Κοινωνικό μέρισμα: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι για...60 ευρώ

Τον κίνδυνο να χάσουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ακόμη και για 60 ευρώ τόκων αντιμετωπίζουν χιλιάδες υποψήφιοι δικαιούχοι.

Κοινωνικό μέρισμα: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι για...60 ευρώ

Τον κίνδυνο να χάσουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ακόμη και για 60 ευρώ τόκων αντιμετωπίζουν χιλιάδες υποψήφιοι δικαιούχοι του έκτακτου οικονομικού μερίσματος. Για να ικανοποιηθεί η «ρήτρα καταθέσεων» που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, θα γίνεται αναγωγή των τόκων που έχουν δηλωθεί στη φορολογική δήλωση του 2019 σε ύψος καταθέσεων.

Το πιθανότερο είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί το μέσο καταθετικό επιτόκιο του 2018 (καθώς οι τόκοι που δηλώθηκαν στη φορολογική δήλωση του 2019 «γεννήθηκαν» κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς. Δεδομένου ότι το μέσο επιτόκιο του 2018 δεν ξεπέρασε το 0,27-0,30%, το «κρίσιμο όριο» τόκων που μπορούν να στερήσουν από έναν δικαιούχο το κοινωνικό μέρισμα, είναι τα 50 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στα επόμενα 24ωρα με την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης η οποία θα καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες. Για περίπου 25.000 δικαιούχους του έκτακτου μερίσματος –τους γονείς παιδιών που αντιμετωπίζουν θέματα αναπηρίας σε ποσοστό άνω του 67%- οι αιτήσεις θα γίνουν με διαδικασίες εξπρές και το μέρισμα των 700 ευρώ θα καταβληθεί ενδεχομένως και πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων.

Και αυτό διότι για τη συγκεκριμένη ομάδα δεν αναμένεται να υπάρξει κανένα κριτήριο χορήγησης ενώ όλα τα στοιχεία –τραπεζικοί λογαριασμοί, ποσοστά αναπηρίας παιδιών κλπ- είναι ήδη διαθέσιμα μέσω της ηλεκτρονικής βάσης των ΚΕΠΑ και του ΟΠΕΚΑ από τον οποίο και χορηγείται το μηνιαίο επίδομα που κυμαίνεται από 310 έως 620 ευρώ.

Η ρήτρα του ύψους των καταθέσεων είχε μπει και πέρυσι για τη διανομή του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος. Τότε, είχε τεθεί η προϋπόθεση το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις να μην υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ ενώ το όριο αυτό προσαυξανόταν ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Γεγονός είναι ότι οι φορολογικές αρχές δεν έχουν πρόσβαση στα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών όλων των φορολογουμένων. Μπορούν να αποκτήσουν μέσω του συστήματος «ΣΜΤΛ» (σ.σ διασυνδέει το Taxis με τις τράπεζες και επιτρέπει την άντληση δεδομένων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς σε πραγματικό χρόνο) αλλά αυτό γίνεται για μεμονωμένες περιπτώσεις στο πλαίσιο του φορολογικού ελέγχου και κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται δε μαζικά.

Έτσι, το κριτήριο των καταθέσεων που αναμένεται να ενσωματωθεί στην απόφαση, θα εξεταστεί αν το πληροί ένα νοικοκυριό ή όχι από το ύψος των τόκων που εμφανίζονται στους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης. Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών της ωφελούμενης μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του έτους 2019, δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο: Ετήσιος τόκος = 20000 επί μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2018 / 100.

Φωτογραφία: Αρχείο Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΦΕΚ 02 Μαρ 2021 | 09:58

Πώς και πότε θα πάρετε τα 500-50.000 ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής 6: Η διπλή ρήτρα που κρύβει παγίδες

Κατά περίπου 15% "συμπιέζεται" ο προϋπολογισμός της 6ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής όπως προκύπτει από το τελικό κείμενο της απόφασης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 02 Μαρ 2021 | 08:40

Λιανεμπόριο: Στο τραπέζι το άνοιγμα στις 16 Μαρτίου - Τα σενάρια χωρίς click away αλλά με SMS στο 13032

Επόμενος στόχος: Ένα "καθαρό" άνοιγμα της λιανικής από την Τρίτη 16 Μαρτίου, χωρίς "clicks" αλλά μόνο με επισκέψεις εντός των καταστημάτων και τρίωρο… εξοδόχαρτο για ψώνια μέσω του 13032.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ 01 Μαρ 2021 | 09:10

Τέλος χρόνου για τέλη κυκλοφορίας, κατάθεση πινακίδων, επίδομα θέρμανσης και αποζημιώσεις ενοικίων

Η 1η Μαρτίου είναι η τελευταία προθεσμία για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας και κατάθεσης πινακίδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Φεβ 2021 | 08:13

Τέλος στην ταλαιπωρία: Τα ακίνητα θα αλλάζουν χέρια εντός 24 ωρών – Όλο το σχέδιο της ΑΑΔΕ

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές της μεθεπόμενης θα ενεργοποιηθεί η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τα ακίνητα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Φεβ 2021 | 09:38

Τέλη κυκλοφορίας: Τελευταία διορία σήμερα - Έρχονται τα τέλη με τον μήνα - Από πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε απρόθυμος στο να δώσει έστω και μια ολιγοήμερη παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 25 Φεβ 2021 | 08:44

ΕΝΦΙΑ: Έρχεται μείωση το 2021 για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων - Τι θα γίνει με τις νέες αντικειμενικές

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος για εκατομμύρια ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές όπου είτε δεν θα υπάρξει αλλαγή στην τιμή ζώνης, είτε σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης θα αυξηθεί κατά 10-15%.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 24 Φεβ 2021 | 08:02

Παρατείνεται το lockdown μετά την αύξηση των κρουσμάτων - Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα με το νέο SMS στο 13032

Με τους λοιμωξιολόγους να προσανατολίζονται στο να προτείνουν παράταση του lockdown, στην κυβέρνηση προσανατολίζονται στο να επιτρέψουν τη λειτουργία των καταστημάτων από 8 Μαρτίου.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ 23 Φεβ 2021 | 08:21

To colpo grosso της εφορίας για να εντοπιστούν οι ταμειακές "μαϊμού" και τα POS εξωτερικού

Οι πειραγμένες ταμειακές μηχανές που φαίνονται να εκδίδουν κανονικά την απόδειξη, χωρίς όμως η πληροφορία να πηγαίνει στην εφορία, έχει εξελιχθεί σε "μάστιγα".

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 22 Φεβ 2021 | 10:11

Συντάξεις, επιδόματα, αποζημιώσεις: Πώς και σε ποιους θα μοιραστούν 2,4 δισ. ευρώ μέσα στην εβδομάδα

Εβδομάδα εισπράξεων για συνταξιούχους και δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων ή οικονομικών ενισχύσεων.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 22 Φεβ 2021 | 09:56

Τέλος χρόνου για τέλη κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων: Οι οριστικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών

Οι αποφάσεις για τέλη κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων, στις οποίες καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών για τα ΙΧ σε μια διαδικασία η οποία -λόγω κορονοϊού- έχει διαρκέσει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ 20 Φεβ 2021 | 09:27

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Νέα προθεσμία για το "ζεστό" χρήμα δίνει το ΥΠΟΙΚ

Νέα παράταση για τις αιτήσεις για την 6η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής - Τεράστιες οι συνέπειες στην οικονομία από το lockdown στο λιανεμπόριο

4ΗΜΕΡΟ BLACKOUT 19 Φεβ 2021 | 09:38

Ψίχουλα οι μειώσεις στο ρεύμα λόγω της κακοκαιρίας: Έκπτωση μόλις 9 ευρώ σε λογαριασμό 336 ευρώ

Τα νοικοκυριά που ξεπάγιασαν επί τρεις ή τέσσερις ημέρες χωρίς ρεύμα (πολλά από αυτά και χωρίς νερό) θα δουν μια έκπτωση στον λογαριασμό του ρεύματος η οποία θα φτάνει στα 9 ευρώ.

ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Φεβ 2021 | 09:55

Ερχονται κούρεμα ΕΝΦΙΑ και επιστροφές φόρου για περισσότερους: Τι φέρνει το "βατερλώ" στα εισοδήματα του 2020

Τα εισοδήματα που θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων ετών.