Περιμένοντας το πλεόνασμα: To Mαξίμου & τα σχέδια για παροχές

Στις 12:00 σήμερα το μεσημέρι, η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018

perimenontas-to-pleonasma-to-maksimou--ta-sxedia-gia-paroxes
|
SHARE THIS
0
SHARES

Στις 12:00 σήμερα το μεσημέρι, η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018. Λίγο αργότερα, τη σκυτάλη θα παραλάβει το υπουργείο Οικονομικών για να καταστήσει γνωστό το «μνημονιακό» πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό με βάση το οποίο η Ελλάδα κρίνεται για το αν επιτυγχάνει ή όχι τους δημοσιονομικούς στόχους. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, και η περυσινή χρονιά έχει κλείσει με πλεόνασμα της τάξεως του 4%.

Είναι μισή ποσοστιαία μονάδα πάνω από το συμφωνηθέντα στόχο δηλαδή περίπου 900 εκατ. ευρώ υψηλότερα. Και αυτό παρά την καταβολή του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος αλλά και την επιστροφή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια. Βέβαια, αυτό το ποσό, δεν μπορεί να διανεμηθεί ούτε καν ως έκτακτο επίδομα καθώς θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της φετινής χρονιάς θέτοντας υπό αμφισβήτηση το κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% και φέτος. Βέβαια, μια τέτοια επίδοση μπορεί να αποτελέσει «όπλο» διαπραγματευτικό στα χέρια της κυβέρνησης η οποία θα ισχυριστεί στις συζητήσεις με τους θεσμούς ότι έτσι ακριβώς όπως παρήχθη το πρωτογενές υπερπλεόνασμα το 2018 –και μάλιστα για τέταρτη διαδοχική χρονιά- έτσι ακριβώς θα γίνει και με το 2019.

Το επιχείρημα δεν θα είναι εύκολο να περάσει. Ναι μεν η υπεραπόδοση της περυσινής χρονιάς βοηθάει στη διαπραγμάτευση αλλά ο προϋπολογισμός του 2019 έχει ήδη γεμίσει με παροχές οι οποίες έχουν μάλιστα μόνιμο χαρακτήρα. Πρόκειται για τη μείωση των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων, την μείωση του ΕΝΦΙΑ, το επίδομα στέγασης, την επιδότηση των κόκκινων στεγαστικών δανείων κλπ.

Τι ψάχνει η κυβέρνηση; Ο προϋπολογισμός της φετινής χρονιάς έχει ένα «μαξιλάρι» 200 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση ψάχνει άλλα τόσα για να μπορέσει να ανακοινώσει ένα μέτρο ακόμη και πριν από τις ευρωεκλογές. Ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό; Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση που κοστίζει θεωρητικά περί τα 300 εκατ. ευρώ αλλά στην πράξη μπορεί να μην καταγραφεί καθόλου δημοσιονομικό κόστος αν τονωθεί ο εμφανής κύκλος εργασιών στα εστιατόρια.

Οι συζητήσεις που θα γίνουν στην Αθήνα στις 6 Μαίου με την άφιξη των θεσμών για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα είναι καθοριστικές καθώς εκτός από το θέμα ενός ακόμη θετικού μέτρου, στο τραπέζι θα μπει και το ζήτημα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία προκειμένου οι σχετικές διατάξεις να κατατεθούν στη Βουλή το ταχύτερο δυνατό. 

Φωτο eurokinissi

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook