Η Συμμορία

"Η Συμμορία" περιγράφει το διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας στην Κύπρο, με πρωταγωνιστή τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Μανόλης Καψής
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΟΛΗς ΚΑΨΗς
Μανόλης Καψής

Ενα βιβλίο που έγραψε ένας συνάδελφός μας, ένας από τους πιο σπουδαίους Κυπρίους δημοσιογράφους, ο Μακάριος Δρουσιώτης, για την πραγματικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το βιβλίο λέγεται "Η Συμμορία” και περιγράφει το διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας στην Κύπρο, με πρωταγωνιστή τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Οπως γράφει ο ίδιος, η έρευνά του τον οδήγησε "σε άγνωστα και ακατανόητα, τότε, παρασκήνια, όπως στη διαπίστωση ότι η απόρριψη της πρώτης απόφασης του Eurogroup από τη Βουλή είχε μεθοδευτεί από τον ίδιο τον Αναστασιάδη, προς εξυπηρέτηση συμφερόντων Ρώσων ολιγαρχών, εις βάρος αυτών της Κύπρου. Η έρευνα έριξε ακόμα φως στα πραγματικά αίτια της σύγκρουσης του Αναστασιάδη με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη, που δεν ήταν άλλα από τον ανταγωνισμό των διαφόρων συμφερόντων για τον έλεγχο της Τράπεζας Κύπρου. Επίσης, φώτισε ένα βρώμικο πολιτικό παρασκήνιο πίσω από τη ρήξη με τη διάδοχό του Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, για λόγους που είχαν να κάνουν με ιδιωτικές ατζέντες και εξόφληση προσωπικών γραμματίων. Το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι μόνο μια έρευνα για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης του 2013, αλλά και μια εκ των έσω μαρτυρία για τον τρόπο που κυβερνάται και απομυζάται αυτή η χώρα από ένα καθ’ ολοκληρία διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας.”

Και αν όλα αυτά δεν φθάνουν, θα έρθει αργότερα και το σκάνδαλο με τις χρυσές βίζες για να δώσει το τελικό χτύπημα στον Νίκο Αναστασιάδη.

Ο ίδιος αυτός δημοσιογράφος αποκάλυψε, πριν από περίπου ένα χρόνο, τι πραγματικά συνέβη στον Κραν Μοντανά και η Κύπρος απέρριψε την (μάλλον) τελευταία σοβαρή προσπάθεια για τη λύση του εθνικού θέματος.

"Το ότι το Κυπριακό δεν λύθηκε στο Κραν Μοντανά αποδίδεται στην υπαναχώρηση του Προέδρου Αναστασιάδη από τη λύση ομοσπονδίας. Στο Κραν Μοντανά ο Αναστασιάδης πρότεινε παρασκηνιακά στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου το μόνο ρεαλιστικό υποκατάστατο της ομοσπονδίας: τη λύση δύο κρατών. (Το παρασκήνιο αυτό δημοσίευσε ο Μακάριος Δρουσιώτης, σε άρθρο του "Το Κυπριακό λύθηκε, αλλά δεν ανακοινώθηκε ποτέ" στον "Πολίτη" στις 9/2/2020, χωρίς να υπάρξει καμία αμφισβήτηση των πληροφοριών).

Η νέα αυτή προσέγγιση του Αναστασιάδη δεν ήταν μια ρεαλιστική πρόταση που προέκυψε μετά από κάποιον ώριμο προβληματισμό. Δεν στηριζόταν σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, ούτε τέθηκε ποτέ ως επιλογή στη δημόσια σφαίρα. Ήταν περισσότερο ένας τακτικισμός για να αποσυμφορήσει την αντίδραση της Τουρκίας μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά και εν πολλοίς πέτυχε τον στόχο του. Η Τουρκία δελεάστηκε και προσπάθησε να πείσει και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος αρνήθηκε να συνεργαστεί. Αυτή ήταν και η αιτία της ρήξης του τότε ηγέτη των Τουρκοκυπρίων με την Άγκυρα. Βέβαια, η Τουρκία θα αποδεχόταν τα δύο κράτη μόνο σε ένα πλαίσιο συνομοσπονδίας, που θα διασφάλιζε ότι το νότιο ελληνικό κράτος δεν θα μπορούσε ποτέ να αξιοποιηθεί ως εχθρικό έδαφος.

Η πρόταση του Αναστασιάδη για λύση δύο κρατών δεν ευδοκίμησε. Όσοι γνωρίζουν καλά τον Αναστασιάδη αντιλαμβάνονται ότι δεν έχει το σθένος ούτε την ικανότητα για τόσο ριζοσπαστικά άλματα. Εξάλλου, μόλις άρχισε να δέχεται την πρώτη δημόσια κριτική το αρνήθηκε, πόσο μάλλον να διαπραγματευτεί και να υποστηρίξει τη διχοτόμηση της Κύπρου. Όταν η Τουρκία αντιλήφθηκε την πραγματικότητα αποφάσισε να τον ξεμπροστιάσει ανακοινώνοντας το περιεχόμενο των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων. Ταυτόχρονα, άρχισε να προκαλεί κρίσεις στην κυπριακή ΑΟΖ για να εκβιάσει τις εξελίξεις.”

Είναι προφανές ότι ένας τέτοιος Πρόεδρος πλήρως απαξιωμένος στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί τη λύση του Κυπριακού. Το ξέρουν και το αναγνωρίζουν οι πάντες.

Αν θέλησα να αναδημοσιεύσω τα κείμενα αυτά και τις αποκαλύψεις του Μακάριου Δρουσιώτη, είναι γιατί οι συνταρακτικές αυτές πληροφορίες έχουν αντιμετωπιστεί -στην Κύπρο βασικά, αλλά και στην Ελλάδα- με ένα βαθύ πέπλο σιωπής. Γιατί φυσικά είναι αλήθειες που σοκάρουν και ενοχλούν.

Αλλά είναι προφανές ότι ένας τέτοιος Πρόεδρος, πλήρως απαξιωμένος τα μάτια της διεθνούς κοινότητας, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί τη λύση του Κυπριακού. Το ξέρουν και το αναγνωρίζουν οι πάντες. Οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε και εμείς...

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΟΧΙ 07 Μαϊ 2021 | 08:49

Κύπρος: Σε ισχύ από τη Δευτέρα 10 Μαΐου το CoronaPass - Πού θα χρησιμοποιείται

Σε ισχύ από τη Δευτέρα 10 Μαΐου το CoronaPass στην Κύπρο. Διευκρινίσεις από τον υπουργό Υγείας Κ. Ιωάννου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 06 Μαϊ 2021 | 07:54

Μέγκαν Μαρκλ: Κλεμμένο το παιδικό βιβλίο που έγραψε - "Εύχομαι να της κάνει μήνυση"

Οι ομοιότητες του παιδικού βιβλίου της Μέγκαν Μαρκλ με το αντίστοιχο βρετανής συγγραφέα που εκδόθηκε το 2018 και η κατακραυγή στο twitter.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΒΡΟΥΠΑ 05 Μαϊ 2021 | 16:31

Σάλος στα Κατεχόμενα: Πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Τατάρ – "Θα επιστρέψω το διαβατήριο"

Η εφημερίδα Αβρούπα αναφέρει πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ έχει διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 05 Μαϊ 2021 | 08:12

Αναστασιάδης για Κυπριακό: "Δεν θέλω να εμπλακώ σε αντιπαραθέσεις, αλλά η υπομονή έχει τα όρια της"

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι "το θέμα είναι αν υπολόγισαν το κόστος που θα προκαλέσουν στους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους με την απομόνωση στην οποία τους οδηγούν.

ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ 05 Μαϊ 2021 | 07:06

Κύπρος: Κηδεύεται σήμερα ο ιστορικός ηγέτης της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης

Κηδεύεται σήμερα ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος απεβίωσε στις 26 Απριλίου σε ηλικία 101 ετών.

ΣΕ ΓΡΑΠΤΗ ΤΟΥ ΔΗΛΩΣΗ 03 Μαϊ 2021 | 19:07

Σφοδρή επίθεση Τατάρ σε Αναστασιάδη: Εξαπατούν με μαύρη προπαγάνδα βασισμένη σε ψέματα και συκοφαντίες

Με σφοδρότητα απάντησε ο Ερσίν Τατάρ στις δηλώσεις Αναστασιάδη για τις συνομιλίες στη Γενεύη.

ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΧΑΤΙΡΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΗΣ 01 Μαϊ 2021 | 18:03

Ελευθερία Ελευθέριου: Έβαλε το μαγιό της και έγινε πάλι Survivor

Το πολυσυζητημένο μπικίνι με το οποίο διαγωνιζόταν στο Survivor φόρεσε ξανά η Κύπρια τραγουδίστρια Ελευθερία Ελευθερίου. Η ανάρτησή στης στο Instagram.

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ 01 Μαϊ 2021 | 14:11

Κύπρος: Κάθε Πάσχα... viral o πάτερ Ηρακλής - Tήρησε το έθιμο και έτρεξε μέσα στην εκκλησία [βίντεο]

Το σπριντ του πάτερ Ηρακλειδίου Ξιούρου που έγινε έθιμο τηρήθηκε για μια ακόμα φορά στη Κύπρο.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 29 Απρ 2021 | 00:11

"Έκρηξη" τουρισμού το καλοκαίρι βλέπει η TFI - Κορυφαίοι προορισμοί Ελλάδ και Κύπρος

Ελλάδα και Κύπρο μεταξύ των προορισμών με τη μεγαλύτερη ζήτηση, αναμένει ο επικεφαλής της εταιρίας TFI Ραλφ Σίλερ όσον αφορά τις τουριστικές κρατήσεις το καλοκαίρι

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 28 Απρ 2021 | 22:52

Κυπριακό: Συνεχίζεται την Πέμπτη η πενταμερής στη Γενεύη - Απογοήτευση Αναστασιάδη για τις θέσεις Τατάρ

Στις δέκα το πρωί της Πέμπτης ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη Γενεύη.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΜΕ ΔΕΝΔΙΑ 27 Απρ 2021 | 19:18

Γενεύη: Άτυπη Πενταμερής για το Κυπριακό - Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία

Άτυπη Πενταμερής για το Κυπριακό στη Γενεύη. Επανένωση του νησιού στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, το μήνυμα των ΗΠΑ.

ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 26 Απρ 2021 | 19:49

Σαρλ Μισέλ: Οι σχέσεις με την Τουρκία είναι δύσκολες εδώ και χρόνια - Απαιτείται πρόοδος στις σχέσεις με Ελλάδα

Θετική ατζέντα στην Τουρκία υπό την προϋπόθεση να υπάρξει πρόοδος στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις σχέσεις με την Ελλάδα και το Κυπριακό