Follow us

Βαριές καμπάνες για ΙΧ χωρίς ασφάλεια, ΚΤΕΟ και τέλη κυκλοφορίας – Πότε θα επιβάλλονται πρόστιμα έως 30.000 ευρώ

Μετά την ψήφιση του νέου νόμου οι οδηγοί έχουν περιθώριο μερικών εβδομάδων να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Βγάζει… δόντια από το φθινόπωρο η πολιτεία προκειμένου να περιορίσει την ασυδοσία των οδηγών στους δρόμους οι οποίοι επιλέγουν να κυκλοφορούν με οχήματα ανασφάλιστα, ΙΧ που δεν έχουν περάσει από κανέναν τεχνικό έλεγχο ή ακόμη και αυτοκίνητα που έχουν δηλωθεί ως "ακινητοποιημένα" προκειμένου να απαλλάσσονται από τέλη κυκλοφορίας και λοιπές επιβαρύνσεις.

Μετά την ψήφιση του νέου νόμου οι οδηγοί έχουν περιθώριο μερικών εβδομάδων να συμμορφωθούν με την νομοθεσία καθώς το φθινόπωρο (πιθανότατα τον Οκτώβριο) θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος κύκλος των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων προκειμένου να γίνει μαζικός εντοπισμός παραβατών ειδικά στο κομμάτι της κυκλοφορίας χωρίς ασφάλεια που εξελίσσεται και σε "μάστιγα" τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Διαβάστε Επίσης

To χρονοδιάγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

1. Τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο θα διενεργηθεί το πρώτο ύστερα από τουλάχιστον 10 χρόνια μαζικό κύμα διασταυρώσεων με στόχο τον εντοπισμό τεσσάρων παραβάσεων που συνδέονται με την κατοχή ΙΧ: Αυτοκίνητο χωρίς ασφάλεια, όχημα δηλωμένο σε οριστική αδράνεια το οποίο κυκλοφορεί, όχημα δηλωμένο σε "ακινησία" (σ.σ. γίνεται πλέον ηλεκτρονικά) το οποίο κυκλοφορεί αλλά και όχημα που δεν έχει περάσει από ΚΤΕΟ ή που δεν έχει πληρώσει τέλη κυκλοφορίας. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι μιλάμε για 400.000 ανασφάλιστα οχήματα τότε το φθινόπωρο θα υπάρξει μαζικό κύμα επιβολής προστίμων, καθώς σε αυτή την περίπτωση η ποινή ορίστηκε στα 500 ευρώ.

2. Για τους παραβάτες θα οριστεί ένα ακόμη τρίμηνο προσαρμογής. Το πρόστιμο θα επιβληθεί κανονικά αλλά στο τρίμηνο θα υπάρξει νέος κύκλος διασταυρώσεων και όποιος εντοπιστεί να κυκλοφορεί και πάλι ανασφάλιστος θα του αφαιρούνται και οι πινακίδες και το δίπλωμα.

3. Την άνοιξη -και μετά ανά έξι μήνες- θα τρέχει και πάλι ο κύκλος των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων καθώς το ζητούμενο είναι όχι μόνο να εντοπιστούν οι παραβάτες αλλά και να κρατηθούν χαμηλά τα ποσοστά παραβατικότητας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι οδηγοί έχουν μπροστά τους το καλοκαίρι να "θωρακίσουν" τα οχήματά τους αποφεύγοντας τα πρόστιμα. Η νούμερο ένα προτεραιότητα είναι η ασφάλιση και μετά ο έλεγχος από το ΚΤΕΟ καθώς και αυτό αποτελεί "στόχο" των ελεγκτικών αρχών. Από εκεί και πέρα, φτάνοντας στο τέλος του χρόνου, θα έρθουμε αντιμέτωποι για μια ακόμη φορά με τα τέλη κυκλοφορίας (σ.σ είναι πιθανό να υπάρξουν αλλαγές στο ύψος τους κάτι που θα αποφασιστεί το φθινόπωρο). Φέτος δεν θα υπάρξει παράταση καθώς θα ενεργοποιηθεί το νέο κλιμακωτό σύστημα υπολογισμού της προσαύξησης για την εκπρόθεσμη πληρωμή. Ξεκινάμε από το +25% για καταβολή μέσα στον Ιανουάριο, +50% για τον Φεβρουάριο και μετά το γνωστό +100%.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι οδηγοί καθώς σε περιπτώσεις κυκλοφορίας οχημάτων που έχουν δηλωθεί σε ακινησία ή οριστική διαγραφή, το πρόστιμο έχει οριστεί στα 10.000 ευρώ ενώ σε περίπτωση υποτροπής στα 30.000 ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η μεγάλη γιορτή σταρ μπαρ της Αθήνας: Όλα όσα δε χάνονται αυτή την εβδομάδα

Η Athens Bar Week είναι εδώ και μερικά από τα πιο φημισμένα σποτ του πλανήτη καταλαμβάνουν με guests τις αθηναϊκές μπάρες. Τι θα παίξει, πότε και πού.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ 10 Οκτ 2025 | 11:58

Ραβασάκια με SMS σε πάνω από 200.000 παραβάτες για απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας και ανασφάλιστα οχήματα

Σε πρώτη φάση, για το 2025, αποστέλλονται ειδοποιήσεις μόνο για μη συμμόρφωση ασφάλισης και καταβολής τελών κυκλοφορίας.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 09 Οκτ 2025 | 18:31

Πρόστιμα "φωτιά" για ανασφάλιστα οχήματα, ΚΤΕΟ και απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας - Ηλεκτρονικά θα εντοπίζεται οι παραβάτες

Τα πρόστιμα θα φτάνουν και στα 1.000 ευρώ, ενώ οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα έχουν δικαίωμα ενημέρωσης και ένστασης κατά της βεβαίωσης παράβασης.

ΧΩΡΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ 09 Οκτ 2025 | 13:16

Λαμία: Διπλή καραμπόλα σε διασταύρωση με τέσσερα αυτοκίνητα [εικόνες]

Καλά στην υγεία τους οι οδηγοί των οχημάτων στη διπλή καραμπόλα στη Λαμία.

ΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΙΕΣΕΙ 03 Νοε 2025 | 16:15

"Ώρα μηδέν" για το άνοιγμα των κλειστών ακινήτων: Με διπλό ΕΝΦΙΑ πιέζει η κυβέρνηση τις τράπεζες

"Γκάζι" σε τράπεζες και servicers για την αξιοποίηση των διαμερισμάτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους

02 Νοε 2025 | 10:54

Τιμολόγια ρεύματος: Διαφορά ακόμη και…100% από πάροχο σε πάροχο στα "πράσινα" του Νοεμβρίου

Ανακοινώθηκαν οι τιμές για τον Νοεμβριο – από 14 έως και 26 λεπτά χρέωση της πράσινης κιλοβατώρας – παραμένουν φθηνότερα τα σταθερά τιμολόγια

ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ 31 Οκτ 2025 | 14:26

Πόσο παραπάνω θα πληρώσουν τελικά για τις ασφαλιστικές τους εισφορές 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες

Περισσότερους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώσουν το 2026 οι ελεύθεροι επαγγελματίες

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Οκτ 2025 | 18:20

Απιαστο όνειρο για τους πολλούς η απόκτηση σπιτιού: Μισθοί… 22 ετών για νεόδμητο διαμέρισμα 60 τετραγωνικών

Η "στροφή" του αγοραστικού ενδιαφέροντος προς τα παλαιότερα ακίνητα καθίσταται ουσιαστικά "υποχρεωτική" για τα περισσότερα νοικοκυριά.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ 29 Οκτ 2025 | 12:09

Νέο πρόγραμμα "Ανακαινίζω το Σπίτι" με κρατική επιδότηση: Για να μπουν νέα σπίτια στην αγορά και να πέσουν τα ενοίκια

Στροφή πόρων από την ενεργειακή αναβάθμιση στην ανακαίνιση με στόχο τη συγκράτηση των ενοικίων – Φορολογικά κίνητρα και επιδοτήσεις – Γιατί μένουν στα αζήτητα τα επιδοτούμενα δάνεια.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 27 Οκτ 2025 | 13:01

Πόσο θα πληρώσουμε για ρεύμα και καύσιμα τον Νοέμβριο - "Ασανσέρ" οι τιμές της ενέργειας

Τα σκαμπανεβάσματα στην χονδρική ηλεκτρισμού και η διεθνής τιμή του πετρελαίου.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 23 Οκτ 2025 | 18:40

Να γιατί τα νοικοκυριά δεν βγάζουν το μήνα: Αυτοί είναι οι "πρωταθλητές της ακρίβειας", οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις της 4ετίας

Αυξήσεις έως και 180% σε υπηρεσίες και προϊόντα – Ποια βασικά αγαθά ξεχωρίζουν – Τι δείχνει η σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα

ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΟ ΝΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ 21 Οκτ 2025 | 10:40

Συναγερμός για τα τιμολόγια ρεύματος του Νοεμβρίου - Κίνδυνος ανατιμήσεων ακόμη και κατά 30%

Ο Οκτώβριος του 2025 προχωρά προς το τέλος του και φέρνει σημαντική αύξηση στην χονδρική.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 20 Οκτ 2025 | 22:00

Τα πάνω και τα κάτω του ΕΝΦΙΑ για το 2026 - Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο και ποιοι περισσότερο

Πάνω από 2 εκατομμύρια οι εκπτώσεις φόρου – Ποιοι δικαιούνται κούρεμα 50% - Πότε ισχύει το 20% και πότε εφαρμόζονται συνδυαστικά και οι τρεις εκπτώσεις

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ 18 Οκτ 2025 | 08:27

Κλείσιμο της χρονιάς με τέσσερις φορολογικές υποχρεώσεις αλλά και με επιδόματα - Τι πληρώνουμε, τι εισπράττουμε

Το κλείσιμο της χρονιάς μας φέρνει αντιμέτωπους με τέσσερις φορολογικές υποχρεώσεις