Σήμα κινδύνου από ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ: Έως 95% η πτώση στην εστίαση

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ. Απογοητευτικά τα στοιχεία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Με δραματικούς τόνους ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ περιέγραψαν την κατάσταση για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, στη διαδικασία ακρόασης φορέων, στη Βουλή, όπου συζητούνται οι δύο τελευταίες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα στήριξης για όσους επλήγησαν από την επιδημική κρίση και τα μέτρα επανεκκίνησης και επιστροφής στην κανονικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ζούμε μεγάλη αγωνία, για ένα αύριο, όχι απλά ευελιξίας της εργασίας αλλά πλήρους επισφάλειας", ανέφερε ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ. Όπως είπε, τα στοιχεία που λαμβάνει καθημερινά η ΓΣΕΕ από τις οργανώσεις της, τα εργατικά κέντρα, τις ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία-μέλη της, αλλά και από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, είναι απογοητευτικά για την κατάσταση στον εργασιακό τομέα.

"Η ΓΣΕΕ διεκδικεί σταθερή εργασία για όλους με ασφάλεια. Οι εργαζόμενοι έδειξαν πλήρη κατανόηση στην αναχαίτιση της υεγιονομικής κρίσης αλλά δεν μπορούμε τώρα να μην δείξουμε τον μεγάλο κίνδυνο για την επόμενη ημέρα", είπε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ που μίλησε για εκτεταμένα φαινόμενα με γενικευμένες παραβιάσεις στο ωράριο εργασίας, για ψευδείς αναστολές των συμβάσεων εργασίας, ανεξέλεγκτη τηλε-εργασία με πλήρη κατάχρηση των εργασιακών δικαιωμάτων, εργασία τις ημέρες υποχρεωτικής ανάπαυσης, γενίκευση της εργασίας τις Κυριακές.

"Ακόμη και αν υπάρξει ανάταξη της οικονομίας, πάμε σε απορρύθμιση της εργασίας και μεγάλη επισφάλεια. Το κόστος -και αυτό είναι σίγουρο, δεδομένου ότι η εργοδοσία είναι ανεξέλεγκτη- θα το πληρώσει ο εργαζόμενος", είπε ο κ. Καραγεώργος και επισήμανε ότι έγινε αναστολή προαναγγελίας στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ των εργασιακών μεταβολών, γεγονός που ακυρώνει τον έλεγχο για την παραβίαση του ωραρίου εργασίας. Ζητάμε υγεία και ασφάλεια για όλους στην εργασία και εξειδίκευση των υγειονομικών μέτρων, ανά κλάδο, είπε επίσης ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ.

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε στις κοινοβουλευτικές επιτροπές που επεξεργάζονται τις ΠΝΠ, ο Γιώργος Καββαθάς από τη ΓΣΕΒΕΕ ο οποίος προειδοποίησε ότι ειδικά στον χώρο της εστίασης, μια στις τρεις επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν.

"Στο εμπόριο, στο 87% των επιχειρήσεων, έχουμε μια μείωση του κύκλου εργασιών κατά 50%. Χθες, που ξεκίνησε η εστίαση, τα αποτελέσματα είναι δραματικά. Σε ό,τι αφορά στον κλάδο αμιγώς της εστίασης, ο κύκλος εργασιών είναι κάτω σε ποσοστό 95%. Στον καφέ είναι κάτω περίπου στο 50%, μιας ημέρας πριν από την κρίση της πανδημίας", είπε ο κ. Καββαθάς και τόνισε ότι αυτό που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην αγορά και την οικονομία της χώρας, είναι ότι τα μέτρα έρχονται, ανά εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει ένας προγραμματισμός για το επόμενο εξάμηνο. "Αυτό δημιουργεί πρόβλημα ανασφάλειας στους επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες διότι δεν γνωρίζουμε πώς θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα. Ποια μέτρα και αν θα πάρει μέτρα ελάφρυνσης η κυβέρνηση. Αν για παράδειγμα, θα ρυθμίσει τα ενοίκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πώς θα ρυθμιστούν οι οφειλές που ήδη έχουμε συσσωρεύσει κατά το διάστημα της πανδημίας. Όλο αυτό είναι αρνητικό κλίμα που βάζει σε αδημονία τους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, με αποτελέσματα στο επίπεδο της εργασίας", είπε και προσέθεσε: "Είναι σαφές ότι αυτό το κλίμα μεταφέρεται και στην αγορά εργασίας και εδώ θα έχουμε -που απευχόμαστε βέβαια- κύμα απολύσεων, γιατί πραγματικά δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει η επόμενη μέρα".

"Θα θέλαμε από την πλευρά της κυβέρνησης ένα σχεδιασμό, για την περίοδο μέχρι το τέλος του χρόνου. Όλοι ταξιδεύουμε πάνω σε ένα καράβι σε αχαρτογράφητα νερά αλλά δεν είναι δυνατό να μην έχουμε χαράξει τη ρότα, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σε ένα πλαίσιο που θα ξέρουμε", είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ σημειώνοντας πως "ακόμα και με το άνοιγμα των επιχειρήσεων, και εκεί έχουμε τεράστια προβλήματα. Κανείς μας δεν ξέρει τι γίνεται. Την ίδια ώρα βλέπουμε τα εστιατόρια και τα συναφή καταστήματα ότι άνοιξαν χθες, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαμε ταυτόχρονα συνωστισμό σε πλατείες".

Η ΓΣΕΒΕΕ, επισήμανε ο κ. Καββαθάς έχει θέσει άξονες τους οποίους πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνηση, όπως η χρηματοδότηση και η ρευστότητα. "Το 70% των επιχειρήσεων έχουν πρόβλημα ρευστότητας, τα προγράμματα χρηματοδότησης δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Οι τράπεζες δεν αντιλαμβάνονται σε ποιο σημείο είναι η οικονομία, και μας αντιμετωπίζουν λες και έχουμε κέρδη", είπε και επισήμανε ότι καθώς αλλάζει η τεχνολογία, πλέον χρειάζεται κατάρτιση για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ μίλησε για ατολμία από την πλευρά της κυβέρνησης, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι τράπεζες ζουν στο δικό τους κόσμο. "Έχουμε ζητήσει να κληθούν οι τράπεζες και να μας πουν πού έδωσαν δάνεια. Πρέπει να είναι απευθείας η χρηματοδότηση από το κράτος, έστω και αν είναι αυτά τα χρήματα δανεικά. Οι τράπεζες λειτουργούν σαν η χώρα να μην πέρασε από δεκαετή κρίση", είπε ο κ. Καββαθάς. Με την επισήμανση ότι οι εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις, έχουν χάσει πάνω από το μισό του χρόνου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ είπε ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για εξώσεις επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά στο υπουργείο Εργασίας, τόνισε ότι "οδηγεί τις επιχειρήσεις σε ελαστικοποίηση των μορφών απασχόλησης, διότι οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές, στο σύνολο του μισθού". "Είναι προτιμότερο να προχωρήσει σε επιδότηση κατά 50% του μη μισθολογικού κόστους έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι και όχι να εξευτελίζονται", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Κατάργηση όλων των αντεργατικών πράξεων" και επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους, ζήτησε το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων Νομού Αττικής. "Οι μόνοι που έχουν λόγο να πανηγυρίζουν είναι οι μεγαλοξενοδόχοι", είπε ο εκπρόσωπος του Συνδικάτου σημειώνοντας ότι οι ξενοδόχοι, από τις 23 Μαρτίου που ανεστάλη η λειτουργία των ξενοδοχείων, "δεν έχουν δώσει ούτε ένα σεντς από όσα εισέπρατταν επί 7 ολόκληρα χρόνια".

"Ο πρωθυπουργός δεν μπήκε στον κόπο να συζητήσει με κάποιον μάγειρα ή καμαριέρα για να του πουν πως θα ζήσουν ολόκληρο το 2020 με 1.500 ευρώ, μέχρι τον επόμενο Μάιο. Οι μεγαλοξενοδόχοι έχουν χρήμα να ζήσουν 100 ζωές, αλλά οι εργαζόμενοι του κλάδου ούτε μια ακόμη μέρα", είπε χαρακτηριστικά και προανήγγειλε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων διότι "τα μέτρα που πάρθηκαν και θα παρθούν το επόμενο διάστημα, δεν θα είναι προσωρινά αλλά θα εφαρμόζονται συνδυαστικά". "Θα συνεχίσουμε τη μάχη σε κάθε περιοχή της χώρας, με απαίτηση την κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ", είπε ζήτησε απαγόρευση των πλειστηριασμών, μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολή καταβολής δόσεων δανείων, φορολογικών οφειλών. Ζήτησε επίσης άμεση επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 ως εποχικοί, συλλογικές συμβάσεις εργασίας στα ξενοδοχεία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ 29 Ιουν 2020 | 11:57

Αγορά κλιματιστικού από τη MediaMarkt, ασφαλώς!

Επιλέξτε το κλιματιστικό που σας ταιριάζει σε 3 απλά βήματα και γνωρίστε όλες τις τεχνολογίες που πρέπει να έχει με τη βοήθεια του οδηγού αγοράς.

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 27 Ιουν 2020 | 20:42

Στη ΜΕΘ Αγρινίου μεταφέρθηκε 16χρονος που έπεσε από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας στο Μεσολόγγι

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πτώση του αποδίδεται σε ατύχημα.

Η ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΑΛΛΑΖΕΙ 27 Ιουν 2020 | 19:36

Στην αγορά της Πατησίων ο Κώστας Μπακογιάννης - Μίλησε με καταστηματάρχες και πολίτες

Ενημερώθηκε για την κίνηση στην αγορά, τα προβλήματα, τον "Μεγάλο Περίπατο", αλλά και για το αύριο της Αθήνας.

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 24 Ιουν 2020 | 20:19

Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ: Σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση οι επιχειρήσεις – Ένας στους τρεις λέει ότι θα βάλει λουκέτο

Οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ 22 Ιουν 2020 | 13:48

Αυτός είναι ο 47χρονος ψευτογιατρός - Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες του - Κρίθηκε προφυλακιστέος

Η Αστυνομία έδωσε στην δημοσιότητα την φωτογραφία του μετά από άδεια του εισαγγελέα.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ 22 Ιουν 2020 | 06:16

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού: Έπεσαν 1.500 κεραυνοί - Καταιγίδες, χαλάζι και πλημμύρες - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν τόσο σήμερα, όσο και αύριο και θα αρχίσουν να εξασθενούν από την Τετάρτη.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 20 Ιουν 2020 | 21:12
ΦΕΡΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ 18 Ιουν 2020 | 10:55

Πάτρα: Στην ενταντική παιδί 5,5 ετών που έπεσε από καρότσα αγροτικού

Το παιδί διασωληθώθηκε στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ 17 Ιουν 2020 | 13:01

Ερευνα ΓΣΕΕ: 6 στους 10 δεν αναμένουν βελτίωση του μισθού τους - Με τηλεργασία το 19%

Το 33% των εργαζομένων δήλωσε ότι έχει μεταβληθεί η σχέση εργασίας, μετά την πανδημία.

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 16 Ιουν 2020 | 12:22

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Ιστορική "βουτιά" στη ζήτηση πετρελαίου το 2020

Οι διεθνείς τιμές του αργού έχουν σημειώσει υποχώρηση περί το 40% από τις αρχές του έτους.

ΚΑΤ' ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΑΚΡΙΤΗ 12 Ιουν 2020 | 13:54

Τραγωδία στο Μάτι: Εφοδος της ΕΛ.ΑΣ. στην Πυροσβεστική για απόκρυψη στοιχείων

Πραγματοποιήθηκε και δεύτερη έρευνα των αστυνομικών στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Πληροφορικής της Πυροσβεστικής στο Μοσχάτο.

"ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ" 11 Ιουν 2020 | 10:01

Παπαθανάσης: Να μην ανοίγουν τα μαγαζιά τους όσοι δεν μπορούν να περιφρουρήσουν τον χώρο

"Όποιος έχει παράβαση θα το κλείνει την ίδια στιγμή", τόνισε.

ΚΛΕΙΝΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ 10 Ιουν 2020 | 12:09