Η ελληνική αγορά δεν διακρίνεται για τις συνθήκες "τέλειου ανταγωνισμού" στους επιμέρους κλάδους. Το αντίθετο. Όμως η αγορά του σερβιριζόμενου καφέ στην Ελλάδα είναι αν μη τι άλλο, κατακερματισμένη και άκρως ανταγωνιστική. Τρία και τέσσερα σημεία πώλησης σε κάθε γειτονιά για το take-away, στη σειρά οι καφετέριες στις τουριστικές περιοχές και στις εμπορικές πιάτσες.
Ως εκ τούτου, το να βρεθεί επαγγελματίας ύστερα από 18 μήνες lockdown ο οποίος θα αυξήσει την τιμή του βασικού του προϊόντος κατά 150 και 200%, συνιστά οικονομική αυτοκτονία. Και μάλιστα από επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ενισχυθεί οικονομικά από το δημόσιο, είτε μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, είτε μέσω των αναστολών είτε μέσω άλλων μέτρων στήριξης.
Σε περιόδους αύξησης των πρώτων υλών, είναι πολύ εύκολο να καλλιεργηθεί ανατιμητική ψυχολογία στην αγορά. Δηλαδή, ο καταναλωτής να "βομβαρδιστεί" με πληροφορίες για διπλασιασμό στην τιμή του καφέ και να "αποδεχτεί" την όποια αύξηση του κόστους επιδιώξει να μετακυλήσει στον τιμοκατάλογο ο επαγγελματίας. Η αλήθεια είναι ότι η ξηρασία στην Βραζιλία που συνεχίστηκε με έναν παγετό, προκάλεσε ζημιά στην παραγωγή και η διεθνής τιμή εκτοξεύτηκε.
Πράγματι, από τις αρχές του χρόνου έχει καταγραφεί άνοδος της τάξεως του 53,6%. Στην διεθνή τιμή όμως, όχι στην τιμή που πουλάει ο προμηθευτής στην καφετέρια. Αν κάποιος επισκεφτεί μια αλυσίδα supermarket ή ένα κατάστημα που πουλάει σε επαγγελματίες, θα διαπιστώσει ότι η τιμή ενός κιλού καφέ που το καλοκαίρι είχε 20 ευρώ, σήμερα δεν πωλείται 30 ευρώ. Μέχρι μάλιστα και τις αρχές της εβδομάδας αρκετοί προμηθευτές δεν είχαν καν αλλάξει τις τιμές εκμεταλλευόμενοι το στοκ τους.
Πέραν της όποιας αύξησης γίνει στην τιμή χονδρικής του καφέ, υπάρχει και ένα ακόμη στοιχείο. Όταν βγάζει τιμοκατάλογο μια καφετέρια, λαμβάνει υπόψη της όλο το κόστος. Το μισθολογικό, το ενοίκιο, το ηλεκτρικό ρεύμα, τις τιμές στα ποτήρια και τα είδη συσκευασίας. Το μισθολογικό κόστος δεν έχει αυξηθεί.
Το ενοίκιο επίσης καθώς μετά την πανδημία και τα μηδενικά ενοίκια ακόμη η αγορά δεν έχει βρει τα πατήματά της. Ο καφές αυτός καθ’ αυτός είναι πολύ μικρό κομμάτι του τελικού κόστους. Σε έναν espresso που πωλείται σήμερα προς 1,5 ευρώ, είναι ζήτημα αν ο καφές από μόνος του κοστίζει περισσότερο από 15-20 λεπτά η μερίδα, όσο καλή ποικιλία και αν χρησιμοποιεί.
Συμπέρασμα: Κοινή γραμμή για το ποιες θα είναι οι αυξήσεις στον σερβιριζόμενο καφέ δεν μπορεί να υπάρξει. Τα σενάρια για τιμή 5 ευρώ (εκτός και αν μιλάμε για υπερπολυτελή σημεία πώλησης) δεν έχουν καμία βάση. Αυξήσεις μπορεί να υπάρξουν θα είναι όμως της τάξεως των λεπτών του ευρώ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr