Διπλό "δώρο" για τους ιδιοκτήτες ακινήτων: Ποιοι θα πάρουν μεγαλύτερη επιστροφή φόρου

Κάποιοι θα βρεθούν στην ευχάριστη θέση να λάβουν περισσότερα χρήματα υπό μορφή επιστροφής φόρου.

Μέχρι τη Δευτέρα 22 Ιουνίου θα πρέπει -κανονικά- οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κάνουν τις δηλώσεις COVID-19 στο σύστημα Taxis. Οι φορολογικές αρχές έδωσαν πολύ περιορισμένα χρονικά περιθώρια στους εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες καθώς… εξαιτίας τους εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν πληρώσει κανονικά τις υποχρεώσεις τους στην εφορία εμφανίζονται να χρωστάνε με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα.

Ο χρόνος όμως φαίνεται να μην επαρκεί καθώς στην πράξη πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες "κόλλησαν" στην ανυπαρξία ηλεκτρονικών μισθωτηρίων. Έτσι, η ανακοίνωση μιας ακόμη παράτασης είναι θέμα ημερών ή και…ωρών. Πάντως, όσοι ιδιοκτήτες ολοκληρώσουν με επιτυχία την δήλωση των κομμένων ενοικίων στην εφορία, θα τους περιμένει διπλή επιβράβευση:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1. Θα κλειδώσουν επιστροφή φόρου η οποία θα αφαιρεθεί είτε από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων είτε και από τον ΕΝΦΙΑ (ανάλογα με τα ποσά που θα καταλογιστούν στον κάθε ιδιοκτήτη και

2. Θα τρέξει αναδρομικός έλεγχος από την ΑΑΔΕ ώστε όσοι από τους ιδιοκτήτες έχουν πληρώσει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις (π.χ δόσεις από ρυθμίσεις οφειλών) να πάρουν πρόσθετο bonus επιστροφής φόρου ίσης με το 25% των ποσών που έχουν πληρώσει. Με αυτή τη δεύτερη παροχή, πολλοί ιδιοκτήτες θα βρεθούν να λαμβάνουν υπό μορφή επιστροφής φόρου ακόμη και περισσότερα χρήματα συγκριτικά με αυτά που έχασαν από το υποχρεωτικό κούρεμα των ενοικίων σε ποσοστό 40%.

Με το διπλό "δώρο" κάποιοι θα βρεθούν στην ευχάριστη θέση να λάβουν περισσότερα χρήματα υπό μορφή επιστροφής φόρου ακόμη και από τα εισοδήματα που έχασαν λόγω του υποχρεωτικού κουρέματος κατά 40%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκαλυπτικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα: Ιδιοκτήτης ακινήτων πλήρωνε 500 ευρώ τον μήνα στην εφορία πριν ξεσπάσει ο κορωνοϊός σε πάγια ρύθμιση 12 δόσεων. Οι δόσεις πληρώνονταν κανονικά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ακίνητο ιδιοκτησίας του, του αποφέρει ενοίκιο 300 ευρώ τον μήνα. Ο ενοικιαστής του "κουρεύει" το ενοίκιο κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Έτσι, χάνει συνολικά 360 ευρώ τον μήνα (ή 120 ευρώ ανά μήνα). Δηλώνοντας αυτό το ποσό στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ εξασφαλίζει:

1. Κουπόνι έκπτωσης φόρου 108 ευρώ το οποίο θα συμψηφιστεί είτε με τον φόρο εισοδήματος είτε με τον ΕΝΦΙΑ. Το ποσό αυτό είναι το 30% του ενοικίου που κουρεύτηκε ή το 20% του ποσού του ενοικίου που καταβλήθηκε.

2. Δεύτερο κουπόνι έκπτωσης φόρου ύψους 375 ευρώ. Αντιστοιχεί στο 25% της μηνιαίας δόσης που πλήρωνε ο ιδιοκτήτης για τη ρύθμιση της εφορίας (500 επί τρεις μήνες επί 25%).

Άρα, συνολικά, ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης θα λάβει έκπτωση φόρου 484 ευρώ ενώ από τα ενοίκια έχασε συνολικά 360 ευρώ. Αυτή είναι και η πιο "αισιόδοξη" περίπτωση. Αν ο ιδιοκτήτης δεν έχει ρύθμιση στην εφορία την οποία και πλήρωνε κανονικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τότε το συνολικό του όφελος θα περιορίζεται μόνο στο 30% του ενοικίου που έχασε.

Εξαιτίας της εκκρεμότητας με τους ιδιοκτήτες ακινήτων (σ.σ οι φορολογικές αρχές δεν γνώριζαν ποιοι δικαιούνταν την έκπτωση του 25% και ποιοι όχι), άργησαν να γίνουν και οι πιστώσεις των πληρωμών που έκαναν οι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό οδήγησε στο φαινόμενο πολλές χιλιάδες να έχουν πληρώσει και όμως να εμφανίζονται οφειλέτες. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις -και μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο κάτι όμως που θα γίνει αφού ολοκληρωθεί και η εκκρεμότητα με τις δηλώσεις COVID των ιδιοκτητών- η ΑΑΔΕ έδωσε τις ακόλουθες οδηγίες:

"Εκ μέρους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σας ευχαριστούμε για την εκπλήρωση των φορολογικών σας υποχρεώσεων. Η αποπληρωμή των οφειλών σας εμφανίζεται στα Στοιχεία Πληρωμών, στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του myTAXISnet. Σε περίπτωση που οι συγκεκριμένες πληρωμές δεν έχουν ακόμα πιστωθεί στις οφειλές σας, παρακαλούμε να αγνοήσετε την εικόνα αυτή και τις τυχόν προσαυξήσεις. Η εικόνα των οφειλών σας θα ενημερωθεί με τις πληρωμές σας εντός του Ιουλίου. Εφόσον χρειαστεί να λάβετε φορολογική ενημερότητα ή βεβαίωση οφειλών, μπορείτε να τη ζητήσετε από τη ΔΟΥ σας, αποστέλλοντας ηλεκτρονικά τη σχετική δήλωση/αίτηση, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, χρησιμοποιώντας τη φόρμα της υπεύθυνης δήλωσης του dilosi.services.gov.gr, μέσω συστημένης αλληλογραφίας, ή μέσω αίτησης στο πρωτόκολλο της ΔΟΥ. Ευχαριστούμε για το χρόνο και την κατανόησή σας."


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

28 Ιουλ 2020 | 16:51

Φορολοταρία - ΑΑΔΕ: Δείτε αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ - Η λίστα με τους 1000 τυχερούς

Στη φορολοταρία 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 27 Ιουλ 2020 | 16:11

ΑΑΔΕ: Φορολογούμενοι, έτσι θα "ψαλιδίσετε" τον ΦΠΑ του Ιουλίου

Οδηγίες από την ΑΑΔΕ για τον ΦΠΑ, εφόσον πληρώθηκε εμπρόθεσμα

ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ 27 Ιουλ 2020 | 07:51

Φορολογική "ασυλία": Πώς θα γλιτώσετε την 1η δόση στο τέλος Ιουλίου

Ολοι οι φορολογούμενοι ανεξάρτητα από το πότε υπέβαλαν τη δήλωση, έχουν τη δυνατότητα να μην καταβάλλουν την 1η δόση του φόρου εισοδήματος στο τέλος Ιουλίου.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ 26 Ιουλ 2020 | 09:03

Επίθεση με τσεκούρι στη ΔΟΥ Κοζάνης: Πρόστιμα "φωτιά" 50 χιλιάδες ευρώ σε όσους επιτίθενται σε εφοριακούς

Μετά την επίθεση στη ΔΟΥ Κοζάνης με τσεκούρι, αλλάζουν όλα στα πρόστιμα για τις επιθέσεις σε εφοριακούς.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 25 Ιουλ 2020 | 22:04

Επιθέσεις σε εφοριακούς: Αντιμέτωποι με πρόστιμα και λουκέτα θα βρεθούν όσοι ασκούν βία σε βάρος ελεγκτών

Σύμφωνα με τροπολογία, που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, όταν παρεμποδίζεται η διενέργεια ελέγχου με απειλή χρήσης βίας με όπλα ή άλλα αντικείμενα, επιβάλλεται πρόστιμο από 10.000 έως 50.000 ευρώ.

ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 24 Ιουλ 2020 | 08:25

Επιστροφές φόρου 500 εκατ. ευρώ με ...point system σε ένα εκατ. φορολογούμενους

Επιχείρηση "επιστροφές φόρων" από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ 21 Ιουλ 2020 | 17:29

Ταμειακές μηχανές: Παράταση έως 31 Οκτωβρίου για την απόσυρση όσων δεν συνδέονται με την ΑΑΔΕ

Η παράταση για τις ταμειακές μηχανές δόθηκε λόγω της πανδημίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 21 Ιουλ 2020 | 09:52

Πώς "σπάει" σε οκτώ δόσεις η πληρωμή της εφορίας φέτος - Οι 3 φορολογικές εκκρεμότητες

Είναι η πρώτη από τις πολλές αλλαγές που θα διαπιστώσουν οι φορολογούμενοι στο Taxis μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ ΦΕΚ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 20 Ιουλ 2020 | 12:24
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΙΤΣΙΛΗ 14 Ιουλ 2020 | 20:13

ΑΑΔΕ: Για ποιους αλλάζει ο τρόπος απόδοσης του ΑΦΜ και της χορήγησης κλειδαρίθμου

Η απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΥΨΟΥΣ 172 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 14 Ιουλ 2020 | 17:48

ΥΠΟΙΚ: Πιστώνονται σήμερα 172 εκατ. ευρώ σε επιπλέον 20.507 δικαιούχους η Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙ μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 60.804.

ΣΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 20.747 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ 09 Ιουλ 2020 | 12:12

ΥΠΟΙΚ: Πίστωση ποσού συνολικού ύψους 157 εκατ. ευρώ της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ΙΙ

Η επόμενη πίστωση ποσών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ΙΙ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και η διαδικασία θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα.

20,7% ΤΟ 2019 08 Ιουλ 2020 | 12:43

ΟΟΣΑ: Στο 20,6% ο μέσος συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων το 2020

Συνεχίσθηκε και φέτος η τάση μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων παγκοσμίως.