Follow us

Πώς θα βάλουμε φωτοβολταϊκά σε στέγες και ταράτσες: Οι τρεις εναλλακτικοί τρόποι για την εξοικονόμηση ενέργειας

Με το σημερινό πλαίσιο, τρεις είναι οι εναλλακτικές λύσεις που έχει ένα νοικοκυριό για να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό.

Πώς θα γίνει πράξη στην Ελλάδα η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ρίξει χρήμα στις χώρες μέλη ώστε να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά στις στέγες και στις ταράτσες ώστε το ηλεκτρικό ρεύμα να παράγεται φθηνά από τον ήλιο; Αυτό είναι το ερώτημα που θα απαντηθεί μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Με την λήψη των τελικών αποφάσεων στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, τη σκυτάλη θα παραλάβουν οι χώρες μέλη –και η Ελλάδα- ώστε να παρουσιάσουν τα έργα με βάση τα οποία θα αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί πόροι.

Για την Ελλάδα τρεις είναι οι κατευθύνσεις που αναμένεται να ακολουθηθούν: πρώτον η υποχρεωτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα εμπορικά και επαγγελματικά κτήρια με επιφάνεια άνω των 250 τετραγωνικών μέτρων. Δεύτερον η επιδότηση των νοικοκυριών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είτε μέσω νέων γύρων του προγράμματος εξοικονομώ είτε μέσω ειδικών στοχευμένων προγραμμάτων που θα αποσκοπούν στην προώθηση των φωτοβολταϊκών. Και τρίτον μέσω της συγκρότησης προγραμμάτων σε συνεργασία με τις τράπεζες ώστε να δημιουργηθούν ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα που θα επιτρέψουν την υλοποίηση της επένδυσης χωρίς υψηλό κόστος χρήματος.

Διαβάστε Επίσης

Με το σημερινό πλαίσιο, τρεις είναι οι εναλλακτικές λύσεις που έχει ένα νοικοκυριό για να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό. Οι λύσεις καλύπτουν ακόμη και αυτούς που δεν έχουν ιδιόκτητη στέγη ή κεραμίδια οι οποίοι φυσικά είναι και η πλειοψηφία. Μάλιστα, όσο θα περνούν οι μήνες και θα αυξάνεται η ζήτηση για τέτοιες επενδύσεις, τόσο θα πληθαίνουν και οι εταιρείες που θα κάνουν εναλλακτικές προτάσεις στα νοικοκυριά καθώς στην πραγματικότητα, ανοίγει μια αγορά δισεκατομμυρίων ευρώ με υποψήφιους πελάτες πρόθυμους να επενδύσουν καθώς το κίνητρο είναι πολύ ισχυρό: μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ακόμη και πάνω από 70-80% αλλά και πλήρης απεξάρτηση στην πράξη από τις "ρήτρες αναπροσαρμογής".

1. O πρώτος τρόπος είναι να εγκατασταθεί ένα φωτοβολταϊκό το οποίο συνοδεύεται από μπαταρίες. Προσφέρει πλήρη απεξάρτηση από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και αυτονομία καθώς η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο αποθηκεύεται στις μπαταρίες για να χρησιμοποιηθεί όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια. Είναι η πιο ακριβή επένδυση καθώς οι μπαταρίες έχουν υψηλό κόστος. Είναι λύση που ενδείκνυται μόνο για όσους θέλουν να έχουν απόλυτη ενεργειακή αυτονομία αλλά από την άλλη δεν υπάρχει εναλλακτική σε περίπτωση που εξαντληθεί η ενέργεια στις μπαταρίες.

Διαβάστε Επίσης

2. Ο δεύτερος τρόπος είναι το λεγόμενο netmetering. To ρεύμα που παράγει το φωτοβολταϊκό "μετριέται" με έναν μετρητή αντίστοιχο με αυτόν που έχουμε στα σπίτια για να μετράει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και μετά γίνεται συμψηφισμός ανάμεσα στο ρεύμα που καταναλώνεται και στο ρεύμα που παράγεται. Αυτή τη στιγμή είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος καθώς πρακτικά αν γίνει σωστή μελέτη των αναγκών, το φωτοβολταϊκό μπορεί να μειώσει κατακόρυφα το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι αν υπάρξει διακοπή ηλεκτροδότησης από το δίκτυο (δηλαδή από τον ΔΕΔΔΗΕ) δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση στο ακίνητο ούτε από το φωτοβολταΪκό.

3. Ο 3ος τρόπος είναι η πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται. Είναι μια λύση που αφορά κυρίως ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες. Με τα σημερινά επίπεδα τιμών, η παραγόμενη κιλοβατώρα μπορεί να πουληθεί περίπου προς 8-9 λεπτά. Είναι πολύ χαμηλότερη τιμή από την τρέχουσα αλλά μπορεί να εξασφαλίσει ένα ετήσιο εισόδημα της τάξεως των 1200 ευρώ.

Για αυτούς που δεν διαθέτουν χώρο, προσφέρονται πλέον τα "εικονικά" φωτοβολταϊκά. Δηλαδή, ο καταναλωτής δεν αγοράζει πάνελ για να τα εγκαταστήσει ο ίδιος αλλά αγοράζει την παραγωγική τους δυνατότητα. Ουσιαστικά δίνει χρήματα σε μια εταιρεία η οποία εγκαθιστά τα πάνελ σε δικό της χώρο και ο ίδιος ωφελείται από το παραγόμενο αποτέλεσμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΠΑΡΑΖ ΑΦΙΞΕΩΝ 25 Ιουν 2022 | 09:52

Σπάει κάθε ρεκόρ ο τουρισμός φέτος με εκατομμύρια αφίξεις - Στα 82 ευρώ η μέση τιμή για ένα δίκλινο

Αισιoδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού - προβλέψεις για αφίξεις στα επίπεδα του 2019 - 1.819.012 οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από 27 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου.

Η ΡΟΖ CHANEL ΤΣΑΝΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΠΟΤΕ 25 Ιουν 2022 | 08:22

Αριάνα Ροκφέλερ: Στα σοκάκια της Μυκόνου με υπέροχο φλοράλ slip dress και Chanel τσάντα

Η εγγονή του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου κάνει διακοπές στη Μύκονο - Η ροζ Chanel τσάντα που δεν αποχωρίζεται ποτέ.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 24 Ιουν 2022 | 23:42

Γερμανία: Στήριξη στα ελληνοτουρκικά από τον αρχηγό του CDU - "Στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας"

"Βλέπουμε επιθετικούς τόνους εναντίον της Ελλάδας και είναι σαφές πού θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να στέκει η Γερμανία: στο πλευρό της χώρας-μέλους Ελλάδας", τόνισε ο Φρίντριχ Μερτς

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 24 Ιουν 2022 | 20:09

Πολλά "νεύρα" στην Τουρκία μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Ντροπή η ΕΕ να παραμένει σιωπηλή στις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας

Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει "στενόμυαλες, παράνομες και μαξιμαλιστικές τις διεκδικήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης"

ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ... ΑΙΓΑΙΟ 24 Ιουν 2022 | 18:32

Ξέφυγε η Τουρκάλα ηθοποιός και πρώην σύζυγος του Σεϊταρίδη - "Ο τουρκικός στρατός να μπει στα ελληνικά νησιά"

Το πρώην μοντέλο από την Τουρκία υπήρξε σύζυγος Έλληνα ηθοποιού και τώρα ζητά από τον τουρκικό στρατό να απελευθερώσει τα ελληνικά νησιά.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΣΚΟΦ 24 Ιουν 2022 | 14:47

Ενόχληση Κρεμλίνου για το ενταξιακό καθεστώς της Ουκρανίας: "Δύσκολο οι σχέσεις μας με την ΕΕ να γίνουν ακόμα χειρότερες"

Εκνευρισμός και ενόχληση στα σχόλια του εκπροσώπου του Πούτιν για το ενταξιακό καθεστώς της Ουκρανίας

ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ 24 Ιουν 2022 | 13:54

Νέα επίθεση Τσαβούσογλου: Δεν μπορούμε να εγκλωβιστούμε στα σύνορά μας - Η κακομαθημένη Ελλάδα και η "Μακεδονία"...

"Που ήσασταν όταν η Ελλάδα ήταν τόσο κακομαθημένη και για 12 χρόνια εμπόδιζε την ένταξη της ''Μακεδονίας'', είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

TI EIΠΑΝ 24 Ιουν 2022 | 12:32

Καιρίδης: Εξηγήσαμε την τουρκική προκλητικότητα στην ΕΕ - Δρίτσας: "Δεν υπάρχει άμεσα κίνδυνος θερμού επεισοδίου"

"Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να εξηγήσει την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή μας" δήλωσε ο κ. Καιρίδης ενώ ο κ. Δρίτσας ανέφερε ότι δεν περιμένει άμεσα κάποιο θερμό επεισόδιο.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 24 Ιουν 2022 | 09:25

Τουρκικά ΜΜΕ: Μεταχειρισμένα Eurofighter Typhoon το plan Β της Άγκυρας αν δεν έρθουν τα F-16 - "Ισάξια των ελληνικών Rafale"

Το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει ότι τα Eurofighter Typhoon είναι ισάξια των ελληνικών Rafale και με την αγορά τους η Τουρκία μπορεί να ισορροπήσει την κατάσταση στο Αιγαίο.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ Β.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ 23 Ιουν 2022 | 13:00

Σύνοδος Κορυφής: Αισιόδοξος ο Σαρλ Μισέλ ότι θα ανοίξει η ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας

Σήμερα θα κάνουμε μια γεωπολιτική επιλογή, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ LE POINT. 22 Ιουν 2022 | 17:58

Ίσες αποστάσεις για άλλη μια φορά από Στόλτεμπεργκ: Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι - Δύσκολη κατάσταση

"Η Τουρκία όπως και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι, που διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη Συμμαχία", δήλωσε ο Γενς Στόλτεμπεργκ

ΤΙ ΕΙΠΕ ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ 22 Ιουν 2022 | 16:22

Ωμός τουρκικός εκβιασμός: Η στάση Μητσοτάκη στη Σύνοδο της ΕΕ θα κρίνει τη στάση μας για την αποστρατιωτικοποίηση νησιών

Η Άγκυρα προσπαθεί να εκβιάσει την Ελλάδα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 22 Ιουν 2022 | 11:11

Ξεκινούν οι μελέτες κόστους - οφέλους για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης ότι είναι ρεαλιστικός ο σχεδιασμός για εκκίνηση της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου σε λιγότερο από έναν χρόνο.