Follow us

Τα 4/5 της περιουσίας των νοικοκυριών στην Ελλάδα είναι σε ακίνητα - Αποκαλυπτικά στοιχεία στην εκδήλωση του Eteron

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο διευθυντής του Eteron, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Έτερον

Το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή πραγματοποίησε χθες, Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, εκδήλωση με θέμα "The Roof is on fire | Ενοίκια – Κατοικία - Πολιτικές", η οποία περιελάμβανε δύο κύκλους συζητήσεων.

Στο πρώτο μέρος συμμετείχαν ο Θεόδωρος Μητράκος, διευθυντής-σύμβουλος και πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και ο Βλάσης Μισσός, ερευνητής στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Στο δεύτερο μέρος συμμετείχαν ο Θωμάς Μαλούτας, ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, η Εύα Μπεταβατζή, μέλος της ομάδας συντονισμού του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού Δράσης για τα δικαιώματα στη στέγαση και την πόλη – EAC και η Δήμητρα Σιατίτσα, δρ. αρχιτεκτονικής – πολεοδομίας, ερευνήτρια σε θέματα κατοικίας και πόλης. Τον συντονισμό και των δύο συζητήσεων έκανε ο Γιώργος Λιάλιος, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Καθημερινή με ειδίκευση σε περιβαλλοντικά, πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα. Χαιρετισμό απηύθυνε ο διευθυντής του Eteron, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Τα 4/5 της περιουσίας των νοικοκυριών στην Ελλάδα είναι σε ακίνητα - Αποκαλυπτικά στοιχεία στην εκδήλωση του Eteron


Κατά τον πρώτο κύκλο, με τίτλο "Αγορά ακινήτων και κοινωνικές επιπτώσεις", συζητήθηκαν τα οικονομικά δεδομένα και οι τάσεις της κτηματαγοράς στην Ελλάδα, οι αλλαγές που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια και οι επιπτώσεις τους στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και το βιοτικό τους επίπεδο.

Ο Θεόδωρος Μητράκος ξεκίνησε την τοποθέτηση του παρουσιάζοντας ορισμένα δεδομένα γύρω από την κατοικία στην Ελλάδα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι τα 4/5 του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών είναι σε ακίνητα, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα προσεγγίζει το 75% και το 23% των ιδιοκτητών κατοικίας έχει οικονομικές υποχρεώσεις (δάνειο ή υποθήκη). Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη ότι υπάρχει χαμηλή κινητικότητα με ισχυρή μεταβίβαση μεταξύ γενεών, ενώ εστιάζοντας στα χαρακτηριστικά των κατοικιών σημείωσε πως το απόθεμα των 6,5 περίπου εκατ. ακινήτων είναι χαμηλής ενεργειακής κλάσης και μεγάλης ηλικίας (το 95% των κατοικιών είναι άνω των 15 ετών και το 85% άνω των 20 ετών).

"Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών επηρεάζει αρνητικά την κατασκευαστική δραστηριότητα και την προσφορά νέων κατοικιών. Οι ανατιμήσεις αυτές περνούν σταδιακά στις τιμές των ακινήτων" πρόσθεσε ο κ. Μητράκος. Παράλληλα τόνισε ότι η κτηματομεσιτική αγορά στην Ελλάδα δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την υγειονομική κρίση καθώς η χώρα μας δεν ακολούθησε το ράλι τιμών που υπήρξε όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Κατά τον ίδιο, αυτό που η πανδημία μετέβαλε σε έναν βαθμό είναι τα χαρακτηριστικά της ζήτησης, καθώς πλέον αναζητείται μεγαλύτερη κατοικία και όχι κατ’ ανάγκη κοντά στην εργασία (τηλεργασία, ευέλικτοι χώροι κ.λπ.). Ο κ. Μητράκος παρατήρησε ακόμη ότι η μείωση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης για τους νέους και τις νέες, αποτελεί μία σαφή μακροχρόνια τάση για την Ελλάδα και άλλες ανεπτυγμένες χώρες, με την εργασιακή επισφάλεια και τα χαμηλά εισοδήματα να είναι η κύρια αιτία που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Ετερον


Ο διευθυντής-σύμβουλος και πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας χαιρέτισε το γεγονός ότι το στεγαστικό πρόβλημα έχει αναγνωριστεί και πλέον κατατίθενται συγκεκριμένες προτάσεις στον δημόσιο διάλογο. Ωστόσο, σε ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Λιάλιου για το πώς μπορεί να διορθωθεί η ανισορροπία στο ζήτημα της στέγασης, σχολίασε πως η χώρα δεν εχει στεγαστική πολιτική και το κράτος θα έπρεπε να παρέμβει στην αγορά ενοικίου και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, να παίξει δηλαδή τον ρυθμιστικό του ρόλο. Τέλος σημείωσε πως η Ελλάδα δεν διαθέτει κοινωνική κατοικία και δυστυχώς είναι πρωταθλήτρια αμέλειας ως προς την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με τη σειρά του ο Βλάσης Μισσός αναφέρθηκε στις αντοχές της αγοράς, την ώρα που οι πολίτες βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται. Όπως τόνισε ο πολυκλάδος των FIRE - δηλαδή Finance, Insurance και Real Estate - είναι ένας παράγοντας που ενισχύει την οικονομική ανισότητα στην Ελλάδα. "Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., η Ελλάδα έχει πλέον το υψηλότερο ποσοστό του FIRE και μέσα στην κρίση είχε την υψηλότερη αύξηση αυτού του πολυκλάδου" είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι το ζήτημα του FIRE είναι σημαντικό γιατί συνδέεται με το ζήτημα της χρηματιστικοποίησης της κατοικίας, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο η κατοικία μετατρέπεται σε επενδυτικό προϊόν.

Ο ερευνητής στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών πρόσθεσε ακόμη ότι από το 2008 οι μισές δαπάνες του πιο φτωχού νοικοκυριού κατευθύνονται στη στέγαση, υπογραμμίζοντας πως έκτοτε την μεγαλύτερη πίεση δέχονται τα νοικοκυριά που βρίσκονται χαμηλά στην εισοδηματική κλίμακα. Στην ανάλυσή του αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική κρίση, τονίζοντας πως η Ελλάδα στην προηγούμενη φάση μπήκε πιο αργά στην κρίση διότι δεν είχε συντελεστεί πλήρως η νεοφιλελεύθερη μεταβολή που είχε συμβεί σε άλλες χώρες. Αυτή η μεταβολή ωστόσο είναι παρούσα πλέον, επιταχύνεται και στη φάση της επόμενης κρίσης θα μας αφήσει ανοχύρωτους/ες. "Η επόμενη κρίση θα είναι άμεση και δεν υπάρχει ουσιαστική προστασία στον πληθυσμό" είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε ακόμη ότι, σε επίπεδο λύσεων, θα πρέπει να υπάρξουν πραγματικές παρεμβάσεις που θα στέλνουν το σωστό μήνυμα, ότι δηλαδή η κατοικία είναι κοινωνικό αγαθό.

Κατά τον δεύτερο κύκλο της συζήτησης, με θέμα "Αναζητώντας απαντήσεις στη στεγαστική κρίση", ο Θωμάς Μαλούτας εξήγησε πως δεν είναι εύκολο να ορίσουμε τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που αναζητούν και δυσκολεύονται να βρουν αξιοπρεπή και οικονομικά προσιτή κατοικία (στο ενοίκιο). Σημείωσε πως έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι το στεγαστικό ζήτημα έχει μπει ενεργά στον δημόσιο διάλογο και αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τη στέγαση, υποστήριξε πως δημιουργεί κάποιες διεξόδους αλλά συνολικά πρόκειται για έναν προχειροφτιαγμένο νόμο που προσπαθεί την τελευταία στιγμή να απαντήσει σε ορισμένα ζητήματα.

Ετερον


Ειδικότερα, η κριτική του ομότιμου καθηγητή του Χαροκοπείου επικεντρώθηκε στην μικρή κάλυψη που έχει το νομοσχέδιο, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην περίπτωση του προγράμματος "Σπίτι μου", το οποίο δεν καλύπτει ούτε το 10% των ανθρώπων που ψάχνουν σπίτι.

Ακολούθως, η Δήμητρα Σιατίτσα επισήμανε πως το στεγαστικό αναδεικνύεται πλέον και στην Ευρώπη ως σημαντικό ζήτημα, ειδικά σε μια χρονική συγκυρία που παρατηρείται μεγάλη αύξηση του κόστους διαβίωσης. Αναφερόμενη στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και το νομοσχέδιο, σχολίασε πως οι απαντήσεις που δίνονται από τις κυβερνήσεις προκύπτουν από την πολιτική τοποθέτηση και τις προτεραιότητές τους, ενώ εξήγησε πως το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια μακροχρόνια δημόσια παρέμβαση.

Επίσης η ερευνήτρια σε θέματα κατοικίας και πόλης, επικαλούμενη την ευρωπαϊκή εμπειρία, εξήγησε ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα και πόροι συνολικά για κοινωνική πολιτική. Μάλιστα, συχνά οι πόροι αυτοί δίνονται και στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. "Είναι όμως οι πόροι αυτοί αποτελεσματικοί; Το θέμα είναι να διαμοιράζονται με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και βιωσιμότητας," τόνισε.

Σε ερώτηση του κοινού σχετικά με το αν μπορεί να εφαρμοστεί το πλαφόν στα ενοίκια, η κ. Σιατίτσα απάντησε πως στην Ελλάδα υπάρχει σχετικό προηγούμενο, το ενοικιοστάσιο. Όπως τόνισε, "έχει στιγματιστεί πολύ στην Ελλάδα, διότι καταγράφηκε ιστορικά ως ένα ανάχωμα στην ανάπτυξη της αγοράς, ωστόσο θα πρέπει να το σκεφτούμε. Επίσης υπάρχουν πολλά, διαφορετικά μοντέλα ελέγχου των ενοικίων.".

Τέλος, η Εύα Μπεταβατζή αναφέρθηκε στη σύγκρουση ανάμεσα στο δικαίωμα στη στέγαση και την ελευθερία του επιχειρείν. "Υπάρχει μια σύγκρουση ανάμεσα στο δικαίωμα μας να ζούμε και στο δικαίωμα των επενδυτών να παράγουν κέρδος" είπε χαρακτηριστικά. Η ίδια αναφέρθηκε σε μια σειρά κινημάτων διαμαρτυρίας στην Ευρώπη, για παράδειγμα ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις αλλά και την αύξηση της χρηματιστικοποίησης της κατοικίας και έκανε ειδική μνεία στην περίπτωση του Βερολίνου, όπου οι κάτοικοι κατάφεραν να παγώσουν την αύξηση των ενοικίων μέχρι το δικαστήριο να τους ακυρώσει την απόφαση. Όπως τόνισε η κ. Μπεταβατζή, μια μεγάλη νίκη ήταν και το δημοψήφισμα στο Βερολίνο (2019) για την απαλλοτρίωση χιλιάδων κατοικιών από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων. Ως προς αυτό, αναμένεται η τελική απόφαση των αρμόδιων γερμανικών Αρχών.

Επισήμανε ακόμη, αναφερόμενη στην κοινωνικοποιημένη κατοικία (socialized housing), πως με αυτόν τον τρόπο υπάρχει μια πιο συμπεριληπτική κατοικία χωρίς ρατσισμό ή περιθωριοποίηση. "Οι χώρες που έχουν κοινωνική κατοικία και όχι μια αγορά ελεγχόμενη από λίγους παίκτες, δημιουργούν καλύτερες συνθήκες για το κοινωνικό σύνολο," πρόσθεσε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Φαγητό μιας άλλης εποχής στο Κουκάκι: Η νεο-ταβέρνα που αξίζει της προσοχής σου

Με νοσταλγική διάθεση και σε ένα θεατρικό σκηνικό, δοκιμάζεις πιάτα με μνήμη και οικειότητα.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 25 Νοε 2025 | 13:13

Επιστροφή ενοικίου: Την Παρασκευή στους τραπεζικούς λογαριασμούς - Οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια

Όσοι δεν δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους με την επιστροφή ενοικίου και πιστεύουν ότι αδικήθηκαν θα πρέπει να στείλουν μήνυμα μέχρι το τέλος του έτους.

ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ 24 Νοε 2025 | 07:12

Τα μέτρα για τα κλειστά ακίνητα και οι ελπίδες ότι θα ανοίξουν

Προσδοκίες για σημαντική αύξηση της ανταπόκρισης των ιδιοκτητών κατοικιών απέναντι στο μέτρο της χορήγησης τριετούς φοροαπαλλαγής στα εισοδήματα από ενοίκια.

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ 21 Νοε 2025 | 14:13

Gov.gr Wallet: Ξεκινά η πρόσβαση στην ψηφιακή εικόνα ακινήτων από 21 Νοεμβρίου

Οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες μόνο για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί "σε λειτουργία" από το "Ελληνικό Κτηματολόγιο"

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ 20 Νοε 2025 | 09:04

Πάνω από 1 στα 4 σπίτια του κέντρου της Αθήνας είναι κλειστά - Τι συμβαίνει σε βόρεια και νότια προάστια

Ο βασικός "ένοχος" για το μεγάλο έλλειμμα κατοικιών διαθέσιμων είτε προς πώληση, είτε προς ενοικίαση, φαίνεται να είναι ο τεράστιος όγκος των κλειστών κατοικιών.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Νοε 2025 | 08:03

Στις 28 Νοεμβρίου η επιστροφή ενός ενοικίου: Ποιους αφορά - Πώς υποβάλλονται τα δικαιολογητικά

Πρόκειται για μόνιμου χαρακτήρα μέτρο, που θα επαναλαμβάνεται κάθε Νοέμβριο

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Νοε 2025 | 14:19

Αναζητούνται ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων με "ζεστό χρήμα" - Οι δικαιούχοι του νέου προγράμματος και ο κόφτης

Ουσιαστικά, αναζητούνται χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν αφήσει αναξιοποίητη την περιουσία τους για οικονομικούς λόγους.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Νοε 2025 | 08:54

Ποιοι θα πάρουν σπίτι με επιδότηση - Ολα τα νέα κριτήρια

Το πρόγραμμα "Σπίτι μου 2" διευκολύνει την απόκτηση στέγης από άτομα ή ζευγάρια ηλικίας από 25 έως 50 ετών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 17 Νοε 2025 | 13:04

Πρόγραμμα ανακαίνισης ακινήτων: Τα 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε - Πώς θα δοθούν οι επιδοτήσεις

Άλλο ένα "χαρτί" για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος ρίχνει στην αγορά η κυβέρνηση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 17 Νοε 2025 | 07:43

Απόφαση σταθμός του ΣτΕ για τα "μαύρα" στις μεταβιβάσεις ακινήτων - Τι προβλέπει

Από κόσκινο περνάει η εφορία τούς τραπεζικούς λογαριασμούς στις μεταβιβάσεις ακινήτων και, εφόσον αποδειχθεί ότι το πραγματικό τίμημα είναι υψηλότερο από το αναγραφόμενο, επανυπολογίζει τον φόρο μεταβίβασης και επιβάλλει πρόστιμα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 14 Νοε 2025 | 08:24

Τριετής φοροαπαλλαγή ενοικίων: Τι αλλάζει, ποιοι τη δικαιούνται, πότε χάνεται για τους ιδιοκτήτες

Με τις αλλαγές που επέρχονται, απαλλάσσονται για τρία χρόνια από τον φόρο εισοδήματος όσοι εκμισθώνουν κατοικία η οποία παρέμενε κενή για 36 συνεχόμενους μήνες.

ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ 13 Νοε 2025 | 11:13

"Σπίτι μου 2": Επανεξετάζονται τα εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια - Προσπάθεια διεύρυνσης των δικαιούχων

Μπορεί να αυξηθεί το εισοδηματικό και το ηλικιακό κριτήριο όχι όμως και η παράμετρος της παλαιότητας του ακινήτου.

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ 13 Νοε 2025 | 10:11

Διαφωνούν δημοσίως στη Νέα Αριστερά: Η ανάρτηση Χαρίτση, η στήριξη από Αχτσιόγλου και η "απάντηση" Σακελλαρίδη

Αλέξης Χαρίτσης και Γαβριήλ Σακελλαρίδης διαφωνούν για τις μελλοντικές κινήσεις της Νέας Αριστεράς.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΑΔΕ 13 Νοε 2025 | 07:49

Η εφορία επιστρέφει ποσά ΕΝΦΙΑ από το 2014 - Ποιοι ιδιοκτήτες θα λάβουν αναδρομικά

Τα ποσά ΕΝΦΙΑ που πλήρωσαν κατά την εξαετία 2014-2019 θα λάβουν πίσω από την εφορία χιλιάδες ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων

«ΤΡΕΧΟΥΝ» ΟΙ ΤΙΜΕΣ 12 Νοε 2025 | 14:24

Εκτοξεύτηκε το κόστος επισκευής και ανακαίνισης ακινήτων: Δυσεύρετοι και πανάκριβοι υδραυλικοί και μπογιατζήδες

Ακριβότερα υδραυλικά, ηλεκτρολογικά και ελαιοχρωματισμοί – Τριπλάσιος ρυθμός αυξήσεων σε σχέση με τον πληθωρισμό.

ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ 12 Νοε 2025 | 08:17

Airbnb: Ακόμη 14 περιοχές της Αθήνας "υποψήφιες" για μπλόκο στην έκδοση νέου Αριθμού Μητρώου Ακινήτου

Σε ακόμη 14 περιοχές της Αθήνας είναι πιθανό να ισχύσει η απαγόρευση έκδοσης νέου Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ 11 Νοε 2025 | 12:35

Ενοίκια, κρέας, σοκολάτες και φρούτα οδηγούν το τρενάκι της ακρίβειας: "20 ευρώ για ένα κιλό μοσχάρι;"

Τα νοικοκυριά δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από τον μέσο όρο. Βλέπουν μήνα με τον μήνα, βασικά αγαθά να ανατιμώνται με ταχύτητα και αυτό επιδεινώνει τη γενικευμένη αίσθηση της ακρίβειας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Νοε 2025 | 16:52

Πληθωρισμός: Στο 2% τον Οκτώβριο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ - Τι λένε τα στοιχεία για τρόφιμα και ενοίκια

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα, ο ΔΤΚ έτρεξε τον Οκτώβριο με ετήσιο ρυθμό 2% μετά το 1,9% του Σεπτεμβρίου, ενώ σε εναρμονισμένο επίπεδο είχε μετρηθεί από την Eurostat στο 1,7%

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 07 Νοε 2025 | 10:42

Εκπτωση φόρου έως 16.000 ευρώ για ανακαίνιση ακινήτων: Επεκτείνεται ως το τέλος του 2026 - Τι πρέπει να ξέρουμε

Οι δαπάνες ανακαίνισης και επισκευής των ακινήτων κατανέμονται στο έτος που πραγματοποιείται η δαπάνη ή μέρος αυτής.

ΗΛΕΙΑ 06 Νοε 2025 | 13:04

Απάτη και στο πρόγραμμα "Ανακαινίζω - Νοικιάζω": Επιτήδειοι δήλωσαν το ίδιο σπίτι... 20 φορές

Χιλιάδες αιτήσεις για το πρόγραμμα κατατέθηκαν μόνο από την Ηλεία και το καμπανάκι χτύπησε κόκκινο.

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ 06 Νοε 2025 | 07:49

Τα δύο ακίνητα "φιλέτα" σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που βγάζει σε διαγωνισμό ο ΕΦΚΑ

Δύο διατηρητέα ακίνητα, σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, βγάζει σε διαγωνισμό προς αξιοποίηση ο ΕΦΚΑ.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ 05 Νοε 2025 | 12:43

Γιατί έρχεται βουτιά στην κατασκευή νέων κατοικιών το 2026

Ύφεση της οικοδομικής δραστηριότητας στην αγορά κατοικίας, που θα πλήξει και την ανάπτυξη περισσότερων προσιτών επιλογών στέγασης, προβλέπουν επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων.

ΣΤΟ ATHENS TAX FORUM 2025 04 Νοε 2025 | 17:32

Πιερρακάκης: Νέες παρεμβάσεις για το στεγαστικό - Προτεραιότητα η στήριξη των πολιτών και η μείωση των άμεσων φόρων

Ο υπουργός προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη των πολιτών που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο αυξανόμενο κόστος στέγασης.

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ 04 Νοε 2025 | 09:47

Απρόσιτα τα καινούρια διαμερίσματα για τους περισσότερους Έλληνες αγοραστές - Τιμές έως 7.275 ευρώ/τ.μ.

Η απόκτηση ενός σύγχρονου, "πράσινου" και θωρακισμένου αντισεισμικά ακινήτου, αποτελεί "προνόμιο" λίγων, σε πλήρη αντίθεση με ό,τι συνέβη την δεκαετία του 2000

ΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΙΕΣΕΙ 03 Νοε 2025 | 16:15

"Ώρα μηδέν" για το άνοιγμα των κλειστών ακινήτων: Με διπλό ΕΝΦΙΑ πιέζει η κυβέρνηση τις τράπεζες

"Γκάζι" σε τράπεζες και servicers για την αξιοποίηση των διαμερισμάτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους

02 Νοε 2025 | 09:51

Ενισχύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο και επιστροφή ενοικίου – Ποιες κατηγορίες πολιτών ωφελούνται

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των εν λόγω μέτρων ανέρχεται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Οκτ 2025 | 10:49

Νέο πρόγραμμα "Ανακαινίζω το Σπίτι μου": 520.000 τα κλειστά ακίνητα, γερασμένα τα μισά

Ποια μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν ώστε το νέο πρόγραμμα να δώσει λύσεις στη στεγαστική κρίση.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ 29 Οκτ 2025 | 12:09

Νέο πρόγραμμα "Ανακαινίζω το Σπίτι" με κρατική επιδότηση: Για να μπουν νέα σπίτια στην αγορά και να πέσουν τα ενοίκια

Στροφή πόρων από την ενεργειακή αναβάθμιση στην ανακαίνιση με στόχο τη συγκράτηση των ενοικίων – Φορολογικά κίνητρα και επιδοτήσεις – Γιατί μένουν στα αζήτητα τα επιδοτούμενα δάνεια.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ 29 Οκτ 2025 | 08:11

Περισσότερες αλλά μικρότερης επιφάνειας οι νέες κατοικίες που θα κατασκευαστούν

Σε τροχιά προσαρμογής στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά κατοικίας, μετά την απόφαση του ΣτΕ που κατήργησε τα "μπόνους" δόμησης του ΝΟΚ, βρίσκεται η οικοδομική δραστηριότητα.

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ 26 Οκτ 2025 | 08:26

"Ξεκλειδώνουν" χιλιάδες ακίνητα: Όλα τα κίνητρα και τα οφέλη για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Οι ιδιοκτήτες που θα εκμισθώσουν κατοικία η οποία παρέμενε κενή τουλάχιστον τα προηγούμενα τρία χρόνια, απαλλάσσονται για 36 συνεχόμενους μήνες από το φόρο εισοδήματος επί των ενοικίων.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 24 Οκτ 2025 | 08:01

Κλειστά ακίνητα: Εως 900.000 κατοικίες είναι σήμερα κενές σε όλη τη χώρα

Μία από τις "αιώνιες" παθογένειες της αγοράς ακινήτων, που κρατά κλειστά και αναξιοποίητα εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα, έρχεται σήμερα στο προσκήνιο, εν μέσω στεγαστικής κρίσης.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 23 Οκτ 2025 | 18:40

Να γιατί τα νοικοκυριά δεν βγάζουν το μήνα: Αυτοί είναι οι "πρωταθλητές της ακρίβειας", οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις της 4ετίας

Αυξήσεις έως και 180% σε υπηρεσίες και προϊόντα – Ποια βασικά αγαθά ξεχωρίζουν – Τι δείχνει η σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΤΕ 23 Οκτ 2025 | 07:49

Οι τρεις βασικοί παράγοντες που "εξαφάνισαν" από την αγορά χιλιάδες κατοικίες

Τα νοικοκυριά που αναζητούν στέγη βρίσκονται αντιμέτωπα με μια ξέφρενη κούρσα τιμών.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 22 Οκτ 2025 | 13:21

Σχεδόν τα μισά προς πώληση ακίνητα είναι γερασμένα - Οι ιδιοκτήτες ζητούν ό,τι τιμές... θέλουν

Μεταξύ του 1960 και του 1981 έχουν κατασκευαστεί τα περισσότερα προς πώληση σπίτια

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 22 Οκτ 2025 | 07:17

Ολο το νέο πακέτο μέτρων για τη στεγαστική κρίση - Πώς θα αυξηθεί η προσφορά σπιτιών

Στις βασικές αλλαγές του νέου προγράμματος είναι ότι δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

REAL ESTATE 21 Οκτ 2025 | 07:45

Αθηναϊκή Ριβιέρα: Πώς η ηλικία των αγοραστών αλλάζει την αγορά ακινήτων - 1 στους 4 επενδυτές κάτω των 40 ετών

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα τα τελευταία χρόνια προσελκύει ολοένα και περισσότερους επενδυτές, όμως αυτό που ξεχωρίζει πλέον είναι η ηλικία τους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 21 Οκτ 2025 | 07:32

Επιδότηση ενοικίου: Εως τις 20 Νοεμβρίου η καταβολή - Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Οι πληρωμές θα γίνουν χωρίς αιτήσεις ή επιπλέον δικαιολογητικά, καθώς όλα τα απαραίτητα στοιχεία αντλούνται απευθείας από τις δηλώσεις μίσθωσης και τις φορολογικές δηλώσεις.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 20 Οκτ 2025 | 22:00

Τα πάνω και τα κάτω του ΕΝΦΙΑ για το 2026 - Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο και ποιοι περισσότερο

Πάνω από 2 εκατομμύρια οι εκπτώσεις φόρου – Ποιοι δικαιούνται κούρεμα 50% - Πότε ισχύει το 20% και πότε εφαρμόζονται συνδυαστικά και οι τρεις εκπτώσεις

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ 20 Οκτ 2025 | 13:40

Τσουκαλάς για στεγαστική κρίση: Ως πότε θα αρνείται την πραγματικότητα ο πρωθυπουργός;

"Ως πότε θα αρνείται την πραγματικότητα", ερωτά ο Κώστας Τσουκαλάς, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 20 Οκτ 2025 | 11:26

Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ 2026: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο για τα ακίνητα και ποιοι περισσότερο

Οι μεγάλοι κερδισμένοι του 2026 θα είναι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν την κύρια κατοικία τους σε οικισμούς της χώρας με έως 1.500 κατοίκους.

"ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ" 19 Οκτ 2025 | 08:38

ΝΟΚ: "Ξεπαγώνουν" 3.000 κτίρια - μεγαθήρια, θα συνεχίζεται η κατασκευή με πληρωμή τέλους ή με "έργα αναβάθμισης"

Με ένα ποσό ή έργα για το Δήμο και την κοινότητα θα μπορούν να συνεχιστούν ακίνητα-μεγαθήρια που έκαναν χρήση του ΝΟΚ

AIRBNB 17 Οκτ 2025 | 08:25
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΩΝ REAL ESTATE 16 Οκτ 2025 | 12:21

Απλησίαστες και οι θέσεις στάθμευσης στην Αθήνα: Εως 90.000 ευρώ για αγορά - Έως 250 ευρώ τον μήνα για ενοικίαση

Πανάκριβο το πάρκινγκ στην Αθήνα. Φτάνει ακόμα και τα 250 ευρώ το ενοίκιο για μία θέση σε περιοχές της Αθήνας.

16 Οκτ 2025 | 09:09

Στεγαστική Κρίση: Μικρότερα τα σπίτια που μπορούν να αγοράσουν ή να νοικιάσουν τα νοικοκυριά

Οι Έλληνες μένουν πλέον σε σπίτια που δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους και δεν τους ικανοποιούν.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΠΟΜΙΔΑ 15 Οκτ 2025 | 08:44

Γραφειοκρατία και καθυστερήσεις στερούν ακίνητα από την αγορά κατοικίας

Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει την ανάληψη της υποχρέωσης τακτοποίησης των προς πώληση κατοικιών από τους αγοραστές και όχι τους πωλητές.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 15 Οκτ 2025 | 08:30

Πώς το Δημόσιο θα εντοπίζει τα ακίνητα από τις σχολάζουσες κληρονομιές - Ο ρόλος του Περιουσιολογίου

Άμεση πρόσβαση στα στοιχεία ακινήτων φορολογουμένων που έχουν αποβιώσει και δεν έχουν κληρονόμους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 14 Οκτ 2025 | 06:55

Ερχονται νέα προγράμματα 2 δισ. ευρώ για ανακαινίσεις παλιών κατοικιών

Με βάση την απογραφή κτιρίων του 2021, μόλις το 11,6% των κατοικιών είναι ηλικίας έως 25 ετών. Το υπόλοιπο 88,4% είναι από 25 ετών και πάνω.

ΤΙΜΕΣ, ΖΗΤΗΣΗ 12 Οκτ 2025 | 10:21

Η αθηναϊκή αγορά κατοικίας αλλάζει μορφή: Από τις βίλες έως τα εργοστάσια και τα μεσοαστικά διαμερίσματα

Νέες πολυκατοικίες και κτίρια κατασκευάζονται με προδιαγραφές που διαφέρουν ακόμη και από το πρόσφατο παρελθόν

12 Οκτ 2025 | 09:14

Στεγαστικό: 8+1 νέα μέτρα στήριξης ύψους 450 εκατ. ευρώ για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές – Ξεκινούν από τον Νοέμβριο

Το σχέδιο της κυβέρνησης για ανακούφιση των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν οξύ στεγαστικό πρόβλημα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 10 Οκτ 2025 | 08:14

Αφορολόγητα ενοίκια για τρία χρόνια σε όσους ανοίγουν κλειστά ακίνητα – Τι αλλάζει

Οι αλλαγές δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία και ασφάλεια στους ιδιοκτήτες, με στόχο να διατεθούν προς ενοικίαση χιλιάδες σπίτια, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ 09 Οκτ 2025 | 17:19

Spitogatos: Ξεφεύγουν οι τιμές σε ενοίκια και πώληση κατοικιών - Οι πιο ακριβές και οι πιο οικονομικές περιοχές

Κατά 10,0% αυξημένες είναι οι μέσες ζητούμενες τιμές (ΜΖΤ) πώλησης κατοικιών σε όλη τη χώρα κατά το 3ο τρίμηνο του 2025 σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2024

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΑΔΕ 06 Οκτ 2025 | 07:19

Ακίνητα: Αυξημένες οι γονικές παροχές, μειωμένες οι αγοραπωλησίες

Περισσότερα από 24.800 ακίνητα συνολικής αξίας 2,62 δισ. ευρώ, άλλαξαν χέρια στο οκτάμηνο τρέχοντος έτους, όπως προκύπτει από τα συμβόλαια που έχουν αναρτηθεί.

ATHENS RIVIERA FORUM 2025 05 Οκτ 2025 | 08:34

Η Ριβιέρα της Αθήνας ως διεθνές brand: Από την κοσμοπολίτικη παράδοση στην έξυπνη πόλη του αύριο

Γεωγραφικά η Αθηναϊκή Ριβιέρα εκτείνεται κατά μήκος μιας εντυπωσιακής ακτογραμμής 70 χιλιομέτρων, από τον Πύργο του Πειραιά έως το Ακρωτήριο Σούνιο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 05 Οκτ 2025 | 08:14

Νέα εποχή για την αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα - Πώς αλλάζει την αγορά το νέο νομοθετικό πλαίσιο

Ιστορικά ρεκόρ σημειώνει η βραχυχρόνια μίσθωση - Αυστηροί έλεγχοι και κυρώσεις.

ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑΤΑ 04 Οκτ 2025 | 12:09

Αυτά είναι τα βασικά προβλήματα στις πολυκατοικίες - Τι πρέπει να προσέχουν διαχειριστές, ιδιοκτήτες και ένοικοι

Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν είναι λίγα τα θέματα που αναδείχτηκαν αλλά απασχολούν μέχρι και σήμερα χιλιάδες ένοικους και διαχειριστές πολυκατοικιών.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 03 Οκτ 2025 | 07:00

Νέα στεγαστικά δάνεια πάνω από 2,2 δισεκ. ευρώ το 2025 - Το 1/3 θα είναι "Σπίτι μου 2"

Μετριοπαθή αύξηση σε χορηγήσεις νέων στεγαστικών δανείων περίπου 20% από πέρυσι, προβλέπουν τώρα τραπεζικά στελέχη.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 02 Οκτ 2025 | 18:53

Άνοιξη: Για 4.000 ευρώ χρωστούμενα ενοίκια έστειλε τους ηλικιωμένους στο νοσοκομείο ο 31χρονος [βίντεο]

Η οικογένεια του 44χρονου έμενε στο σπίτι στην Άνοιξη τα τελευταία χρόνια με το μοναδικό εισόδημά τους να προέρχεται από τη σύνταξη των δυο ηλικιωμένων.

ΧΡΩΣΤΟΥΣΑΝ ΕΝΟΙΚΙΑ 02 Οκτ 2025 | 17:46

Οικογένεια καταγγέλλει ξυλοδαρμό από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού για ενοίκια - Ετοιμαζόμασταν να φύγουμε, λέει ο ενοικιαστής

Η οικογένεια καταγγέλλει επίθεση για τη μη καταβολή ενοικίων για το σπίτι στην Άνοιξη

ΝΕΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 02 Οκτ 2025 | 16:19

Βέφα Αλεξιάδου: Η περιουσία που αφήνει στους κληρονόμους - Η βίλα, τα καταστήματα και το σπίτι που αγαπούσε πολύ

Οι λεπτομέρειες για τα ακίνητα και τα οικονομικά περιουσιακά στοιχεία που αφήνει πίσω της η Βέφα Αλεξιάδου

ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ 01 Οκτ 2025 | 13:09
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ 29 Σεπ 2025 | 09:47

Οι 3 νέες αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων - Και εξάμηνα μισθωτήρια για εκπαιδευτικούς και δημοσίους υπαλλήλους

Επέκταση της φορολογικής απαλλαγής και σε διαμερίσματα άνω των 120 τ.μ – Επαφές με τράπεζες και servicers για να πέσουν τα δικά τους διαμερίσματα στην αγορά – "Δεξαμενή" και οι κληρονομιές.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 29 Σεπ 2025 | 09:05

Νέοι αυστηροί όροι για τα Airbnb από την 1η Οκτωβρίου – Μεγάλα τα πρόστιμα

Δύο μέρες απομένουν μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΤΙΜΕΣ 25 Σεπ 2025 | 09:28

Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια διόρθωση στις τιμές των ακινήτων - 100% αύξηση στην Αττική

Με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 100% στην Αττική, όλο και περισσότεροι ενδιαφερόμενοι αγοραστές αναβάλουν την απόφαση αγοράς.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 25 Σεπ 2025 | 07:36

Επίδομα ενοικίου: "Κλειδί" οι δηλώσεις για ανείσπρακτα ενοίκια – Στους ιδιοκτήτες η ενίσχυση

Οι φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων που αναγκάστηκαν να δηλώσουν ανείσπρακτα ενοίκια στην Εφορία, θα αποτελούν το "κλειδί" για τη χορήγηση του επιδόματος του ενός ενοικίου.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ 24 Σεπ 2025 | 11:35

ΝΟΚ: Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια οι εργολάβοι για να ανατρέψουν την απόφαση για το ύψος των κτιρίων

Τη δική τους μάχη είναι έτοιμοι να δώσουν οι εργολάβοι για να ακυρώσουν την ιστορική απόφαση κατά του ΝΟΚ.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Σεπ 2025 | 08:55

Airbnb: Τα SOS της ΑΑΔΕ για τους ιδιοκτήτες - Τι ισχύει για Αριθμό Μητρώου Ακινήτου και διάρκεια μίσθωσης

Το φορολογικό πλαίσιο που διέπει τα ακίνητα τύπου Airbnb για τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης αποσαφηνίζει η ΑΑΔΕ με αναλυτικό οδηγό.

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 23 Σεπ 2025 | 13:15

Ο Σακελλαρίδης έριξε άκυρο στον Τσίπρα και μίλησε για την περιπέτεια της υγείας του: "Μου είπε η Ράνια να πάω στο νοσοκομείο"

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έκλεισε την... πόρτα στον Αλέξη Τσίπρα. "Ένιωσα έναν πόνο, τρόμαξα, ήταν κρίσιμο που μου είπε η Ράνια να πάω στον γιατρό", είπε για την περιπέτεια της υγείας του.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ 23 Σεπ 2025 | 08:31

Μήλος: Έκκληση στους κατοίκους για τη στέγαση των εκπαιδευτικών - "Με ενοίκιο 550 και 700 ευρώ δεν γίνεται"

Έκκληση στους κατοίκους απευθύνει ο δήμος Μήλου, να διαθέσουν ακίνητα που τυχόν έχουν σε εκπαιδευτικούς για τη στέγασή τους.

19 Σεπ 2025 | 11:19

Η ΕΤΑΔ αξιοποιεί ανενεργά ακίνητα σε όλη την Ελλάδα

Τρεις διαγωνισμοί σε εξέλιξη σε Ναύπλιο, Αλεξανδρούπολη και Αγ. Νικόλαο Κρήτης

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Σεπ 2025 | 14:07

Ερχεται νέο πακέτο επιδοτήσεων για την ανακαίνιση ακινήτων- Για να βγουν στην αγορά και άλλα διαμερίσματα

Το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών καλείται να "κλειδώσει" τα κονδύλια που θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΤΕ 18 Σεπ 2025 | 08:07

Διπλασιάστηκαν οι τιμές των ακινήτων στην Αττική από το 2017 έως σήμερα

Αυξημένες κατά 100% εμφανίζονται οι μέσες τιμές πώλησης κατοικιών στην Αττική, από το χαμηλότερο σημείο τους την περίοδο της οικονομικής κρίσης και μέχρι το φετινό β' 3μηνο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 17 Σεπ 2025 | 09:27

Τάσεις και προβλέψεις στην ελληνική αγορά επαγγελματικών ακινήτων - Οι κατηγορίες

Οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς επαγγελματικών ακινήτων, όπως καταγράφηκαν από τις απόψεις των ειδικών, είναι αισιόδοξες.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 16 Σεπ 2025 | 11:15

Το μήνυμα Γαβριήλ Σακελλαρίδη μετά την έξοδο από το νοσοκομείο: "Τέρμα το τσιγάρο, λευτεριά στην Παλαιστίνη"

Ο γραμματέας της Νέας Αριστεράς νοσηλεύτηκε τις τελευταίες ημέρες στο Ωνάσειο, όπου του τοποθετήθηκαν δυο στεντ.

"ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΣΤΕΓΟΙ" 16 Σεπ 2025 | 10:35

Ερευνα σοκ για τη στεγαστική κρίση: Ένας στους δύο Έλληνες αδυνατεί να πληρώσει ενοίκιο ή δόσεις δανείου

Για τους νέους 18 έως 34 ετών η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη, καθώς το 72% όχι μόνο δε μπορούν να ενοικάσουν το δικό τους σπίτι, αλλά εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς τους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 16 Σεπ 2025 | 08:00

Ποιοι θα δουν τριπλή οικονομική ενίσχυση και επιστροφή ενοικίου από τον Νοέμβριο - Κριτήρια και παγίδες

Από τον Ιανουάριο του 2026, οι ενοικιαστές θα πρέπει να καταβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω τραπεζών το ενοίκιο στους ιδιοκτήτες.

Ο ΚΩΔΙΚΟΣ 15 Σεπ 2025 | 07:00

Eπιστροφή ενοικίου: Πώς θα ξεκλειδώσει η επιδότηση – Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η προθεσμία

Ο υπολογισμός του ποσού επιστροφής γίνεται αυτόματα με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του μισθωτή για το προηγούμενο φορολογικό έτος.

ΠΟΜΙΔΑ 14 Σεπ 2025 | 13:55

Τι αλλάζει στα μισθωτήρια από το 2026 – Αναλυτικές οδηγίες για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Πότε κινδυνεύουν με κυρώσεις ιδιοκτήτες όσο και ενοικιαστές

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ 13 Σεπ 2025 | 08:26

Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων – Αντίστροφη μέτρηση για τις αποφάσεις της κυβέρνησης

Το επόμενο μέτωπο παρεμβάσεων θα είναι αυτό της κοινωνικής αντιπαροχής καθώς και ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στους servicers να ρίξουν στην αγορά σπίτια που έχουν στην κατοχή τους.

ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ 12 Σεπ 2025 | 12:22

Ανοιξε η διαθήκη του Αρμάνι: Αυτοί είναι οι χρυσοί κληρονόμοι της αυτοκρατορίας - Η τελευταία επιθυμία του

Άνοιξε στο Μιλάνο η διαθήκη του μεγάλου σχεδιαστή μόδας Τζόρτζιο Αρμάνι, ο οποίος πέθανε στις 4 Σεπτεμβρίου.

ΣΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 11 Σεπ 2025 | 08:36

Στο Ωνάσειο για τοποθέτηση στεντ ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Ο γραμματέας της Νέας Αριστεράς υποβλήθηκε σε επέμβαση για την τοποθέτηση στεντ, η οποία στέφθηκε με επιτυχία.

09 Σεπ 2025 | 07:01

Στέγαση και ενοίκια: Υπάρχουν καλές ιδέες, αλλά δεν πείθουν τα μέτρα της κυβέρνησης - Τι λένε ιδιοκτήτες και αγορά

Πώς εκτιμούν η αγορά και οι ιδιοκτήτες τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ για τη στέγαση και τα ενοίκια

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 08 Σεπ 2025 | 13:02

Πόσο μειώνεται ο φόρος στα ενοίκια - Η νέα κλίμακα

Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι των παρεμβάσεων για τα εισοδήματα από ενοίκια

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 06 Σεπ 2025 | 09:23

Για ποιους σχεδιάζεται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Πρόκειται για ένα μέτρο που επεξεργάζονταν εδώ και καιρό στο οικονομικό επιτελείο και φαίνεται ότι θα ενταχθεί εκτός απροόπτου στο καλάθι της ΔΕΘ.

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 02 Σεπ 2025 | 06:45

Τα νέα μέτρα για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων - Ανακοινώσεις στη ΔΕΘ για τη στεγαστική κρίση

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ ένα πακέτο οικονομικών αλλά και θεσμικών μέτρων με στόχο αυτή τη φορά την αύξηση της προσφοράς στέγης.

ΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗΣ 29 Αυγ 2025 | 10:58

Η Ράνια Τζίμα και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης γιόρτασαν τα γενέθλια της κόρης τους - Εικόνες

Η κόρη τους Ελένη έγινε 9 ετών - Η φωτογραφία μπροστά από την τούρτα της και το τρυφερό φιλί της μητέρας της Ράνιας Τζίμα

ΔΙΑΡΡΟΕΣ 28 Αυγ 2025 | 12:04

Σφοδρές αντιδράσεις στο ενδεχόμενο επιβολής φόρου "αδράνειας" στα κλειστά ακίνητα

Ο νέος φόρος θα λειτουργούσε ως ένα πρόσθετο αντικίνητρο για τους ιδιοκτήτες που επιλέγουν να κρατούν τα ακίνητά τους κλειστά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Αυγ 2025 | 09:52

"Απειλή" ο πληθωρισμός για το αφήγημα της ΔΕΘ - Ποια προϊόντα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αυξήσεων

Κεντρικό αφήγημα της φετινής ΔΕΘ θα είναι η πολιτική αύξησης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ 27 Αυγ 2025 | 07:46

Στον πάγο ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα μέχρι τέλος του 2026 - Προς κατάργηση οδεύει ο φόρος

Παρατείνεται η αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα για ένα έτος ακόμα, μέχρι το τέλος του 2026.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ 25 Αυγ 2025 | 07:42

Πλειστηριασμοί: Τα βαριά και επώνυμα σφυριά που έρχονται τον Σεπτέμβριο

Βαριά και επώνυμα σφυριά που αφορούν άλλοτε κραταιές επιχειρήσεις, γνωστά πρόσωπα της αγοράς και εμβληματικά ακίνητα σε όλη τη χώρα, περιλαμβάνει η ατζέντα των πλειστηριασμών.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΗΣ ΔΕΘ 18 Αυγ 2025 | 10:41

Έρχεται διπλό κίνητρο για επενδύσεις σε κατοικίες: Νέα κλίμακα και φορολογικά "δώρα"

Τα κίνητρα για το άνοιγμα κλειστών ακινήτων αναμένεται να γίνουν πιο ελκυστικά για όσους θα αποφασίσουν να διαθέσουν τα ακίνητά τους για μακροχρόνια μίσθωση.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ 16 Αυγ 2025 | 08:33
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΔΙΝΑΝ ΦΟΡΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ 14 Αυγ 2025 | 19:21

Times of Israel: Ο δήμος της Ιερουσαλήμ πάγωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου

Η διαμάχη του δήμου με τις εκκλησίες που κατέχουν ακίνητα στην Ιερουσαλήμ σχετίζεται με τον φόρο ακίνητης περιουσίας.

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ GEOAXIS 10 Αυγ 2025 | 08:46
ΕΛΣΤΑΤ 08 Αυγ 2025 | 12:33
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 05 Αυγ 2025 | 07:47

Ανεβαίνουν κι άλλο τα ενοίκια - Τι συμβαίνει σε Αθήνα, Πειραιά και βόρεια προάστια

Επιδείνωση αντί για βελτίωση καταγράφουν οι συνθήκες στέγασης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 30 Ιουλ 2025 | 18:06

"Ακτινογραφία" των 145.500 ακινήτων που πωλούνται στη χώρα - Πανάκριβα τα σπίτια, πού κοστίζει το τετραγωνικό 6.200 ευρώ

Μέση τιμή πώλησης άνω των 180.000 ευρώ για τα 60 τετραγωνικά – Λιγότερες από 150 αγγελίες πώλησης σε πολλές περιοχές της χώρας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Ιουλ 2025 | 08:45

"Μάχες χαρακωμάτων" ιδιοκτητών και ενοικιαστών εν μέσω θέρους - Σύγκρουση για τις εξώσεις χωρίς δικαστήριο

"Μας φαίνεται πραγματικά αδιανόητη η συγκεκριμένη κίνηση εν μέσω της στεγαστικής κρίσης, που βιώνουν σήμερα οι ενοικιαστές".