Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί αύριο, Πέμπτη 23 Ιουλίου, δίνεται το πράσινο φως για την απόκτηση των κύριων οπλικών συστημάτων της "Ασπίδας του Αχιλλέα".
Δηλαδή θα αποφασιστεί και θα υπογραφεί η προμήθεια τριών ισραηλινών αντιαεροπορικών συστημάτων, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα αποτελούν τον βασικό πυλώνα της ελληνικής αντιαεροπορικής – αντιβαλλιστικής ομπρέλας που σχεδιάζει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Ετσι ξεκινάει η υλοποίηση του μεγαλύτερου εξοπλιστικού προγράμματος των τελευταίων ετών, με στόχο τη θωράκιση των νησιών και της ενδοχώρας απέναντι στις σύγχρονες απειλές, είτε αυτές είναι βαλλιστικοί πύραύλοι, είτε για αεροπορικές επιθέσεις.
Όπως έγραψε πρόσφατα η Καθημερινή, σύντομα αναμένονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της ισραηλινής SIBAT για τις επίσημες υπογραφές των συμβάσεων, ενώ σημειώνεται ότι η εγχώρια συμμετοχή θα είναι σε ποσοστό που θα ξεπεράσει το 25%, στόχο που θέτει πλέον ως προϋπόθεση το υπουργείο Αμυνας για όλα τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ετσι πλέον η Ελλάδα αποκτάει τρία ισραηλινά αντιαεροπορικά συστήματα, το Spyder All in One και το David’s Sling της Rafael και το Barak MX της ΙΑΙ, καλύπτοντας τρία στρώματα απειλών, για τις μικρές, τις μεσαίες και τις μεγάλες αποστάσεις. Παράλληλα, ελληνικές εταιρείες θα αναλάβουν τη δημιουργία του Κέντρου Διοίκησης και Ελέγχου (C2), στο οποίο θα διασυνδεθούν όλα τα υφιστάμενα και νέα συστήματα της "Ασπίδας του Αχιλλέα".
Νέα εξοπλιστικά στο ΚΥΣΕΑ
Στο ΚΥΣΕΑ δεν θα αποφασιστεί όμως μόνο η αγορά των πυραύλων για τον θόλο του Αχιλλέα, αλλά θα εγκριθούν και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα απαραίτητα για την εθνική άμυνα. Μεταξύ αυτών, η προμήθεια τριών μεταφορικών C-390 Millennium από την Embraer, η αγορά δέκα συστημάτων V-BAT για τον Στρατό Ξηράς, καθώς και η απόκτηση UAV Heron για την Πολεμική Αεροπορία.
Ακόμη, η λίστα περιλαμβάνει προγράμματα όπως η προμήθεια των υβριδικών υποβρυχίων τύπου Victa για τις μονάδες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, διοπτρών νυχτερινής παρατήρησης, πυραύλων HellfireAGM-114 και τα σόναρ Μ660 των φρεγατών ΜΕΚΟ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
