Η μεταβίβαση ακινήτου στην Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε μια σύνθετη διαδικασία όταν ο ιδιοκτήτης έχει εκκρεμείς ασφαλιστικές οφειλές. Ειδικά για όσους χρωστούν στον ΕΦΚΑ, υπάρχουν συγκεκριμένες επιλογές, υποχρεώσεις αλλά και παγίδες που πρέπει να τις γνωρίζουν πριν προχωρήσουν σε πώληση, γονική παροχή ή άλλη πράξη μεταβίβασης.
Η νομοθεσία προβλέπει ότι σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου από οφειλέτη του ΕΦΚΑ, το χρέος δύναται αν παρακρατείται από το τίμημα της αγοραπωλησίας. Ωστόσο υπάρχουν πολλά ενδιάμεσα στάδια που μπορεί να ακυρώσουν και τη μεταβίβαση αλλά και την εξάλειψη της οφειλής.
Η δυνατότητα που έχουν οι οφειλέτες κατά τη μεταβίβαση ακινήτου είναι είτε να προβούν σε ρύθμιση των χρεών οφειλών τους, είτε να παρέχουν ισόποσης αξίας εγγύηση στον συμβολαιογράφο ώστε να προχωρήσει η διαδικασία μεταβίβασης και η αυτόματη παρακράτηση της οφειλής από το τίμημα της αγοραπωλησίας.
Στον οδηγό που δημοσιεύει σήμερα το Capital.gr δίδονται όλες οι απαντήσεις για το τι ισχύει στις μεταβιβάσεις και γονικές παροχές ακινήτων όταν ο μεταβιβάζων έχει χρέη στον ΕΦΚΑ.
Το πρώτο κρίσιμο ερώτημα που καλείται να απαντήσει ο οφειλέτης είναι αν επιθυμεί να λάβει ο ίδιος το τίμημα της πώλησης ή να χρησιμοποιηθεί αυτό για την εξόφληση των οφειλών του.
Στην πρώτη περίπτωση, οι οφειλές μπορούν να παρακρατηθούν απευθείας από το τίμημα της αγοραπωλησίας. Αυτό προϋποθέτει την έκδοση "Βεβαίωσης Οφειλής". Ο συμβολαιογράφος αναλαμβάνει τότε να παρακρατήσει το ποσό και να το αποδώσει στον e-ΕΦΚΑ μέσω τραπεζικής συναλλαγής, χρησιμοποιώντας την Ταυτότητα Οφειλέτη.
Στη δεύτερη περίπτωση, αν ο πωλητής θέλει να εισπράξει το τίμημα, θα πρέπει υποχρεωτικά να ρυθμίσει τις οφειλές του και ταυτόχρονα να προσφέρει ισόποση διασφάλιση (π.χ. υποθήκη ή εγγυητική επιστολή). Μόνο τότε μπορεί να λάβει αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας και να ολοκληρώσει τη μεταβίβαση.
Στις περιπτώσεις γονικής παροχής ή δωρεάς, η διαδικασία είναι αυστηρότερη. Ο οφειλέτης πρέπει είτε να ρυθμίσει το χρέος είτε να το διασφαλίσει. Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διευκόλυνση: το τέκνο ή ο δωρεοδόχος μπορεί να αναλάβει τις οφειλές χωρίς άλλη πρόσθετη εγγύηση, κάτι που απλοποιεί τη διαδικασία.
Η ασφαλιστική ενημερότητα αποτελεί βασική προϋπόθεση για κάθε μεταβίβαση. Εκδίδεται ηλεκτρονικά μόνο όταν δεν υπάρχουν οφειλές. Σε αντίθετη περίπτωση, η διαδικασία γίνεται χειρόγραφα μέσω του ΚΕΑΟ, το οποίο εξετάζει την υπόθεση και ελέγχει τυχόν διασφαλίσεις (υποθήκες, εγγυήσεις κ.λπ.).
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε περιπτώσεις συνταξιούχων. Αν υπάρχουν οφειλές που ήδη παρακρατούνται από τη σύνταξη, αυτές δεν πρέπει να υπολογίζονται εκ νέου κατά τη μεταβίβαση. Αν όμως εμφανίζονται στη βεβαίωση οφειλής, απαιτείται επικοινωνία με την αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ για διόρθωση. Η σχετική έγκριση ισχύει προσωρινά, έως το τέλος του μήνα.
Αμφισβητούμενες οφειλές
Συχνό πρόβλημα αποτελεί η εμφάνιση οφειλών από περιόδους που ο ασφαλισμένος είχε διακόψει τη δραστηριότητά του. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να γίνει αίτηση στην τοπική διεύθυνση του ΕΦΚΑ ώστε να εξεταστεί το αίτημα και να αφαιρεθούν οι οφειλές από τη βεβαίωση. Και εδώ, η διόρθωση έχει προσωρινό χαρακτήρα.
Τι συμβαίνει όμως όταν το τίμημα της πώλησης δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των οφειλών, στην περίπτωση που εκτός από τον ΕΦΚΑ υπάρχουν οφειλές και στο Δημόσιο; Σε αυτές τις περιπτώσεις η νομοθεσία επιτρέπει τη μεταβίβαση, υπό προϋποθέσεις. Ο συμβολαιογράφος κατανέμει το ποσό αναλογικά μεταξύ των πιστωτών (Δημόσιο και ΕΦΚΑ), αφού πρώτα αφαιρεθούν οφειλές που βαρύνουν το ακίνητο (όπως ΕΝΦΙΑ ή φόροι κληρονομιάς). Προϋπόθεση είναι το τίμημα να είναι τουλάχιστον ίσο με την αντικειμενική αξία.
Για όσους επιλέγουν τη λύση της διασφάλισης οφειλών, υπάρχουν οι εξής επιλογές:
- Κατάθεση εγγυητικής επιστολής από τράπεζα.
- Εγγραφή υποθήκης σε άλλο ακίνητο.
- Κατάσχεση σε μη βεβαρημένο ακίνητο (έως 70.000 ευρώ).
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η διασφάλιση μπορεί να παρασχεθεί όχι μόνο από τον οφειλέτη, αλλά και από τρίτο πρόσωπο που αναλαμβάνει τις οφειλές. (π.χ. εγγυητής).
Η διαδικασία ξεκινά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του ΕΦΚΑ, με χρήση κωδικών TAXISnet. Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει "Μεταβίβαση ακινήτου με διασφάλιση οφειλών" και στη συνέχεια η υπόθεση εξετάζεται από το ΚΕΑΟ.
Πηγή: Capital
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr