Με τους καλύτερους οιωνούς ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για το εμπόριο, την Ταϊβάν και το Ιράν και στη συνέχεια ο Κινέζος πρόεδρος ξενάγησε τον Αμερικανό ομόλογό του στα αιωνόβια δένδρα του συγκροτήματος Zονγκνανχάι, αφού ήπιαν μαζί τσάι κατά τις τελευταίες ώρες της συνόδου τους.
Σύμφωνα με το CNN, κατά την άφιξή του το πρωί της Παρασκευής, ο Ντόναλντ Τραμπ εθεάθη να συνομιλεί με τον Σι Τζινπίνγκ ενώ περιηγούνταν στους κήπους του συγκροτήματος Ζονγκνανχάι. Λίγα λεπτά αργότερα, οι δημοσιογράφοι που συνόδευαν την αποστολή απομακρύνθηκαν, έπειτα από αίτημα Κινέζου αξιωματούχου, καθώς οι δύο ηγέτες επιθυμούσαν να συνεχίσουν ιδιωτικά τη συζήτησή τους.

Οι συνομιλίες στους κήπους του Ζονγκνανχάι
Πριν καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, ο Τραμπ και ο Σι περπάτησαν για περίπου δέκα λεπτά στους κήπους του συγκροτήματος. Ο Αμερικανός πρόεδρος, περνώντας δίπλα από πράσινες κολόνες και διακοσμητικές αψίδες, σχολίασε ότι "αυτά είναι τα πιο όμορφα τριαντάφυλλα που έχει δει ποτέ", με τον Σι να απαντά πως θα του στείλει σπόρους τριαντάφυλλων "ως δώρο".

Ο Τραμπ χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Κίνα "απίστευτη", τονίζοντας ότι προέκυψαν πολλά θετικά αποτελέσματα. Υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές πέτυχαν "φανταστικές εμπορικές συμφωνίες για τις δύο χώρες" και επιλύθηκαν προβλήματα "που άλλοι δεν θα μπορούσαν να λύσουν". Επιπλέον, περιέγραψε τη σχέση του με τον Σι Τζινπίνγκ ως "πολύ ισχυρή".

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στο Ζονγκνανχάι, ανέφερε ότι οι ηγέτες συζήτησαν και το ζήτημα του Ιράν, συμφωνώντας πως η Τεχεράνη δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ότι τα Στενά του Ορμούζ πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: "Θέλουμε να τελειώσει όλο αυτό, γιατί η κατάσταση εκεί είναι τρελή".
Η τελετή τσαγιού και η σημασία της
Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ φημίζεται για την αγάπη του στο τσάι και έχει διοργανώσει πολλές περίτεχνες τελετές τσαγιού για ξένους ηγέτες, κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους στην Κίνα.
Σήμερα, ο Ντόναλντ Τραμπ συμμετείχε μαζί με τον Σι σε μια τελετή τσαγιού στο συγκρότημα ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος, το Ζονγκνανχάι – έναν χώρο που έχουν επισκεφθεί ελάχιστοι Αμερικανοί ηγέτες.
Η Κίνα υπερηφανεύεται για τα χιλιάδες χρόνια καλλιέργειας τσαγιού και τις εκατοντάδες ποικιλίες του, σύμφωνα με το CNN. Για τους Κινέζους διπλωμάτες, το τσάι αντιπροσωπεύει την παραδοσιακή κουλτούρα της χώρας, ενώ το σερβίρισμά του σε έναν ξένο ηγέτη αποτελεί ένδειξη σεβασμού, ειλικρίνειας και ευγένειας.

Ο Τραμπ, από την άλλη, είναι γνωστός για την προτίμησή του σε αναψυκτικό διαίτης. Ωστόσο, η τελετή φέρεται να έχει μεγαλύτερη συμβολική σημασία για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, παρά για την ίδια την κατανάλωση.
Ενδεικτικά, ξένοι ηγέτες με τους οποίους ο Σι έχει μοιραστεί τσάι στο παρελθόν είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Μετά τη συνάντηση, και γύρω στις 09:30 το πρωί (ώρα Ελλάδος) ο Ντόναλντ Τραμπ επιβιβάστηκε στο προεδρικό αεροσκάφος και αναχώρησε για τις ΗΠΑ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

