Ευρεία σύσκεψη για την α' κατοικία στη σκιά έντονων διαφορών

Τάσεις απότομης ανόδου στο θερμόμετρο των σχέσεων με τους θεσμούς καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα. Τι καταλογίζουν οι δανειστές στην κυβέρνηση.

trigwnometria-tis-sugkrousis-gia-tin-prostasia-tis-a-katoikias
|
SHARE THIS
0
SHARES

Τάσεις απότομης ανόδου στο θερμόμετρο των σχέσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Οι δανειστές καταλογίζουν στην ελληνική πλευρά διαθέσεις μονομερών ενεργειών. Το κλίμα άρχισε να επιδεινώνεται με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την παράταση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου.

Το θερμόμετρο ανέβηκε ακόμη περισσότερο με την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού σε ποσοστό 11% και τώρα πιάνει κόκκινο εξαιτίας της πρόθεσης της κυβέρνησης να προχωρήσει μονομερώς και στο θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Σήμερα στις 18:00 στο Μαξίμου αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων με αφορμή και την άφιξη των θεσμών στο τέλος της εβδομάδας. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα προηγούμενα 24ωρα, οι θεσμοί ενημερώθηκαν για το σχέδιο που προτίθεται να νομοθετήσει η ελληνική πλευρά μέσα στον μήνα. Το σχέδιο αυτό προβλέπει:

1. Διαμόρφωση του ορίου προστασίας της κύριας κατοικίας στις 150.000 ευρώ για τον εργένη (με βάση την εμπορική αξία και όχι την αντικειμενική) και κλιμάκωση του συγκεκριμένου ορίου ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση

2. Παροχή της προστασίας όχι μόνο για τα στεγαστικά δάνεια αλλά και γι’ αυτά που δόθηκαν με προσημείωση την κύρια κατοικία είτε είναι επαγγελματικά είτε είναι καταναλωτικά.

3.  Ενσωμάτωση στην προωθούμενη ρύθμιση όχι μόνο των οφειλών προς τις τράπεζες αλλά και των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτές οι θέσεις της ελληνικής πλευράς –η οποία σκοπεύει να έχει έτοιμο το νομοσχέδιο προς κατάθεση μέχρι το τέλος της εβδομάδας και όπως έγινε γνωστό θα τεθούν επί τάπητος σε κρίσιμη συνάντηση μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών αύριο Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου - βρίσκει απολύτως αντίθετες τόσο τις ελληνικές τράπεζες όσο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Το «μέτωπο» φαίνεται να είναι πιο ισχυρό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από ότι με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι δανειστές επικαλούνται αφενός τη συμφωνία να μην υπάρχει πλαίσιο προστασίας μετά την 1/1/2019 και αφετέρου τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει στις τράπεζες ένα τόσο «γενναίο» πλαίσιο προστασίας. Ήδη μέσω του νόμου Κατσέλη έχουν «μπλοκάρει» κόκκινα δάνεια συνολικού ύψους 16 δις. ευρώ.

Το μέρος των δανειστών, φαίνεται να παίρνουν και οι τράπεζες. Δεν απορρίπτουν το να υπάρχει πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας για όσους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις αλλά ζητούν το όριο να μην ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς θα πρέπει να προχωρήσουν μέχρι το τέλος του μήνα καθώς καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν θέλει να υπάρξει νέα παράταση της εκκρεμότητας. Άλλωστε, στις 11 Μαρτίου πρέπει να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης με τα ANFAs και τα SMPs και μέχρι τότε πρέπει να έχουν κλείσει όλα τα θέματα. Αν δεν ληφθεί η απόφαση, μετά τα χρονικά περιθώρια θα αρχίσουν να στενεύουν επικίνδυνα καθώς θα βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στον χρόνο των ευρωεκλογών. 

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook