Ανάλυση: Γιατί χτυπάει ο "συναγερμός" για την ανάπτυξη

Αντιμέτωπη με ένα ισχυρό δίλημμα θα έρθει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

analusi-giati-xtupaei-o-sunagermos-gia-tin-anaptuksi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Αντιμέτωπη με ένα ισχυρό δίλημμα θα έρθει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Μετά το Πάσχα, θα μπουν στην τελική ευθεία οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για το περιεχόμενο του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής στρατηγικής. Στο δεδομένο χρονικό σημείο, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα αναθεωρήσει τον στόχο της ανάπτυξης για το 2019 ή αν θα αποτυπώσει και πάλι την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,5% κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Μέχρι τότε, είναι εξαιρετικά πιθανό να έχει υπάρξει και δεύτερη αναθεώρηση πρόβλεψης προς το δυσμενέστερο. Μετά τη χθεσινή αναθεώρηση από την Τράπεζα της Ελλάδας –η οποία κατέβασε τον πήχη της ανάπτυξης στο 1,9% από 2,3%- είναι πιθανό να στείλει ανάλογο μήνυμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα και στο πλαίσιο αυτής θα δοθεί στη δημοσιότητα και η έκθεση με τις εαρινές προβλέψεις.

Μικρότερη ανάπτυξη μπορεί να έχει και δημοσιονομικές επιπτώσεις καθώς η διαφορά είναι σημαντική. Το 0,6% (δηλαδή η απόσταση ανάμεσα στο 2,5% που έχει προβλέψει η κυβέρνηση και το 1,9% που προβλέπει πλέον η Τράπεζα της Ελλάδας) μεταφράζεται σε περίπου ένα δις. ευρώ λιγότερη «οικονομία» κάτι που σημαίνει και συνέπειες 300-400 εκατ. ευρώ για τα δημόσια έσοδα. Ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί ούτως ή άλλως με την πρόβλεψη για οριακή επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος (3,56%). Βέβαια, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2018 έκλεισε σαφώς πάνω από τον στόχο του 3,5% οπότε θα υπάρξει ένα «μαξιλάρι ασφαλείας».

Το θέμα για το οικονομικό επιτελείο βέβαια δεν είναι το αν θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η επίτευξη του βασικού δημοσιονομικού στόχου αλλά το αν θα εξαφανιστεί κάθε περιθώριο για πρόσθετες παροχές ενόψει και των εκλογών. Αυτό, θεωρείται πλέον και το πιο πιθανό. Με δεδομένη την «απειλή» από τα αναδρομικά αλλά και την προοπτική δυσμενούς αναθεώρησης της ανάπτυξης, είναι εξαιρετικά απίθανο να συμφωνήσουν οι θεσμοί στην οποιαδήποτε παρέμβαση προκαλέσει σημαντικό δημοσιονομικό κόστος για τον προϋπολογισμό.

Τα «μαύρα σύννεφα» όσον  αφορά στην φετινή ανάπτυξη, άρχισαν να γίνονται ορατά από τον Ιανουάριο. Τα στοιχεία για την πορεία του λιανικού εμπορίου ήταν αποθαρρυντικά καθώς καταγράφηκε πτώση της τάξεως του 2,5% και στον όγκο και στον κύκλο εργασιών. Όταν ο πήχης της ανάπτυξης είναι στο +2,5% και από τον πρώτο μήνα καταγράφονται ενδείξεις μείωσης της κατανάλωσης που αποτελεί και το 70% του ΑΕΠ, είναι εύκολο να δημιουργείται έντονος προβληματισμός.

Οι προειδοποιήσεις που διατύπωσε από χθες η Τράπεζα της Ελλάδας είναι πολύ συγκεκριμένες και αφορούν σε παράγοντες οι οποίοι εξακολουθούν να υπάρχουν: υψηλή φορολογία, διατήρηση μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για μια παρατεταμένη περίοδο, χαμηλά επίπεδα επενδύσεων, ανεπαρκής εγχώρια αποταμίευση, περιορισμένη χρηματοδότηση –κυρίως λόγω του υψηλού αποθέματος των κόκκινων δανείων- και αβεβαιότητα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Φωτογραφία: Reuters 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook