Tο κυβερνητικό σχέδιο για επίδομα γέννας: Ποιοι μένουν εκτός

Ο στόχος του υπουργείου είναι εκτός επιδόματος να μείνει το 10% των φορολογουμένων με το υψηλότερο εισόδημα.

Tο κυβερνητικό σχέδιο για επίδομα γέννας: Ποιοι μένουν εκτός

Χωρίς το επίδομα των 2000 ευρώ θα μείνουν όσα ζευγάρια αποκτήσουν παιδί μετά την Πρωτοχρονιά εφόσον –βάσει του εισοδήματός- τους κατατάσσονται στο 10% των «πλουσιότερων» Ελλήνων. Το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται να θεσπίσει και εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια για να αποφύγει την επιδότηση των πιο εύπορων οικογενειών και να συγκρατήσει το δημοσιονομικό κόστος κοντά στα 170 εκατ. ευρώ.

Επίσης, υπάρχει η σκέψη το ποσό των 2000 ευρώ να μην δίδεται ολόκληρο με την γέννηση του παιδιού αλλά να «σπάει» σε δύο δόσεις ώστε εκτός από τα έξοδα του μαιευτηρίου και του γιατρού, οι γονείς να διευκολύνονται και στη συνέχεια με τις πρώτες δαπάνες του παιδιού.

Οι λεπτομέρειες καταβολής του επιδόματος θα κλειδώσουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα καθώς θα πρέπει να ψηφιστεί η διάταξη και να προετοιμαστεί και ο τρόπος καταβολής ενόψει της αλλαγής του χρόνου. Η διάταξη θα προβλέπει κατ’ αρχήν εισοδηματικό κριτήριο. Για την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου, θα χρησιμοποιηθεί το οικογενειακό εισόδημα όπως αυτό αποτυπώθηκε στη φορολογική δήλωση του 2019. Δηλαδή, κριτήριο για την καταβολή του επιδόματος μέσα στο 2020, θα είναι τα εισοδήματα του 2020.

Μένει να αποφασιστεί αν –όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα επιδόματα- θα χρησιμοποιηθεί ως κριτήριο το εισόδημα του «νοικοκυριού». Αν αυτό συμβεί, τότε θα συνυπολογίζονται και οι αποδοχές των φιλοξενούμενων μελών της οικογένειας (π.χ παππούδες, γιαγιάδες κλπ).

Ο στόχος του υπουργείου είναι εκτός επιδόματος να μείνει το 10% των φορολογουμένων με το υψηλότερο εισόδημα (μεγαλύτερο δεκατημόριο). Ο ακριβής υπολογισμός θα γίνει του εισοδηματικού ορίου θα γίνει τις επόμενες ημέρες με βάση και τα δηλωθέντα εισοδήματα στη φετινή δήλωση. Ωστόσο, η «εμπειρία» των τελευταίων ετών δείχνει ότι το 10% των πλουσιότερων νοικοκυριών είναι αυτά που εμφανίζουν αποδοχές άνω των 30.000 ευρώ. Μένει να φανεί αν το υπουργείο Εργασίας θα ακολουθήσει αυστηρά τα στατιστικά ευρήματα από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων ή αν δείξει μεγαλύτερη διαλλακτικότητα.

Διαφοροποίηση ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού (μονογονεϊκή οικογένεια, ζευγάρια κλπ) δεν αναμένεται να υπάρξει. Όσον αφορά στα περιουσιακά κριτήρια, θα χρησιμοποιηθεί η αντικειμενική αξία των ακινήτων όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή, θα χρησιμοποιηθεί η αξία των ακινήτων κατά την 1/1/2019.

Όσον αφορά στον τρόπο διανομής του επιδόματος, γίνονται διάφορες σκέψεις. Η πρώτη είναι, ολόκληρο το ποσό των 2000 ευρώ να καταβάλλεται αυτομάτως με το που θα δηλώνεται η γέννηση του παιδιού. Η εναλλακτική πρόταση θα μπορούσε να είναι η καταβολή ενός μέρους του επιδόματος με τη γέννηση του παιδιού (π.χ 1000 ή 1500 ευρώ) με τα υπόλοιπα χρήματα να δίδονται έξι μήνες αργότερα προκειμένου να αντιμετωπιστούν και άλλα έξοδα του ζευγαριού.

Φωτο: Eurokinissi αρχείου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ 1Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 25 Σεπ 2021 | 10:45

Γονικές παροχές: Τι κερδίζουμε από την κατάργηση του φόρου - Αναλυτικά παραδείγματα

Δείτε αναλυτικά παραδείγματα για το κέρδος που προκύπτει από το νέο μέτρο για τις γονικές παροχές.

MYAADE 22 Σεπ 2021 | 20:05

ΕΝΦΙΑ 2021: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά - Πέντε δόσεις, η πρώτη "διπλή" - Τα 6 βήματα που πρέπει να κάνετε

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ του έτους 2021 στο myAADE - Πώς θα γίνει η πληρωμή του

"ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΑ 2/3 ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ" 21 Σεπ 2021 | 11:59

Σταϊκούρας: Ερχονται νέες ελαφρύνσεις εάν η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη από 5,9%

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, η χώρα φαίνεται να ανακάμπτει με ποσοστό 5,9%.

ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΓΕΛΥΤΕΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 18 Οκτ 2021 | 08:38

Γιατί δεν υπάρχει πλέον νεόδμητο ακίνητο με τιμή κάτω από 1.600 ευρώ - Αναλυτικός πίνακας με τις τιμές

Η σταδιακή έξοδος από την πανδημία, η αύξηση του κόστους κατασκευής, οι ανατιμήσεις στα οικόπεδα, έχουν ήδη ωθήσει τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 16 Οκτ 2021 | 11:15

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Οδηγός επιβίωσης για το φετινό χειμώνα: Πώς θα πάρετε το επίδομα - Τα ποσά σε 130 περιοχές [Πίνακας]

Οδηγός επιβίωσης με δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις και αναλυτικά παραδείγματα για το ύψος του επιδόματος θέρμανσης

ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 50% 15 Οκτ 2021 | 10:34

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο πωλείται από σήμερα - Το επίδομα θέρμανσης σε 500 περιοχές - Αναλυτικός πίνακας

Ιδού πόσο πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης – Τα "δάνεια θέρμανσης" και οι εκπτώσεις – Δείτε πόσο επίδομα θα πάρετε σε 500 περιοχές της χώρας

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ 14 Οκτ 2021 | 09:59

Ο λογαριασμός της κρίσης: Συν 30€ τον μήνα η μετακίνηση με ΙΧ - Αύξηση 200 έως 518€ στη θέρμανση

Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με μεγάλες αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια - Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς.

Η ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 13 Οκτ 2021 | 08:35

Τσουνάμι αυξήσεων στην ενέργεια: Πόσο θα πληρώνουμε για ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο

Φέτος οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με… τσουνάμι αυξήσεων σε όλες τις πηγές ενέργειας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 11 Οκτ 2021 | 08:43

Πόσο ακριβαίνει ο λογαριασμός του ρεύματος - Από τι εξαρτάται η μείωση μέσω της επιδότησης

Από τι θα εξαρτηθεί το ύψος της επιδότησης που θα λάβει το κάθε νοικοκυριό για να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και το ύψος της πρόσθετης επιβάρυνσης που θα προκύψει φέτος.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ 10 Οκτ 2021 | 10:31

Βόρεια Εύβοια: Τα 12 μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων στις πυρόπληκτες περιοχές

Εν αναμονή ανακοινώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών για τα μέτρα που θα δώσουν "ανάσα" στις επιχειρήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 09 Οκτ 2021 | 09:12

Ποιοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης πάνω από 500 ευρώ και ποιοι θα πάρουν 100 ευρώ - Αναλυτικοί πίνακες

Το φετινό επίδομα θέρμανσης είναι αυξημένο έως και 181 ευρώ σε σχέση με πέρυσι - Τα ακριβή ποσά για τις οικογένειες που ζουν στις ορεινές περιοχές της χώρας

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ 08 Οκτ 2021 | 12:35

Μέτρα στήριξης: Επίδομα 100 έως 750 € για πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο - 18 € τον μήνα για ρεύμα

Πακέτο μέτρων στήριξης συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ παρουσίασε η κυβέρνηση. Το επίδομα θέρμανσης διευρύνεται. Το ποσό θα λάβουν πάνω από ένα εκατ. άτομα.

ΣΤΙΣ 11:00 ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 08 Οκτ 2021 | 07:36

Μέτρα - ασπίδα για θέρμανση και ρεύμα: Ποιοι θα λάβουν ενίσχυση από 200 έως 1000 ευρώ - Σήμερα οι ανακοινώσεις

Διπλασιασμός του κονδυλίου για την επιδότηση του ρεύματος στα 300 εκατ. ευρώ και διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης ανακοινώνονται στις 11:00.