Τα δύσκολα «Σεπτεμβριανά» που αγχώνουν την κυβέρνηση

Η πενθήμερη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, προκάλεσε έντονο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Τα δύσκολα «Σεπτεμβριανά» που αγχώνουν την κυβέρνηση

Στο ίδιο έργο θεατές για μια ακόμη φορά. Η κυβέρνηση-και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο αυτό του πρωθυπουργού- να εξαγγέλλει μέτρα μονομερώς και στη συνέχεια να αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να περάσει τις εξαγγελίες από τους «θεσμούς» με λίγες ή και μηδενικές πιθανότητες επιτυχίας.

Η πενθήμερη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, προκάλεσε έντονο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο. Και η εξαγγελία για τον ακατάσχετο λογαριασμό βρίσκεται στον αέρα –χθες κυβερνητικό στέλεχος παραδεχόταν ανοικτά ότι οι πιθανότητες να μην προχωρήσει η πρωθυπουργική εξαγγελία είναι πολλές- και το «πάγωμα» των ασφαλιστικών εισφορών φαίνεται ότι θα περάσει πολύ δύσκολα και σίγουρα τροποποιημένη σε σχέση με τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, είναι προφανές ότι τα όσα ανακοινώθηκαν από το βήμα της ΔΕΘ έγιναν χωρίς να υπάρξει προηγουμένως συμφωνία με τους θεσμούς. Το αποτέλεσμα; Η κυβέρνηση να καλείται να διαχειριστεί μια ακόμη επικοινωνιακή ήττα. Ακόμη και ο νέος νόμος που διέπει το καθεστώς απασχόλησης στα ιδιωτικά σχολεία μπήκε στο στόχαστρο και ας έσπευδε χθες το βράδυ το υπουργείο Παιδείας να διαψεύσει.

Όσον αφορά στις εξαγγελίες για παροχές και προσλήψεις, φαίνεται και εκεί να υπάρχουν εμπόδια καθώς οι θεσμοί, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση δεν φαίνονται να συμμερίζονται την κυβερνητική αισιοδοξία ότι ο φετινός προϋπολογισμός θα κλείσει με υπέρβαση στόχων. Σε κάθε περίπτωση, είναι ανοικτή μια «πληγή» 900 εκατ. ευρώ: αυτή της χρηματοδότησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών επί του θέματος –τη συζήτηση με τους θεσμούς χειρίστηκαν Χουλιαράκης και Φωτίου- ήταν εξαιρετικά φειδωλές και αυτό διότι το κουαρτέτο φέρεται να επιμένει στο να περικοπούν κοινωνικές παροχές που υπάρχουν σήμερα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Άμεσα θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική αλληλογραφία ανάμεσα στις δύο πλευρές προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να ανοίξει ο δρόμος για την κατάθεση ενός ακόμη εφαρμοστικού νόμου στη Βουλή, ενδεχομένως και μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Το βάρος θα πέσει αναγκαστικά στα 15 προαπαιτούμενα που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ. Θα γίνει επίσης νέα προσπάθεια να βρεθεί λύση για το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού (ή της εναλλακτικής λύσης για την οποία μίλησε κυβερνητική πηγή) αλλά και για το πάγωμα των οφειλών προς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Όσον αφορά στο θέμα του παγώματος των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών, οι τροποποιήσεις –αν και εφόσον προχωρήσει το μέτρο- θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες σχετικά με τα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Ήδη σχεδιάζεται να μπει ρήτρα ώστε να μην μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση όποιος δεν έχει εξοφλήσει τις οφειλές του τελευταίου 6μηνου. Έτσι, αν το μέτρο ενεργοποιηθεί απότην 1/1/2017, ο ασφαλισμένος θα πρέπει, προκειμένου να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα, να έχει πληρώσει όλες τις εισφορές που αντιστοιχούν στο β’΄εξάμηνο του 2016 και φυσικά να καταβάλλει εντός των προθεσμιών τις τρέχουσες εισφορές.

Δεν αποκλείεται τα 15 προαπαιτούμενα (όσα τουλάχιστον απαιτούν νομοθετική ρύθμιση) αλλά και οι φορολογικές διατάξεις που προαναφέρθηκαν, να κατατεθούν μπρος το τέλος της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή –σε ένα νομοσχέδιο- όπου και θα ψηφιστούν με τη διαδικασία του επείγοντος. Εφόσον δεν υπάρξουν «εμπλοκές» στις εξ’ αποστάσεως διαπραγματεύσεις, το ενδεχόμενο τα 15 προαπαιτούμενα να έχουν κλείσει έως τις 29 Σεπτεμβρίου ημερομηνία πραγματοποίησης του Euroworking Group, παραμένει ανοικτό. Αν υπάρχει έως τις 29 του μηνός έκθεση συμμόρφωσης από την πλευρά των θεσμών, η δόση των 2,8 δις. ευρώ θα αποδεσμευτεί με έγκριση του Eurogroupτο οποίο και θα συνεδριάσει στις 10 Οκτωβρίου.

Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, μιλούσαν μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού τελευταίου γύρου συναντήσεων για μεγάλη πρόοδο. Οι ίδιοι παράγοντες μιλούσαν για «τεχνικά ζητήματα που απομένουν και τα οποία αφορούν στο Ταμείο, στην εθελούσια αποκάλυψη κεφαλαίων και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Τα ζητήματα αυτά θα επιλυθούν μέσα στις επόμενες ημέρες». Ειδικά στο θέμα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, μέχρι και χθες δεν είχε υπάρξει οριστική συμφωνία όσον αφορά στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το Εποπτικό Συμβούλιο του νέου Ταμείου. Εκτιμάται όμως ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχει κλείσει και το συγκεκριμένο μέτωπο.

Μετά την κατάθεση της σύμβασης του Ελληνικού στη Βουλή αλλά και την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την Εγνατία οδό μέσα στην εβδομάδα, τα συγκεκριμένα θέματα θεωρούνται λυμένα ενώ αισιοδοξία υπάρχει και όσον αφορά στην επιλογή των διοικήσεων των τραπεζών. Μπορεί πηγή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να έλεγε τις προηγούμενες ημέρες ότι οι οριστικές επιλογές των προσώπων θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο λόγω των διαδικασιών επιλογής που υιοθέτησε η κάθε τράπεζα, ωστόσο, το ίδιο στέλεχος εκτιμούσε ότι αυτή η καθυστέρηση δεν θα μπλοκάρει την έγκριση της δόσης.

Με το νομοσχέδιο, θα λυθούν επίσης, η μεταβίβαση των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, οι εκκρεμότητες στα ενεργειακά (γίνεται προσπάθεια οι μετοχές της ΔΕΗ να μεταφερθούν στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων ώστε να μετατεθεί για αργότερα το θέμα της πώλησης), οι ρυθμίσεις (επώδυνες στο σύνολό τους) που εκκρεμούν στο ασφαλιστικό κλπ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ 15 Ιαν 2022 | 13:15

Πότε και πώς ξεμπλοκάρουν 50.000 εκκρεμείς συντάξεις παράλληλης ασφάλισης

Στο "ξεπάγωμα" κοντά 50.000 εκκρεμών συντάξεων παράλληλης ασφάλισης στοχεύει ο e-ΕΦΚΑ. Πότε αναμένεται να γίνει.

ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 15 Ιαν 2022 | 09:11

Σταϊκούρας: Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 50 έως 60 εκατ. ευρώ - Φόρος εισοδήματος σε 8 δόσεις από Ιούλιο

Ο Χ. Σταϊκούρας είπε ότι για τη στήριξη πολιτών έχουν δοθεί 43,3 δισ. πόροι, που αντιστοιχεί στο ¼ του ΑΕΠ.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 14 Ιαν 2022 | 21:35

Κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος: Τι προβλέπει - Οι ενισχύσεις και τα κίνητρα

Τα βασική σημεία του αναπτυξιακού νομοσχεδίου - Η αξιολόγηση και οι μεταβατικές διατάξεις.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 14 Ιαν 2022 | 15:34

Τέλος κομμωτήρια και μανικιούρ στο σπίτι: Τσεκάρισμα στα social για αναρτήσεις και πρόστιμα

Πρόστιμα για τις κατ' οίκον υπηρεσίες αισθητικής και κομμωτικής προανήγγειλε από τη Βουλή ο Αδωνις Γεωργιάδης.- Στο μικροσκόπιο οι αναρτήσεις στα social

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ 14 Ιαν 2022 | 14:16

ΑΑΔΕ: Διακοπή λειτουργίας εφαρμογών λόγω ενοποίησης Δ.Ο.Υ. - Τι σημαίνει για συναλλαγές, φορολογούμενους

Συνεχίζεται η υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών όπως ανακοινώθηκε από την ΑΑΔΕ.

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 14 Ιαν 2022 | 09:31

Τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων: Αναστολές εργασίας και πληρωμών φόρων- Ποιους αφορούν

Δέσμη τριών επιπλέον μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού τον μήνα Ιανουάριο.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 13 Ιαν 2022 | 21:19

Επεκτείνεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού - Ποιους κλάδους αφορά

Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ και τις δηλώσεις Γεωργιάδη.

ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ 13 Ιαν 2022 | 16:47

SkyΤelecom: Ο πιο ανερχόμενος πάροχος internet προσφέρει δωρεάν δοκιμή

Η εταιρεία γίνεται η πρώτη στην Ελλάδα που προσφέρει δυνατότητα δωρεάν δοκιμής σε όλους.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 13 Ιαν 2022 | 16:43

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού ανακοινώνει ο Μητσοτάκης- Πάνω από 700 ευρώ από την 1η Μαΐου

Η β δόση της αύξησης του κατώτατου μισθού, θα οδηγήσει τις αποδοχές σε επίπεδα άνω των 700 ευρώ

13 Ιαν 2022 | 16:40

Ελληνικός Χρυσός: 1,3 εκατ. ευρώ κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις στις τοπικές κοινότητες του Δήμου Αριστοτέλη το 2021

Έργα και πρωτοβουλίες που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα, προστατεύουν το περιβάλλον και δημιουργούν προοπτικές για το αύριο της περιοχής του Δήμου Αριστοτέλη

ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 13 Ιαν 2022 | 12:42

Κάρτες ΜΗ Αλλαγής: Το Bloode μαζί με τα καταστήματα Public μετάδωσαν το μήνυμα της αιμοδοσίας

Το Bloode μαζί με τα καταστήματα Public μετάδωσαν το μήνυμα της αιμοδοσίας μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 13 Ιαν 2022 | 12:39

Ρεκόρ 10ετίας στον πληθωρισμό: Σκαρφάλωσε στο 5,1% - Πάνω 135,7% το φυσικό αέριο

Στο 5,1% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο. Η ανατίμηση κατά 135,7% του φυσικού αερίου σε σχέση με πέρυσι ήταν αναμενόμενη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ 13 Ιαν 2022 | 12:30

HUAWEI Winter Sales 2022: Αυτό τον χειμώνα όλη η τεχνολογία βρίσκεται στα χέρια σας

Αποκτήστε, σε ασύγκριτες τιμές, όλα όσα θα κάνουν τις μέρες σας να πάρουν την πιο βαθιά τεχνολογική ανάσα!