Κατατέθηκε στον ESM το αίτημα για μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταβάλλει το ποσό των 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

katatethike-ston-esm-to-aitima-gia-meriki-apoplirwmi-tou-dnt
|
SHARE THIS
0
SHARES

Κατατέθηκε στον ESM το αίτημα της Ελλάδας για την πρόωρη μερική αποπληρωμή των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταβάλλει το ποσό των 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από το συνολικό χρέος των 9,4 δισεκατομμυρίων.

Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η διαγραφή των ακριβών οφειλών οι οποίες επιβαρύνουν το ελληνικό χρέος με επιτόκιο 5.4%.

Η έγκριση από τον ESM του ελληνικού αιτήματος είναι αναγκαία, καθώς ο Μηχανισμός έχει καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή» για τα κράτη-μέλη που δανείζονται από αυτόν, όπως και το ΔΝΤ. Εάν οι οφειλές μιας χώρας προς το ΔΝΤ προεξοφληθούν χωρίς την έγκριση του ESM, τότε θα πρέπει να καταβληθεί άμεσα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό η αντίστοιχη αναλογία του ανεξόφλητου δανείου της.

Ήτοι, εάν η Ελλάδα αποπλήρωνε τα 3,7 δισεκ. ευρώ (38% των συνολικών οφειλών της προς το ΔΝΤ) χωρίς το «πράσινο φως» του ESM, τότε θα έπρεπε να καταβάλει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στον προκάτοχό του, τον EFSF, ποσό ύψους 72,5 δισεκ. ευρώ (το 38% των 190,8 δισεκ. ευρώ που έχει λάβει η χώρα). Τώρα η Ελλάδα θα λάβει την εξαίρεση για πληρωμή και στον ESM, κάτι που ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός είχε κάνει παλαιότερα και με την Πορτογαλία.

Σημειώνεται ότι η πρόταση για πρόωρη εξόφληση μέρους του δανείου του ΔΝΤ θα αποσταλεί και στην Ευρωομάδα (Eurogroup), καθώς χρειάζεται και η έγκριση ορισμένων κοινοβουλίων κρατών-μελών της ευρωζώνης, όπως είναι το Γερμανικό Κοινοβούλιο.

 

 

Φωτογραφία: Αρχείο REUTERS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook