Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά σε Τουρκία και Συρία όπου χωρίς σταματημό συνεργεία διασωστών από 45 χώρες, αναζητούν επιζώντες στα χαλάσματα των χιλιάδων κτιρίων που κατέρρευσαν σαν πύργοι από τραπουλόχαρτα, εξ αιτίας του φονικού σεισμού τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Οι νεκροί είναι επισήμως πάνω από 16.000, αθροιστικά και στις δύο χώρες, ενώ έχουν διατυπωθεί εφιαλτικές προβλέψεις για έως και 184.000 εγκλωβισμένους στα συντρίμμια, γεγονός που θα μπορούσε να εκτινάξει τον αριθμό των νεκρών σε αδιανόητους αριθμούς.
Έκλεισε το κρίσιμο παράθυρο των 72 ωρών
Αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν "κρίσιμο παράθυρο 72 ωρών" από την ώρα που εκδηλώνεται ο σεισμός, έχει πια κλείσει. Οι πιθανότητες να βρεθούν άνθρωποι ζωντανοί μειώνονται ραγδαία αλλά η ελπίδα για ένα νέο θαύμα παραμένει ζωντανή.

Την εφιαλτική πρόβλεψη για τους 184.000 εγκλωβισμένους έκανε από το πρώτο 24ωρο μετά το χτύπημα του σεισμού, ο Τούρκος σεισμολόγος Εβγκούν Αχμέτ Ερτσάν.
6 bin yapı yıkılmış. 4 kat 8 daireden 48 bin dire eder. 4 kişiden 192 bin kişi göçük altında kalmış. 8 bin kişi kurtarılmış. 184 bin kişi göçük altında. Kurtarma oranı 25 kişide 1 kişi. Kalanlardan yaşadığını tut ettiğimiz yalnızca %5 var, o da 92 kişi yapar. Korkarım.
— Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan (@ovgunaercan) February 7, 2023
"Οι πρώτες 72 ώρες θεωρούνται κρίσιμες", δήλωσε στο Sky News ο Στίβεν Γκόντμπι, ειδικός σε φυσικούς κινδύνους στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ Τρεντ. "Η αναλογία επιβίωσης κατά μέσο όρο μέσα σε 24 ώρες είναι 74%, μετά από 72 ώρες είναι 22% και την πέμπτη ημέρα είναι μόλις 6%", είπε.
Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τη βροχή και το χιόνι, αποδεικνύονται κρίσιμος παράγοντας τόσο για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων όσο και για την επιβίωση διασωθέντων που δεν έχουν στέγη. Σε προηγούμενους σεισμούς, άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί μετά από έως και 15 ημέρες κάτω από τα ερείπια, αλλά οι χειμερινές θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Όσοι εγκλωβίστηκαν κάτω από τα συντρίμμια κινδυνεύουν να πεθάνουν από υποθερμία, εκτιμούν οι ειδικοί.
Ο καιρός "είναι εντελώς εναντίον μας" στην Τουρκία και τη Συρία, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ίλαν Κέλμαν, καθηγητής καταστροφών και υγείας στο University College του Λονδίνου.

Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας, εκτός από τις καιρικές συνθήκες, είναι οι μετασεισμοί καθώς και το πόσο γρήγορα φθάνουν στην πληγείσα περιοχή οι ομάδες διάσωσης και ο κατάλληλος εξοπλισμός.
Περισσότερο από το 90% των επιζώντων του σεισμού διασώζονται μέσα στις πρώτες τρεις ημέρες, δήλωσε ο Κέλμαν, προσθέτοντας ότι "γενικά, οι σεισμοί δεν σκοτώνουν ανθρώπους, η κατάρρευση των υποδομών σκοτώνει ανθρώπους".
Ο πιο πιεστικός παράγοντας είναι η έγκαιρη παροχή ιατρικής φροντίδας σε ανθρώπους που συνθλίβονται κάτω από κτίρια που κατέρρευσαν, πριν "αποτυχήσουν τα σώματά τους" ή αιμορραγήσουν, είπε.
"Αυτό δυστυχώς σημαίνει ότι η υποθερμία είναι πιθανή και οι άνθρωποι πιθανότατα χάνονται λόγω των καιρικών συνθηκών", είπε ο Κέλμαν.

Όσοι καταφέρνουν να επιβιώσουν από το κρύο και τα τραύματά τους εξακολουθούν να χρειάζονται φαγητό και νερό. Χωρίς νερό, πολλοί άνθρωποι "θα αρχίσουν να πεθαίνουν στις τρεις, τέσσερις, πέντε ημέρες", είπε ο καθηγητής Κέλμαν.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr