Εφιάλτης στο ταμείο: 7 πληρωμές ανά μήνα για 250.000 αυτοαπασχολούμενους

Το μαρτύριο των 6-7 συναλλαγών με το ασφαλιστικό ταμείο για 250.000 άτομα.

efialtis-sto-tameio-7-plirwmes-ana-mina-gia-250000-autoapasxoloumenous
|
SHARE THIS
0
SHARES

Για τα επόμενα τρία χρόνια, θα υπάρχουν αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι θα χρειάζεται να κάνουν πέντε, έξι ή και επτά διαφορετικές πληρωμές κάθε μήνα προς τα ασφαλιστικά ταμεία μόνο και μόνο για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Όσο τρομακτική και αν φαίνεται αυτή η εικόνα είναι η πραγματική. Οι τρεις πληρωμές θα αφορούν στην επικουρική ασφάλιση και στο εφάπαξ. Μια επιπλέον πληρωμή (ή και δύο) θα αφορούν στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών για την κύρια σύνταξη ενώ θα υπάρχουν ακόμη μία ή δύο πληρωμές για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών παρελθόντων ετών. Πόσοι είναι αυτοί που θα υποστούν το… μαρτύριο των 6-7 συναλλαγών με το ασφαλιστικό ταμείο; Περισσότερα από 250.000 άτομα.

Τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές της επικούρησης, αφορούν στο διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2019, καθώς και τις δύο πρώτες δόσεις από τις 36 του διαστήματος 1/1/2017 – 31/12/2018.

Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι θα λάβουν τρία ειδοποιητήρια:

· το πρώτο με την εισφορά του Φεβρουαρίου 2019 και αναδρομικά τον Ιανουάριο του 2019,

· το δεύτερο με την πρώτη από τις 36 δόσεις για το διάστημα 1/1/2017 έως 31/12/2017 και

· το τρίτο με την πρώτη δόση από τις 36 δόσεις του διαστήματος από 1/1/2018 έως 31/12/2018.

Ο κατάλογος των ασφαλισμένων που πρέπει να πληρώσουν εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ, περιλαμβάνει τουλάχιστον 250.000 άτομα, μεταξύ των οποίων η πολυμελής ομάδα των δικηγόρων. Μάλιστα, ήδη από χθες που αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια έχουν προκύψει και παράπονα για λάθος ποσά έχουν βεβαιωθεί. Το… μαρτύριο (το οποίο καλούνται να περάσουν οι επαγγελματίες επειδή δεν είχαν σταλεί τα ειδοποιητήρια παρά το γεγονός ότι η υποχρέωση έχει «γεννηθεί» από την 1/1/2017) θα διαρκέσει ακόμη και για τους επόμενους 36 μήνες καθώς για να πληρωθούν τα αναδρομικά, δόθηκε το δικαίωμα πληρωμής σε 36 δόσεις.

Εκτός από την τριπλή υποχρέωση της επικούρησης, υπάρχει και το θέμα των εισφορών κύριας ασφάλισης. Και για την κύρια ασφάλιση μπορούν να προκύπτουν διπλά εκκαθαριστικά ειδικά για τους επαγγελματίες που εμφανίζουν αύξηση κερδών από τη μια χρόνια στην άλλη. Αυτό συμβαίνει διότι οι επαγγελματίες πληρώνουν ως «έναντι» τις εισφορές για ένα ολόκληρο έτος, και προς το τέλος της επόμενης χρονιάς γίνεται η τελική εκκαθάριση. Κατά την τελική εκκαθάριση, αν υπάρχει αύξηση κερδών προκύπτει και διαφορά ασφαλιστικών εισφορών για την κάλυψη της οποίας προκύπτει η ανάγκη έκδοσης και δεύτερου εκκαθαριστικού.

Ο αριθμός των ειδοποιητηρίων αυξάνεται ακόμη περισσότερο για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αργά ή γρήγορα, θα προχωρήσει η ρύθμιση κάτι που σημαίνει ότι θα προκύψει η ανάγκη μιας ακόμη μηνιαίας πληρωμής. Μάλιστα επειδή η ρύθμιση δεν θα καλύπτει όλη την περίοδο μέχρι το τέλος του 2018, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και δεύτερη ρύθμιση για να καλυφθούν οι οφειλές του 2018. 

 

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook