Με φόντο το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο μεταξύ Βερολίνου, Αθήνας και Άγκυρας προκειμένου να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές πριν από την Σύνοδο Κορυφής, νέες "ρουκέτες" κατά τις Ελλάδας έριξε σε συνέντευξή του στο CNN Turk ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου.
Αυτή τη φορά έθεσε ως προαπαιτούμενο για την έναρξη ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου να ανακοινώσει η Ελλάδα ότι δεν αποδέχεται τον Χάρτη της Σεβίλλης για τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τσαβούσογλου: Όσο υπάρχει ο Χάρτης της Σεβίλλης, δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις
"Ως δικαιολογία για την στρατικοποίηση των νησιών λένε πως υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Ενώ δεν έχει γίνει καμία επίθεση στα νησιά αυτά. Επίσης, αν θα γίνει μια στρατιωτική επέμβαση από την Τουρκία εκείνα τα όπλα (τα ελληνικά) δεν θα έχουν κανένα όφελος! H Eλλάδα πρώτα πρέπει να ανακοινώσει πως δεν αποδέχεται τον Χάρτη της Σεβίλλης. Οσο παραμένει αυτός ο Χάρτης δεν είναι δυνατόν να λύσουμε τα προβλήματα. Σήμερα μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές, όμως πώς θα λύσουμε τα προβλήματα; H Eλλάδα θα μας πει πως αυτά τα μέρη της ανήκουν και θα μας πει "φύγε απο εδώ". Αυτό δεν είναι δυνατόν. Oσο υπάρχει ο Χάρτης αυτός δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις, αλλά κι αν γίνουν δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα", ανέφερε.
"Να εγκαταλείψει η Ελλάδα την μαξιμαλιστική της συμπεριφορά"
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, χαρακτήρισε μαξιμαλιστική τη συμπεριφορά της Ελλάδας στη συνέντευξή του στο CNN Turk: "Με όλες αυτές τις δηλώσεις που κάνει, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική της συμπεριφορά. Εμείς αυτό που λέμε είναι πως διαπραγματευόμαστε με όλους. Όταν η Ελλάδα ξεκινά να θέτει προϋποθέσεις, τότε έχουμε κι εμείς προϋποθέσεις. Έχουμε θέσεις και θέλουμε να τις βγάλουμε μπροστά. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι αδύναμες, δεν θέλουν να βρεθεί λύση σε σημαντικά ζητήματα. Πρέπει να συζητήσουμε για το συνολικό πακέτο, όχι για κάθε ένα ξεχωριστά. Έχουμε κάνει ειλικρινείς προσφορές για να λύσουμε τα ζητήματά μας με την Ελλάδα. Δείξαμε καλές προθέσεις, αλλά η Ελλάδα δεν τις δέχεται".
Για "συντήρηση" το Oruc Reis
Ο Τσαβούσογλου προανήγγειλε ότι το Oruc Reis θα επιστρέψει στις θάλασσες και ότι βρίσκεται στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση μερικών εβδομάδων: "Ο υπουργός Ενέργειας καθορίζει πόσες έρευνες θα κάνει το πλοίο μας σε μια περιφέρεια. Στις σεισμικές έρευνες, το πλοίο πηγαίνει από την ανατολή στη δύση, από τον βορρά στο νότο και ρίχνει καλώδια. Βγάζουμε Navtex ανά περιοχή δράσης. Είπαμε πως αυτές οι δραστηριότητες θα έχουν διάρκεια 90 ημερών. Υπάρχει προκαθορισμένη περιοδική συντήρηση για τα πλοία αυτά. Έπειτα από τη συντήρηση αυτή, το πλοίο επιστρέφει στο λιμάνι και βγαίνει στις θάλασσες. Επιστρέφει στα καθήκοντά του. Τα Γιαβούζ και Μπαρμπαρός επέστρεψαν στην περιφέρεια και κάνουν τη δουλειά τους. Η συντήρηση κρατά μερικές εβδομάδες".
"Δεν έχουμε ενεργοποιήσει τα πυραυλικά συστήματα S-400"
"Οι S-400 δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα. Ο στρατός μας ξέρει πώς πρέπει να γίνει αυτό. Έχουμε αγοράσει αυτά τα συστήματα λόγω απόλυτης ανάγκης", δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξη που παραχώρησε αργά χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.
Αρχικά, η Άγκυρα επρόκειτο να θέσει σε λειτουργία τους S-400 τον Απρίλιο, αλλά τα σχέδια αναθεωρήθηκαν λόγω της πανδημίας Covid-19.
Η Τουρκία αγόρασε πέρυσι από τη Ρωσία έναν αριθμό αυτών των πυραυλικών συστημάτων, με αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον να αναστείλει τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα του αμερικανικού "αόρατου" μαχητικού αεριωθουμένου F-35.
Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως η Τουρκία διακινδυνεύει να της επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις, αν αναπτύξει τους ρωσικής κατασκευής S-400.
Επικοινωνία Ερντογάν - Μέρκελ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συζήτησαν χθες Τετάρτη, μέσω βιντεοδιάσκεψης, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, ο Ερντογάν είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να είναι δίκαιες και συνεπείς στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Δήλωσε επίσης ότι οι διαφορές θα μπορούσαν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων, εφόσον υπάρχει μια εποικοδομητική και δίκαιη προσέγγιση στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εφαρμόζει μια αποφασιστική πολιτική σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά της.
Στη βιντεοδιάσκεψη αυτήν συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο αρχηγός της MIT Χακάν Φιντάν, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν και ο διευθυντής του γραφείου του Ερντογάν, Χασάν Ντογάν.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης άλλα διμερή και περιφερειακά θέματα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr