Τα κυβερνητικά σχέδια για την πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που δίδεται για δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα θα περιλαμβάνεται η νέα πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων.

ta-kubernitika-sxedia-gia-tin-pagia-ruthmisi-twn-liksiprothesmwn
|
SHARE THIS
0
SHARES

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που δίδεται για δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα θα περιλαμβάνεται η νέα πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία.

Θα αφορά στα χρέη που θα καταστούν ληξιπρόθεσμα από 1/1/2020 –εξετάζεται το αν θα ενσωματωθούν και οι οφειλές του 2019 για καλύτερη διευκόλυνση των φορολογουμένων και προκειμένου να μην χαθούν οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων- και θα προβλέπει τακτοποίηση σε έως και 24 δόσεις για οφειλές από ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος ΕΝΦΙΑ και λοιπούς «τακτικούς φόρους» αλλά και έως 48 δόσεις για οφειλές από πρόστιμα και φόρους κληρονομιάς.

Το επιτόκιο της ρύθμισης θα είναι κυμαινόμενο –θα συνδέεται με το επιτόκιο της Τράπεζας της Ελλάδας- και θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θα ξεφεύγει από την περιοχή του 5-6% όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Ο τελικός αριθμός των δόσεων θα προκύπτει βάσει του δηλωθέντος εισοδήματος. Έτσι, οι φορολογούμενοι που έχουν ατομικό εισόδημα έως 15.000 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλλουν τουλάχιστον το 4% του ετήσιου εισοδήματος τους για την αποπληρωμή των δόσεων και έτσι, ανάλογα και με το ύψος του χρέους θα προκύπτει ο τελικός αριθμός των δόσεων.

Για τα υψηλότερα εισοδήματα, οι συντελεστές θα κυμαίνονται από 6% και θα φτάνουν έως και το 25% (για έχοντες αποδοχές άνω των 100.000 ευρώ). Η νέα πάγια ρύθμιση αναμένεται να εφαρμοστεί και για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε πλέον να είναι ενιαίο το πλαίσιο. Επίσης, θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αποδέσμευσης του τραπεζικού λογαριασμού. Προοδευτικά, όσο πιο συνεπής είναι κάποιος στην αποπληρωμή του χρέους του, τόσο μεγαλύτερη πρόσβαση θα έχει στο υπόλοιπο του τραπεζικού του λογαριασμού.

Για το πώς θα λειτουργήσει η νέα πάγια ρύθμιση, χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:

1. Οφειλέτης με χρέος 2000 ευρώ, έχει ατομικό εισόδημα 15.000 ευρώ. Το σύστημα θα του βγάζει 24 δόσεις των 87,79 ευρώ ενώ το επιτόκιο θα φτάνει στο 5,05%. Στα δύο χρόνια, η αποπληρωμή του χρέους των 2000 ευρώ θα του κοστίσει 2106,9 ευρώ μαζί με τους τόκους.

2. Αν το εισόδημα του συγκεκριμένου οφειλέτη είναι 30.000 ευρώ, τότε το σύστημα θα του βγάζει 17 δόσεις των 121,17 ευρώ ενώ μέχρι τη λήξη της ρύθμισης, το συνολικό κόστος θα φτάσει στα 2.077,21 ευρώ.

3. Αν το εισόδημα είναι ακόμη πιο υψηλό φτάνοντας στα 50 ευρώ, τότε θα δίδονται 12 δόσεις οι οποίες στην προκειμένη περίπτωση θα ανέρχονται στα 171,26 ευρώ.

Για τις οφειλές από ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, οι δόσεις δεν θα πέφτουν για κανέναν κάτω από τις 12 όσο υψηλό και αν είναι το εισόδημα. Αν πάλι οι οφειλές προέρχονται από φόρους κληρονομιάς, τότε οι δόσεις θα κυμαίνονται από 24 έως 48 και πάλι με την ίδια λογική. 

 

 

Φωτογραφία: Αρχείο

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook