Αισιοδοξία στο ΥΠΟΙΚ για επίτευξη του στόχου του πλεονάσματος

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί όπως προκύπτει και από σχετική δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Σκυλλακάκη, ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα επιτευχθεί.

aisiodoksia-sto-upoik-gia-epiteuksi-tou-stoxou-tou-pleonasmatos
|
SHARE THIS
0
SHARES

Κατά 287 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο κινήθηκαν τα έσοδα του Αυγούστου με τη διαφορά αυτή να προέρχεται τόσο από σημαντική υπέρβαση των εσόδων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων όσο και από αύξηση των φορολογικών εσόδων μεγαλύτερη από τον στόχο. Στο 8μηνο τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν την πρόβλεψη κατά 487 εκατ. ευρώ και πλέον η κυβέρνηση αισιοδοξεί όπως προκύπτει και από σχετική δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Σκυλλακάκη, ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα επιτευχθεί.

Το οικονομικό επιτελείο θα έχει σαφέστερη εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου καθώς μέχρι τότε θα έχουν υπάρξει περισσότερα στοιχεία για την πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων, για τις εισπράξεις του ΦΠΑ αλλά και για την πορεία της οικονομίας συνολικότερα. Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονταν ότι υπάρχουν ακόμη στοιχεία αβεβαιότητας που αφορούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπως για παράδειγμα δαπάνες που θα προκύψουν από πιθανές δικαστικές αποφάσεις ή η πιθανή ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης της ΔΕΗ, ωστόσο αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή η πρόβλεψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 3,5%.

Μάλιστα αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση υπέρβασης του στόχου να ανακοινωθούν και επιπλέον θετικά μέτρα μέχρι το τέλος της χρονιάς, τα οποία όμως θα έχουν εφάπαξ χαρακτήρα.

Σημειώνεται ότι από σήμερα το πρωί βρίσκονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, με τον προϋπολογίσμα να βρίσκεται στην ατζέντα των σχετικών συζητήσεων.

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook