu
Καθαρή περιουσία: 5,5 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Κλάδος τσιμέντου, ζάχαρη
No7: Issad Rebrab
Καθαρή περιουσία: 4,8 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Τρόφιμα
No8: Naguib Sawiris
Καθαρή περιουσία: 3,2 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Τηλεπικοινωνίες
No9: Patrice Motsepe
Καθαρή περιουσία: 3 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Ορυχεία
No10: Koos Bekker
Καθαρή περιουσία: 2,8 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Μέσα ενημέρωσης, επενδύσεις
No11: Mohamed Mansour
Καθαρή περιουσία: 2,5 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Διάφορες δραστηριότητες
No12: Aziz Akhannouch
Καθαρή περιουσία: 2 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Πετρέλαιο, διάφορες δραστηριότητες
No13: Mohammed Dewji
Καθαρή περιουσία: 1,6 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Διάφορες δραστηριότητες
No14: Youssef Mansour
Καθαρή περιουσία: 1,5 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Διάφορες δραστηριότητες
No15: Othman Benjelloun
Καθαρή περιουσία: 1,3 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Τράπεζες, ασφάλειες
No16: Michiel Le Roux
Καθαρή περιουσία: 1,2 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Τράπεζες
No17: Strive Masiyiwa
Καθαρή περιουσία: 1,2 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Τηλεπικοινωνίες
No18: Yasseen Mansour
Καθαρή περιουσία: 1,1 δισ. δολάρια
Πηγή πλούτου: Διάφορες δραστηριότητες
Πηγή: Capital.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr