Follow us

Παγκόσμιος συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων: Πρωτοφανής η εξάπλωση - Τα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη

Ο ΕΟΔΥ χτύπησε καμπανάκι του κινδύνου στέλνοντας εγκύκλιο σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με οδηγίες για την αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΥ ΚΟΥΡΛΙΜΠΙΝΗ
ΕΥΛΟΓΙΑ ΠΙΘΗΚΩΝ

Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία, ΗΠΑ και Καναδάς μετρούν ήδη τα πρώτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, μιας σπάνιας λοιμώδους ασθένειας που ξεκινάει με συμπτώματα γρίπης, αλλά γρήγορα μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Ο ΕΟΔΥ χτύπησε καμπανάκι του κινδύνου στέλνοντας εγκύκλιο σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με οδηγίες για την αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών.

Σύνδεση μεταξύ των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί στην Ευρώπη δεν φαίνεται να υπάρχει και η γρήγορη εξάπλωση αυτή της νόσου, που κατά βάση συναντάται στη δυτική και κεντρική Αφρική, θεωρείται πρωτοφανής από τους επιστήμονες που αναζητούν τα αίτια της διασποράς. Σημειώνεται πως η ευλογιά των πιθήκων είναι παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά, η οποία όμως έχει εκριζωθεί από το 1980.

Ενδεικτικό της τεράστιας ανησυχία που υπάρχει είναι πως στο Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρεται τώρα το εμβόλιο της ανθρώπινης ευλογιάς- που σε ένα βαθμό αλλά όχι απόλυτα μπορεί να προφυλάξει από την ευλογιά των πιθήκων- σε υγειονομικούς και σε άτομα που πιστεύεται πως μπορεί να έχουν εκτεθεί.

Ήδη πιστεύεται πως υπάρχουν αδιάγνωστοι φορείς της νόσου, οπότε θεωρείται πως η μετάδοση θα συνεχιστεί.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Η ευλογιά των πιθήκων συνήθως εμφανίζεται κλινικά με πυρετό, εξανθήματα και διογκωμένους λεμφαδένες και μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από σοβαρές επιπλοκές. Τα συμπτώματα να διαρκούν από 2 έως 4 εβδομάδες και το ποσοστό θνησιμότητας υπολογίζεται περίπου 3-6%.

Ειδικότερα, η περίοδος επώασης (διάστημα από τη μόλυνση έως την έναρξη των συμπτωμάτων) είναι συνήθως από 6 έως 13 ημέρες, αλλά μπορεί να κυμαίνεται από 5 έως 21 ημέρες.

Παγκόσμιος συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων: Πρωτοφανής η εξάπλωση - Τα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη

Η μόλυνση μπορεί να χωριστεί σε δύο περιόδους:

-η περίοδος εισβολής (διαρκεί 0-5 ημέρες) που χαρακτηρίζεται από πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, λεμφαδενοπάθεια (πρήξιμο των λεμφαδένων), πόνο στην πλάτη, μυαλγία (μυϊκοί πόνοι) και έντονη εξασθένηση. Το πρήξιμο στους λεμφαδένες είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ευλογιάς των πιθήκων σε σύγκριση με άλλες ασθένειες που μπορεί αρχικά να εμφανίζονται παρόμοιες (ανεμοβλογιά, ιλαρά, ευλογιά).

-το εξάνθημα του δέρματος συνήθως αρχίζει μέσα σε 1-3 ημέρες από την εμφάνιση πυρετού. Το εξάνθημα τείνει να συγκεντρώνεται περισσότερο στο πρόσωπο και τα άκρα παρά στον κορμό.

Προσβάλλει το πρόσωπο (στο 95% των περιπτώσεων) και τις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών (στο 75% των περιπτώσεων). Επίσης επηρεάζονται οι στοματικοί βλεννογόνοι (στο 70% των περιπτώσεων), τα γεννητικά όργανα (30%) και οι επιπεφυκότες (20%), καθώς και ο κερατοειδής.

Το εξάνθημα εξελίσσεται διαδοχικά από κηλίδες σε κυστίδια (βλάβες γεμάτες με διαυγές υγρό) και φλύκταινες (βλάβες γεμάτες με κιτρινωπό υγρό).

ΕΥΛΟΓΙΑ ΠΙΘΗΚΩΝ

Πώς μεταδίδεται

Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω στενής επαφής με μολυσμένο άτομο ή ζώο ή με υλικό μολυσμένο με τον ιό. Ειδικότερα μεταδίδεται με αναπνευστικά σταγονίδια, με στενές επαφές, ακόμη και από τα κλινοσκεπάσματα.

Τα τελευταία δεδομένα θεωρούν πως είναι πιθανό να είναι ένας σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός. Παλαιότερα πίστευαν ότι ο ιός μπορούσε να εξαπλωθεί μόνο μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων ενός μολυσμένου ατόμου. Ωστόσο, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός θα μπορούσε επίσης να μεταδοθεί κατά τη σεξουαλική επαφή, μια σχέση που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πριν.

Τι γνωρίζουμε για τη νόσο

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής ζωονόσος που εμφανίζεται κυρίως σε περιοχές με τροπικά δάση της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής και περιστασιακά και σε άλλες περιοχές. Η ασθένεια της ευλογιάς προκαλείται από τον ομώνυμο ιό της ευλογιάς ο οποίος ανήκει στο γένος Orthopoxvirus. Τέσσερις Orthopoxvirus μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους: ο ιός της ευλογιάς, ο ιός της δαμαλίτιδας, ο ιός της ευλογιάς των αγελάδων και ιός pox των πιθήκων.

Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί σημειώνεται τώρα το ξέσπασμα της νόσου και μάλιστα εκτός Αφρικής. Ένα πιθανό σενάριο σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών μετά την πανδημία. Όμως οι αιτίες αναζητούνται, καθώς στην πλειονότητα των κρουσμάτων δεν προηγήθηκε κάποιο ταξίδι.

ΕΥΛΟΓΙΑ ΠΙΘΗΚΩΝ

Η ιστορία

Η ανθρώπινη ευλογιά εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους το 1970 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό σε ένα 9χρονο αγόρι σε μια περιοχή όπου η ευλογιά είχε εξαλειφθεί το 1968. Έκτοτε, τα περισσότερα κρούσματα έχουν αναφερθεί από αγροτικές, τροπικές περιοχές του Κονγκό και ανθρώπινα κρούσματα έχουν αναφερθεί περισσότερο σε Κεντρική και Δυτική Αφρική.

Από το 1970, ανθρώπινα κρούσματα ευλογιάς έχουν αναφερθεί σε 11 αφρικανικές χώρες – Μπενίν, Καμερούν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Γκαμπόν, Ακτή Ελεφαντοστού, Λιβερία, Νιγηρία, Δημοκρατία του Κονγκό, Σιέρα Λεόνε και το Νότιο Σουδάν.

Το 2017 όμως η Νιγηρία κατέγραψε ένα μεγάλο ξέσπασμα, με περισσότερες από 500 ύποπτες περιπτώσεις και πάνω από 200 επιβεβαιωμένα κρούσματα και ποσοστό θνησιμότητας περίπου 3%. Τα κρούσματα συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Το 2003, το πρώτο ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων εκτός Αφρικής ήταν στις ΗΠΑ και συνδέθηκε με την επαφή με μολυσμένα κατοικίδια. Καταγράφηκαν περισσότερα από 70 κρούσματα. Η νόσος έχει επίσης αναφερθεί σε ταξιδιώτες από τη Νιγηρία στο Ισραήλ τον Σεπτέμβριο του 2018, στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο του 2018, τον Δεκέμβριο του 2019, τον Μάιο του 2021 και φέτος το Μάιο, στη Σιγκαπούρη τον Μάιο του 2019 και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο του 2021.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 27 Ιουν 2022 | 15:41

Κορονοϊός: 7.682 νέα κρούσματα και 1.382 επαναλοιμώξεις - 12 θάνατοι, 97 διασωληνωμένοι

Αναλυτικά τα τελευταία στοιχεία για τα κρούσματα κορονοϊού, τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους ασθενείς που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΠΑΓΩΝΗ 27 Ιουν 2022 | 09:02

Καμπανάκι ειδικών: 25.000 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως έως τις 15 Ιουλίου, λέει ο Σαρηγιάννης

Για σενάρια για 20.000 έως 25.000 ημερήσια κρούσματα κορονοϊού έως τις 15 Ιουλίου κάνει λόγο ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης,

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ 27 Ιουν 2022 | 07:40

Τέταρτη δόση εμβολίου κορονοϊού για τους άνω των 30: Άνοιξε η πλατφόρμα - Διαφωνίες μεταξύ ειδικών

Οι διαφορετικές απόψεις για το κατά πόσο είναι απαραίτητη η τέταρτη δόση εμβολίου κορονοϊού στην ηλικιακή ομάδα 30-59 ετών συνεχίζονται.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 26 Ιουν 2022 | 15:57

Κορονοϊός: 5.902 κρούσματα σε Αττική, 696 σε Θεσσαλονίκη - Ο χάρτης της διασποράς

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα στην επικράτεια.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 26 Ιουν 2022 | 15:47

Κορονοϊός: Στα 9.294 τα νέα κρούσματα, 13 θάνατοι, 93 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 25 Ιουν 2022 | 15:51

Κορονοϊός: 7.122 νέα κρούσματα στην Αττική και 913 στη Θεσσαλονίκη - Ο χάρτης της διασποράς

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα στην επικράτεια.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 25 Ιουν 2022 | 15:42

Και πάλι στα ύψη ο κορονοϊός: Ακόμη 12.082 νέα κρούσματα - 8 νεκροί - 88 διασωληνωμένοι

Ακόμη 12.082 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 25 Ιουν 2022 | 08:32

Εκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού: Ανησυχία από την αύξηση των νοσηλειών - Σκεπτικισμός για την τέταρτη δόση

Μετά την έκρηξη κρουσμάτων, ανεβαίνουν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Διψήφια άνοδος στις νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 24 Ιουν 2022 | 15:45
"ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ" 24 Ιουν 2022 | 15:17

Κορονοϊός: Νέο κύμα μετά τις διακοπές - Θα έχουμε πολύ υψηλούς αριθμούς, προειδοποιεί ο Γερμανός "Τσιόδρας"

Ο Γερμανός επικεφαλής ιολογίας στο Βερολίνο Ντρόστεν δηλώνει πως μετά τις θερινές διακοπές θα υπάρξει νέο κύμα κορονοϊού.

ΒΑ.4 ΚΑΙ ΒΑ.5 24 Ιουν 2022 | 10:15

Κορονοϊός: Η ακτινογραφία των μεταλλάξεων Ομικρον 4 και 5 - Τι ξέρουμε μέχρι τώρα και πόσο επικίνδυνες είναι

Πώς αλλάζουν την εικόνα του κορονοϊού οι δύο νές και πιο μεταδοτικές υποπαραλλαγές της Όμικρον.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 23 Ιουν 2022 | 16:45

Κορονοϊός: Βράζει η Αττική με 6.401 νέα κρούσματα - 794 στη Θεσσαλονίκη

Αυξημένα τα κρούσματα στην Αττική, φτάνοντας και σήμερα τις 6.401, ενώ ακόμη 794 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 23 Ιουν 2022 | 15:53

Κορονοϊός: Πάλι πάνω από δέκα χιλιάδες νέα κρούσματα - Στις 1.797 οι επαναλοιμώξεις, 17 θάνατοι, 88 διασωληνωμένοι

Αναλυτικά τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας και τις μεταλλάξεις - Κυρίαρχη η Ομικρον