Follow us

Στόλτενμπεργκ στο Capital: Έτοιμος ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο - Πολύτιμοι σύμμαχοι Ελλάδα & Τουρκία

"Σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ η Ελλάδα και η Τουρκία" για τον Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να κρατάει ίσες αποστάσεις από Αθήνα και 'Αγκυρα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στόλτενμπεργκ

Για ένα μακρύ πόλεμο φθοράς που κανείς δεν ξέρει πώς και πότε θα τελειώσει, κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Τρεις μήνες μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας αποκλειστικά για την Ελλάδα στο Capital.gr, κάνει έναν πρώτο απολογισμό του "πολέμου του Πούτιν", όπως χαρακτηριστικά λέει.

Το θέμα της Τουρκίας τέθηκε μετ’ επιτάσεως στην συνέντευξη με τον γενικό γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επέλεξε να κρατήσει ξανά ίσες αποστάσεις απέναντι σε Αθήνα και Άγκυρα, λέγοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι σημαντικοί σύμμαχοι που "συναντιούνται καθημερινά στο ΝΑΤΟ" και συζητούν για τις διαφωνίες τους.

"Νομίζω ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει μια πλατφόρμα όπου συζητούνται και αυτά τα ζητήματα. Και όπως ίσως γνωρίζετε, δημιουργήσαμε επίσης πριν από ένα χρόνο περίπου έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης για τη μείωση των κινδύνων για περιστατικά και ατυχήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας", είπε απαντώντας σε ερώτηση του Capital.gr.

Διαβάστε Επίσης

"Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης για να βελτιώσουμε τις επικοινωνίες, τη διαφάνεια, και πάλι, εάν χρειαστεί για να αποτρέψουμε τυχόν περιστατικά ή ατυχήματα, για παράδειγμα, στο Αιγαίο".

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δικαιολόγησε ακόμα μία φορά την Τουρκία για τις "ανησυχίες" της-όπως το θέτει- σχετικά με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. "Έχω μιλήσει με την πολιτική ηγεσία της Φινλανδίας και της Σουηδίας και έχω επίσης στενές επαφές με την Τουρκία και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Ο στόχος μου εξακολουθεί να είναι να έχουμε μια γρήγορη διαδικασία, δεν είναι πολύ αργά γι' αυτό", τόνισε.

- Τρεις μήνες πολέμου. Ποιος είναι ο πρώτος απολογισμός μέχρι σήμερα;

Aυτό που βλέπουμε είναι η σοβαρότερη κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, βλέπουμε έναν πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος, έναν κτηνώδη πόλεμο με θύματα αμάχους, με εγκλήματα πολέμου και χρήση σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού.

Είναι επιθετικός πόλεμος, o πόλεμος του Πούτιν και ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε ένα μεγάλο στρατηγικό λάθος, σχεδίασε να επιτύχει τους στόχους του μέσα σε μια εβδομάδα. Τώρα βρισκόμαστε στην καρδιά της 13ης εβδομάδας του πολέμου και τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εκδιωχθεί από το Κίεβο και το βόρειο τμήμα της χώρας. Τα ουκρανικά στρατεύματα ήταν σε θέση να πολεμήσουν σκληρά ενάντια στη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς.

Διαβάστε Επίσης

- Πιστεύετε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα;

Ωστόσο θέλω να πω ότι οι πόλεμοι είναι απρόβλεπτοι. Και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε και πώς αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει. Αλλά αυτό που είδαμε είναι, φυσικά, το θάρρος και ο επαγγελματισμός των Ουκρανών στρατιωτών. Είδαμε τη γενναιότητα της ουκρανικής πολιτικής ηγεσίας με τον Πρόεδρο Ζελένσκι. Και στη συνέχεια είδαμε, φυσικά, το θάρρος του ουκρανικού λαού. Αυτό σε συνδυασμό με την άνευ προηγουμένου στρατιωτική υποστήριξη από τους συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ τούς επέτρεψε να αντισταθούν στη ρωσική εισβολή. Και να εντυπωσιάσουν ολόκληρο τον κόσμο με αυτό που κατάφεραν να πετύχουν οι Ουκρανοί.

Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μακρύ ταξίδι. Αυτός ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει πολύ και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, καθώς κανείς δεν μπορεί να πει πόσο καιρό, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και ως εκ τούτου, καλώ τους συμμάχους να παρέχουν υποστήριξη αλλά και να είναι προετοιμασμένοι να το κάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και να ανεφοδιάζονται. Διότι αυτός είναι πλέον όλο και περισσότερο ένας πόλεμος φθοράς.

- Ποιος είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ σε αυτή τη διαδικασία;

Tο ΝΑΤΟ έχει δύο καθήκοντα. Το ένα είναι να παρέχει υποστήριξη στην Ουκρανία. Γι’ αυτό, εμείς οι σύμμαχοι και εταίροι του ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία, όπως και πολλές άλλες χώρες παρέχουν σημαντική υποστήριξη.

Στην αρχή, ήταν κατά κάποιο τρόπο επίσης εξοπλισμός της σοβιετικής εποχής τώρα, παρέχουμε επίσης όλο και περισσότερο και περισσότερο από τον τυποποιημένο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ. Και φυσικά, υπάρχει επίσης μεγαλύτερη ανάγκη για εκπαίδευση σε αυτόν τον νέο σύγχρονο εξοπλισμό και, και παροτρύνω τους συμμάχους να συνεχίσουν να εντείνουν τις προσπάθειές τους.

Το δεύτερο καθήκον του ΝΑΤΟ είναι ο πόλεμος να μην επεκταθεί. Βασική ευθύνη του ΝΑΤΟ είναι να προστατεύει και να υπερασπίζεται όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που ζουν στις χώρες του ΝΑΤΟ.

Και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να αποτρέψουμε την κλιμάκωση. Οπότε υποστηρίζουμε τον στενό μας εταίρο, την Ουκρανία, αλλά όχι με το να εμπλεκόμαστε άμεσα στη σύγκρουση στέλνοντας στρατεύματα του ΝΑΤΟ.

- Πώς ακριβώς το κάνει αυτό το ΝΑΤΟ;

Έχουμε αυξήσει σημαντικά τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ, ειδικά στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Από την εισβολή, έχουμε αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων στις ανατολικές γραμμές της Πάτρας, είναι τώρα οι 40.000 στρατιώτες και η άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ, υποστηρίζεται από σημαντική ναυτική και αεροπορική δύναμη, εκατοντάδες αεροπλάνα και πλοία που υποστηρίζουν τις χερσαίες δυνάμεις, και ο σκοπός αυτού δεν είναι να προκαλέσουμε να προκαλέσουμε πόλεμο, αλλά είναι να αποτρέψουμε τον πόλεμο, να αποτρέψουμε τη σύγκρουση, να διατηρήσουμε την ειρήνη. Και το κάνουμε αυτό χωρίς να αφήνουμε κανένα περιθώριο για εσφαλμένες εκτιμήσεις, παρεξηγήσεις στη Μόσχα, σχετικά με την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους.

Το ΝΑΤΟ είναι για έναν για όλους. Όλοι για έναν, αν ένας σύμμαχος δεχθεί επίθεση, ολόκληρη η Συμμαχία θα απαντήσει.

- H σουηδική και η φινλανδική αντιπροσωπεία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Πόσο σοβαρή νομίζετε ότι είναι αυτή η κατάσταση με την Τουρκία; Εσείς ο ίδιος έχετε υποσχεθεί σύντομη διαδικασία ένταξης.

Χαιρετίζω το γεγονός ότι υπάρχει μια συνεχιζόμενη διαδικασία και ότι έχουν υπάρξει αρκετές επαφές μεταξύ της Άγκυρας και της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι και ότι εγώ και το προσωπικό μου έχουμε εμπλακεί.

Έχω μιλήσει με την πολιτική ηγεσία της Φινλανδίας και της Σουηδίας και έχω επίσης στενές επαφές με την Τουρκία και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Ο στόχος μου εξακολουθεί να είναι να έχουμε μια γρήγορη διαδικασία, δεν είναι πολύ αργά γι' αυτό.

Αλλά φυσικά χρειαζόμαστε συμφωνία 30 συμμάχων, όπως κάνουμε πάντα στο ΝΑΤΟ και επομένως πρέπει να κάνουμε αυτό που κάνουμε πάντα όταν έχουμε διαφορές, δηλαδή να καθίσουμε κάτω, να τις αντιμετωπίσουμε και να βρούμε κοινό έδαφος για να προχωρήσουμε μπροστά. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και όταν ο σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε.

Κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία και μάλιστα, μόλις τώρα λάβαμε αναφορές για τον θάνατο αρκετών Τούρκων στρατιωτών και εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου. Η Τουρκία συμμετέχει σε μια αποστολή στο Ιράκ, βοηθώντας να διασφαλιστεί ότι ο Isis δεν θα επιστρέψει. Ο αγώνας κατά του Isis, του Daesh, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση των υποδομών στην Τουρκία.

Μπορείτε απλά να κοιτάξετε το χάρτη και τότε θα συνειδητοποιήσετε πόσο σημαντική είναι η Τουρκία, όχι μόνο λόγω της εκστρατείας κατά του ΙΚ που έχουν ξεκινήσει οι σύμμαχοι εδώ και αρκετά χρόνια.

Επίσης, η Τουρκία είναι σημαντική όσον αφορά στην κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα. Για να συνοψίσω: Στόχος μου εξακολουθεί να είναι να έχουμε μια γρήγορη διαδικασία, αλλά χρειαζόμαστε 30 συμμάχους να συμφωνήσουν και εργαζόμαστε πάνω σε αυτά τα θέματα στις Βρυξέλλες, την Άγκυρα, το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη.

- Η Τουρκία αρνείται να αποσύρει τους ρωσικούς S-400 και τώρα απειλεί να εμποδίσει τη διεύρυνση της συμμαχίας. Και σας θυμίζω το δύσκολο καλοκαίρι του 2020 στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανησυχείτε για το ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ; Είναι η Τουρκία ένας αξιόπιστος σύμμαχος; Και πιστεύετε ότι η προσέγγιση του ΝΑΤΟ απέναντι στις ενέργειες της Τουρκίας είναι συμβατή με τις αρχές της συμμαχίας και του πιο ισχυρού εταίρου της, των ΗΠΑ;

Πρώτα απ' όλα, τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα είναι σημαντικοί και πολύτιμοι σύμμαχοι. Τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια για να υπάρξει άμυνα. Και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και τις δύο χώρες για όσα κάνουν για τις δυνάμεις μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Δεύτερον, η Τουρκία και η Ελλάδα συναντώνται καθημερινά, εδώ στο ΝΑΤΟ με άλλους 28 συμμάχους. Και νομίζω ότι το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα, επίσης, για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που μπορεί να έχουν οι Σύμμαχοι σε ορισμένα από τα θέματα που αναφέρατε. Και έχω θέσει επίσης τις ανησυχίες μου σχετικά με τους S400. Και για όλα τα ζητήματα που έθεσαν οι σύμμαχοι.

Νομίζω ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει μια πλατφόρμα όπου συζητούνται και αυτά τα ζητήματα. Και όπως ίσως γνωρίζετε, δημιουργήσαμε επίσης πριν από ένα χρόνο περίπου έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης για τη μείωση των κινδύνων για περιστατικά και ατυχήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης για να βελτιώσουμε τις επικοινωνίες, τη διαφάνεια, και πάλι, εάν χρειαστεί για να αποτρέψουμε τυχόν περιστατικά ή ατυχήματα, για παράδειγμα, στο Αιγαίο.

Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζουμε αυτά τα ζητήματα. Το ΝΑΤΟ είναι μια πλατφόρμα. Αλλά και πάλι, πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος όταν υπάρχουν ανησυχίες είναι να καθίσουμε να τις απαντήσουμε και να προσπαθήσουμε να βρούμε μια κοινή πορεία προς τα εμπρός.

- Θα λέγατε ότι η Τουρκία έχει ξεκάθαρη στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία;

Η Τουρκία ήταν και εξακολουθεί να είναι μια σημαντική χώρα όσον αφορά την παροχή υποστήριξης. Και πράγματι παρείχε κρίσιμη υποστήριξη στην Ουκρανία, όχι μόνο με την παροχή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), η οποία αποδείχθηκε εξαιρετικά σημαντική. Βοηθάει εδώ και χρόνια και γνωρίζουμε ότι η ουκρανική ηγεσία καλωσορίζει αυτή τη βοήθεια.

Οπότε λέω ότι όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, τότε πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε, όπως έχουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Και είναι στην πραγματικότητα αρκετά φυσιολογικό ως μέρος μιας ενταξιακής διαδικασίας. Δηλαδή ένας ή δύο ή περισσότεροι σύμμαχοι να εκφράζουν ανησυχίες και στη συνέχεια να τις αντιμετωπίζουμε και καταφέραμε να τις επιλύσουμε.

Όλοι μας, όπως και η Τουρκία, συμφωνούν ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ ήταν μια μεγάλη επιτυχία βοήθησε στην εξάπλωση της δημοκρατίας, της ελευθερίας σε όλη την Ευρώπη και επίσης για πολλές χώρες άνοιξε το δρόμο για την ένταξη στην ΕΕ. Και αυτό δεν ισχύει για τη Φινλανδία, τη Σουηδία, επειδή είναι όλες τους παλαιότερα μέλη.

Κι επίσης η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας φυσικά θα ενίσχυε το ΝΑΤΟ, οι δύο αυτές χώρες είναι οι στενότεροι εταίροι μας. Είναι ώριμες δημοκρατίες. Συνεργάζονται με το ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια. Και ως εκ τούτου, νομίζω ότι είναι μια ιστορική, σημαντική απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτηση. Και εργαζόμαστε για το πώς θα διασφαλίσουμε ότι αυτό μπορεί να είναι μια γρήγορη διαδικασία.

- Μήπως όμως η Τουρκία λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος της Μόσχας; Κι επίσης, μήπως τελικά η συμφωνία επέλθει με την εγκατάλειψη των Κούρδων και την άρση του εμπάργκο όπλων;

Αναφέρεστε στους Κούρδους, νομίζω ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές κουρδικές ομάδες. Και για παράδειγμα το ΡΚΚ είναι μια ομάδα που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Φινλανδία και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Άρα πρόκειται για μια ομάδα για την οποία υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι είναι τρομοκρατική ομάδα και είναι υπεύθυνη για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλες κουρδικές ομάδες, αλλά νομίζω ότι πρέπει να αποφύγουμε τη γενική αναφορά στους Κούρδους, σαν να πρόκειται για μία ομάδα, υπάρχουν διαφορετικές κουρδικές ομάδες. Και, όπως είπα, η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν δηλώσει δημοσίως ότι το PKK είναι τρομοκράτες.

Λοιπόν, η Τουρκία εκφράσει τις ανησυχίες τους, ειδικά για το PKK. Αλλά δεν θα μπω στις λεπτομέρειες αυτών των συνομιλιών. Λέω μόνο αυτό που κάνουμε πάντα, συμφωνώντας ή διαφωνώντας... Και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο ΝΑΤΟ, είμαστε 30 σύμμαχοι -υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, προσεγγίσεις και στάσεις σε πολλά διαφορετικά ζητήματα.

Για παράδειγμα, για το τελευταίο μας μέλος, τη Βόρεια Μακεδονία, ήταν μια μακρά διαδικασία για το θέμα της ονομασίας. Φυσικά, υπήρχαν διαφορετικές απόψεις στο ΝΑΤΟ σχετικά με αυτό. Αλλά η δική μου ευθύνη, ως Γενικός Γραμματέας, είναι να αναγνωρίζω τις ανησυχίες όταν τις βλέπουμε να εκφράζονται από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, και στη συνέχεια να καθόμαστε και να βρίσκουμε τρόπους να επιλύουμε τα ζητήματα που τίθενται. Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος, ένας οργανισμός όπως το ΝΑΤΟ, με 30 διαφορετικά μέλη και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με διαφορετική ιστορία, διαφορετικά πολιτικά κόμματα, διαφορετική γεωγραφία, να μπορέσει να συνεργαστεί.

Δεν λέω λοιπόν ότι όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν στα θέματα που αναφέρατε. Αλλά λέω μόνο ότι το καθήκον μου είναι να μας επιτρέψω, παρά τις διαφορές αυτές, να συμφωνήσουμε στο πιο σημαντικό πράγμα, και αυτό είναι ότι είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον. Και ότι είμαστε, σε αυτή την περίπτωση, έτοιμοι να καλέσουμε τη Φινλανδία και τη Σουηδία να γίνουν πλήρη μέλη, διότι μια διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι σημαντική και η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή. Tο έχουμε αποδείξει αυτό τα τελευταία χρόνια και είμαι βέβαιος ότι είμαστε σε θέση να το αποδείξουμε και αυτή τη φορά.

- Αναφέρατε τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ. Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης τον Ιούνιο;

Η Στρατηγική Αντίληψη (σ.σ. strategic concept, έγγραφο που περιγράφει την στρατηγική του ΝΑΤΟ) είναι το σημαντικότερο έγγραφο του ΝΑΤΟ, δεύτερο μετά την ιδρυτική μας συνθήκη, τη Συνθήκη της Ουάσινγκτον. Η τελευταία στρατηγική αντίληψη συμφωνήθηκε το 2010. Από τότε, ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά. Και αυτό πρέπει να αντικατοπτρίζεται στη Νέα Στρατηγική Αντίληψη. Για παράδειγμα, στην τρέχουσα στρατηγική αντίληψη, αναφερόμαστε στη Ρωσία ως στρατηγικό εταίρο. Φυσικά, η Ρωσία που εισβάλλει στην Ουκρανία δεν είναι πλέον στρατηγικός εταίρος. Αναφέρουμε ότι η ευρωατλαντική περιοχή βρίσκεται σε ειρήνη, αλλά έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη τώρα σε κλίμακα που δεν έχουμε δει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Για την Κίνα δεν αναφέρεται ούτε μια λέξη στην τρέχουσα στρατηγική αντίληψη. Προκλήσεις που είναι σημαντικές για την ασφάλειά μας, για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή, αναφέρονται ελάχιστα.

Άρα, για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε η πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία, πρέπει να συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε, διότι η επιτυχία του ΝΑΤΟ βασίζεται στην ικανότητά του να αλλάζει, σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο. Ως εκ τούτου, η Στρατηγική Αντίληψη θα στείλει μηνύματα σχετικά με την ενίσχυση της στρατιωτικής μας στάσης για την αντιμετώπιση της πιο επιθετικής Ρωσίας. Φυσικά, θα αντιμετωπίσει επίσης τις απειλές που προέρχονται από όλες τις κατευθύνσεις από το νότο, την τρομοκρατία, τον κυβερνοχώρο, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια και πολλά άλλα ζητήματα, την τεχνολογία.

Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει μια συμμαχία της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Αλλά η περιοχή αυτή αντιμετωπίζει παγκόσμιες προκλήσεις. Ο κυβερνοχώρος είναι παγκόσμιος. Η τρομοκρατία είναι παγκόσμια. Και φυσικά, η άνοδος της Κίνας έχει συνέπειες για τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Βλέπουμε ότι η Κίνα έχει πλέον τον δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στον κόσμο. Βλέπουμε ότι επενδύει σημαντικά σε σύγχρονες πυρηνικές δυνατότητες που μπορούν να φτάσουν επίσης σε όλα τα εδάφη του ΝΑΤΟ. Βλέπουμε ότι η Κίνα δεν μοιράζεται τις αξίες μας. Μαθαίνουμε για νέες αναφορές για το πώς παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους Ουιγούρους στην Κίνα.

Έχω δει ο ίδιος ως Νορβηγός Πρωθυπουργός, πώς κατέστειλαν ή επέβαλαν βαριές κυρώσεις στη Νορβηγία επειδή η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ Ειρήνης απένειμε το βραβείο ειρήνης σε έναν Κινέζο αντιφρονούντα. Είδαμε πώς συνέλαβαν έναν δημοσιογράφο στο Χονγκ Κονγκ. Δεν πιστεύουν στην ιδέα της ελευθερίας του λόγου, της ελευθερίας της έκφρασης, των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης.

Το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να γίνει μια παγκόσμια συμμαχία, αλλά οι παγκόσμιες απειλές έχουν σημασία για την περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού. Και στη συνέχεια, είδαμε επίσης, φυσικά, τις προσπάθειες της Κίνας να ελέγξει κρίσιμες υποδομές.

Όλα αυτά τα ζητήματα έχουν οδηγήσει στο ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες ή τις συνέπειες για την ασφάλεια ή την άνοδο της Κίνας στην επόμενη έννοια κινδύνου.

Δε θεωρώ την Κίνα αντίπαλο, πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Κίνα. Συναντήθηκα με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε θέματα όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών, η κλιματική αλλαγή, μεταξύ των πολλών άλλων θεμάτων. Αλλά ότι η Κίνα θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στην επόμενη Στρατηγική Αντίληψη.

- Πώς πιστεύετε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν τα διδάγματα που έλαβαν από την υπόθεση της Ρωσίας; Έχουν εφαρμογή και στην Κίνα;

Υπήρξα ένθερμος υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου και της παγκοσμιοποίησης, διότι μας βοήθησε να σημειώσουμε πρόοδο. Το ελεύθερο εμπόριο ήταν εξαιρετικά σημαντικό για την ευημερία σε όλο τον κόσμο.

Αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη τις συνέπειες για την ασφάλεια. Η ελευθερία είναι πιο σημαντική από το ελεύθερο εμπόριο. Και η προστασία των αξιών είναι πιο σημαντική από τα κέρδη. Οπότε, αν πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ του ελεύθερου εμπορίου και της ελευθερίας που επιλέγουμε την ελευθερία, ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και πόσο μακριά θα πάμε και πόσο στην υπερβολική εξάρτηση από τα εμπορεύματα για την κοινή χρήση βασικών τεχνολογιών ή την απώλεια του ελέγχου κρίσιμων υποδομών.

Νομίζω ότι είναι πλέον προφανές ότι το να είμαστε τόσο εξαρτημένοι από το ρωσικό φυσικό αέριο δεν είναι καλό. Νομίζω ότι όλοι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι αντιλαμβάνονται ότι το γεγονός ότι έχετε ένα τόσο μεγάλο μερίδιο της ενέργειας που προέρχεται από τη Ρωσία τους καθιστά ευάλωτους. Και επειδή η Ρωσία το χρησιμοποιεί αυτό ως εργαλείο, μια πτυχή του πώς πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αξιολογούμε τις συνέπειες των οικονομικών αποφάσεων για την ασφάλεια είναι η υπερβολική εξάρτηση από συγκεκριμένα εμπορεύματα που προέρχονται από αυταρχικά καθεστώτα.

Μια άλλη πτυχή είναι η τεχνολογία. Η ισχύς του ΝΑΤΟ βασίζεται στην τεχνολογική μας υπεροχή, στο ότι διαθέτουμε πιο προηγμένα συστήματα από οποιονδήποτε άλλο δυνητικό αντίπαλο. Αλλά φυσικά, αν κάνουμε επιστημονική συνεργασία, που φαίνεται να είναι πολιτική και ειρηνική, μοιραζόμαστε τις πιο κρίσιμες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, όπως η κβαντική πληροφορική, όπως τα αυτόνομα συστήματα, με δυνητικούς αντιπάλους, τους δίνουμε τα εργαλεία για να μας απειλήσουν,

Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα νέα οπλικά συστήματα που θα είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με τεχνητή νοημοσύνη, αναγνώριση προσώπου, αυτόνομα συστήματα είναι επικίνδυνα συστήματα, λέγεται ότι εξαρτώνται από εξαιρετικά προηγμένες τεχνολογίες.

Και η τρίτη πτυχή είναι οι υποδομές. Είχαμε μια μεγάλη συζήτηση για το 5G πρόσφατα σχετικά με όλα τα λιμάνια, θαλάσσια λιμάνια, αεροδρόμια, όλα αυτά είναι σημαντικά. Οπότε αυτό αφορά και τη Ρωσία, αλλά έχει να κάνει και με την Κίνα.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Κι αν ο Άνταμ Κοντοβάς έχει το πιο cool fine εστιατόριο στην Αθήνα;

Η πολύ προσωπική, ανυπότακτη και 'σέξι' κουζίνα του εξαίρετου γευσιπλάστη Άνταμ Κοντοβά εμπλουτίζεται με νέα πιάτα και παράλληλα εξελίσσει τις δυνατές της σταθερές

ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 22 Οκτ 2026 | 06:30

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Διεθνές μέτωπο υπέρ της Ελλάδας -Τα "όπλα" της Αθήνας, τα 12 μίλια και η φόρμουλα για το καλώδιο

Ένα ισχυρό μέτωπο απέναντι στην τουρκολιβυκή "πειρατεία" αρχίζει να ενεργοποιείται υπέρ των θέσεων της Ελλάδας

Η ΠΡΩΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΩΝ ΗΠΑ 21 Οκτ 2026 | 13:43

Εξαψήφιες αμοιβές: Η νέα "χρυσή" καριέρα της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ μετά την αποπομπή της από την Ελλάδα

Έως και 100.000 δολάρια για μία εμφάνιση φέρεται να μπορεί να εξασφαλίσει η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, μετά την αποχώρησή της από την Ελλάδα

ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΕΞ 21 Οκτ 2026 | 13:02

Γεραπετρίτης: "Το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν θα εφαρμοστεί" - Τι απαντά στους "όρους" Φιντάν για το καλώδιο

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν πρόκειται εφαρμοστεί, απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ 21 Οκτ 2026 | 11:45

Φιντάν για το καλώδιο: Θέλουμε γραπτή και όχι προφορική ειδοποίηση - Τι λέει για casus belli και ελληνοτουρκικά

Τη θέση της Άγκυρας για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, το ζήτημα του casus belli και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις παρουσίασε ο Χακάν Φιντάν.

KOBI RUEGG 21 Οκτ 2026 | 11:10

Απάντηση της Αθήνας με αντι-NAVTEX στην Τουρκία για τις έρευνες του "KOBI RUEGG" - "Αφορούν ελληνική υφαλοκρηπίδα"

Με αντι-NAVTEX απάντησε η Αθήνα στη νέα τουρκική αναγγελία σχετικά με γεωφυσικές έρευνες

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 21 Οκτ 2026 | 10:59

"Δεν έχει καμία ισχύ": Το ξεκάθαρο μήνυμα της Ελλάδας για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και οι "όροι Φιντάν" για το καλώδιο

Στο επίκεντρο της διπλωματικής αντιπαράθεσης Αθήνας και Άγκυρας βρίσκονται το τουρκολιβυκό μνημόνιο και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 21 Οκτ 2026 | 10:32

"Το τουρκολιβυκό μνημόνιο βασίζεται στο διεθνές δίκαιο", λέει η Άγκυρα - Οι κινήσεις της Αθήνας

Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου

21 Οκτ 2026 | 06:36

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Η ξαφνική απόφαση και η αντίδραση της Αθήνας - Η τακτική της Άγκυρας για να μπλοκάρει το καλώδιο

Περνούν από το κοινοβούλιο το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που είχε υπογραφεί το 2019.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ 20 Οκτ 2026 | 22:33

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Τι σημαίνει η κύρωση για την Ελλάδα - Το παρασκήνιο και οι πιέσεις της Άγκυρας στον Χαφτάρ

Πώς διαταράσσονται οι σχέσεις Ελλάδας - Λιβύης μετά την κύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου - Τι αλλάζει στις συνομιλίες για τις θαλάσσιες ζώνες

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ 20 Οκτ 2026 | 21:04

ΕΕ: Ηχηρή παρέμβαση της ΕΕ για το "άκυρο και ανίσχυρο" τουρκολιβυκό μνημόνιο - Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Αντόνιο Κόστα εξέφρασαν τη βαθιά δυσαρέσκεια της ΕΕ για την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου από το Κοινοβούλιο της Λιβύης

ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ 20 Οκτ 2026 | 20:52

Σφοδρά "πυρά" στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

"Πόλεμος" ανακοινώσεων και έντονης κριτικής από το σύνολο της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για την κύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 20 Οκτ 2026 | 16:45

Προκαλεί ξανά ο Μπαχτσελί: "Η Κύπρος είναι εδώ και αιώνες τουρκική και θα παραμείνει για πάντα"

Απορρίπτει τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας για την Κύπρο ο εθνικιστής Μπαχτσελί, υποστηρίζοντας ότι θα είναι καταστροφή για την Τουρκία

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 20 Οκτ 2026 | 15:00

Εγκρίθηκε το τουρκολιβυκό μνημόνιο από το κοινοβούλιο της Λιβύης - Ανακαλείται το μποϊκοτάζ του 2020

"Το κοινοβούλιο της Λιβύης εγκρίνει ομόφωνα το τουρκολιβυκό μνημόνιο και ανακαλεί την απόφαση του 2020" αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ 19 Οκτ 2026 | 18:50

Ανάλυση Politico: Οι πέντε μάχες που θα καθορίσουν τα σχέδια του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο με τη Ρωσία

Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει σημαντική μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Politico

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ 19 Οκτ 2026 | 06:50

Ρούμπιο: "Η Ελλάδα είναι σπουδαίος σύμμαχος -Αξίζει ισχυρό πρέσβη με την πλήρη εμπιστοσύνη του προέδρου Τραμπ"

"Πιστεύω ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα ξεχωριστή θέση, τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτικά", ανέφερε ο Μάρκο Ρούμπιο.

19 Οκτ 2026 | 06:31

Μπορεί η κρίση της Γαλλίας να έρθει στην Ελλάδα; - Τι φοβούνται στην κυβέρνηση

Η κρίση σε Γαλλία, Βρυξέλλες και Αλβανία παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις -Έκδηλος ο προβληματισμός στην Αθήνα για την τροπή που μπορεί να πάρει το φαινόμενο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 18 Οκτ 2026 | 19:09

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα βρίσκεται στο απόγειο της ισχύος - Αν χρειαστεί θα πει και πάλι το μεγάλο "Όχι"

"Τη δύναμη αυτή τη γνωρίζουν οι φίλοι μας, κι ας τη θυμούνται εκείνοι που την επιβουλεύονται", τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 17 Οκτ 2026 | 12:33

Τουρκία: "Αυτός είναι ο χώρος μου" - Νέο προκλητικό δημοσίευμα της Hurriyet για τη NAVTEX στο Αιγαίο

Με αφορμή το καλώδιο, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet επανέρχεται με νέο προκλητικό τίτλο για τις αξιώσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και ευρύτερα την Ανατολική Μεσόγειο

ΑΓΩΝΙΑ 17 Οκτ 2026 | 12:29

Θρίλερ με Ορθόδοξο μοναχό στα βάθη της Τουρκίας: Το χρονικό της εξαφάνισής του

Ο 58χρονος μοναχός έφυγε από το Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών, με προορισμό την Τουρκία, αποφασισμένος να φτάσει στον Πόντο

ΠΡΟΚΛΗΣΗ 16 Οκτ 2026 | 19:21

Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Δεύτερη αντι-NAVTEX για την περιοχή του καλωδίου - Εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Δύο τουρκικές αντι-NAVTEX μέσα σε λίγες ώρες - Αφορούν περιοχές από τις οποίες θα διέλθει το καλώδιο και όπου αναμένεται να πραγματοποιήσει έρευνες το πλοίο Abeille Marengo

ΚΟΚΚΙΝΟΣ "ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ" 16 Οκτ 2026 | 15:01

Eurostat: Στα ύψη ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη - "Εκτόξευση" στο 5,1% για την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

Ραγδαία η αύξηση 1,9% στη χώρα μας, έντονες οι πιέσεις στην ελληνική οικονομία, όπως ανακοίνωσε η Eurostat

ΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ 16 Οκτ 2026 | 14:51

Προκαλεί η Τουρκία με αντι-NAVTEX για περιοχή από όπου θα περάσει το ερευνητικό πλοίο για το υποθαλάσσιο καλώδιο

Νέα τουρκική πρόκληση, με την Τουρκία να επανεκδίδει NAVTEX για τη διεξαγωγή της πολυεθνικής άσκησης "EUNOMIA" νότια του Καστελόριζου

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 16 Οκτ 2026 | 11:04

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Η ελληνοαμερικανίδα παρουσιάστρια Ντέμπι Ματενόπουλος... αυτοπροτάθηκε για να την αντικαταστήσει

"Έχω γράψει δύο μπεστ σέλερ βιβλία ελληνικής μαγειρικής", δήλωσε η Ματενόπουλος που φιλοδοξεί να διαδεχθεί την Γκίλφοϊλ, παρουσιάζοντας τα...επιτεύγματά της

ΚΙΜΠΕΡΛΙ ΓΚΙΛΦΟΙΛ 16 Οκτ 2026 | 08:24

Πρώην συνάδελφος "καρφώνει" την Γκίλφοϊλ: "Ο "ερωτοχτυπημένος λεφτάς" από τον οποίο μπορούσε να αποσπά χρήματα..."

Η Γκίλφοϊλ καυχιόταν για τη σχέση της με έναν άνδρα τον οποίο αποκαλούσε... "Λεξ Λούθορ" - Τι αποκαλύπτει η Λίζα Μοντγκόμερι

ΠΡΩΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ 16 Οκτ 2026 | 07:25

Τραμπ για Γκίλφοϊλ: "Είμαι απογοητευμένος, δεν θέλω να σκέφτομαι ότι θα χρειαστεί να της δώσω χάρη"

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε "απογοητευμένος" από την πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ

ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ 15 Οκτ 2026 | 11:12

Κωνσταντινούπολη: Δύο νεκροί από τις πλημμύρες, παιδί ανάμεσά τους - Εκτράπηκαν 43 πτήσεις, έκλεισαν τα σχολεία

Μεγάλο πλήγμα στην Κωνσταντινούπολη από το κύμα κακοκαιρίας, με δύο νεκρούς, εγκλωβισμούς, πλημμυρισμένα σπίτια, προβλήματα στις πτήσεις και κλείσιμο σχολείων.

ΤΙ ΧΡΩΣΤΑΕΙ Η ΚΙΜΠΕΡΛΙ 15 Οκτ 2026 | 10:01

Αποκάλυψη για την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: "Χρωστάει πολλά για μαλλιά και λούσα - Φεύγει και "πιστολιάζει""

Η αποκάλυψη για τα ποσά που χρωστάει η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για μαλλιά, λούσα και άλλα, ο πολυτελής τρόπος ζωής στην Ελλάδα και αυτοί που μένουν απλήρωτοι.

ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ 14 Οκτ 2026 | 21:21

Σκάνδαλο στο ΝΑΤΟ: Πλαστά τιμολόγια και δωροδοκίες αξιωματικών - Συλλήψεις στη Νορβηγία, έρευνες σε Γερμανία και Ρουμανία

Το πλήρες ύψος της φερόμενης απάτης στις τάξεις του ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 14 Οκτ 2026 | 19:37

Εξελίξεις με το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Αίτημα για χρήση γαλλικού υπεράκτιου πλοίου

Το γαλλικό πλοίο Abeille Marengo αναλαμβάνει τις βυθομετρικές έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου- Τι αναφέρει το Λιμενικό

ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟ 14 Οκτ 2026 | 18:29

Τουρκία: Ρατσιστικό παραλήρημα έπειτα από συγκέντρωση Κούρδων - "Ξέπλυναν" με ξύδι και σαπούνι την πλατεία [βίντεο]

Αποδοκιμασίες και αντιδράσεις στην Τουρκία από το πρωτοφανές περιστατικό, με το DEM να καταθέτει μήνυση για ρατσιστική συμπεριφορά

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΜΦΟΡΕΙΣ 14 Οκτ 2026 | 15:25

Τουρκία: Εντοπίστηκε το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο - Πλοίο 4.700 ετών με πιθανό προορισμό την Κρήτη

Τα ευρήματα από ναυάγιο που εντοπίστηκαν στα νότια παράλια της Τουρκίας αφορούν αμφορείς και χρονολογούνται πριν από περίπου 4.700 χρόνια

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ 14 Οκτ 2026 | 13:53

Χάος από τις βροχές στην Κωνσταντινούπολη: Γυναίκα παρασύρθηκε από τα νερά, δρόμοι έγιναν ποτάμια

Αρκετά ήταν τα προβλήματα στην Κωνσταντινούπολη, όπου καταγράφηκαν σκηνές χάους με δρόμους να γίνονται ποτάμια, ενώ νερά μπήκαν και σε σταθμούς του μετρό

ΠΡΩΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ 14 Οκτ 2026 | 13:20

Γκίλφοϊλ: Οταν ο "New Yorker" αποκάλυπτε γιατί "έφυγε" από το Fox News - Οι φωτογραφίες και η σεξουαλική παρενόχληση

Τι αποκάλυψε ο New Yorker για τη Γκίλφοϊλ - Η σεξουαλική παρενόχληση της βοηθού της και οι γυμνές φωτογραφίες

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΠΡΕΣΒΗΣ 14 Οκτ 2026 | 09:47

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώτη είδηση στα κορυφαία διεθνή ΜΜΕ η παραίτηση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Η παραίτηση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ μετά από αίτημα του Λευκού Οίκου, έγινε πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα και εφημερίδες του κόσμου.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ 14 Οκτ 2026 | 00:18

Τουρκία: Ο Μπάρακ απειλείται να γίνει... Γκίλφοϊλ - Στο στόχαστρο ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα

Αισιοδοξία για τα έξι F-35 και την άρση των αμερικανικών κυρώσεων εκφράζεται στην Τουρκία, την ώρα που υπάρχουν έντονες επικρίσεις για τον πρέσβη Τομ Μπάρακ

ΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ 13 Οκτ 2026 | 13:29

Τραβάει το σχοινί η Λιβύη: Απειλεί με "πάγωμα" συνομιλιών εξαιτίας των ερευνών νότια της Κρήτης

Η Λιβύη απέστειλε ρηματική διακοίνωση στην Αθήνα, αμφισβητώντας τις ελληνικές πρωτοβουλίες για έρευνες υδρογονανθράκων

ΝΕΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ 13 Οκτ 2026 | 12:53

Νέες απειλές Μπαχτσελί: "Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ασφαλής όποια συμμαχία και να κάνει"

"Αν εξοπλίζεται για να μας τρομοκρατήσει, ας μην το βγάλει από το μυαλό της: καμία δύναμη δεν μπορεί να μας τρομοκρατήσει", τόνισε ο Μπαχτσελι

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ 13 Οκτ 2026 | 10:39

ΔΝΤ: Τι προβλέπει για την ελληνική οικονομία έως το 2027 - Ανάπτυξη 1,8%, υψηλός πληθωρισμός και υποχώρηση της ανεργίας

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανεργία θα υποχωρήσει στο 7,6% το 2027, ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα

ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΔΗΛΩΣΕ 12 Οκτ 2026 | 21:44

Οι ΗΠΑ ζητούν από το ΝΑΤΟ να μεταφέρει στρατό στην Ανατολική Ευρώπη - "Εκεί αναμένουμε σύγκρουση στο μέλλον"

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τις στρατιωτικές δεσμεύσεις τους στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου

ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΖΩΕΣ 12 Οκτ 2026 | 21:43

Τουρκία: 5.000 άνθρωποι στα νοσοκομεία με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στο Τοκάτ

Ο νομάρχης του Τοκάτ στην Τουρκία διευκρίνισε ότι η πηγή της ασθένειας παραμένει άγνωστη, ενώ δείγματα νερού εστάλησαν στην Άγκυρα για εργαστηριακές αναλύσεις

ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 12 Οκτ 2026 | 17:19

ΝΑΤΟ: "Θα καταστρέφαμε οτιδήποτε και τα πάντα εάν η Μόσχα ήταν τόσο ανόητη ώστε να εξαπολύσει επίθεση"

"Εάν κάποιος είναι αρκετά παράλογος ώστε να μας επιτεθεί, θα πολεμήσουμε", λέει ο ανώτατος διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ CNN 12 Οκτ 2026 | 11:16

"Μόλις το άκουσα, κρίμα": Ο Τραμπ είναι κοντά στο να "καρατομήσει" την Γκίλφοϊλ - "Τρίζει" η θέση της στην Ελλάδα

Το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ από τη θέση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ελλάδα εξετάζει ο Ντόναλντ Τραμπ

ΤΡΑΓΩΔΙΑ 12 Οκτ 2026 | 10:21

Τουρκία: Καρέ - καρέ η σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό που στοίχισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους [βίντεο]

Από τη σφοδρή σύγκρουση στην Τουρκία έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι, ενώ 27 τραυματίστηκαν

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 12 Οκτ 2026 | 09:53

"Θα υπάρξει έρευνα": Σάλος στις ΗΠΑ με τις αποκαλύψεις για τα οικονομικά της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

Ο γερουσιαστής Τζον Μπαράσο χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητικά τα δημοσιεύματα για τις οικονομικές συναλλαγές της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

11 Οκτ 2026 | 19:49

Τραγωδία στην Τουρκία: Τουριστικό λεωφορείο συγκρούστηκε με φορτηγό - Τουλάχιστον 11 νεκροί

Το λεωφορείο ταξίδευε από την Προύσα προς τη Σμύρνη στη δυτική Τουρκία όταν συγκρούστηκε με το φορτηγό κοντά στο Ακχισάρ

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 11 Οκτ 2026 | 10:41

Κυριάκος Μητσοτάκης: "Η Ελλάδα εδραιώνεται ως πυλώνας σταθερότητας και αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ"

Την καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπησή του έκανε το πρωί της Κυριακής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης

10 Οκτ 2026 | 13:12

Σκάνδαλο επενδυτικών ταμείων στην Τουρκία: Δύο δημοσιογράφοι υπό κράτηση για διασπορά "παραπλανητικών πληροφοριών"

Οι τέσσερις δημοσιογράφοι προσήχθησαν χθες εξαιτίας δημοσιεύσεων που ήγειραν ερωτήματα για την εμπλοκή ανώτερων στελεχών του AKP

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Η ΑΓΛΑΙΑ ΜΠΑΛΤΑ 09 Οκτ 2026 | 23:49

Ελλάδα στον ΟΗΕ: Καταδίκη των επιθέσεων των Χούθι και προειδοποίηση για την κλιμάκωση στην Υεμένη

Η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη βρέθηκε στο επίκεντρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις 9 Οκτωβρίου

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 09 Οκτ 2026 | 21:42

Ο ταμίας του Ιμάμογλου ζήτησε άσυλο στην Ελλάδα - Κατηγορείται για οικονομικό σκάνδαλο

Ο "ταμίας" του προφυλακισμένου για την ίδια υπόθεση πρώην δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αντιμετωπίζει δίωξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ 09 Οκτ 2026 | 16:36

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ο περιορισμός των δικαιωμάτων στην Τουρκία την απομακρύνουν από το ευρωπαϊκό της σχέδιο

Η Τουρκία παραμένει επισήμως υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 09 Οκτ 2026 | 15:51

Ενεργειακή ρήτρα διαφυγής: "Πράσινο φως" για την Ελλάδα - Επενδύσεις κοντά στο ένα δισ. ευρώ έως το 2028

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την ενεργειακή ρήτρα διαφυγής ανοίγοντας τον δρόμο για έργα ενεργειακής αναβάθμισης, αποθήκευσης ενέργειας και υποδομών.

ΣΤΗΝ ΠΡΟΥΣΑ 09 Οκτ 2026 | 15:45

Τουρκία: Αυτοκίνητο εμβόλισε μηχανή - Νεκρός ηθοποιός, σοβαρά τραυματισμένος ο γιος του, η μητέρα ήταν σε άλλη μηχανή

Αυτόπτης μάρτυρας του τροχαίου στην Τουρκία η σύζυγός του, η οποία ακολουθούσε με τη δική της μοτοσικλέτα και υπέστη νευρικό κλονισμό

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ 09 Οκτ 2026 | 14:32

Eurogroup: Χάθηκε η μάχη για περισσότερα μέτρα στήριξης - Ο επόμενος γύρος στη Σύνοδο Κορυφής

"Με αυτά τα δεδομένα, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία", τόνισε o k. Ντομπρόβσκις για τη στάση της Κομισιόν στο Eurogroup

ΘΛΙΨΗ 09 Οκτ 2026 | 11:43

Κωνσταντινούπολη: Στους πέντε οι νεκροί από την κατάρρευση πολυκατοικίας - Ανάμεσά τους πεντάχρονο κορίτσι

Σύμφωνα με τη Νομαρχία Κωνσταντινούπολης, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ολοκληρώθηκαν

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 08 Οκτ 2026 | 23:59

Eurogroup: "Φρένο" από Ντομπρόβσκις στη διευρυμένη ευελιξία που ζητούν Ελλάδα και Ιταλία

Μήνυμα δημοσιονομικής σύνεσης έστειλε το Eurogroup - Θετική η Κομισιόν στα αιτήματα Ελλάδας και Ιταλίας για τη ρήτρα διαφυγής

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 08 Οκτ 2026 | 20:40

Κυβερνητικές πηγές για Τσίπρα: "Η Τουρκία παραμένει εκτός F35 - Η άμυνα δεν προσφέρεται για φθηνή αντιπολίτευση"

Οι κυβερνητικές πηγές παρέπεμψαν τον Αλέξη Τσίπρα στη σημερινή συνέντευξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο στην "Καθημερινή"

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΑΝ 08 Οκτ 2026 | 20:11

Σαουδική Αραβία: Χάος από επίθεση των Χούθι στο αεροδρόμιο του Ριάντ - Ανεστάλησαν πτήσεις [βίντεο]

Οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι η επίθεσή τους προκάλεσε "ζημιές και διαταραχές στην εναέρια κυκλοφορία" στο αεροδρόμιο του Ριάντ, στη Σαουδική Αραβία

ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΤΣΙΦΤΣΙ 08 Οκτ 2026 | 18:25

Συνάντηση Χρυσοχοΐδη με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών: Στο επίκεντρο η ασφάλεια και το οργανωμένο έγκλημα

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έθεσε στη συζήτηση την ανάγκη ενίσχυσης της ανταλλαγής πληροφοριών και της επιχειρησιακής συνεργασίας των υπηρεσιών των δύο χωρών

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 08 Οκτ 2026 | 13:15

Condé Nast Traveller για Ελλάδα: Καλύτερη τουριστική χώρα στον κόσμο για το '26 - Θαυμασμός για τα νησιά, comeback για την Αθήνα

Η Ελλάδα άγγιξε το τέλειο στην ψηφοφορία του ιδιαίτερα επιδραστικού περιοδικού, πετυχαίνοντας βαθμολογία 98,14 στα 100

ΤΟΥΡΚΙΑ 08 Οκτ 2026 | 12:23

Τραγωδία στην Κωνσταντινούπολη: Δύοι νεκροί από κατάρρευση κτιρίου, ψάχνουν εγκλωβισμένους - Γκρεμίστηκαν τρεις όροφοι

Τραγικές διαστάσεις για την κατάρρευση κτιρίου σε συνοικία στην Κωνσταντινούπολη, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον δύο νεκροί.

ΣΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΣΕΒΙΖΛΙ 08 Οκτ 2026 | 09:31

Τουρκία: Μερική κατάρρευση κτιρίου στην Κωνσταντινούπολη - Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης [βίντεο]

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη συνοικία Τσεβιζλί, στην περιοχή Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης, μετά τη μερική κατάρρευση κτηρίου

ΥΠΕΞ ΗΠΑ 08 Οκτ 2026 | 09:05

Μάρκο Ρούμπιο: "Αδιανόητο" το ενδεχόμενο μιας ελληνοτουρκικής σύγκρουσης - Θα παρέμβουμε αν χρειαστεί για το καλώδιο

"Δεν θα ήταν καλό για κανέναν, ούτε για την Τουρκία ούτε για την Ελλάδα, αλλά ούτε και για τις ΗΠΑ", δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή ο Μάρκο Ρούμπιο.

ΠΩΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΚΕ 07 Οκτ 2026 | 22:09

Bloomberg και WP για την ομιλία Ρούμπιο στην Πνύκα: Οι φιλοδοξίες για τη διεκδίκηση του MAGA με το βλέμμα στις εκλογές

Ευρύτερες πολιτικές φιλοδοξίες διέκριναν πίσω από την ομιλία του Μάρκο Ρούμπιο στην Πνύκα το Bloomberg και η Washington Post

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 07 Οκτ 2026 | 21:27

Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας - ΗΠΑ: Κοινή δήλωση για επενδύσεις, εμπόριο και αμυντικές πωλήσεις ύψους 4 δισ. δολαρίων

Οι εργασίες στις οποίες προέδρευσαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΗΠΑ επαναβεβαίωσαν τον στρατηγικό χαρακτήρα στις σχέσεις των δύο χωρών

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ 07 Οκτ 2026 | 18:36

Η ιστορία της ελληνικής αρχιτεκτονικής

H ιστορία ενός λειτουργήματος στην Ελλάδα, που συμβάλλει στο κοινωνικό ευ ζην και ακόμη και σήμερα αποδεικνύει ότι είναι διεθνούς κλάσης

ΠΛΗΘΟΣ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ 07 Οκτ 2026 | 16:53

Τουρκικά ΜΜΕ για επίσκεψη Ρούμπιο: "Ετοιμάζεται για πόλεμο η Ελλάδα;" - Στο μικροσκόπιο F-35, Rafale και "Ασπίδα"

Τα F-35, τα Rafale, οι φρεγάτες Belharra και η "Ασπίδα του Αχιλλέα" βρίσκονται στο επίκεντρο αναλύσεων στην Τουρκία με αφορμή την επίσκεψη Ρούμπιο στην Αθήνα

07 Οκτ 2026 | 15:42

Politico: Η Ευρώπη ετοιμάζεται αθόρυβα για μια μεγάλη υβριδική επίθεση της Μόσχας- Το σενάριο προβλέπει και νεκρούς

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ετοιμάζονται αθόρυβα για μια υβριδική επίθεση της Μόσχας που θα προκαλέσει απώλειες ζωών

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ 07 Οκτ 2026 | 10:23

Γιατί ο Ρούμπιο δεν πήγε στην Τουρκία: Η αλλαγή προτεραιοτήτων των ΗΠΑ και η αναβάθμιση του γεωπολιτικού βάρους της Αθήνας

Η απόφαση του Ρούμπιο να επισκεφθεί την Αθήνα, χωρίς στάση στην Άγκυρα, εκλαμβάνεται ως ένδειξη αλλαγής στις αμερικανικές προτεραιότητες στην Αν. Μεσόγειο.

ΤΟΝ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΑΝ 06 Οκτ 2026 | 23:11

Σουηδία: Αναστάτωση στη Στοκχόλμη - Αστυνομικοί πυροβόλησαν άνδρα έξω από το ανάκτορο της πρωτεύουσας

Το ανάκτορο της Στοκχόλμης αποτελεί την επίσημη κατοικία του βασιλιά Καρόλου ΙΣτ' Γουσταύου της Σουηδίας

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ 06 Οκτ 2026 | 22:19

Νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο: 15 παραβιάσεις από επτά αεροσκάφη

Καταγράφηκε ένας σχηματισμός δύο τουρκικά F-16, καθώς και πέντε μεμονωμένα αεροσκάφη

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 06 Οκτ 2026 | 21:43

Μαλλιωτάκη για την επίσκεψη Ρούμπιο στην Αθήνα: Η Τουρκία οφείλει να σέβεται την ελληνική κυριαρχία

"Στρατηγικής σημασίας η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ", σύμφωνα με την Νικόλ Μαλλιωτάκη

ΓΚΟΛ Ο ΓΙΑΡΕΜΤΣΟΥΚ, ΑΣΙΣΤ Ο ΒΙΤΑΛΣ 06 Οκτ 2026 | 10:11

Nations League: Ανατροπή σε 14' για τη Γαλλία, "καθάρισε" η Ιταλία - Έλαμψαν οι διεθνείς του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ

Στο πλαίσιο του Nations League, η Γαλλία διέλυσε το Βέλγιο, η Ιταλία "πάτησε" την Τουρκία, ενώ Ουγγαρία, Σουηδία, Βοσνία και Κύπρος πήραν σημαντικές νίκες.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΧΟΥΘΙ 05 Οκτ 2026 | 22:42

Ενεργοποιείται το "αραβικό ΝΑΤΟ" της Μέκκας: Τουρκία και Πακιστάν στέλνουν στρατεύματα στη Σαουδική Αραβία

Η Επιτροπή του Αμυντικού Συμφώνου της Μέκκας, στο οποίο συμμετέχουν η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν, αποφάσισε να προχωρήσει "άμεσα" σε μέτρα

ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΤΗΚΑΝ 05 Οκτ 2026 | 21:33

Νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο: Εννέα παραβιάσεις από αεροσκάφη και μία εμπλοκή

Καταγράφηκε ένας σχηματισμός δύο F-16, καθώς και πέντε μεμονωμένα τουρκικά αεροσκάφη, ένα ATR-72 και τέσσερα UAV

ΜΕ 8 ΒΑΘΜΟΥΣ 05 Οκτ 2026 | 00:17

Ελλάδα - Γερμανία: Αλύγιστη η Εθνική, 0-0 με Γερμανία και πρωτιά στον όμιλο του Nations League

H Εθνική μας χρειάζεται τρεις βαθμούς στα δυο ματς με Ολλανδία (13/11) εκτός και Σερβία (16/11) εντός, ώστε να βρεθεί στα προημιτελικά του UEFA Nations League.

ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ 04 Οκτ 2026 | 18:44

Τρεις διαδοχικοί σεισμοί στη νότια Τουρκία ξύπνησαν μνήμες του 2023 - Στους 5,2 βαθμούς η ισχυρότερη δόνηση

Τρεις σεισμικές δονήσεις μεγέθους έως 5,2 βαθμών σημειώθηκαν διαδοχικά στις επαρχίες Άδανα και Οσμάνιγε της νότιας Τουρκίας.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ 04 Οκτ 2026 | 10:06

Από 1η Ιανουαρίου το όριο των 15 ετών στα social media στην Ελλάδα - Πώς θα λειτουργήσει η επαλήθευση ηλικίας

Το νέο βήμα είναι πλέον η εθνική νομοθέτηση με την κυβέρνηση να προωθεί την εφαρμογή του ορίου των 15 ετών στα social media από την 1η Ιανουαρίου 2027

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 03 Οκτ 2026 | 11:24

Συναγερμός στη Λιθουανία: Έκλεισε το αεροδρόμιο του Βίλνιους – Σηκώθηκαν μαχητικά του ΝΑΤΟ μετά τον εντοπισμό drone

Οι αρχές της Λιθουανίας συνέστησαν στους κατοίκους της περιοχής του Βίλνιους να είναι προετοιμασμένοι να αναζητήσουν καταφύγιο, εάν χρειαστεί

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 03 Οκτ 2026 | 09:13

Τραμπ για άρση κυρώσεων στην Τουρκία: "Ο Ερντογάν είναι φίλος μου, πάντα θα τον ικανοποιώ"

"Πάντα θα συνομιλώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Είναι φίλος μου, όπως γνωρίζετε. Και πάντα θα τον ικανοποιώ", είπε ο Τραμπ

02 Οκτ 2026 | 06:41

Νέα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο για το καλώδιο - "Είναι έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και θα γίνει" απαντά η Αθήνα

Η Αθήνα διαμηνύει με κάθε τρόπο ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου θα γίνει, γιατί το έργο είναι ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και συγχρηματοδοτείται.

ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ 01 Οκτ 2026 | 19:32

Πούτιν: Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία - Δεν αποκλείεται η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι μεγάλες δυνάμεις να προχωρήσουν στη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 01 Οκτ 2026 | 18:35

Διπλωματικές πηγές για τουρκική NAVTEX: "Προκλητική μονομερής ενέργεια - Παράνομες οι έρευνες σε κυπριακά ύδατα"

NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία, με την οποία προαναγγέλλει έξοδο του ερευνητικού Oruc Reis σε θαλάσσια περιοχή που φτάνει έως και νότια των κατεχομένων της Κύπρου

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 01 Οκτ 2026 | 17:36

Κομισιόν: Στο Δικαστήριο της ΕΕ Ελλάδα και Κύπρος για ελλείψεις στους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων

Η Κομισιόν θεωρεί ότι οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει Ελλάδα και Κύπρος για την αντιμετώπιση των ελλείψεων είναι ανεπαρκείς και τις παραπέμπει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΦΑΓΑΝ "ΠΟΡΤΑ" 01 Οκτ 2026 | 13:36

Politico: Ο Τραμπ αποκλείει Γαλλία, Βρετανία και βαλτικές χώρες από κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον του ΝΑΤΟ

Χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία και τα κράτη της Βαλτικής δεν έχουν προσκληθεί με απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ στην κρίσιμη συνάντηση του ΝΑΤΟ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ 01 Οκτ 2026 | 12:30

Το Oruc Reis ξανά στην Ανατολική Μεσόγειο: Νέα NAVTEX από την Τουρκία για αγωγό προς τα κατεχόμενα

Η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για την έξοδο του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της κατασκευής αγωγού μέχρι τα κατεχόμενα.

01 Οκτ 2026 | 12:09

Συντηρεί την ένταση για το καλώδιο η Άγκυρα - Δεν θα επιτρέψουμε καμία ενέργεια αν δεν δώσουμε εμείς άδεια

Νέο μήνυμα της Αγκυρας ότι δεν θα επιτρέψει την πόντιση του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο, αν δεν δώσει εκείνη την άδεια

ΨΥΧΡΑΙΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 30 Σεπ 2026 | 20:22

Ρούτε: Δεν υπάρχει άμεση απειλή από τη Ρωσία για έδαφος του ΝΑΤΟ - Μετά την προειδοποίηση της Μόσχας

Η δήλωση του Μαρκ Ρούτε έγινε μετά την προειδοποίηση της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων, εάν το ΝΑΤΟ επιχειρούσε να αποκόψει τον θύλακα του Καλίνινγκραντ

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 30 Σεπ 2026 | 19:24

Νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο από οπλισμένα F-16 και drones - Αναχαιτίστηκαν

Επρόκειτο για έναν σχηματισμό με δύο τουρκικά F-16, καθώς και πέντε μεμονωμένα αεροσκάφη, συγκεκριμένα ένα ATR-72 και τέσσερα UAV

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ 29 Σεπ 2026 | 20:12

Νέα πρόκληση από τουρκικό Μέσο: Προσομοίωση δείχνει κατάρριψη ελληνικού Mirage 2000-5

Σε βίντεο προσομοίωσης του τουρκικού συστήματος Hisar-O εμφανίζεται η αναχαίτιση ενός μαχητικού Mirage 2000-5, τύπου μαχητικού που διαθέτει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία

ΟΣΑ ΕΙΠΕ 29 Σεπ 2026 | 13:49

Γεραπετρίτης για καλώδιο με Κύπρο: Διαψεύδει ότι θα γίνει επαναχάραξη υπό τον φόβο της Τουρκίας

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στην πόντιση του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Κύπρο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ NORDIC MONITOR 29 Σεπ 2026 | 12:45

"Φωτιές" για τον Ερντογάν: Ο ανιψιός του στο επίκεντρο του χρηματιστηριακού σκανδάλου που συγκλονίζει την Τουρκία

Δημοσίευμα του Nordic Monitor εμπλέκει τον ανιψιό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου στην Τουρκία.

ΣΕ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ 28 Σεπ 2026 | 23:00

Ευρωπαϊκή άμυνα: "Πράσινο φως" σε πέντε κοινά έργα - Η Ελλάδα συμμετέχει στα τέσσερα από αυτά

Τα έργα καλύπτουν πέντε τομείς προτεραιότητας της αμυντικής θωράκισης της Ευρωπαϊκής Ενωσης - Εμφαση στις απειλές από drone και πυραύλους

ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ 28 Σεπ 2026 | 18:04

Αυτοκτόνησε συνταξιούχος αστυνομικός σε διαδήλωση για τις συντάξεις στην Τουρκία

Eνας απόστρατος αστυνομικός αυτοπυροβολήθηκε αυτοκτoνώντας, αφού φώναξε ότι δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα.

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ 28 Σεπ 2026 | 15:38

Παραιτήθηκε η αντιπρόεδρος του Ερντογάν - Για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου

Την παραίτησή της υπέβαλε η Φατμά Καγιά, από τις θέσεις που κατείχε στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 28 Σεπ 2026 | 11:50

"Στρίβει" η διαδρομή του καλωδίου σύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου, για να μην περνάει μέσω του παράνομου τουρκικού θαλάσσιου πάρκου

Το κόλπο που σχεδιάζουν Ελλάδα και Γαλλία για να αποφύγουν περαιτέρω ένταση από την Τουρκία

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΕΝΤΑΣΗ 27 Σεπ 2026 | 23:24

"Πόλεμος" Νετανιάχου με Ερντογάν: Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στέλνει τον Τούρκο πρόεδρο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Η σύγκρουση του Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνεται, καθώς το Ισραήλ εξετάζει διεθνή νομική κίνηση εναντίον του Τούρκου προέδρου

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 27 Σεπ 2026 | 16:21

Λαβρόφ: Η Ρωσία θα εξετάσει τη μεταφορά S-400 από την Τουρκία, υπό όρους - Η θέση της Αγκυρας μέσω Φιντάν

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα εξετάσει όλες τις προσφορές - "Δεν θα σχολιάσω προς το παρόν, αλλά ναι, είναι πιθανό", τόνισε

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 27 Σεπ 2026 | 10:29

Μητσοτάκης για Τουρκία: Γεφυροποιός και όχι ταραχοποιός η Ελλάδα -Διάλογος μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η χώρα επιμένει στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου, της πολυμέρειας και του διαλόγου.