Κορονοϊός: Λινού στο TheTOC - "Βλέπω έξαρση και δεύτερο κύμα ίσως πριν τον Σεπτέμβριο, μάσκες παντού"

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, εκτιμά ότι αν τα ημερήσια, μη εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού ξεπεράσουν τα 50, τότε ίσως να χρειαστεί "μάσκα παντού".

Μαρία Σαουλίδου
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ

Ο ερχομός του καλοκαιριού, οι ανοιχτοί χώροι και η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας μετά την καραντίνα, έδωσαν σε πολλούς την αίσθηση ή την ψευδαίσθηση ότι τα δύσκολα του κορονοϊού πέρασαν. Η αύξηση των κρουσμάτων όμως τις τελευταίες μέρες, μας θύμισε πως τίποτα δεν έχει τελειώσει, σε συνδυασμό με τους επιστήμονες που δεν έπαψαν στιγμή να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου.

Ανάμεσα σε αυτούς και η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, που μίλησε στο theΤΟC για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Κορονοϊός: Λινού στο TheTOC - "Βλέπω έξαρση και δεύτερο κύμα ίσως πριν τον Σεπτέμβριο, μάσκες παντού"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Οι αριθμοί είναι λίγο μεγαλύτεροι από ότι θα περίμενε κανείς αλλά εκείνο που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα κρούσματα βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα και σε περιοχές στις οποίες δεν υπήρχαν πριν. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει πετύχει η καραντίνα και κινδυνεύουμε να έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σύντομα" είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι αν τα ημερήσια μη εισαγόμενα κρούσματα ξεπεράσουν τα 50, τότε θα χρειαστούν νέα μέτρα, όπως η "επιβολή διά νόμου της μάσκας παντού".

Η ίδια "βλέπει" έξαρση, θεωρεί ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα έρθει, ενδεχομένως και νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο και γι’αυτό τονίζει τη σημασία της τήρησης των μέτρων -αποστάσεις, μάσκες και πλύσιμο χεριών- που έχουν αρχίσει από πολλούς να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

"Δυστυχώς τώρα υπάρχει πολύ μεγάλη άνεση στο να κυκλοφορούμε. Να πηγαίνουμε σε καταστήματα χωρίς μάσκες, οι εργαζόμενοι να μη φοράνε μάσκες και έχει σταματήσει σχεδόν πλήρως η εξ αποστάσεως εργασία. Όλα αυτά συνεισφέρουν στη διασπορά του ιού και αυξάνει δραματικά την πιθανότητα να νοσήσει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού" ανέφερε η κα. Λινού.

Αν δεν είχαμε χαλαρώσει, όσοι τουρίστες και να ερχόντουσαν δεν θα υπήρχε διασπορά

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας, τα σύνορα έπρεπε να ανοίξουν αλλά με αυστηρότερους κανόνες. "Δηλαδή να μην μπορεί να μπει κανείς στην είσοδο του αεροδρομίου χωρίς μάσκα. Να μην μπορεί κανείς να μπει μέσα στο αεροδρόμιο απλώς για να περιμένει τους ανθρώπους του. Θα μπορούσε να τους περιμένει στο σπίτι ή με το αυτοκίνητό του απ’έξω. Έτσι θα είχαμε μικρότερη πιθανότητα διασποράς και θα περνάγαμε και το μήνυμα. Θα έπρεπε να υπάρχει ένα καλύτερο σύστημα αποβίβασης από το αεροπλάνο και να μην μπορεί να κυκλοφορήσει κανείς στον χώρο χωρίς μάσκα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, τονίζει ιδιαιτέρως τη χαλάρωση της τήρησης των μέτρων από τον εγχώριο πληθυσμό που ευνόησε τη διασπορά στην κοινότητα. "Αν δεν είχαμε χαλαρώσει, όσοι τουρίστες και να ερχόντουσαν δεν θα υπήρχε διασπορά διότι θα έμενε ο ιός σε αυτούς τους ανθρώπους".

Σημειώνει δε ότι οι φετινές διακοπές των Ελλήνων θα πρέπει οργανωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να βλέπουν πάρα πολύ λίγους ανθρώπους και μάλιστα τους ίδιους.

Το κακό σενάριο

Ευχή όλων είναι να μην "έχουμε μια εικόνα όπως κάποιες πολιτείες της Αμερικής ή η Σερβία" και τόσο μεγάλη αύξηση των περιστατικών που δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν λόγω μη διαθέσιμων κλινών. "Αυτό είναι το δραματικό σενάριο" λέει η κα. Λινού.

"Αν το δεύτερο κύμα είναι αντίστοιχο του πρώτου, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αντέξει. Και ίσως αν έχουμε μια αύξηση στα κρούσματα που θα χρειαστούν νοσηλεία κατά 30-40% από αυτά που είχαμε την άνοιξη πάλι θα τα καταφέρουμε. Αν όμως έχουμε πενταπλάσια κρούσματα που το απεύχομαι, τότε πώς να τα καταφέρουμε; Δεν θα μπορέσουμε. Δεν εξαρτάται δηλαδή από το σύστημα υγεία μόνο. Εξαρτάται από τον ιό και από το πόσο θα μπορέσουμε να τον απομονώσουμε" δήλωσε στο TheTOC η καθηγήτρια επιδημιολογίας.

Αθηνά Λινού


Χρειάζεται νέα καμπάνια ενημέρωσης

Η Αθηνά Λινού εκτιμά πως η πολιτεία θα πρέπει να βάλει σε εφαρμογή καινούργια προγράμματα ενημέρωσης "από ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν τις διάφορες ηλικίες".

"Αλλιώς θα πάει το μήνυμα στον έφηβο, αλλιώς στον νέο άνθρωπο που στα 20 ή στα 25 θέλει να διασκεδάσει και διαφορετικό θα είναι το μήνυμα στον οικογενειάρχη που και αυτός θα θέλει να κάνει τις διακοπές του, να χαρεί με τα παιδιά του το καλοκαίρι".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά τη γνώμη της "χρειαζόταν περισσότερη προσπάθεια με μηνύματα δοκιμασμένα, τα οποία δηλαδή θα δοκιμάζαμε πρώτα, θα ξέραμε ότι επηρεάζουν και σε τι ποσοστό επηρεάζουν και παράλληλα με τα μηνύματα μια αυστηροποίηση της εφαρμογής των μέτρων".

Στην καλύτερη περίπτωση θα ξέρουμε για τα εμβόλια τον Νοέμβριο

Την ώρα που η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αναζητά το εμβόλιο που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό η κα. Λινού εξηγεί σε όλους τους τόνους ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη.

"Τελική απάντηση για το αν δουλεύουν τα εμβόλια θα έχουμε στην καλύτερη περίπτωση για κάποια από αυτά τον Νοέμβριο. Και μετά μέχρι να παραχθούν και να χορηγηθούν, αναγκαστικά θα μπούμε στην αρχή του 2021. Δηλαδή έχουμε μπροστά μας σίγουρα έξι μήνες πολύ έντονης προσπάθειας για να φτάσει το εμβόλιο σε ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού αλλά αποκλείεται να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε τον παγκόσμιο πληθυσμό σε λιγότερο από ένα χρόνο από τώρα".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

10.000 ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 19 Σεπ 2021 | 13:43

Θεμιστοκλέους: Δεν θα είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό

Δεν θα είναι υποχρεωτική για τον γενικό πληθυσμό η τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου mRNA για τον κορονοϊό, σύμφωνα με τον κ. Μάριο Θεμιστοκλέους

ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 19 Σεπ 2021 | 12:57

Ρινικό εμβόλιο: Mπλοκάρει άμεσα τον κορονοϊό στη μύτη - Ευχάριστα νέα από τις προκλινικές δοκιμές

Καλά νέα από το ρινικό εμβόλιο καθώς οι δοκιμές έδειξαν ότι προκαλεί ισχυρή ανοσιακή απόκριση

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 19 Σεπ 2021 | 11:30

Βασιλακόπουλος: Χάνουμε ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ καθημερινά - Δύσκολες μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα αν δεν αυξηθεί ο εμβολιασμός,

"Χάνουμε ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ καθημερινά", ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος,

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΠΡΟΣΘΑΛΑΣΣΩΣΗ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΝΤΑ 19 Σεπ 2021 | 11:14

NASΑ: Επέστρεψαν με επιτυχία στη γη οι τέσσερις πρώτοι τουρίστες του διαστήματος της SpaceX [εικόνες - βίντεο ]

Με επιτυχία στέφθηκε η ολοκλήρωση της πρώτης επανδρωμένης αποστολής της ΝΑΣΑ και της SpaceX στο διάστημα, χωρίς τη συμμετοχή επαγγελματιών αστροναυτών

ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 Σεπ 2021 | 21:54

Ερχονται ανακοινώσεις για την 3η δόση εμβολίου - Ποιες ομάδες θα λάβουν το sms

Όλα δείχνουν πως μέσα στις επόμενες ημέρες, πιθανά τη Δευτέρα, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την 3η δόση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 18 Σεπ 2021 | 20:22

Επέζησε από την πτώση των πύργων στη Νέα Υόρκη - Τον νίκησε ο κορονοϊός στην Κρήτη

Εφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον κορονοϊό, έχοντας ξεγελάσει τον θάνατο στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 18 Σεπ 2021 | 17:59

Κορονοϊός: Αυξημένα τα κρούσματα στην Αττική - Έφτασαν τα 531 - 296 στη Θεσσαλονίκη

Η Αττική κατέγραψε 100 επιπλέον παραπάνω κρούσματα κορονοϊού σε σχέση με την Παρασκευή, φτάνοντας συνολικά το Σάββατο τα 531.

ΣΕ 24 ΩΡΕΣ 18 Σεπ 2021 | 17:33

Κορονοϊός: 2.190 νέα κρούσματα - 37 θάνατοι και 348 διασωληνωμένοι

Στους 37 ανέρχονται οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους σήμερα Σάββατο από τον κορονοϊό, 348 είναι διασωληνωμένοι, ενώ τα κρούσματα έφτασαν τα 2.190.

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 18 Σεπ 2021 | 15:11

Λινού: "Φοβόμαστε για τα παιδιά - Στην Αμερική έχουν χάσει τη ζωή τους 500 από την Μετάλλαξη Δέλτα" [Βίντεο]

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, σχετικά με τη σοβαρότητα της Μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ στις μικρές ηλικίες και ιδιαίτερα στα ανεμβολίαστα παιδιά μικρότερα των 12 χρονών,

ΕΟΔΥ 18 Σεπ 2021 | 08:25

Κορονοϊός: Πέφτει ο δείκτης θετικότητας - Τετραπλασιάστηκαν τα τεστ που γίνονται καθημερινά

Μεσοσταθμικά ο δείκτης θετικότητας αγγίζει περίπου το 1,5% - Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ 17 Σεπ 2021 | 23:33

Εμβόλιο Pfizer: "Όχι" από τον FDA στην τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό

Οι Αμερικανοί ειδικοί του DFA τάχθηκαν κατά της χορήγησης αναμνηστικής δόσης στο σύνολο του πληθυσμού - Πλήγμα στη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ 17 Σεπ 2021 | 22:26

SpaceX: Οι τουρίστες - αστροναύτες μίλησαν με τον Τομ Κρουζ από το Διάστημα

Οι επιβάτες του SpaceX αποκάλεσαν τον Τομ Κρουζ "Μάβερικ" - Έτσι ονομάζεται ο πιλότος που ενσαρκώνει στην ταινία "Top Gun".

ΜΕΤΑΞΥ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ 17 Σεπ 2021 | 20:42

"Όλα τα περιστατικά ήταν ανεμβολίαστοι": Η περιπέτεια ενός 58χρονου που κόντεψε να πεθάνει από κορονοϊό

Στο δωμάτιο που νοσηλευόταν, ο 58χρονος ήταν ο μόνος εμβολιασμένος κατά του κορονοϊού.