Κοινωνικό μέρισμα σε δικαιούχους ΕΚΑΣ και άνεργους - Τα σενάρια του ΥΠΟΙΚ

Σε δύο επίπεδα εξελίσσεται η φετινή «επιχείρηση κοινωνικό μέρισμα». Τι εξετάζεται για το "δώρο Χριστουγέννων" και σε ποιες κοινωνικές ομάδες.

Σε δύο επίπεδα εξελίσσεται η φετινή «επιχείρηση κοινωνικό μέρισμα». Από τη μία, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προσπαθεί να προσεγγίσει με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια το ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος ώστε το ποσό που θα διανεμηθεί να είναι το μεγαλύτερο δυνατό αλλά χωρίς να διακινδυνεύσει η κυβέρνηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα πέσει κάτω από το 3,5%.

Από την άλλη, «κοστολογούνται» οι ενισχύσεις διαφόρων κοινωνικών ομάδων ώστε το ποσό που θα δοθεί από τη μια να μην είναι «ψίχουλα» αλλά και από την άλλη να φτάσει στοχευμένα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών που έχουν πραγματική ανάγκη.

Εξετάζεται το σενάριο του «δώρου Χριστουγέννων» αλλά σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες: δικαιούχους ΕΚΑΣ, δικαιούχους ΚΕΑ και ανέργους.

Στο «τράπεζι» έχουν πέσει διάφορες επιλογές: η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων που μέχρι τώρα έπαιρναν το ΕΚΑΣ. Το επίδομα παύει να υπάρχει και θεωρείται έξυπνη και πολιτικά ως κίνηση, να δοθεί ένα «υποκατάστατο ΕΚΑΣ» και ενόψει του 2020. Ως γνωστόν, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ πήραν μόλις 12 ευρώ τον μήνα μέσα στο 2019 και από το νέο έτος δεν θα λαμβάνουν καμία ενίσχυση διαπιστώνοντας νέα μείωση στο εισόδημά τους. Το να τους δοθεί μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι περιορισμένου κόστους παρέμβαση. Το επίδομα που δόθηκε ολόκληρο το 2019 δεν κόστιζε πάνω από 2-3 εκατ. ευρώ τον μήνα. Έτσι, για να πάρουν μια ολόκληρη σύνταξη οι δικαιούχοι (σ.σ ποσό έως 640 ευρώ καθώς πάνω από αυτό το όριο δεν είναι κάποιος δικαιούχος του ΕΚΑΣ) απαιτούνται όχι περισσότερα από 100-120 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη κοινωνική ομάδα είναι οι δικαιούχοι του ΚΕΑ. Ένα «μηνιάτικο» για τη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών (σ.σ εισπράττουν 200 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 100 ευρώ επιπλέον για κάθε ενήλικο μέλος και 50 ευρώ επιπλέον για κάθε ανήλικο μέλος) κοστίζει περίπου 55 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε περίπου 260.000 αλλά μαζί με τα μέλη των νοικοκυριών, ενισχύονται συνολικά 480.000 άτομα.

Η 3η ευρεία κοινωνική ομάδα είναι οι άνεργοι (σ.σ πολλοί εκ των οποίων εντάσσονται και στους δικαιούχους του ΚΕΑ). Ένα «μηνιάτικο» στους ανέργους χρειάζεται περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο δεν ανοίγει τα χαρτιά του ως προς τον τελικό αριθμό των δικαιούχων. Άλλωστε, έχει στη διάθεσή του και την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα της οποίας έγινε η διανομή του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος τις δύο τελευταίες χρονιές αν αποφασίσει τελικώς να πάει σε μαζικότερο επίδομα χωρίς στόχευση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Σε κάθε περίπτωση όλα θα κριθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Το οικονομικό επιτελείο θα πάρει στα χέρια του και τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Νοέμβριο (σ.σ είναι κρίσιμος μήνας λόγω της διπλής καταβολής φόρων: και ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήμστος) και πλέον θα μπορέσει να προσεγγίσει με μεγαλύτερη ασφάλεια το ποσό που μπορεί να διατεθεί.

Μια ευχάριστη έκπληξη στα έσοδα του τελευταίου διμήνου, μπορεί να ανεβάσει το υπερπλεόνασμα στα 400 εκατ. ευρώ ενώ μπορούν να προστεθούν και περίπου 100-150 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό του προϋπολογισμού που παραμένει αδιάθετο. Βέβαια, στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να κρατηθεί ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» για πιθανή αναθεώρηση των στοιχείων του πρωτογενούς πλεονάσματος η οποία αν υπάρξει θα γίνει τον Απρίλιο από την ΕΛΣΤΑΤ κατόπιν… εορτής. Το 2020 είναι κρίσιμη χρονιά για την κυβέρνηση καθώς θα διαπραγματευτεί τα πλεονάσματα και δεν θέλει να έχει καταγραφεί υστέρηση έναντι του στόχου.

Φωτογραφία: Ευρωκινηση 

ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 18 Φεβ 2020 | 20:57

Πρωτογενές πλεόνασμα 498 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο

Οι δαπάνες του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο ανήλθαν στα 4,681 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 232 εκατ. ευρώ

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 05 Φεβ 2020 | 19:50

Τέλος Φεβρουαρίου το κοινωνικό μέρισμα σε 17.000 νοικοκυριά

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα τα νοικοκυριά που υπέβαλαν αίτηση, αλλά για μια σειρά από λόγους δεν έχουν πληρωθεί ακόμα.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 05 Φεβ 2020 | 17:29

Εισήγηση-βόμβα για την περικοπή δώρων-επιδομάτων στις συντάξεις στο Δημόσιο

Συνταγματική και νόμιμη χαρακτήρισε το Ελεγκτικό Συνέδριο την κατάργηση των δώρων και του επιδόματος θερινής άδειας στους συνταξιούχους του Δημοσίου.

ΚΑΝΟΝΙΚΗ Η ΧΡΕΩΣΗ 03 Φεβ 2020 | 17:55

Χάος με τα δωρεάν φάρμακα σε όσους έχασαν το ΕΚΑΣ

Αναστάτωση έχει προκληθεί στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στα ΜΜΕ για τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 27 Ιαν 2020 | 12:20

Απαλλάσσονται από τη συμμετοχή στα φάρμακα όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ

Απαλλάσσονται για το χρονικό διάστημα από 1/1/2020 μέχρι την 31/12/2020 από τη συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ 26 Φεβ 2020 | 07:49

Πώς θα… δανειστείτε 1000 ευρώ από την εφορία με κόστος 2 ευρώ τον μήνα

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την ρύθμιση των οφειλών στην εφορία σε 24 ή 48 δόσεις. Πώς θα "δανειστούμε" από την εφορία "σπάζοντας" την οφειλή σε δόσεις και με κόστος μόλις 2 ευρώ. Αναλυτικός πίνακας.

ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ 26 Φεβ 2020 | 07:05

Δήλωση των "ξεχασμένων" τετραγωνικών: 10 ερωτήσεις - απαντήσεις

Ανοίγει από αύριο, Πέμπτη, η πλατφόρμα για τα "ξεχασμένα" τετραγωνικά. Έως τα τέλη Μαρτίου η προθεσμία. Βήμα προς βήμα η διαδικασία υποβολής.

Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ 25 Φεβ 2020 | 07:15

"Κρυμμένα" τετραγωνικά: Πόσο θα κοστίσει να τα δηλώσετε - Αναλυτικά παραδείγματα

Αν κάποιος επιδιώξει να δηλώσει τα αδήλωτα τετραγωνικά στην πλατφόρμα των δήμων αλλά αυτά δεν φαίνονται ούτε στο Ε9, η αίτηση δεν θα προχωρήσει.

ΠΟΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΘΑ ΜΕΤΡΑΝΕ "ΔΙΠΛΕΣ" 24 Φεβ 2020 | 07:17

Το ΥΠΟΙΚ μετατρέπει σε "τζόκερ" τη φορολοταρία: Θα κληρώνει σπίτια και ΙΧ

Αυξάνονται οι πιθανότητες να κερδίσει κάποιος το μεγάλο έπαθλο που θα είναι είτε μετρητά είτε ακόμη και ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο.

ΛΟΓΩ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ 23 Φεβ 2020 | 09:09

Κέρδος έως 100 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ του 2020 - Ποιους αφορά [πίνακες με παραδείγματα]

Αυτοί θα κερδίσουν έως και 100 ευρώ με τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 22 Φεβ 2020 | 08:44

Παγίδα: Κίνδυνος για σύνταξη μόλις 500 ευρώ για 800.000 επαγγελματίες

Η επιλογή για την κατώτατη βαθμίδα εισφορών κρύβει μια μεγάλη παγίδα ειδικά αν δεν αλλάξει σε βάθος χρόνου.