Παγκόσμια Τράπεζα: Στην 61η θέση στην ευκολία του επιχειρείν η Ελλάδα

Βελτίωση κατέγραψε η Ελλάδα στην κατάταξη «Doing Business 2015» της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς κατετάγη 61η σε σύνολο 189 χωρών, από 65η πέρυσι.

pagkosmia-trapeza-stin-61i-thesi-stin-eukolia-tou-epixeirein-i-ellada
SHARE THIS
0
SHARES

Τη μεγαλύτερη πρόοδο είχε η Ελλάδα στο πλαίσιο της διαδικασίας δήλωσης ακίνητης περιουσίας σύμφωνα με την κατάταξη «Doing Business 2015» της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ σημαντική βελτίωση σημείωσε και στις διαδικασίες έναρξης μιας επιχείρησης.

Οι διαδικασίες δήλωσης περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα έγιναν ευκολότερες, τόσο με τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων όσο και με την εξάλειψη της απαίτησης για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας

Η Ελλάδα ανέβηκε στην  61η θέση, από σύνολο 189 χωρών, από την  65η θέση την προηγούμενη χρονιά, στην γεινικότερη κατάταξη ευκολίας του επιχειρείν.

Οπως επισημαίνεται, οι διαδικασίες δήλωσης περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα έγιναν ευκολότερες, τόσο με τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων όσο και με την εξάλειψη της απαίτησης για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας.

Τονίζεται πως η μεταρρύθμιση αυτή επέτρεψε στη χώρα να καταγράψει τη μεγαλύτερη πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο στον δείκτη δήλωσης ακίνητης περιουσίας, καθώς κέρδισε 54 θέσεις.

Εκτός από την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας, η Ελλάδα έκανε ακόμη ευκολότερη την έναρξη επιχειρήσεων, με τη μείωση του κόστους εγγραφής, έτσι ώστε η έναρξη μιας επιχείρησης να κοστίζει πλέον 2,2% του κατά κεφαλήν εισοδήματος, κάτω από 32,5% που ήταν πριν από μια δεκαετία.

«Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι οικονομίες που επλήγησαν περισσότερο από την παγκόσμια οικονομική κρίση, έχουν διατηρήσει ένα σταθερό ρυθμό μεταρρυθμίσεων», δήλωσε η Λάουρα Τούκ, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η έναρξη μιας επιχείρησης να κοστίζει πλέον 2,2% του κατά κεφαλήν εισοδήματος, κάτω από 32,5% που ήταν πριν από μια δεκαετία

«Στην Ελλάδα, η διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων κατά το παρελθόν έτος, δίνει περισσότερες πιθανότητες στις επιχειρηματικές ιδέες για να ανθίσουν και δημιουργεί ευκαιρίες τοπικής απασχόλησης», τόνισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, την περίοδο 2005-2014 η Ελλάδα έχει εφαρμόσει 20 σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του επιχειρείν και κατατάσσεται τέταρτη στον αριθμό μεταρρυθμίσεων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, μετά την Πορτογαλία, την Τσεχία και την Πολωνία.

Ωστόσο, η Ελλάδα έχασε στην νέα κατάταξη 18 θέσεις στο δείκτη που σχετίζεται με την πληρωμή φόρων σε σχέση με πέρυσι, λόγω των επιπρόσθετων φορολογικών βαρών. Κατατάσσεται 59η από 41η πέρυσι.

Η Σιγκαπούρη βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης και ακολουθούν οι Νέα Ζηλανδία, Χονγκ Κονγκ, Κίνα, Δανία, Κορέας, Νορβηγία, ΗΠΑ, Βρετανία, Φινλανδία και η Αυστραλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook