Επιχείρηση «φρέσκο χρήμα» με αναδρομικά και έκτακτο μέρισμα

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν από την μεγάλη ένεση ρευστότητας, θα υπάρξουν οφέλη για την οικονομία

Επιχείρηση «φρέσκο χρήμα» με αναδρομικά και έκτακτο μέρισμα

Επιχείρηση «φρέσκο χρήμα» οργανώνει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να τονώσει την ιδιωτική κατανάλωση αλλά και την… ψυχολογία της αγοράς μέσα στις τελευταίες εβδομάδες του χρόνου.

To σχέδιο περιλαμβάνει την καταβολή με χρονικό διάστημα ολίγων ημερών τόσο των αναδρομικών στους ένστολους και στους υπόλοιπους εργαζόμενους των ειδικών μισθολογίων όσο και την πίστωση του έκτακτου μερίσματος που θα διανεμηθεί και φέτος με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το συνολικό ποσό, θα προσεγγίσει το 1% του ΑΕΠ ή τα 1,8 δις. ευρώ ενώ στο πλαίσιο της επιχείρησης «φρέσκο χρήμα» θα ενσωματωθεί και η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου όπως επίσης και η πρόωρη καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου κάτι που θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο από τη στιγμή που θα «κλειδώσει» η μη περικοπή των συντάξεων.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν από την μεγάλη ένεση ρευστότητας, θα υπάρξουν οφέλη για την οικονομία αλλά και για τον προϋπολογισμό καθώς σημαντικό μέρος των χρημάτων που θα δοθούν θα επιστρέψουν υπό μορφή έμμεσων φόρων. Άλλωστε, δεδομένου ότι τα χρήματα θα κατευθυνθούν στις τσέπες κυρίως ανέργων, ευπαθών κοινωνικών ομάδων ή και εργαζόμενων, ενισχύει την εκτίμηση ότι το μεγαλύτερο μέρος θα διοχετευτεί στην κατανάλωση.

Ο στόχος είναι οι μεγάλες ενέσεις ρευστότητας στην αγορά, να γίνουν μέσα στον Δεκέμβριο, μήνα που ούτως ή άλλως κυριαρχεί το καταναλωτικό ένστικτο λόγω και των εορτών των Χριστουγέννων.

Για να υλοποιηθεί το σχέδιο, θα πρέπει να λυθούν και οι ακόλουθες εκκρεμότητες:

1. Να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις ώστε να προετοιμαστεί και σε τεχνικό επίπεδο η καταβολή των αναδρομικών στους ένστολους και στους υπόλοιπους εργαζομένους των ειδικών μισθολογίων. Το μόνο «σύννεφο» έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να συμψηφιστούν τα αναδρομικά με τυχόν οφειλές στην εφορία. Όλα θα πρέπει να είναι έτοιμα στις αρχές Δεκεμβρίου για την καταβολή 820 εκατ. ευρώ εφάπαξ. Αυτό, εκτιμάται ότι είναι και το καθαρό ποσό που θα εισρεύσει στις τσέπες των δικαιούχων καθώς το μεικτό κόστος του μέτρου, ανέρχεται στα 1,4 δις. ευρώ.

2. Η οριστικοποίηση των δικαιούχων του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί επίσης μέσα στον Δεκέμβριο. Η προσπάθεια είναι το ποσό να φτάσει στα 900 εκατ. ευρώ συνολικά. Αφορολόγητο και μη συμψηφιζόμενο με χρέη ποσό θα εισπράξουν μακροχρόνια άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και όσοι πληρούν τα συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν. Το πιθανότερο είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί και πάλι η πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος ενώ ένα τμήμα του πρωτογενούς υπερπλεονάσματος θα δοθεί και για την ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης.

3. Το τρίτο μέτρο έχει να κάνει με την πρόωρη καταβολή των συντάξεων για τον μήνα Δεκέμβριο. Η λογική είναι με το που θα ανάψει το πράσινο φως από τους Ευρωπαίους για την μη περικοπή των συντάξεων, ο ΕΦΚΑ να κινήσει ταχύτατα τις διαδικασίες για την όσο το δυνατόν νωρίτερα καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου.

4. Το τέταρτο μέτρο, αφορά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Από τα 2,5 δις. ευρώ περίπου που εξακολουθούν να είναι απλήρωτα, το οικονομικό επιτελείο θέλει να διαθέσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ «καθαρά» ώστε η χρονιά να κλείσει με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις κάτω των 2 δις. ευρώ.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ 01 Μαρ 2021 | 09:10

Τέλος χρόνου για τέλη κυκλοφορίας, κατάθεση πινακίδων, επίδομα θέρμανσης και αποζημιώσεις ενοικίων

Η 1η Μαρτίου είναι η τελευταία προθεσμία για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας και κατάθεσης πινακίδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Φεβ 2021 | 08:13

Τέλος στην ταλαιπωρία: Τα ακίνητα θα αλλάζουν χέρια εντός 24 ωρών – Όλο το σχέδιο της ΑΑΔΕ

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές της μεθεπόμενης θα ενεργοποιηθεί η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τα ακίνητα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Φεβ 2021 | 09:38

Τέλη κυκλοφορίας: Τελευταία διορία σήμερα - Έρχονται τα τέλη με τον μήνα - Από πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε απρόθυμος στο να δώσει έστω και μια ολιγοήμερη παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 25 Φεβ 2021 | 08:44

ΕΝΦΙΑ: Έρχεται μείωση το 2021 για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων - Τι θα γίνει με τις νέες αντικειμενικές

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος για εκατομμύρια ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές όπου είτε δεν θα υπάρξει αλλαγή στην τιμή ζώνης, είτε σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης θα αυξηθεί κατά 10-15%.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 24 Φεβ 2021 | 08:02

Παρατείνεται το lockdown μετά την αύξηση των κρουσμάτων - Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα με το νέο SMS στο 13032

Με τους λοιμωξιολόγους να προσανατολίζονται στο να προτείνουν παράταση του lockdown, στην κυβέρνηση προσανατολίζονται στο να επιτρέψουν τη λειτουργία των καταστημάτων από 8 Μαρτίου.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ 23 Φεβ 2021 | 08:21

To colpo grosso της εφορίας για να εντοπιστούν οι ταμειακές "μαϊμού" και τα POS εξωτερικού

Οι πειραγμένες ταμειακές μηχανές που φαίνονται να εκδίδουν κανονικά την απόδειξη, χωρίς όμως η πληροφορία να πηγαίνει στην εφορία, έχει εξελιχθεί σε "μάστιγα".

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 22 Φεβ 2021 | 10:11

Συντάξεις, επιδόματα, αποζημιώσεις: Πώς και σε ποιους θα μοιραστούν 2,4 δισ. ευρώ μέσα στην εβδομάδα

Εβδομάδα εισπράξεων για συνταξιούχους και δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων ή οικονομικών ενισχύσεων.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 22 Φεβ 2021 | 09:56

Τέλος χρόνου για τέλη κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων: Οι οριστικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών

Οι αποφάσεις για τέλη κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων, στις οποίες καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών για τα ΙΧ σε μια διαδικασία η οποία -λόγω κορονοϊού- έχει διαρκέσει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ 20 Φεβ 2021 | 09:27

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Νέα προθεσμία για το "ζεστό" χρήμα δίνει το ΥΠΟΙΚ

Νέα παράταση για τις αιτήσεις για την 6η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής - Τεράστιες οι συνέπειες στην οικονομία από το lockdown στο λιανεμπόριο

4ΗΜΕΡΟ BLACKOUT 19 Φεβ 2021 | 09:38

Ψίχουλα οι μειώσεις στο ρεύμα λόγω της κακοκαιρίας: Έκπτωση μόλις 9 ευρώ σε λογαριασμό 336 ευρώ

Τα νοικοκυριά που ξεπάγιασαν επί τρεις ή τέσσερις ημέρες χωρίς ρεύμα (πολλά από αυτά και χωρίς νερό) θα δουν μια έκπτωση στον λογαριασμό του ρεύματος η οποία θα φτάνει στα 9 ευρώ.

ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Φεβ 2021 | 09:55

Ερχονται κούρεμα ΕΝΦΙΑ και επιστροφές φόρου για περισσότερους: Τι φέρνει το "βατερλώ" στα εισοδήματα του 2020

Τα εισοδήματα που θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων ετών.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ 17 Φεβ 2021 | 11:01

Αποζημιώσεις ιδιοκτητών ακινήτων για τα χαμένα ενοίκια: Πληρωμές από την Παρασκευή μέχρι τον... Μάιο

Τέσσερις μήνες ακόμη θα χρειαστούν προκειμένου να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν χάσει εισοδήματα από ενοίκια.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Φεβ 2021 | 10:49

Εφορία - Ασφαλιστικά ταμεία: Ποιες υποχρεώσεις παγώνουν, ποιες πρέπει να πληρωθούν κανονικά

Μεγάλες προσδοκίες δημιούργησαν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του χρόνου.