
«Είναι σίγουρα μία κακή απόφαση, μένει να δούμε πόσο κακή» σχολίαζαν κύκλοι του επενδυτή σύμφωνα με την "Καθημερινή", την ίδια ώρα που σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα στην ακριβή υλοποίηση της σχεδιαζόμενης επένδυσης καθώς ο αρχαιολογικός χώρος συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με περιοχή όπου έχει χωροθετηθεί στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης η κατασκευή πολυτελών κατοικιών και εμπορικού κέντρου.
Από την κυβέρνηση, ωστόσο, εκφράστηκε μέσω διαρροής κατ’αρχήν ικανοποίηση. «Γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ» σημείωναν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.
Το παρασκήνιο της συνεδρίασης
Σε κάθε περίπτωση, εντυπωσιακή είναι η πλειοψηφία με την οποία ελήφθη η απόφαση (15 υπέρ προς 1 κατά) για την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, καταλυτικό ρόλο στο να καμφθούν οι ακραίες και σκληρές φωνές έπαιξε η ΓΓ του υπουργείου Πολιτισμού κ. Βλαζάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έπεσαν στο τραπέζι δύο προτάσεις, η μία είναι εκείνη που επικράτησε και αφορά την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου έκτασης 300 (280 εν τέλει) στρεμμάτων και άλλη που δεν υπερψηφίστηκε αφορούσε την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου έκτασης 700 στρεμμάτων.
Η ψηφοφορία έγινε επί αυτών των δύο προτάσεων, καθώς η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που ζητούσε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% της έκτασης, απορρίφθηκε. Υπενθυμίζεται ότι η παλαιότερη πρόταση αφορούσε την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου έκταση 3.000 στρεμμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι χθες η δευτεροβάθμια επιτροπή της αποκεντρωμένης διοίκησης απεφάνθη με πλειοψηφία ότι δεν είναι δασικά τα 37 στρέμματα στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Το Συμβούλιο Ενστάσεων της Περιφέρειας Πειραιά κατά πλειοψηφία έκρινε υπέρ της αίτησης που κατέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό Α.Ε. Στη σχετική αίτηση οι δύο φορείς ζητούσαν τον αποχαρακτηρισμό 37 στρεμμάτων εντός του ακινήτου ως δασική έκταση.
Υπενθυμίζεται ότι ΤΑΙΠΕΔ και Ελληνικό ΑΕ είχαν κινηθεί κατά σχετικής πράξης του δασάρχη Πειραιά, ο οποίος, με απόφασή του, χαρακτήρισε δασική μια μικρή αλλά καίρια για τη σχεδιαζόμενη επένδυση, έκταση στον χώρο του παλιού αεροδρομίου. Η απόφαση αφορούσε επιφάνεια 37 στρεμμάτων ή περί το 0,6% του συνολικού ακινήτου. Ωστόσο, βρισκόταν πολύ κοντά στην παραλιακή ζώνη όπου έχει σχεδιαστεί η κατασκευή πολυόροφου κτιρίου που σχεδιάζεται να φιλοξενήσει και το καζίνο.
Ωστόσο το απόγευμα της Δευτέρας, δύο οικολογικές οργανώσεις κατέθεσαν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ισχυρίζονται ότι το μεγαλύτερο μέρους του ακινήτου στο Ελληνικό δεν έχει υπαχθεί στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας κι επιπλέον δεν έχει ολοκληρωθεί η θεώρηση του δασικού χάρτη της περιοχής.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr