Κρούγκμαν: Να χαλιναγωγήσουμε τις αγορές και τον νεοφιλελευθερισμό

Ο Πολ Κρούγκμαν μίλησε για τις αγορές, τον νεοφιλελευθερισμό και έπλεξε το εγκώμιο του Προκόπη Παυλόπουλου.

krougkman-na-xalinagwgisoume-tis-agores-kai-ton-neofileleutherismo
SHARE THIS
0
SHARES

«Αν νεοφιλελευθερισμός σημαίνει να θεωρούμε ότι η λύση είναι πάντα να επιτρέπουμε στις αγορές να κυριαρχούν χωρίς περιορισμούς, τότε είμαι κατά του νεοφιλελευθερισμού», τονίζει ο νομπελίστας αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Ο κ. Κρούγκμαν, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα στα πλαίσια του Athens Democracy Forum, παραχώρησε συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπου μίλησε σχετικά με την διάρθρωση των αγορών, λέγοντας:

«Ηταν μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία, υπήρχαν κάποια θέματα σε αυτήν που είναι πολύ σημαντικά για μένα. Είναι καλό να βλέπουμε να μιλάει κάποιος για την ανάγκη να χαλιναγωγήσουμε τις αγορές και τον νεοφιλελευθερισμό . Θα πρέπει να υπάρχουν κάποιοι κανόνες στην λειτουργία των αγορών. Χάρηκα πολύ που το άκουσα αυτό από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας», τόνισε ο Πολ Κρούγκμαν.

«Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση την ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους δικαίου. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορεί αν είναι καλό πράγμα για να βοηθήσουν στην δίκαιη ανάπτυξη, αλλά συχνά εκλαμβάνονται ως άδεια για να άρουμε όλους τους περιορισμούς στις δυνάμεις της αγοράς. Ομως, αυτό δεν είναι κάτι που θέλουμε».

Ο Πολ Κρούγκμαν δηλώνει πολέμιος του νεοφιλελευθερισμού και της ασυδοσίας των αγορών. «Ο νεοφιλελευθερισμός μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, αλλά αν σημαίνει να θεωρούμε ότι η λύση είναι πάντα να επιτρέπουμε στις αγορές να κυριαρχούν χωρίς περιορισμούς, τότε είμαι κατά του νεοφιλελευθερισμού», σημειώνει.

«Τρομακτικό» το ενδεχόμενο να νικήσει ο Τραμπ στις προεδρικές εκλογές
 
Ο κ. Κρούγκμαν, μίλησε και για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την αναμέτρηση ανάμεσα στη Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ. « Δεν θα ήθελα να κάνω προβλέψεις», λέει ο αμερικανός οικονομολόγος. «Αλλά το μοντέλο προβλέψεων των New York Times δίνει ποσοστό περίπου 80% για νίκη της Χίλαρι Κλίντον. Ελπίζω να ισχύει αυτό. Να σας πω, δεν επιτρέπεται να δηλώσω δημόσια τη στήριξή μου, συγγνώμη. Είναι τρομακτικό όμως το ότι υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί ένα πολύ, πολύ άσχημο ατύχημα. Δεν θα ηρεμήσω, δεν θα ησυχάσω μέχρι την επομένη των εκλογών. Πρέπει να αποφευχθεί ακόμη και το παραμικρό ενδεχόμενο ενός ατυχήματος»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook