Follow us

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι θα πληρώνουμε από την 1η Ιουλίου - Αλλάζουν όλα για τις χρεώσεις

Οι επιβαρύνσεις θα ενσωματωθούν στα τιμολόγια των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια θα έρχεται το κράτος να δίνει επιδότηση

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΡΕΥΜΑ

Αλλάζουν όλα από την 1η Ιουλίου στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Η εικόνα των λογαριασμών που θα παραλαμβάνουμε θα είναι εντελώς διαφορετική και τα νοικοκυριά θα κληθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα: θα υπάρχουν τιμολόγια κυμαινόμενα, στα οποία ο καταναλωτής θα γνωρίζει ότι κάθε μήνα η χρέωση της ηλεκτρικής ενέργειας θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα δεδομένα της αγοράς (άρα τιμολόγια με ρίσκο) και τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που θα είναι σταθερά.

Ο στόχος είναι με όρους απόλυτης διαφάνειας και χωρίς να χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός στην ανάγνωση ψιλών γραμμάτων να μπορεί να κάνει ελεύθερα τις επιλογές του με γνώμονα το ρίσκο που θέλει να αναλάβει. Ειδικά για το πρώτο 12μηνο της… νέας εποχής στην ηλεκτρική ενέργεια -από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι και τον Ιούνιο του 2023- το κράτος θα παρεμβαίνει με επιδοτήσεις στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Καθώς μπορεί ως "έννοια" η ρήτρα αναπροσαρμογής να πάψει να υπάρχει ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα εξαφανιστούν και οι επιβαρύνσεις που "κουβαλάει" η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ουσιαστικά, αυτές οι επιβαρύνσεις θα ενσωματωθούν στα τιμολόγια των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια θα έρχεται το κράτος να δίνει επιδότηση -διαφορετική ανάλογα με την κατηγορία του πελάτη- ώστε να απορροφά την επιβάρυνση και να κρατάει σε ένα βαθμό σταθερή την τελική χρέωση.

Αυτό πρακτικά είναι το νόημα των αλλαγών που θα επέλθουν. Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα μπορούν να πωλούν μια κιλοβατώρα προς 6 ή 7 λεπτά του ευρώ και στη συνέχεια στην πράξη ο καταναλωτής να αντιλαμβάνεται ότι η τελική τιμή έχει εκτιναχθεί στα 30 λεπτά μαζί με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Μέσα στις επόμενες ημέρες και μέχρι τις 10 Ιουλίου, οι εταιρείες θα πρέπει να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους τις νέες τιμές που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου χωρίς "ψιλά γράμματα" που θα παραπέμπουν σε ρήτρα αναπροσαρμογής.

Διαβάστε Επίσης

Ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για την πραγματική εικόνα και στη συνέχεια θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει πάροχο (ανεξάρτητα από τη διάρκεια του συμβολαίου του) χωρίς να ανησυχεί για το ενδεχόμενο επιβολής ποινών (penalty) οι οποίες παγώνουν με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Μάλιστα, επειδή τα νέα τιμολόγια θα είναι κυμαινόμενα, όλες οι εταιρείες θα καλούνται κάθε μήνα να ενημερώνουν μέσω της ιστοσελίδας τους για τις χρεώσεις που θα γίνονται τον επόμενο μήνα.

Άρα:

1. Μέσα στις επόμενες ημέρες ο κάθε καταναλωτής που έχει κυμαινόμενο τιμολόγιο, θα βλέπει την πραγματική τιμή με την οποία θα τον επιβαρύνει η εταιρεία. Δεν θα υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά η επιβάρυνση που αυτή προκαλεί θα είναι μέσα στην τιμή. Έτσι, εκεί που γίνονταν διαφημίσεις για πολύ φθηνές χρεώσεις, αυτές θα πάψουν να υπάρχουν.

2. Το κράτος μέσω του μόνιμου μηχανισμού ηλεκτρικής ενέργειας θα επιδοτεί τον λογαριασμό όσων επιλέγουν το κυμαινόμενο τιμολόγιο. Πιθανότατα, λόγω των επιδοτήσεων, το κυμαινόμενο θα παραμείνει πιο συμφέρον για τον τελικό καταναλωτή σε σχέση με το σταθερό η χρέωση του οποίου, προς το παρόν τουλάχιστον, θα παραμείνει στα ύψη.

3. Με την εφαρμογή του μόνιμου μηχανισμού, η τιμή της κιλοβατώρας θα διαμορφώνεται περίπου στα 15-16 λεπτά για τα νοικοκυριά (σ.σ θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την εταιρεία και αυτή που προαναφέρθηκε εκτιμάται ότι θα είναι η μέση τιμή) και στα 11-12 λεπτά για τα νοικοκυριά που δικαιούνται του κοινωνικού τιμολογίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗ 04 Αυγ 2022 | 15:36
ΣΤΗΝ ΕΡΤ 03 Αυγ 2022 | 21:34

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς επιλέγουμε το φθηνότερο - Τι να προσέχουν οι καταναλωτές στην επιλογή παρόχου ενέργειας

Έκκληση από τον Παναγιώτη Γεωργιάδη, εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Νέο ΙΝΚΑ, στους καταναλωτές να διαβάζουν τα "ψιλά γράμματα" στα συμβόλαια που υπογράφουν - Τι άλλαξε από 1η Αυγούστου

ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΞΗΓΕΙ 31 Ιουλ 2022 | 15:53

Ηλεκτρικό ρεύμα: Όλα όσα αλλάζουν από 1η Αυγούστου – Τι να προσέχουμε ανά πάροχο και στον τρόπο τιμολόγησης [βίντεο]

"Ο μηχανισμός που έχει μπει αντισταθμίζει αυτόματα τις αυξήσεις του φυσικού αερίου" είπε ο κ. Γκίκας, τονίζοντας ότι οι τιμές θα κυμανθούν γύρω στα 16 – 17 λεπτά την κιλοβατώρα.

ΤΗΣ ΕΚΠΟΙΖΩ 28 Ιουλ 2022 | 18:52

Ερευνα: Το 92,3% των καταναλωτών δηλώνουν απογοητευμένοι από το ποσό της επιδότησης Power Pas

Το 17,6% έχει απειληθεί με διακοπή ρεύματος το τελευταίο τρίμηνο-Το 27,2% δήλωσαν ότι ο μηνιαίος λογαριασμός αντιστοιχεί στο 20%, του μηνιαίου εισοδήματός τους

"ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΗΣΟΥΝ" 28 Ιουλ 2022 | 09:06

Τιμολόγια ρεύματος - Φρένο στα πάγια: Έρχεται νέα νομοθετική ρύθμιση - Τι θα προβλέπει

Σύμφωνα με πληροφορίες έρχεται νέα παρέμβαση στα τιμολόγια του ρεύματος. Πώς διαμορφώνονται με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ 25 Ιουλ 2022 | 14:01

Τι θα πληρώσουμε για το ηλεκτρικό τον Αύγουστο: Στα 16 σεντς η κιλοβατώρα με την επιδότηση

Στα 16 σεντς υπολογίζεται η τιμή της κιλοβατώρας, μετά και την εφαρμογή και της κρατικής επιδότησης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των τιμολογίων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ 25 Ιουλ 2022 | 12:13

Τα νέα (ονομαστικά) τιμολόγια ρεύματος για τον Αύγουστο - Κοντά στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Η ΔΕΗ που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε ότι το τιμολόγιο για τον Αύγουστο θα είναι 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 25 Ιουλ 2022 | 11:47

Αυτά είναι τα τιμολόγια ρεύματος για τον Αύγουστο: Στα 15 λεπτά η κιλοβατώρα, απορροφάται το 90% της αύξησης

Σε τελικές τιμές κάτω από είκοσι λεπτά ανά κιλοβατώρα στοχεύει η κυβέρνηση τον Αύγουστο, μετά την εφαρμογή των επιδοτήσεων στα τιμολόγια ρεύματος

ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ 202 ΓΙΓΑΒΑΤΩΡΕΣ Η ΖΗΤΗΣΗ 25 Ιουλ 2022 | 08:49

Νέο ιστορικό ρεκόρ στην τιμή του ρεύματος: Στα 466,03 ευρώ η μεγαβατώρα

Στο ιστορικό υψηλό των 466,03 ευρώ φτάνει πλέον η χονδρική τιμή του ρεύματος.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ 22 Ιουλ 2022 | 13:22

Κυβερνητικός εκπρόσωπος για διακοπές ρεύματος: Απέχουμε από αυτό το σενάριο - Έχουμε λάβει μέτρα

Απάντηση στα σενάρια για προγραμματισμένες διακοπές στο ρεύμα που διακινούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ 21 Ιουλ 2022 | 11:21

Το σχέδιο της ΡΑΕ αν ο Πούτιν κλείσει τη ροή φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΡΑΕ, τα μέτρα που θα εφαρμοστούν αν η παραγωγή και οι εισαγωγές δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης.

ΝΕΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΑΔΕ 14 Αυγ 2022 | 08:49

Τεράστια υπόθεση φοροδιαφυγής: Εταιρεία παπουτσιών "ξέχασε" να εκδώσει αποδείξεις 2,8 εκατ. ευρώ

Πώς οι Αρχές ξετύλιξαν το νήμα της υπόθεσης με τη βοήθεια πασίγνωστης πλατφόρμας ηλεκτρονικών καταστημάτων Στο Ίλιον Αττικής η έδρα της εταιρείας.