Follow us

Οι 50 απαντήσεις στα SOS της φετινής φορολογικής δήλωσης - Τι πρέπει να προσέξουμε

Ο κατάλογος ερωτήσεων και απαντήσεων με τα πιο "επίκαιρα" θέματα της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις - Πλήρης οδηγός

Προσπαθείτε να ανοίξετε τη μερίδα σας στο Taxis για να δείτε τα εισοδήματα που εμφανίζει το σύστημα για την προηγούμενη χρονιά αλλά αυτό δεν είναι εφικτό. Ο λόγος; Δεν έχετε επικαιροποιήσει τα στοιχεία επικοινωνίας κάτι που είναι φέτος υποχρεωτικό.

Το παιδί σας έγινε 18 χρονών αλλά εξακολουθεί να είναι προστατευόμενο μέλος. Δεν θα μπορέσετε να προχωρήσετε στην υποβολή της φορολογικής δήλωσης αν δεν του βγάλετε ΑΦΜ.

Δεν πήρατε την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος γιατί ο αριθμός της παροχής ρεύματος δεν είναι σωστός. Πώς θα γίνει η διόρθωση; Περιμένετε επιστροφή φόρου. Τι πρέπει να γίνει για να μην καθυστερήσει η καταβολή των χρημάτων;

50 ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους

Μπήκαμε ήδη στην διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και όσο και αν το τέλος Ιουνίου φαντάζει μακρινό, θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που θα σπεύσουν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση προκειμένου είτε να λάβουν μια έκπτωση φόρου είτε να πάρουν την επιδότηση ρεύματος είτε να καταστούν δικαιούχοι κάποιου επιδόματος. Η ΑΑΔΕ, πέραν των συνηθισμένων οδηγιών συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων, δημοσίευσε και έναν κατάλογο ερωτήσεων απαντήσεων με τα πιο "επίκαιρα" θέματα της φετινής χρονιάς. Πώς να το κάνουμε, θα υπάρξουν και αυτοί που θα αναρωτηθούν πώς πρέπει να δηλωθεί το ηλεκτροκίνητο όχημα που απέκτησαν στην εφορία και αυτό είναι ένα ερώτημα που επίσης έχει την απάντησή του.

Διαβάστε Επίσης

1. Kατά την επιβεβαίωση των σταθερών στοιχείων της δήλωσης εμφανίζεται στο πάνω μέρος της οθόνης το μήνυμα: "Αποκλεισμός αναδυόμενου παραθύρου. Το αναδυόμενο παράθυρο έχει αποκλειστεί. Για να δείτε αυτό το αναδυόμενο παράθυρο ή περαιτέρω επιλογές κάντε κλικ εδώ " (Pop-up blocked. To see this pop-up or additional options click here ). Τι πρέπει να κάνω;

Κάντε κλικ και επιλέξτε:

  • Να επιτρέπονται τα αναδυόμενα παράθυρα από αυτήν την τοποθεσία πάντοτε… (Always Allow Pop-ups from This Site...).
  • Εμφανίζεται παράθυρο που ρωτάει:
  • Θέλετε να επιτρέπονται τα αναδυόμενα παράθυρα από την τοποθεσία 'www...'; (Would you like to allow pop-ups from 'www …'?)
  • Επιλέξτε ΝΑΙ (YES).
  • Επιλέξτε Επανάληψη (Retry).

2. Συμπληρώνοντας τη δήλωση Ε1 μου εμφανίζονται ερωτηματικά (???) σε διάφορα πεδία. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το πιθανότερο είναι ότι χρησιμοποιείτε λογιστικό πρόγραμμα το οποίο δεν είναι συμβατό με τις προδιαγραφές των προγραμμάτων της ΑΑΔΕ.

3. Πώς μπορώ να υποβάλω τη φορολογική μου δήλωση;

Οι δηλώσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά. Εξαιρούνται οι δηλώσεις των αποβιωσάντων και των ανηλίκων τέκνων με υποχρέωση υποβολής Ε3, οι οποίες υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Όσοι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες πιστοποίησης του myAADE. Εναλλακτικά, η δήλωση φορολογούμενου που δεν διαθέτει κωδικούς πρόσβασης, μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά από εξουσιοδοτημένο λογιστή. Στην περίπτωση αυτή, η εξουσιοδότηση προς τον φοροτεχνικό - λογιστή - λογιστικό γραφείο αφορά στη διαχείριση των εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3 και πραγματοποιείται διαδικτυακά στην εφαρμογή διαχείρισης εξουσιοδοτήσεων του λογαριασμού του φορολογούμενου, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.

4. Πώς μπορώ να υποβάλω τη φορολογική δήλωση πελάτη μου, που δεν είναι χρήστης της υπηρεσίας myAADE, όταν μου εμφανίζει μήνυμα "ο φορολογούμενος έχει δεσμευτεί από άλλον λογιστή";

Η δήλωση οριστικοποιείται από τον ίδιο λογιστή-φοροτεχνικό που την έχει αρχικά διαχειριστεί.

5. Πώς γίνεται επιβεβαίωση όταν ο γάμος δεν έχει δηλωθεί και στον πίνακα επιβεβαίωσης δεν εμφανίζεται η σύζυγος;

Κατά την είσοδό σας στον πίνακα της επιβεβαίωσης εάν δεν εμφανίζονται τα στοιχεία της συζύγου τότε πριν την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσής σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. για την έγγαμη σχέση. Μετά την ενημέρωση θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση αφού πληκτρολογήσετε τον Α.Φ.Μ. της συζύγου και τα υπόλοιπα στοιχεία της που απαιτούνται.

6. Είναι υποχρεωτική η κοινή υποβολή δήλωσης για τα μέρη συμφώνου συμβίωσης;

Τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης (ΜΣΣ) δύνανται να υποβάλλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος εφόσον έχουν ενημερώσει το Τμήμα – Γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.. Στην περίπτωση αυτή έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.

7. Έχω χωρίσει, πώς θα διαγράψω τη σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;

Πριν την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσής σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. για τη διακοπή της έγγαμης σχέσης. Στη συνέχεια, θα διαγράψετε τον Α.Φ.Μ. της συζύγου και αυτόματα θα ακυρωθούν τα στοιχεία της. Τέλος, επιλέγετε "Επιβεβαίωση".

8. Είμαι σε κατάσταση πτώχευσης. Θα υποβάλω κοινή δήλωση με τον/τη σύζυγό μου;

Στην περίπτωση αυτή δεν υποβάλλεται κοινή δήλωση.

Η δήλωση που αφορά στην πτωχευτική περιουσία υποβάλλεται χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. από τον σύνδικο πτώχευσης.

Η δήλωση για τα λοιπά εισοδήματα υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον ίδιο τον φορολογούμενο.

9. Θέλω να υποβάλω δήλωση και ο/η σύζυγος έχει αποβιώσει πριν την υποβολή της δήλωσης. Tι να κάνω;

Δηλώνεται ο θάνατος στο Τμήμα – Γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις. Ο/η εν ζωή σύζυγος υποβάλει τη δήλωση ηλεκτρονικά, ενώ για τον/την αποβιώσαντα/σα σύζυγο η δήλωση υποβάλλεται από τους κληρονόμους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ..

Για την ηλεκτρονική δήλωση του/της εν ζωή συζύγου στη διαδικασία επιβεβαίωσης ισχύει ό,τι έχει αναφερθεί στις περιπτώσεις του χωρισμού.

10. Είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του ΑΜΚΑ κατά την επιβεβαίωση των στοιχείων;

Για την επιβεβαίωση των στοιχείων σας θα πρέπει να συμπληρώσετε τον ΑΜΚΑ σας. Σε περίπτωση που δεν σας έχει χορηγηθεί ΑΜΚΑ, θα επιλέξετε έναν από τους λόγους της μη απόκτησης.

11. Είμαι φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής και εμφανίζεται λανθασμένα η φορολογική μου κατοικία. Πώς θα την διορθώσω;

Μπορείτε να επιλέξετε την ορθή χώρα φορολογικής κατοικίας σας από τη λίστα που εμφανίζεται. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ενημερώσετε και το τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης.

12. Είναι υποχρεωτική η επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας μου για την υποβολή της δήλωσης;

Τα στοιχεία του φορολογούμενου απαιτείται να είναι επικαιροποιημένα, καθόσον χρησιμοποιούνται και ως στοιχεία επικοινωνίας από τη Φορολογική Διοίκηση. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης με χρήση της διαδικτυακής υπηρεσίας για την επιβεβαίωση στοιχείων, υποχρεωτικά θα πρέπει ο υπόχρεος και η σύζυγος να έχουν ήδη επικαιροποιήσει τα στοιχεία επικοινωνίας τους στο myAADE/Μητρώο & Επικοινωνία, μετά την 11/09/2021. Εάν δεν τα έχετε επικαιροποιήσει, μέσω συνδέσμου θα οδηγείστε στο myAADE για τη συμπλήρωση των στοιχείων επικοινωνίας.

Επισημαίνεται η ανάγκη να συμπληρώνετε ορθά την ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) σας, καθώς αυτή χρησιμοποιείται για την κοινοποίηση πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 5 ΚΦΔ. Η κοινοποίηση που έχει πραγματοποιηθεί στη συγκεκριμένη διεύθυνση θεωρείται ότι έχει συντελεστεί νόμιμα με αποτέλεσμα να επιφέρει όλες τις συνέπειες που προβλέπονται από τον νόμο για τον φορολογούμενο.

13. Ασκώ επιχειρηματική δραστηριότητα και στη χρήση 2021 έχω εισόδημα και από μισθωτή εργασία. Μπορώ να φορολογηθώ σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. στ΄ παρ. 2 άρθρου 12 του Κ.Φ.Ε.;

Θα υποβάλλετε ηλεκτρονικά την αρχική σας δήλωση δηλώνοντας τα εισοδήματά σας ως έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα και στη συνέχεια θα υποβάλλετε τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και κατόπιν ελέγχου όλων των προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος θα καθοριστεί ο τρόπος φορολόγησης του εισοδήματός σας.

14. Έχω βεβαίωση/απόφαση από τον ασφαλιστικό φορέα με την οποία συνταξιοδοτήθηκα λόγω αναπηρίας 80% και άνω. Δικαιούμαι την έκπτωση των 200 ευρώ;

Όχι, γιατί δεν λαμβάνεται υπόψη επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία (περ. α΄ παρ. 1 άρθρου 17 Κ.Φ.Ε.).

15. Δεν συμφωνώ με τα στοιχεία που είναι προ-συμπληρωμένα στους κωδικούς των εισοδημάτων. Τι πρέπει να κάνω;

Η προ-συμπλήρωση έγινε με βάση τα αρχεία της Υπηρεσίας μας που προέκυψαν από την επεξεργασία των ηλεκτρονικά υποβληθεισών βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών από εργοδότες και φορείς, βάσει των Α.1101/2019, Α.1099/2019 και A.1275/2021, όπως ισχύουν.

Επικοινωνήστε με τον εργοδότη ή φορέα και σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής, θα πρέπει ο εργοδότης ή φορέας να υποβάλλει ηλεκτρονικά εκ νέου το αρχείο με τα σωστά στοιχεία βεβαίωσης. Σε περίπτωση που ο εργοδότης υποβάλλει εκ νέου αρχείο βεβαιώσεων θα προ-συμπληρωθούν τα νέα στοιχεία.

16. Ποιες εισφορές σε ασφαλιστικούς φορείς συμπληρώνω;

Εφόσον είστε μισθωτός ή συνταξιούχος, στους κωδικούς αυτούς συμπληρώνονται ποσά που αφορούν σε ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται από τους ίδιους τους μισθωτούς ή συνταξιούχους σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης εξαιτίας εξαγοράς χρόνου ασφάλισης, όπως χρόνου στρατιωτικής θητείας, και οι οποίες μειώνουν το εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις. Συμπληρώνονται ομοίως οι εισφορές ΝΑΤ, όπως και τα ποσά που καταβάλλονται από τους ίδιους τους μισθωτούς υπέρ ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης (ΤΕΑ), κατά το μέρος που αφορούν τη μισθωτή τους εργασία (ΠΟΛ.1227/2018 εγκύκλιος). Επιπλέον, στις περιπτώσεις που λαμβάνεται αμοιβή διαχείρισης από εταίρους πολυπρόσωπης Ι.Κ.Ε. που είναι και διαχειριστές, καθώς και από διαχειριστές και εταίρους μονοπρόσωπης ΙΚΕ, και δεδομένου ότι με τον ν. 4670/2020 (άρθρο 35) από την 1.1.2020 άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των διαχειριστών των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ) καθώς και του μοναδικού εταίρου μονοπρόσωπης ΙΚΕ. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω πρόσωπα κατατάσσονται πλέον με ελεύθερη επιλογή τους υποχρεωτικά σε μία από τις έξι ορισμένες ασφαλιστικές κατηγορίες, χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ του μέρους των ασφαλιστικών εισφορών που αφορά στη συμμετοχή τους στο κεφάλαιο της εταιρείας ή στην αμοιβή που λαμβάνουν ως διαχειριστές η οποία θεωρείται εισόδημα από μισθωτή εργασία. Οι καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές μερίζονται από τον ίδιο τον φορολογούμενο αναλογικά και στις δύο κατηγορίες του εισοδήματός του (μέρισμα και μισθωτή εργασία) και στους κωδικούς 351 – 352 συμπληρώνεται μόνο το μέρος των ασφαλιστικών εισφορών που αναλογεί στο εισόδημα από μισθωτή εργασία (αμοιβή διαχείρισης) (ΠΟΛ.1113/2015 εγκύκλιος). Στην περίπτωση που δε διανέμεται μέρισμα από την ΙΚΕ και λαμβάνεται μόνο αμοιβή διαχείρισης εντός του φορολογικού έτους, εκπίπτει όλο το ποσό των εισφορών από την αμοιβή διοίκησης. Στους ίδιους κωδικούς αναγράφονται ομοίως και οι καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές από διαχειριστές μονοπρόσωπης ή πολυπρόσωπης Ι.Κ.Ε. που δεν έχουν εταιρική ιδιότητα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν συμπληρώνονται τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που παρακρατούνται και αποδίδονται από τον εργοδότη-ασφαλιστικό φορέα για μισθωτούς-συνταξιούχους και που αναγράφονται στις αντίστοιχες βεβαιώσεις αποδοχών.

17. Έχω εισπράξει βάσει δικαστικής απόφασης εισοδήματα που αφορούν προηγούμενα έτη και τόκους. Πώς θα τα δηλώσω;

Τα εισοδήματα των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στα έτη που αφορούν. Οι τόκοι θα δηλωθούν στο έτος που εισπράχθηκαν στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ1.

18. Έχω εισπράξει αναδρομικά συντάξεων. Πώς θα τα δηλώσω;

Τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στα έτη που αφορούν. Ωστόσο, εάν τα αναδρομικά αφορούν τα φορολογικά έτη 2015 κι εφεξής, η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2022.

19. Στον πίνακα Βεβαιώσεων Αποδοχών αναγράφονται ποσά που αφορούν σε τόκους. Πώς θα τα δηλώσω;

Τα ποσά που αφορούν σε τόκους (εκτός τόκων που αφορούν σε τραπεζικές καταθέσεις) θα τα δηλώσετε στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ1 αθροιστικά με τους τόκους από τραπεζικές καταθέσεις που αναφέρονται στον υποπίνακα του αντίστοιχου κωδικού.

Λήγει σήμερα 29 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

20. Στον πίνακα Βεβαιώσεων Αποδοχών αναγράφονται ποσά που αφορούν σε δικαιώματα. Πώς θα τα δηλώσω;

Θα τα δηλώσετε στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Δ1. Στα δικαιώματα περιλαμβάνονται και τα δικαιώματα από εκμίσθωση του δικαιώματος εκμετάλλευσης περιπτέρου (ΠΟΛ.1229/2015).

Επισημαίνεται ότι αν εισπράττονται δικαιώματα που αφορούν σε επιχειρηματική δραστηριότητα, π.χ. επαγγελματίες συγγραφείς, καλλιτέχνες κ.λπ., αυτά αποτελούν έσοδο, δηλώνονται στο Ε3 και φορολογούνται, μετά την αφαίρεση των εκπιπτόμενων δαπανών, ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

21. Πώς θα συμπληρώσω στον πίνακα 5.1 την ιδιοκατοίκηση;

Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο, θα ανοίξει ο υποπίνακας στον οποίο δίνεται η δυνατότητα επιλογής εμφάνισης είτε της περσινής εικόνας δήλωσης ακινήτων, είτε της εικόνας του Ε9. Δηλώνετε όποια ακίνητα ιδιοκατοικείτε, τα χαρακτηρίζετε ανάλογα (κύρια - 1η δευτερεύουσα - 2η δευτερεύουσα - λοιπές - αυτοτελείς βοηθητικοί χώροι), τα καταχωρείτε και τέλος επιλέγετε "Μεταφορά στη Δήλωση". Για την περίπτωση βοηθητικών χώρων που δεν βρίσκονται στην ίδια οικοδομή με την κύρια ή τις δευτερεύουσες κατοικίες, η επιφάνεια και η διεύθυνση τους συμπληρώνονται στα αντίστοιχα πεδία της κύριας ή των δευτερευουσών κατοικιών. Επιπρόσθετα για την δήλωση χρήσης αυτοτελών βοηθητικών χώρων χωρίς στοιχεία κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας, η επιφάνεια συμπληρώνεται στο πεδίο των βοηθητικών χώρων και στην χρήση επιλέγεται αυτοτελείς βοηθητικοί χώροι.

Στην περίπτωση που δεν εμφανίζονται τα ακίνητα που θέλετε να δηλώσετε θα επιλέξετε εισαγωγή νέου ακινήτου και θα καταχωρήσετε όλα τα στοιχεία του ακινήτου.

22. Έχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2021, πώς το δηλώνω;

Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα εισάγετε και τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε, θα την καταχωρήσετε και θα επιλέξετε "Μεταφορά στη Δήλωση". Τέλος, θα επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά "Μεταφορά στη Δήλωση". Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανισθούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας, θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για τη σύζυγο. Χρειάζεται προσοχή στα μηνύματα που εμφανίζονται κατά την εισαγωγή των στοιχείων των ακινήτων.

23. Επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο στον πίνακα 5.1 ιδιοκατοίκησης εμφανίζονται π.χ. 2 ακίνητα, εκ των οποίων το ένα έχει πωληθεί. Πώς θα το διαγράψω;

Στον πίνακα όπου εμφανίζονται τα ακίνητα, είτε βάσει της εικόνας Ε9 είτε βάσει της περσινής δήλωσης, υπάρχει σε κάθε εγγραφή πεδίο διαγραφής. Διαγράφετε το ακίνητο που δεν έχετε πλέον στην κατοχή σας και επιλέγετε "Μεταφορά στη Δήλωση".

24. Πώς μπορώ να τροποποιήσω τα στοιχεία ενός ακινήτου;

Εφόσον δεν συμφωνείτε με τα στοιχεία των ακινήτων, όπως αυτά εμφανίζονται, θα πρέπει να τα διαγράψετε και να τα εισάγετε ως νέα ακίνητα με τα σωστά στοιχεία. Οι αλλαγές αυτές αφορούν αποκλειστικά στη συμπλήρωση της δήλωσης Ε1 και δεν επηρεάζουν την περιουσιακή σας εικόνα.

25. Ποιος είναι ο Αριθμός Παροχής Ρεύματος;

Θα τον αναζητήσετε στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που σας αποστέλλονται από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας ή πάνω στον μετρητή κατανάλωσης. Θα αναγράψετε τα εννέα πρώτα ψηφία χωρίς κενά.

26. Το ακίνητο μου δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί και δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης. Τι θα συμπληρώσω στον αντίστοιχο κωδικό;

Η συμπλήρωση του αριθμού παροχής για όλα τα ακίνητα είναι υποχρεωτική. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει μετρητής θα συμπληρώσετε τον εννιαψήφιο αριθμό 999999999

27. Είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του ταχυδρομικού κωδικού για τις κατοικίες του Πίνακα 5.1;

Η συμπλήρωση του ταχυδρομικού κώδικα (Τ.Κ.) είναι υποχρεωτική για τα ακίνητα τα οποία δηλώνονται στον Πίνακα αυτό.

28. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν είμαι φιλοξενούμενος;

Σε περίπτωση φιλοξενίας, συμπληρώστε στον υποπίνακα του κωδικού 801 τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που σας φιλοξενεί, τα τ.μ. της οικίας και τους μήνες φιλοξενίας.

Εάν το πρόσωπο που σας φιλοξενεί έχει ήδη υποβάλλει φορολογική δήλωση και δεν έχει δηλώσει τη φιλοξενία, θα πρέπει να προηγηθεί η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για να σας συμπεριλάβει στους φιλοξενούμενους.

29. Πώς θα συμπληρώσω στη δήλωσή μου ότι φιλοξενώ φυσικά πρόσωπα υπόχρεα σε δήλωση;

Στον κωδ. (007-008) ανοίγει υποπίνακας στον οποίο συμπληρώνετε τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που φιλοξενείται, τα τ.μ. της οικίας σας και τους μήνες που τον φιλοξενήσατε.

ΣτΕ: Οι σύζυγοι μπορούν πλέον να υποβάλλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις

30. Έχω εξαρτώμενο μέλος το οποίο δηλώνω στον πίνακα 8 της δήλωσης, ενώ υπάρχει και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης από το μέλος. Θα πρέπει να συμπληρώσω τα στοιχεία του εξαρτώμενου μέλους στον υποπίνακα του κωδικού 007-008 για τη φιλοξενία;

Εφόσον το εξαρτώμενο μέλος συνοικεί μαζί σας και δηλώνεται στον πίνακα 8 δεν είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του κωδικού 007-008.

31. Στον υποπίνακα των κωδικών 007-008 εμφανίζονται τα στοιχεία του τέκνου μου, το οποίο φιλοξενώ. Θα πρέπει να κάνω αποδοχή της φιλοξενίας;

Δεν είναι υποχρεωτική η αποδοχή της φιλοξενίας εφόσον το τέκνο σας είναι εξαρτώμενο και δηλώνεται στον πίνακα 8 της δήλωσής σας.

32. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν διαμένω σε σκηνή ή είμαι άστεγος;

Σε περίπτωση φορολογούμενου σκηνίτη ή άστεγου στον υποπίνακα του κωδικού 801 επιλέξτε την αντίστοιχη κατηγορία.

33. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν διαμένω με τον/την σύζυγό μου έχοντας επιλέξει την υποβολή χωριστής δήλωσης και το ακίνητο που ιδιοκατοικούμε ανήκει στον/στην σύζυγό μου;

Σε περίπτωση φορολογουμένου που έχει επιλέξει την υποβολή χωριστής δήλωσης με τον/την σύζυγο και το ακίνητο ανήκει (ιδιόκτητο ή δωρεάν παραχωρούμενο ή μισθωμένο) στον άλλο σύζυγο, στον υποπίνακα του κωδικού 801 θα επιλέξει τη συνοίκηση με σύζυγο και στο πεδίο Α.Φ.Μ. θα συμπληρώσει τον Α.Φ.Μ. του συζύγου που ανήκει το ακίνητο. Ο/Η σύζυγος στον οποίο ανήκει το ακίνητο δεν θα δηλώσει στον κωδικό 007 ότι φιλοξενεί τον/την σύζυγο.

34. Πώς δηλώνεται η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονέα σε παιδί και αντίστροφα;

Αυτός που το παραχωρεί, το δηλώνει μόνο στο Ε2 σαν δωρεάν παραχώρηση. Αυτός που το κατοικεί, το δηλώνει στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 (δωρεάν παραχωρημένη κατοικία) και συμπληρώνει υποχρεωτικά τον Α.Φ.Μ. του παραχωρητή. Γενικά η δωρεάν παραχώρηση μιας κύριας κατοικίας επιφάνειας μέχρι 200 τ.μ. γίνεται από γονείς σε παιδιά και αντίστροφα, προς ανιόντες (παππούδες, γιαγιάδες κ.λπ.) και προς κατιόντες (παιδιά, εγγόνια κ.λπ.) εξ αίματος και εξ αγχιστείας.

35. Οι γονείς μου μένουν σε ιδιόκτητο διαμέρισμα του 1ου ορόφου μιας πολυκατοικίας. Στην κατοχή τους έχουν ένα δεύτερο διαμέρισμα στον 3ο όροφο στο οποίο διαμένω. Πώς θα δηλώσω τη διαμονή μου στη φορολογική δήλωσή μου;

Στην περίπτωσή σας δεν διαμένετε στο ίδιο σπίτι με τους γονείς σας, ώστε να είστε φιλοξενούμενός τους, αλλά σας έχει δοθεί ένα ξεχωριστό σπίτι να κατοικείτε. Επομένως, πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203, συμπληρώνοντας υποχρεωτικά τον Α.Φ.Μ. του γονέα, ενώ οι γονείς σας στο Ε2 που υποβάλλουν αναγράφουν το ακίνητο ως δωρεάν παραχωρημένο σε εσάς.

36. Έχω στην κατοχή μου ηλεκτροκίνητο Ε.Ι.Χ.. Πώς το δηλώνω;

Για το συγκεκριμένο τύπο αυτοκινήτων δεν απαιτείται η συμπλήρωση του πεδίου των κυβικών εκατοστών. Αντίθετα, στον Πίνακα των οχημάτων, πρέπει υποχρεωτικά να δηλωθεί στην αντίστοιχη στήλη μία από τις 2 επιλογές (ΛΤΠΦ μέχρι ή άνω των 50.000 ευρώ).

37. Πώς δηλώνει εταίρος-διαχειριστής-διευθύνων σύμβουλος τα αυτοκίνητα που τον βαρύνουν;

Στις περιπτώσεις εταιρειών ομόρρυθμων ή ετερόρρυθμων ή περιορισμένης ευθύνης ή ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών ή ανώνυμων ή αστικών καθώς και κοινωνιών και κοινοπραξιών που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, οι οποίες έχουν στην κυριότητά τους ή στην κατοχή τους Ε.Ι.Χ. η αντικειμενική δαπάνη που αναλογεί στους εταίρους, διαχειριστές, διευθύνοντες συμβούλους κ.λπ. δεν μπορεί να είναι ανώτερη από τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει από αυτοκίνητο της εταιρείας. Η αντικειμενική δαπάνη που αναλογεί από αυτοκίνητο εταιρείας συμπληρώνεται στο όνομα του φορολογούμενου που τον βαρύνει.

38. Για σκάφος που είναι σε ακινησία υπολογίζεται ετήσια τεκμαρτή δαπάνη;

Δεν υπολογίζεται ετήσια τεκμαρτή δαπάνη σε σκάφος σε ακινησία, αρκεί να υπάρχει βεβαίωση από την αρμόδια Λιμενική αρχή που να προκύπτει επ΄ ακριβώς το χρονικό διάστημα της ακινησίας μέσα στο έτος. Στην ηλεκτρονική υποβολή, θα πρέπει να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία του σκάφους και θα επιλέξετε από τη στήλη "Λόγος μη εφαρμογής αντικειμενικής δαπάνης" την ακινησία, ενώ θα συμπληρώσετε και τον αριθμό πρωτοκόλλου της βεβαίωσης ακινησίας της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.

39. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν έχω ενοίκιο κύριας κατοικίας;

Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1. Επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο, θα καταχωρήσετε τα στοιχεία της κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε και θα επιλέξετε "Μεταφορά στη Δήλωση".

ΠΡΟΣΟΧΗ: θα πρέπει να κλικάρετε στον κωδικό 203 την ένδειξη "Μισθωμένη".

Στη συνέχεια θα συμπληρώσετε και τον πίνακα 6.11.

40. Πώς συμπληρώνω τον πίνακα 6.11 (ενοίκιο κύριας κατοικίας) όταν υπάρχουν περισσότεροι από τρεις εκμισθωτές;

Στον υποπίνακα του κωδικού 801 συμπληρώνετε τους Α.Φ.Μ. των εκμισθωτών και το ποσό ενοικίου που αντιστοιχεί στον καθένα. Εάν οι εκμισθωτές είναι περισσότεροι από τρεις, στις δυο πρώτες σειρές συμπληρώνονται οι δυο εκμισθωτές με τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκτησίας και τα ποσά ενοικίου που τους κατεβλήθησαν και στην επόμενη σειρά στον κωδικό 815 το ποσό που κατεβλήθη μέσα στο 2021 συνολικά στους υπόλοιπους εκμισθωτές, χωρίς να εμφανίζονται το ονοματεπώνυμο και ο Α.Φ.Μ. τους.

41. Πού θα συμπληρώσω το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας;

Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1. Επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο, θα καταχωρήσετε τα στοιχεία της κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε και θα επιλέξετε "Μεταφορά στη Δήλωση".

ΠΡΟΣΟΧΗ : θα πρέπει να κλικάρετε στον κωδικό 207 ή 209 την ένδειξη "μισθωμένη". Στον πίνακα 6.13 στον κωδικό 417 θα συμπληρώσετε τον Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή και στους κωδικούς 419, 420 το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας.

42. Είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του Αριθμού Δήλωσης Μίσθωσης για κατοικία που ενοικιάζω (κύρια κατοικία, δευτερεύουσα, για τέκνα που σπουδάζουν);

Ναι. Στον ΠΙΝΑΚΑ 6, στις νέες στήλες των πινάκων των περιπτώσεων 11, 12 και 13 με τίτλο "Αριθμός Δήλωσης Μίσθωσης", συμπληρώνεται ο αριθμός της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της αντίστοιχης σύμβασης μίσθωσης.

43. Οι κωδικοί με τα ποσά των δαπανών 049-050 προσυμπληρώνονται;

Οι συγκεκριμένοι κωδικοί δεν προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ, αλλά το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό αναγράφεται από τους φορολογούμενους. Προς διευκόλυνση του υπολογισμού αυτού, η ΑΑΔΕ αναρτά την ηλεκτρονική πληροφόρηση που έχει στη διάθεσή της και οι φορολογούμενοι έχοντας οι ίδιοι το βάρος της απόδειξης, αναγράφουν τα ποσά αυτά που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Δαπάνες οι οποίες έχουν μεν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, αλλά δεν περιλαμβάνονται στην αναρτώμενη πληροφόρηση, συμπεριλαμβάνονται εφόσον πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις και αποδεικνύονται από τον φορολογούμενο με κάθε πρόσφορο μέσο.

Στον εσωτερικό πίνακα των κωδικών 049-050, εμφανίζονται επιπλέον οι καταβολές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2021 καθώς και οι καταβολές σε δόσεις δανείων, εφόσον υπάρχουν. Στα αντίστοιχα πεδία, πρέπει να συμπληρωθούν οι καταβολές σε δόσεις δανείων, η πληρωμή ενοικίων καθώς και η καταβολή ποσού διατροφής εφόσον υπάρχουν και έχουν πραγματοποιηθεί με τα οριζόμενα μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής εντός του 2021.

44. Θέλω να δηλώσω εξαρτώμενα τέκνα. Ποιον πίνακα συμπληρώνω;

Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 8.1 με τα στοιχεία των εξαρτώμενων τέκνων που σας βαρύνουν και αυτόματα θα συμπληρωθεί στον ίδιο πίνακα ο αριθμός των τέκνων σας. Συμπληρώστε υποχρεωτικά τον ΑΜΚΑ για όλα τα εξαρτώμενα τέκνα και επιπλέον τον Α.Φ.Μ. για τα ενήλικα τέκνα καθώς και για τα ανήλικα που τους έχει αποδοθεί Α.Φ.Μ. κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης.

Από φέτος, έχουν προστεθεί 2 νέα πεδία στον εσωτερικό πίνακα, "Μη κοινό τέκνο" και "Α.Φ.Μ. έτερου γονέα". Τα πεδία αυτά συμπληρώνονται από τον Υπόχρεο ή/και την Σύζυγο/ΜΣΣ για τα εξαρτώμενα τέκνα τα οποία προέρχονται από προηγούμενη σχέση. Σε περίπτωση κοινής δήλωσης ο κωδικός 003 ενημερώνεται με τον αριθμό των κοινών τέκνων του Υπόχρεου και της Συζύγου/ΜΣΣ, καθώς και των μη κοινών τέκνων του Υπόχρεου. Ο κωδικός 033 ενημερώνεται με τον αριθμό των τέκνων του Υπόχρεου που έχουν επιλεγεί ως μη κοινά και ο κωδικός 004 ενημερώνεται με τον αριθμό των μη κοινών τέκνων της Συζύγου/ΜΣΣ.

Σε περίπτωση δήλωσης που υποβάλλεται μόνο από Υπόχρεο (χωριστή δήλωση συζύγων, δήλωση άγαμου/διαζευγμένου κ.λπ.), ο Υπόχρεος δεν συμπληρώνει το πεδίο της νέας στήλης "Μη κοινό τέκνο" και όλα τα τέκνα του Υπόχρεου ενημερώνουν τον κωδικό 003. Για την εφαρμογή της διάταξης της παρ. 1 του άρθρου 16 ΚΦΕ, λαμβάνονται υπόψη για τον Υπόχρεο ο κωδ. 003 (κοινά τέκνα και μη κοινά τέκνα Υπόχρεου) και για τη Σύζυγο/ΜΣΣ αθροιστικά οι κωδ. 004 (μη κοινά τέκνα Συζύγου/ΜΣΣ) και 003 (κοινά τέκνα και μη κοινά τέκνα Υπόχρεου) αφαιρούμενου του πλήθους των τέκνων του κωδ. 033 (μη κοινά τέκνα Υπόχρεου).

45. Ο γιος μου συμπλήρωσε τα 18 έτη και είναι εξαρτώμενο μέλος μου. Πρέπει να αποκτήσει δικό του Α.Φ.Μ.;

Τα ενήλικα τέκνα θα πρέπει να διαθέτουν προσωπικό Α.Φ.Μ. προκειμένου να τα συμπεριλάβετε ως εξαρτώμενα μέλη στη δήλωσή σας.

46. Με ποιο τρόπο θα υποβάλλω τροποποιητική δήλωση για αναδρομικά από το φορολογικό έτος 2015 κι εφεξής;

Από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά επιλέγοντας το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης, π.χ. για το φορολογικό έτος 2017 θα επιλέξετε ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2018. Στην συνέχεια επιλέγετε Τροποποιητική δήλωση και Δήλωση Αναδρομικών Ε1. Αφού εμφανιστούν οι κωδικοί συμπληρωμένοι με τα νέα ποσά υποβάλετε οριστικά την δήλωση.

47. Έχω χειρόγραφη βεβαίωση αποδοχών για αναδρομικά ποσά μισθών αλλά δεν εμφανίζεται η επιλογή για υποβολή Δήλωσης Αναδρομικών Ε1. Πώς θα υποβάλλω τη δήλωση αναδρομικών;

Η επιλογή είναι ενεργή για όσους φορολογούμενους υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση για αναδρομικές αποδοχές από το φορολογικό έτος 2015 κι εφεξής. Σε διαφορετική περίπτωση υποβάλλεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ..

48. Μπορώ στη δήλωση για αναδρομικά να τροποποιήσω κωδικούς που δεν σχετίζονται με τις αναδρομικές αποδοχές;

Στη δήλωση αναδρομικών τα ποσά προ-συμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώσετε ή να τροποποιήσετε κάποιον άλλο κωδικό. Εάν επιθυμείτε να τροποποιήσετε άλλα στοιχεία της δήλωσής σας πρέπει να υποβάλλετε ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση.

49. Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσής μου είναι πιστωτικό. Πώς δηλώνω τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο θα μου πιστωθεί το ποσό της επιστροφής;

Κατά την υποβολή της δήλωσης αν προκύπτει πιστωτικό αποτέλεσμα και δεν υπάρχει ήδη δηλωμένος τραπεζικός λογαριασμός, θα ενημερώνεστε με μήνυμα για τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε, κατά περίπτωση:

- Αν η επιστροφή φόρου αφορά Υπόχρεο, τότε το μήνυμα που θα εμφανίζεται είναι:

"Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό και για να λάβετε την επιστροφή φόρου θα πρέπει να γνωστοποιήσετε τον λογαριασμό πληρωμών σας (αριθμός ΙΒΑΝ) στη Φορολογική Διοίκηση με την υποβολή ηλεκτρονικής Υπεύθυνης Δήλωσης στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στην επιλογή "Μητρώο & Επικοινωνία" και στην ενότητα "Δήλωση Λογαριασμού ΙΒΑΝ". Σε περίπτωση κοινού Λογαριασμού, αυτός δύναται να δηλώνεται από έως δύο (2) δικαιούχους."

- Αν η επιστροφή φόρου αφορά Σύζυγο/ΜΣΣ, τότε το μήνυμα που θα εμφανίζεται είναι: "Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό και για να λάβετε την επιστροφή φόρου θα πρέπει να γνωστοποιήσετε τον λογαριασμό πληρωμών σας (αριθμός ΙΒΑΝ) στη Φορολογική Διοίκηση με την υποβολή ηλεκτρονικής Υπεύθυνης Δήλωσης στην ψηφιακή πύλη myAADE, στην επιλογή "Μητρώο & Επικοινωνία" και στην ενότητα "Δήλωση Λογαριασμού ΙΒΑΝ" με τη χρήση των προσωπικών κωδικών σας πρόσβασης. Σε περίπτωση κοινού Λογαριασμού, αυτός δύναται να δηλώνεται από έως δύο (2) δικαιούχους."

50. Πώς θα δηλώσω το εισόδημα και τον φόρο αλλοδαπής προέλευσης;

Στους κωδικούς εισοδήματος αλλοδαπής προέλευσης του Ε1, ανοίγει υποπίνακας όπου επιλέγετε τη χώρα στην οποία αποκτήθηκε το εισόδημα και πεδίο στο οποίο συμπληρώνετε το αντίστοιχο ποσό. Αν το εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης αφορά σε διαφορετικές χώρες, τότε θα κάνετε διαφορετική εγγραφή για την κάθε χώρα.

Για τη συμπλήρωση του φόρου αλλοδαπής, επίσης ανοίγει υποπίνακας προκειμένου να επιλέξετε την προέλευση και πεδίο για να καταχωρήσετε το φόρο. Όσον αφορά την προέλευση υπάρχουν δύο (2) επιλογές:

Χώρα με Σ.Α.Δ.Φ. που προβλέπεται μέθοδος πίστωσης. Σε αυτή την περίπτωση συμπληρώνεται ο φόρος από τις χώρες που ορίζονται στο παράρτημα της Ε.2147/2019.

- Λοιπές περιπτώσεις, συμπληρώνεται ο φόρος από τις υπόλοιπες χώρες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ταινία που βλέπουν όλοι στους κινηματογράφους έχει τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και έναν πωρωμένο σκηνοθέτη

Στην πανηγυρική επιστροφή του, ο σπουδαίος Αμερικανός σκηνοθέτης σκαρφίζεται τα πιο αστείρευτα κινηματογραφικά μπάχαλα.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 25 Σεπ 2025 | 15:46

Δηλώσαμε πάνω από 110 δισ. ευρώ στην εφορία το 2025 - Μόλις τώρα πλησιάζουμε το επίπεδο προ "χρεοκοπίας"...

Μόνο οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι, μοιράστηκαν το 2024 περισσότερα από 92 δισ. ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 23 Σεπ 2025 | 13:01

Πώς η κυβέρνηση ρίχνει δίχτυα στους ελεύθερους επαγγελματίες πριν τις εκλογές: Οι αλλαγές στη φορολογία ανά κλιμάκιο

Μονοψήφιοι ή ακόμη και μηδενικοί φορολογικοί συντελεστής για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 21 Σεπ 2025 | 11:17

Ενημέρωση πόρτα – πόρτα για τη νέα φορολογική κλίμακα - "Ενας επιπλέον μισθός" περιμένει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες

Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που τους περιμένει "ένας επιπλέον μισθός" μέσα στο 2026 και δεν το έχουν συνειδητοποιήσει.

20 Σεπ 2025 | 08:55
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Σεπ 2025 | 14:07

Ερχεται νέο πακέτο επιδοτήσεων για την ανακαίνιση ακινήτων- Για να βγουν στην αγορά και άλλα διαμερίσματα

Το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών καλείται να "κλειδώσει" τα κονδύλια που θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 17 Σεπ 2025 | 12:54

Ο μεικτός μισθός μου είναι 1.400 ευρώ: Πόσα θα παίρνω καθαρά από το 2026 - Οι 4 εκδοχές

Αυξήσεις από 0,9% έως και 11% στον "καθαρό" μέσο μισθό της χώρας – Ποιοι θα πάρουν τα λίγα και ποιοι τα πολλά.

ΧΑΜΗΛΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ 15 Σεπ 2025 | 06:38

Η ανεργία του 18% στους νέους, οι μισθοί που δηλώνουν και τα "φορο-δώρα" ως 3.300 ευρώ

Μαζί με την Ιταλία, την Βουλγαρία και την Ρουμανία βρισκόμαστε στα κατώτερα επίπεδα της ευρωπαϊκής κατάταξης.

ΑΝΑΛΥΣΗ 12 Σεπ 2025 | 12:24

Η μάχη της ακρίβειας: Ποιοι θα πάρουν αυξήσεις μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό και ποιοι όχι - Με τα μέτρα της ΔΕΘ

Δύο παράμετροι καθορίζουν την αύξηση του καθαρού εισοδήματος: οι ονομαστικές αυξήσεις και οι κρατήσεις για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 09 Σεπ 2025 | 13:16

Ποιοι κερδίζουν έως και τρεις μισθούς με τα μέτρα της ΔΕΘ: Αυξήσεις ακόμη και πάνω από 20% στον καθαρό μισθό

Τρεις παράμετροι καθορίζουν το ποσό της καθαρής μηνιαίας αύξησης στη σύνταξη ή στον μισθό.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 08 Σεπ 2025 | 06:36

Τι αλλάζει στην εφορία όσων έχουν οικογένεια – Ποιοι κερδίζουν έως 5.000 ευρώ και ποιοι… τίποτα

Οσο περισσότερα τα παιδιά τόσο μεγαλύτερο το όφελος και όσο υψηλότερο το εισόδημα επίσης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 07 Σεπ 2025 | 12:16

Ο λογαριασμός της ΔΕΘ: Μείωση φόρου από... 0 έως και 5.300 ευρώ τον χρόνο - Ποιοι κερδίζουν και πόσα

Ακόμη και σε… χιλιάδες ευρώ μετριέται το όφελος που προκύπτει για τους φορολογούμενους από την νέα κλίμακα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 07 Σεπ 2025 | 08:10

ΔΕΘ: Μειώσεις φόρων για 4 εκατ. φορολογούμενους - Τι κερδίζουν νέοι, οικογένειες, νησιώτες, ακρίτες και συνταξιούχοι

Μείωση συντελεστών με βάση τον αριθμό των παιδιών - Μειώσεις σε ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ για τα ακριτικά νησιά - Οφέλη ακόμη και πάνω από 4.000€ τον χρόνο για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ 06 Σεπ 2025 | 14:32

Οσο περισσότερα παιδιά, τόσο λιγότερος φόρος: Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και η έκπληξη με το αφορολόγητο

Μπορεί μεσοσταθμικά η μείωση του φόρου εισοδήματος να εκτιμάται σε περίπου 7-8 %, όμως το όφελος για τους φορολογούμενους δεν θα είναι οριζόντιο.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 05 Σεπ 2025 | 10:02

Αλλάζουν όλα στη φορολόγηση των οικογενειών: Οι αδικίες που διορθώνει η εισαγωγή του "οικογενειακού εισοδήματος"

Σήμερα η απόκτηση του πρώτου παιδιού επιβραβεύεται φορολογικά με... 10 ευρώ τον μήνα και του δεύτερου με επιπλέον 18,3 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 03 Σεπ 2025 | 11:29

Ξεπαγώνουν οι αυξήσεις στις συντάξεις με "προσωπική διαφορά" - Τα 4 μέτρα για τους συνταξιούχους

Πάνω από 600.000 συνταξιούχοι βλέπουν το καθαρό τους εισόδημα να παραμένει "παγωμένο" τα τελευταία χρόνια.

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 02 Σεπ 2025 | 06:45

Τα νέα μέτρα για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων - Ανακοινώσεις στη ΔΕΘ για τη στεγαστική κρίση

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ ένα πακέτο οικονομικών αλλά και θεσμικών μέτρων με στόχο αυτή τη φορά την αύξηση της προσφοράς στέγης.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 01 Σεπ 2025 | 12:03

Ελλάδα, η χώρα των μισθολογικών ανισοτήτων: Οι τεράστιες διαφορές ανά φύλο, περιοχή και επιχείρηση

Τεράστιες αποκλίσεις Αθήνας – Περιφέρειας, ανδρών – γυναικών, μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 31 Αυγ 2025 | 08:47

Οι μισοί Έλληνες δεν πληρώνουν καθόλου φόρο εισοδήματος - Μόλις 1,2 εκατ. φορολογούμενοι για το 70% του συνολικού φόρου

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων -τα έσοδα από τον οποίο αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος για πρώτη φορά τα 15 δισ. ευρώ- είναι υπόθεση των λιγότερων και όχι των περισσότερων.

Η ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ 28 Σεπ 2025 | 10:48

Τα μηνύματα του νέου προϋπολογισμού: Ισχυρή ανάπτυξη πάνω από 2% και πρωτογενές πλεόνασμα 2,4%

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2026 αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου

28 Σεπ 2025 | 00:01

Η επίδραση των γεωπολιτικών εξελίξεων

Η γεωπολιτική αστάθεια παραµένει όχι µόνο ισχυρός παράγοντας διαταραχής της κανονικότητας για τη ναυτιλία, αλλά και αιτία επιτάχυνσης και ανακατεύθυνσης των τεχνολογικών εξελίξεων, κυρίως στον τοµέα της ψηφιοποίησης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 27 Σεπ 2025 | 14:59

Ο "χάρτης" των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 3 Οκτωβρίου

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης

ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ 27 Σεπ 2025 | 11:20

Πρώτη εκτίμηση για τον φετινό λογαριασμό της θέρμανσης: "Φωτιά" το ρεύμα, φθηνότερο το φυσικό αέριο

Τι συμφέρει περισσότερο για ένα διαμέρισμα χωρίς επαρκή μόνωση στην Κεντρική Ελλάδα - Προτεραιότητα η ενεργειακή θωράκιση του σπιτιού και όχι η επιλογή πηγής ενέργειας, λένε οι ειδικοί

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Σεπ 2025 | 10:58

Επίδομα ενοικίου: Τι θα ισχύει για όσους χρωστάνε νοίκια στους ιδιοκτήτες

Πώς το το επίδομα ενοικίου θα καταλήγει στους ιδιοκτήτες που δηλώνουν ανείσπρακτα ενοίκια

ΠΟΥ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΤΙΜΗ 27 Σεπ 2025 | 09:31

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές - Μείωση σε 19 νησιά από 1/1/2026 λόγω ΦΠΑ

Η τιμή εκκίνησης σύμφωνα με την αγορά εκτιμάται στο 1,11-1,12 ευρώ το λίτρο έναντι 1,1 ευρώ τον Οκτώβριο του 2024

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 27 Σεπ 2025 | 08:42

Γραμμή 4 του Μετρό: Καθυστερήσεις έως και 5 χρόνια - Τα εργοτάξια που προκαλούν "πονοκέφαλο"

Ποια είναι τα εμπόδια στην έγκαιρη υλοποίηση της Γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας

26 Σεπ 2025 | 17:50

HELLENiQ ENERGY: Στην τελική ευθεία η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα "Empowering Future Leaders"

Εκπνέει την ερχόμενη Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2025, η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο καινοτόμο Πρόγραμμα Απασχόλησης "Empowering Future Leaders"

26 Σεπ 2025 | 17:45
«ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΙ» 26 Σεπ 2025 | 15:36

Η Κομισιόν για τους νέους αμερικανικούς δασμούς: "Το ανώτατο όριο δασμών 15% για τις εξαγωγές της ΕΕ αποτελεί εγγύηση"

Το σκεπτικό αυτό φαίνεται πως επικρατεί στους αξιωματούχους της ΕΕ, που βλέπουν στροφή των ΗΠΑ σε διάφορα ζητήματα, όπως το Ουκρανικό αλλά και τους δασμούς.

556 ΤΥΧΕΡΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ 26 Σεπ 2025 | 14:49

Φορολοταρία Σεπτεμβρίου: Έγινε η κλήρωση - Δείτε αν κερδίσατε έως και 50.000 ευρώ

Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τη φορολοταρία Σεπτεμβρίου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ 26 Σεπ 2025 | 14:25

Απόστολος Βακάκης: Το ιαπωνικό μάθημα που καθοδηγεί τη Jumbo και η απειλή Temu και Shein

Η πρόσφατη ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι θετική εξέλιξη για την εταιρεία, καθώς αναμένεται να μειώσει το κόστος αγορών και να ενισχύσει το μικτό περιθώριο στο δεύτερο εξάμηνο.

ΜΑΚΡΟΣΚΕΛΕΣ ΑΡΘΡΟ 26 Σεπ 2025 | 11:43

Süddeutsche Zeitung: Ενώ η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι

Η γερμανική εφημερίδα διαπιστώνει πως όντως υπάρχει μια βελτίωση στα οικονομικά, ωστόσο ο μέσος πολίτης δεν επωφελείται πραγματικά.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 26 Σεπ 2025 | 08:48

Στο τραπέζι νέοι περιορισμοί για το Airbnb: "Φρένο" στις 120 ημέρες - Σε ποιες περιοχές θα επεκταθεί η απαγόρευση

Ξεκινούν τα αυστηρά μέτρα για τη τιθάσευσή της βραχυχρόνιας μίσθωσης

ΕΛΣΤΑΤ 26 Σεπ 2025 | 07:49

Πάνω από 24.000 ευρώ η ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών στην Αττική για στέγαση, διατροφή και μεταφορές

Αυξημένη κατά 3,6% ήταν η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών για αγορές το 2024 σε σχέση με το 2023, στα 20.694,48 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Σεπ 2025 | 07:27

Φορολογία: Τι αλλάζει το 2026 και το 2027 για τους ελεύθερους επαγγελματίες

το 2026 θα είναι ένα έτος με αυξημένους φόρους εισοδήματος, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα από τα 830 στα 880 ευρώ.

26 Σεπ 2025 | 00:01

ABS: Από τη δυνατότητα στην πραγματικότητα - H δημιουργία της αλυσίδας εφοδιασμού υδρογόνου στη ναυτιλία

Το υδρογόνο αποτελεί έναν ενεργειακό φορέα για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση

25 Σεπ 2025 | 21:20

Γερμανία: Περικοπή 13.000 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η Bosch

Στο τέλος του 2024 η εταιρία απασχολούσε σχεδόν 417.900 εργαζόμενους παγκοσμίως

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 25 Σεπ 2025 | 18:35

Λαθρεμπόριο: Κατάσχεση 17 κοντέινερ με ενδύματα και υποδήματα από την ΑΑΔΕ - Πάνω από 1,6 εκατ. ευρώ οι διαφυγόντες δασμοί

Τα κιβώτια περιείχαν ενδύματα ευτελούς αξίας, χρησιμοποιούμενα ως "βιτρίνα" για να παραπλανούν τις τελωνειακές αρχές

ΕΞΗΓΗΣΗ 25 Σεπ 2025 | 18:02

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι αλλάζει στη φορολογία τους το 2026 και το 2027 - Δείτε παραδείγματα

Παρά τις διορθωτικές παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, το 2026 θα είναι ένα έτος με αυξημένους φόρους εισοδήματος

ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΑΝΕΙΟ 25 Σεπ 2025 | 17:39

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Προσφορές - ρεκόρ 1,2 δισ. ευρώ για το ομόλογο - Υπερκάλυψη κατά 2,4 φορές

Οι προσφορές που υποβλήθηκαν υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό των 500 εκατ. ευρώ κατά 2,4 φορές

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 25 Σεπ 2025 | 15:46

Δηλώσαμε πάνω από 110 δισ. ευρώ στην εφορία το 2025 - Μόλις τώρα πλησιάζουμε το επίπεδο προ "χρεοκοπίας"...

Μόνο οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι, μοιράστηκαν το 2024 περισσότερα από 92 δισ. ευρώ.

25 Σεπ 2025 | 14:50

Η Siemens παρουσίασε το blue GIS στην Ελλάδα

Νέα Εποχή στην Διανομή Ηλεκτρικής Ενέργειας με πίνακες Μέσης Τάσης blue GIS από τη Siemens

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 25 Σεπ 2025 | 13:17

METLEN & Σ.Κ.Ε.Π.: Μαζί για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο 2025, συνεργάτες του Σ.Κ.Ε.Π. –με και χωρίς αναπηρία– υλοποίησαν το πρόγραμμα σε 91 σχολεία της Αττικής και της Λαμίας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 25 Σεπ 2025 | 12:46

Θεοδωρικάκος: Όποια αλυσίδα σούπερ μάρκετ θεωρεί ότι έχει αδικηθεί, μπορεί να πάει στα δικαστήρια

"Όποια αλυσίδα σούπερ μάρκετ θεωρεί ότι έχει αδικηθεί, μπορεί να πάει στα δικαστήρια και να διεκδικήσει το δίκιο της", σημείωσε ο κ. Θεοδωρικακος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ 25 Σεπ 2025 | 12:01

Θεοδωρόπουλος: Κίνδυνος για δύο ηχηρά λουκέτα στη βιομηχανία λόγω ενεργειακού κόστους

Η διαφορά τιμών ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και ανταγωνιστών χωρών έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

25 Σεπ 2025 | 11:47

Alter Ego Media: Αύξηση κύκλου εργασιών στα 59,1 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2025

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 1,2 εκατ. ευρώ , βελτιωμένα κατά 5 εκατ. σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2024.

25 Σεπ 2025 | 11:31

"Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και κρατήστε μετρητά": Η ΕΚΤ προτρέπει τα νοικοκυριά να είναι έτοιμα για κρίσεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καλεί τους πολίτες να διατηρούν μετρητά στο σπίτι ως μέτρο προετοιμασίας για απρόβλεπτες κρίσεις.

25 Σεπ 2025 | 11:07
ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΤΙΜΕΣ 25 Σεπ 2025 | 09:28

Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια διόρθωση στις τιμές των ακινήτων - 100% αύξηση στην Αττική

Με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 100% στην Αττική, όλο και περισσότεροι ενδιαφερόμενοι αγοραστές αναβάλουν την απόφαση αγοράς.

25 Σεπ 2025 | 09:00

Η ΑΓΡΟΒΙΜ Α.Ε. συνεχίζει τη λαμπρή της πορεία με διεθνείς διακρίσεις και δυναμική ανάπτυξη

Μεσσηνιακή Υπογραφή, Παγκόσμια Αναγνώριση, Βραβευμένη Ποιότητα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 25 Σεπ 2025 | 08:54

Σκληραίνει η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και σούπερ μάρκετ - Τι απαντούν Σκλαβενίτης και Lidl για τα πρόστιμα

Η αντίδραση των Σκλαβενίτη και Lidl στα πρόστιμα των 2,2 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης.

ΤΙΜΕΣ 25 Σεπ 2025 | 07:43

Ανοδικές τάσεις στο ρεύμα - Αύξηση 20,9% δείχνει η χονδρική για τον Οκτώβριο

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου η χονδρική είχε εμφανίσει πολύ εντονότερη άνοδο, αγγίζοντας το +30% σε σχέση με τον Αύγουστο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 25 Σεπ 2025 | 07:36

Επίδομα ενοικίου: "Κλειδί" οι δηλώσεις για ανείσπρακτα ενοίκια – Στους ιδιοκτήτες η ενίσχυση

Οι φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων που αναγκάστηκαν να δηλώσουν ανείσπρακτα ενοίκια στην Εφορία, θα αποτελούν το "κλειδί" για τη χορήγηση του επιδόματος του ενός ενοικίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 25 Σεπ 2025 | 07:05

Πώς θα πιαστεί η εισφοροδιαφυγή - Οι προτάσεις που είναι στο τραπέζι

Ο στόχος των εσόδων για το 2024 από ρυθμίσεις χρεών ήταν 1,8 δισ. ευρώ και στο τέλος ξεπεράστηκε φτάνοντας στα 2 και πλέον δισ. ευρώ.

25 Σεπ 2025 | 00:01

Οι νέες ισορροπίες στη ναυτιλία: Το όραμα του ομίλου Maritech

Τι απαντά ο CEO του Maritech Group για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της ναυτιλίας του σήμερα

ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΤΗΣ ΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ 24 Σεπ 2025 | 19:42

ΑΑΔΕ: Δύο νέα χτυπήματα κατά του λαθρεμπορίου ποτών σε Αργολίδα και Κρήτη

Νέα "χτυπήματα" της ΑΑΔΕ τις τελευταίες ημέρες, αποκάλυψαν τεράστιες ποσότητες λαθραίων ποτών

24 Σεπ 2025 | 16:02

Η DKG Development παραδίδει Safe House για θύματα ενδοοικογενειακής βίας στον Πειραιά

Ο νέος αυτός χώρος σχεδιάστηκε με γνώμονα την ασφάλεια, την ιδιωτικότητα και την αξιοπρεπή φιλοξενία των θυμάτων

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ METLEN 24 Σεπ 2025 | 15:37

Μυτιληναίος: Έως και το 25% της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ χάνεται

"Χρειάζονται επενδύσεις στις βασικές υποδομές, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα προχωρήσουμε με στρατηγικό τρόπο" είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

24 Σεπ 2025 | 15:30

iPhone 17: Όλα όσα ξέρουμε μέχρι τώρα για τη νέα σειρά της Apple

Με την Apple να παρουσιάζει όχι μόνο τα νέα iPhone 17 Pro και iPhone 17 Pro Max, αλλά και το ολοκαίνουργιο iPhone Air, οι επιλογές για το 2025 είναι πιο πλούσιες από ποτέ.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ 24 Σεπ 2025 | 11:35

ΝΟΚ: Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια οι εργολάβοι για να ανατρέψουν την απόφαση για το ύψος των κτιρίων

Τη δική τους μάχη είναι έτοιμοι να δώσουν οι εργολάβοι για να ακυρώσουν την ιστορική απόφαση κατά του ΝΟΚ.

ΚΑΜΠΑΝΕΣ 24 Σεπ 2025 | 11:11
24 Σεπ 2025 | 09:52

Snappi: Η τράπεζα που χωράει στην τσέπη σας και είναι παντού δίπλα σας

Η Snappi, με έδρα τα Ιωάννινα, χτίστηκε από το μηδέν με στόχο να είναι αποκλειστικά ψηφιακή, με την εφαρμογή της να λειτουργεί μόνο σε mobile.

24 Σεπ 2025 | 09:45

PCT: 5 υποτροφίες σε πρωτοετείς φοιτητές των Δήμων Περάματος και Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, η οποία υλοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά, η PCT S.A., επιδιώκει να ενδυναμώσει και να στηρίξει την τοπική κοινωνία.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Σεπ 2025 | 08:55

Airbnb: Τα SOS της ΑΑΔΕ για τους ιδιοκτήτες - Τι ισχύει για Αριθμό Μητρώου Ακινήτου και διάρκεια μίσθωσης

Το φορολογικό πλαίσιο που διέπει τα ακίνητα τύπου Airbnb για τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης αποσαφηνίζει η ΑΑΔΕ με αναλυτικό οδηγό.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 24 Σεπ 2025 | 08:08

Ποιοι συνταξιούχοι δεν θα ξαναπληρώσουν την Εισφορά Αλληλεγγύης – Η νέα κλίμακα

Ωφελημένοι θα είναι τόσο οι παλαιοί όσο και οι νέοι συνταξιούχοι που θα πάρουν σύνταξη το 2026.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Σεπ 2025 | 07:31

Διευκρινίσεις του e-ΕΦΚΑ σχετικά με το ύψος της μέσης σύνταξης

Διευκρινίσεις αναφορικά με το ύψος της μέσης σύνταξης, που περιέχεται στην έκθεση "ΗΛΙΟΣ", παρέχει ο e-ΕΦΚΑ "προς αποκατάσταση της πραγματικότητας.

24 Σεπ 2025 | 00:01

Δασκαλάκης, Alpha Shipping Advisors: Εξειδικευμένες, tailor-made λύσεις χρηματοδότησης, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ναυτιλιακών ομίλων

Ο κ. Δασκαλάκης υπογραμμίζει ότι το ζήτημα δεν είναι η έλλειψη κεφαλαίων, αλλά η επιλογή της κατάλληλης μορφής χρηματοδότησης.

23 Σεπ 2025 | 17:42

50 χρόνια Grecotel – Από το Ρέθυμνο στον κόσμο

Παρατεταμένο χειροκρότημα στους χιλιάδες εργαζόμενους της Grecotel

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΑΔΗΣ 23 Σεπ 2025 | 13:24

Αντιδρούν τα σούπερ μάρκετ στη μείωση τιμών 1.000 προϊόντων: "Να σταματήσει ο κρατικός παρεμβατισμός"

Τι απάντησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ και ιδιοκτήτης των My Market, Αριστοτέλης Παντελιάδης, για την εντολή του Τάκη Θεοδωρικάκου για την μείωση των τιμών σε 1.000 κωδικούς προϊόντων.

ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 23 Σεπ 2025 | 13:01

Πώς η κυβέρνηση ρίχνει δίχτυα στους ελεύθερους επαγγελματίες πριν τις εκλογές: Οι αλλαγές στη φορολογία ανά κλιμάκιο

Μονοψήφιοι ή ακόμη και μηδενικοί φορολογικοί συντελεστής για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ 23 Σεπ 2025 | 12:57

Οι 4 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και την προστασία των δανειοληπτών

"Το ιδιωτικό χρέος είναι δίδυμος αδελφός της ακρίβειας, περιορίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών και απειλώντας τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων" τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Σεπ 2025 | 08:32

Απογραφή ΕΦΚΑ: 8 στους 10 επαγγελματίες διάλεξαν τη χαμηλότερη εισφορά – Τι σημαίνει για τη σύνταξη

Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι περισσότεροι βρίσκονται ασφαλισμένοι στην πρώτη και φθηνότερη κατηγορία, και μόλις 1 στους 10 είναι στην 6η και υψηλότερη κατηγορία.

23 Σεπ 2025 | 00:01

Κώστας Δελαπόρτας (DryDel Shipping): Από τις αρχές του 2025 λειτουργεί το νέο γραφείο στο Χιούστον - Επενδύσεις 1 δισ. δολαρίων σε eco-friendly πλοία έως το 2028

Για το ναυπηγικό πρόγραμμα σε eco πλοία τελευταίας γενιάς, τα νέα γραφεία της DryDel Shipping στις ΗΠΑ και την αγορά, μιλάει ο Κώστας Δελαπόρτας

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 22 Σεπ 2025 | 21:54

Χατζηδάκης: Οι παρεμβάσεις της ΔΕΘ για τη βελτίωση του εισοδήματος των πολιτών στηρίζουν το εμπόριο

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε επίσης ότι η αναδιάταξη του διεθνούς εμπορίου βρίσκει την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 22 Σεπ 2025 | 21:20

Επιστροφή ενοικίου: Εως τέλος Νοεμβρίου η καταβολή - Τα ποσά της ενίσχυσης, οι δικαιούχοι - Ολη η διαδικασία

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 22 Σεπ 2025 | 19:47

"Tακτοποίηση" αυθαιρέτων κατασκευών στις πιλοτές: Τι έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η "τακτοποίηση" αυθαιρέτων κατασκευών στις πιλοτές, δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχει κανονισμός οροφοκτησίας

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 22 Σεπ 2025 | 19:13

Επιστροφή ενοικίου: Βήμα βήμα η διαδικασία για την επιδότηση έως 800 ευρώ - Τον Νοέμβριο η καταβολή του

Για τη φετινή χρονιά, η επιστροφή ενοικίου αφορά μισθώσεις για το φορολογικό έτος 2024 και η καταβολή του ποσού θα γίνει εφάπαξ έως το τέλος Νοεμβρίου 2025 - Τι πρέπει να κάνετε

ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ 22 Σεπ 2025 | 18:50

Ενστολοι: Πώς κερδίζουν 1,5 έως 2 μισθούς ανά έτος - Οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια

Όπως επισήμαναν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση αποδοχών τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια

22 Σεπ 2025 | 17:47

Το δίκτυο Vodafone 5G στηρίζει τον πιο δυνατό μας δεσμό – την Εθνική που μας ενώνει

O δεύτερος πιο πιστός υποστηρικτής της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, αμέσως μετά τους φιλάθλους της

ΚΡΟΙΣΟΙ 22 Σεπ 2025 | 17:40

Τραμπ: Δείτε πόσα εκατομμύρια έχει κερδίσει κάθε μέλος της οικογένειας χάρη στην προεδρία του

Η περιουσία του Ντόναλντ Τραμπ και της οικογένειας του προέδρου των ΗΠΑ

ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 22 Σεπ 2025 | 17:29

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στο 3,2%-3,5% το εύρος απόδοσης του ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ

Η δημόσια προσφορά θα διεξαχθεί από την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2025 έως και την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2025.

ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 22 Σεπ 2025 | 14:08

Το Associated Press μπήκε στο "στρατηγείο" της ΑΑΔΕ: Πώς η Ελλάδα έθεσε σε στέρεες βάσεις το φορολογικό της σύστημα

Το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας — άλλοτε συνώνυμο της αναποτελεσματικότητας — έχει επανασχεδιαστεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 22 Σεπ 2025 | 13:50

Παπασταύρου: Αν τα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα τότε η χώρα θα περάσει σε άλλο επίπεδο

Ο Σταύρος Παπασταύρου τόνισε πως η επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Chevron αποτελεί "μια de facto ενίσχυση και αναγνώριση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων".

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ 22 Σεπ 2025 | 10:36
22 Σεπ 2025 | 00:01

Ελληνική Ναυτιλία: Η Παγκόσμια Δύναμη να γίνει ο Εθνικός Μοχλός Ανάπτυξης

Η Ναυτιλία πρέπει να γίνει ο κλάδος που θα τραβήξει μπροστά και άλλους τομείς, θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας, θα δώσει ώθηση στην εκπαίδευση και στη βιομηχανία

21 Σεπ 2025 | 18:53

Κ. Χατζηδάκης: Παράθυρο για "ένα ακόμα πακέτο στήριξης" το 2026

Η συνέντευξη κλείνει με τα πολιτικά ανοίγματα της κυβέρνησης προς το Κέντρο, με αφορμή και την περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 21 Σεπ 2025 | 11:17

Ενημέρωση πόρτα – πόρτα για τη νέα φορολογική κλίμακα - "Ενας επιπλέον μισθός" περιμένει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες

Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που τους περιμένει "ένας επιπλέον μισθός" μέσα στο 2026 και δεν το έχουν συνειδητοποιήσει.

ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΡΕΚΟΡ 21 Σεπ 2025 | 10:15

Ψηφιακός χρυσός: Σχέδιο για να γίνει πιο προσιτή η αγορά του από μικρoεπενδυτές

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council) προωθεί την ιδέα του "ψηφιακού χρυσού"

21 Σεπ 2025 | 08:37

Ο "οδικός χάρτης" των ενισχύσεων σε 5 εκατ. πολίτες - Πώς κατανέμονται 2,5 δισ. ευρώ το επόμενο οκτάμηνο

Πρόκειται για διπλές ή και τριπλές αυξήσεις εισοδήματος για ορισμένες κατηγορίες πολιτών, αλλά και σημαντική μείωση φορολογικών και άλλων βαρών.

21 Σεπ 2025 | 08:17

Θ. Αναγνωστόπουλος: Η επιχειρηματικότητα είναι συναρπαστική αλλά και συχνά μοναχική - Πώς με βοήθησε ο EO Greece

Πώς κατάφερε ο συνιδρυτής και Γενικός Διευθυντής της SciCo, Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, να εξελίξει την καριέρα του μέσω του Εntrepreneurs Organization

21 Σεπ 2025 | 00:01

Αναζητώντας το καύσιµο του µέλλοντος

Η ναυτιλιακή βιοµηχανία, η ραχοκοκαλιά του παγκόσµιου εµπορίου, υφίσταται βαθύ µετασχηµατισµό

ΥΠΟΙΚ - ΑΑΔΕ 20 Σεπ 2025 | 19:49

Στο "κυνήγι" της φοροδιαφυγής: Σε έσοδα έως 4 δισ. ευρώ στοχεύει η κυβέρνηση τη διετία 2024-2025

Πρόκειται για τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και τους αλλεπάλληλους στοχευμένους ελέγχους

Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ 20 Σεπ 2025 | 16:17

Τιμολόγια ρεύματος: Πού στρέφονται όλο και περισσότερο οι καταναλωτές - To ρίσκο χωρίς όφελος

Η θετική εικόνα του Σεπτεμβρίου με τις μειώσεις στα περισσότερα τιμολόγια δεν φαίνεται να επαναλαμβάνεται τον Οκτώβριο

20 Σεπ 2025 | 10:42

Κρουαζιέρες: Οι περισσότερες εταιρείες καίνε μαζούτ εν έτει 2025 - Σημαντική η περιβαλλοντική επιβάρυνση

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της κρουαζιέρας για ακόμα μία χρονιά κρούει ο Γερμανικός Οργανισμός Προστασίας της Φύσης και του Περιβάλλοντος.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 20 Σεπ 2025 | 10:15

Πιερρακάκης στη WSJ: Η Ελλάδα θα συνεχίσει την αναπτυξιακή της δυναμική - Προτεραιότητα οι ιδιωτικές επενδύσεις

Η WSJ υπενθυμίζει ότι η ελληνική οικονομία υπέστη μία από τις μεγαλύτερες υφέσεις που γνώρισε ανεπτυγμένη χώρα

ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 20 Σεπ 2025 | 09:45

Εντυπωσιακή αύξηση στα τουριστικά έσοδα και άνοδος στις αφίξεις - Αισιόδοξα τα μηνύματα και για τον Σεπτέμβριο

Οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για χρονιά χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, με ορίζοντα που παραμένει ελπιδοφόρος και για τον Σεπτέμβριο.

ΑΑΔΕ 20 Σεπ 2025 | 08:58

Πρόσω ολοταχώς η επιχείρηση κατά της φοροδιαφυγής - Στόχος εσόδων 4 δισ. ευρώ τη διετία

Έσοδα που θα αγγίξουν τα 4 δισ. ευρώ τη διετία 2024-2025 προσδοκά η κυβέρνηση από την "επιχείρηση" κατά της φοροδιαφυγής.

20 Σεπ 2025 | 08:55
20 Σεπ 2025 | 00:01

"Ρεαλισµός χωρίς σύνορα, όραµα χωρίς αυταπάτες"

"Πρέπει να συνεργαστούµε πέρα από σύνορα. Οι προκλήσεις είναι παγκόσµιες – το ίδιο πρέπει να είναι και οι λύσεις".