Μπορεί να μη μπορείς να σταματήσεις τον χρόνο, αλλά μπορείς να τον επιβραδύνεις. Όχι με φίλτρα ή ορούς νεότητας, αλλά με κάτι πολύ πιο απλό: αυτό που βάζεις στο πιάτο σου. Νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να το επιβεβαιώσει, δίνοντάς σου έναν ακόμη λόγο να στραφείς προς τη μεσογειακή διατροφή. Σύμφωνα με τα ευρήματα, αν ακολουθείς αυτόν τον τρόπο διατροφής, μειώνεις τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 36%.
Τι έδειξε η μελέτη
Ερευνητές από την Αυστραλία μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 9.600 γυναικών μέσης ηλικίας, στο πλαίσιο της Australian Longitudinal Study on Women’s Health (ALSWH). Οι γυναίκες ήταν περίπου 52 ετών όταν ξεκίνησε η μελέτη το 2001 και παρακολουθήθηκαν για 17 χρόνια. Η διατροφή τους αξιολογήθηκε μέσω ενός ερωτηματολογίου, που ανέλυε τη συχνότητα κατανάλωσης 120 τροφών. Τα αποτελέσματα βαθμολογήθηκαν βάσει δύο διατροφικών δεικτών:
- Του Australian Recommended Food Score (βάσει των εθνικών διατροφικών οδηγιών της Αυστραλίας)
- Και της Μεσογειακής διατροφής
Όσες γυναίκες είχαν τις υψηλότερες βαθμολογίες στον μεσογειακό δείκτη (Q4), εμφάνισαν 36% μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση με όσες είχαν τη χαμηλότερη (Q1). Στον αυστραλιανό δείκτη, η διαφορά ήταν ακόμη μεγαλύτερη: 40% χαμηλότερος κίνδυνος.
Τι περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή
- Πολλά λαχανικά, φρούτα και όσπρια
- Ολικής άλεσης δημητριακά
- Ξηρούς καρπούς και σπόρους
- Ελαιόλαδο και άλλα καλά λιπαρά
- Ψάρι και θαλασσινά (αντί για κόκκινο κρέας)
- Κρασί (με μέτρο), κοινωνικά και χωρίς ενοχές
Δείτε περισσότερα στο shape.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr