Νέα μέτρα στήριξης: Μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση εισφορών, δωρεάν στέγη σε νέα ζευγάρια

"Μαξιλάρι" της τάξεως των 700-800 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση και νέων μέτρων στήριξης ακόμη και μέσα στο 2021, φαίνεται να έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο.

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΒΟΥΛΗ

"Μαξιλάρι" της τάξεως των 700-800 εκατομμυρίων ευρώ για την χρηματοδότηση και νέων μέτρων στήριξης ακόμη και μέσα στο 2021 -ουσιαστικά μέσα στα Χριστούγεννα- φαίνεται να έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο.

Δημιουργείται από την προσδοκία για ανάπτυξη εντός του τρέχοντος έτους ταχύτερη ακόμη και από το +5,9% που έθεσε ως στόχο ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Τα νούμερα, έχουν ως εξής: Στο πρώτο εξάμηνο, ο ρυθμός ανάπτυξης έχει ξεπεράσει το 6%. Και στο β’ εξάμηνο, υπάρχει η προσδοκία ότι ο ρυθμός θα είναι ακόμη ταχύτερος.

Πρώτον διότι ολοκληρώνεται ένα πολύ καλύτερο τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό. Και δεύτερον διότι υπάρχει η προσδοκία ότι στο τέταρτο τρίμηνο δεν θα είναι κλειστά τα μαγαζιά όπως συνέβη πέρυσι ακόμη και μέσα στα Χριστούγεννα.

Ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το ΑΕΠ μπορεί να επανέλθει στα 180 δις. ευρώ, με την ελληνική οικονομία να καλύπτει από φέτος σχεδόν όλες τις απώλειες της πανδημίας. Αν αυτό συμβεί, εκτός από τα μέτρα στήριξης των 1,05 δις. ευρώ που ανακοίνωσε για φέτος ο πρωθυπουργός, θα υπάρξει το περιθώριο και για πρόσθετα, ύψους έως και 800 εκατ. ευρώ.

Αυτά τα χρήματα, θα διατεθούν κυρίως για ενισχύσεις με έκτακτο χαρακτήρα με πιθανότερο ένα νέο "πακέτο" για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους από τις ανατιμήσεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Η ταχύτερη του αναμενόμενου ανάπτυξη όμως για φέτος, θα "παρασύρει" και την πορεία της οικονομίας των επόμενων ετών. Για τα επόμενα έτη αλλάζει το "σκηνικό".

Τα μέτρα έκτακτου χαρακτήρα θα αντικατασταθούν από τις μόνιμες παρεμβάσεις με τα ακόλουθα μέτρα να βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα:

1. Η μόνιμη πλέον κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Όχι μόνο για τον ιδιωτικό τομέα αλλά και για τον δημόσιο τομέα. Αυτό σημαίνει αύξηση καθαρών αποδοχών για συνταξιούχους και εργαζόμενους στο δημόσιο με αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ ετησίως.

2. Η εκπλήρωση της δέσμευσης για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτή τη στιγμή οι εισφορές είναι μειωμένες κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019 μέχρι σήμερα και ο στόχος είναι η μείωση να φτάσει στις πέντε μονάδες σε δύο δόσεις με την πρώτη να τοποθετείται χρονικά στα μέσα του 2022.

3. Ένα νέο πακέτο μόνιμων μέτρων στήριξης της οικογένειας, των νέων και των γυναικών. Το πακέτο θα περιλαμβάνει μέτρα στήριξης για την εύρεση εργασίας ακόμη και για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών. Ήδη είναι στο τραπέζι ένα σχέδιο παραχώρησης ακινήτων που βρίσκονται στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου σε νέα ζευγάρια ως μέτρο στήριξης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που πλέον παίρνει πολύ μεγάλες διαστάσεις ύστερα από μια 10ετία σημαντικής μείωσης του πληθυσμού της χώρας.

Τα κίνητρα απασχόλησης των νέων σε συνδυασμό με παρεμβάσεις περαιτέρω στήριξης για τη φροντίδα των παιδιών στην πρώιμη παιδική ηλικία αλλά και μέτρα για την αντιμετώπιση των στεγαστικών αναγκών, αποσκοπούν στο να αρχίσει να αυξάνεται και πάλι ο αριθμός των γεννήσεων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΤΕ 21 Σεπ 2021 | 09:55

Στουρνάρας: Θα ξεπεράσει το 6% η αύξηση του ΑΕΠ φέτος

Πιο αισιόδοξος από την Κυβέρνηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

"ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΛΑΒΕΙ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ" 17 Σεπ 2021 | 12:09

Γεωργιάδης: Μετά τα Χριστούγεννα η μείωση του πληθωρισμού - Παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης

Από τις γιορτές και μετά θα αρχίσει η αντίστροφη πορεία όλου αυτού του φαινομένου, σημείωσε μιλώντας για τις πληθωριστικές πιέσεις ο Άδωνις Γεωργιάδης.

ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΤΟ ΑΕΠ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 12,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 16 Σεπ 2021 | 12:32

Στον διάδρομο απογείωσης η ελληνική οικονομία: Ανάπτυξη άνω του 7% βλέπουν για φέτος οι θεσμοί

Ευχάριστα νέα για το οικονομικό επιτελείο από το μέτωπο των θεσμών με την ελληνική οικονομία να μεγεθύνεται κατά τουλάχιστον 7%.

ΤΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ 14 Σεπ 2021 | 20:30

Moody’s Analytics: Καλά νέα - Εκτόξευση της ανάπτυξης στο 8,2% το 2021

Η Ελλάδα σημείωσε ανάπτυξη-ρεκόρ, σε ετήσια βάση, το δεύτερο τρίμηνο του 2021, όπως σημειώνει σε νέα έκθεσή της η Moody’s

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ 08 Σεπ 2021 | 11:10

Φλαμπουράρης: Αλχημείες τα περί αύξησης του ΑΕΠ - Είχαμε συζητήσει το 2015 με το ΚΙΝΑΛ για συνεργασία

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και είπε ότι τα "τα στοιχεία περί αύξησης του ΑΕΠ είναι αλχημείες της κυβέρνησης".

ΘΕΤΙΚΑ ΝΕΑ 08 Σεπ 2021 | 09:25

Ανάλυση: Γιατί ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να ξεπεράσει φέτος το +5%

Οι υπολογιστές έχουν πάρει φωτιά στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να επικαιροποιηθεί ο στόχος για την πορεία του φετινού ΑΕΠ. Το +3,6% που ήταν ο στόχος μέχρι τώρα για το σύνολο της χρονιάς είναι πλέον διασφαλισμένο.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 07 Σεπ 2021 | 15:22

Μητσοτάκης για την αύξηση - ρεκόρ του ΑΕΠ: Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ανάπτυξη που ξεπερνά τις προσδοκίες

Τα καλά νέα για την ελληνική οικονομία με την αύξηση ρεκόρ του ΑΕΠ σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

24 Σεπ 2021 | 09:47

ΕΝΦΙΑ: Γιατί ο ένας στους έξι ιδιοκτήτες θα πληρώσει φέτος μισό φόρο

Οι 17 στους 100 ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν φέτος τον μισό ΕΝΦΙΑ σε σχέση με αυτό που τους καταλογίζει η εφορία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 23 Σεπ 2021 | 10:21

ΕΝΦΙΑ: Οι δύο τρόποι για να σπάσετε την πληρωμή σε έως και 24 δόσεις - Πότε ξεκινούν οι καταβολές

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είναι ήδη διαθέσιμο στο Taxis και όπως θα διαπιστώσετε σας δίνει τη δυνατότητα να πληρώσετε τον φόρο σε πέντε δόσεις.

22 Σεπ 2021 | 09:02

ΕΝΦΙΑ: Αλλάζουν οι ημερομηνίες για την πληρωμή των δόσεων - Οι τελικές προθεσμίες - Σήμερα τα εκκαθαριστικά

Με νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται πιθανότατα εντός της ημέρας στη Βουλή αλλάζει το δοσολόγιο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

«ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ» ΕΝΦΙΑ 21 Σεπ 2021 | 08:12

ΕΝΦΙΑ 2021: Πώς θα σπάσετε το ποσό σε έως και 24 δόσεις - Ποιοι θα δουν κούρεμα 50%

Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα αποκτήσουν πρόσβαση στα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ και θα δουν το ύψος του φετινού λογαριασμού.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ 20 Σεπ 2021 | 09:36

Ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας και οι φόροι στα ακίνητα

Οι δύο διαφορετικές σχολές για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Πότε φορολογείται το κάθε ακίνητο ξεχωριστά και πότε το άθροισμα της περιουσίας. Οι ομιλίες Μητσοτάκη και Τσίπρα στη ΔΕΘ.