Moνοήμερη εξόρμηση στη Νέα Πέραμο Αττικής

Γνωρίστε μια όμορφη γωνιά της Δυτικής Αττικής

monoimeri-eksormisi-sti-nea-peramo-attikis
|
SHARE THIS
0
SHARES

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, βρίσκεται ένας προορισμός ιδανικός για μονοήμερες εκδρομές και μικρές αποδράσεις από το κέντρο της πόλης. Η Νέα Πέραμος Αττικής. Μια παραθαλάσσια περιοχή γεμάτη γραφικά ταβερνάκια που θυμίζουν ταινία του Ελληνικού κινηματογράφου. Η περιοχή - που κατά τις δεκαετίες του '80 και '90 γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και αποτελούσε αγαπημένο προορισμό για νυχτερινή διασκέδαση και εξορμήσεις πολλών Αθηναίων - παρά την κρίση προσπαθεί να διατηρήσει τον χαρακτήρα της και ακόμα και σήμερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζει από ζωή.  

Παράλληλα τιμώντας τις παραδόσεις και την ιστορία του τόπου ο Σύλλογος Περαμίων Κυζικηνών διοργανώνει πολιτιστικές δράσεις όλο τον χρόνο με αποκορύφωμα τις καλοκαιρινές δράσεις που έχουν πλούσιο και πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα που αξίζει να παρακολουθήσετε. 

H Nέα Πέραμος έχει ωραίες παραλίες (ιδανικές για οικογένειες και παρέες) και βρίσκεται δίπλα στα Μέγαρα και το Αλεποχώρι, όποτε μπορείτε να εμπλουτίσετε και άλλο την απόδραση σας. Μη ξεχάσετε φεύγοντας να πάρετε φρέσκα όστρακα, θαλασσινά και ψάρια από τους παραγωγούς της περιοχής! 

 

Το λιμάνι της Νέας Περάμου
Το λιμάνι της Νέας Περάμου

 

Το λιμάνι της Νέας Περάμου
Το λιμάνι της Νέας Περάμου

 

Το λιμάνι της Νέας Περάμου
Το λιμάνι της Νέας Περάμου

 

Το λιμάνι της Νέας Περάμου
Το λιμάνι της Νέας Περάμου

 

Το λιμάνι της Νέας Περάμου
Το λιμάνι της Νέας Περάμου

 

 

Instagram @thanosdem
Instagram @thanosdem

 

Instagram @panaoto
Instagram @panaoto

 

Το λιμάνι της Νέας Περάμου
Το λιμάνι της Νέας Περάμου

 

Η παραλία της Νέας Περάμου
Η παραλία της Νέας Περάμου

 

Φωτογραφία από τη δεκαετία του 80 και την disco Ανταλούζα
Φωτογραφία από τη δεκαετία του 80 και την disco Ανταλούζα

 

Η ιστορία της περιοχής: 

Το 1922, κάτοικοι της Περάμου της Μ.Ασίας διώχθηκαν από το τόπο τους στιβαγμένοι σε καϊκια, οικογένειες χωρίσαν σε μια στιγμή.

Άλλοι "βγήκανε" στη Πέραμο της Καβάλας κι άλλοι στα μέρη της Αττικής, ψάχνοντας να βρουν μέρος να εγκατασταθούν. Επειδή, λόγω παράδοσης οι περισσότεροι ήταν ψαράδες, το μέρος το οποίο προτιμήθηκε ήταν αυτό που ειναι η σημερινή Νέα Πέραμος, στο οποίο κατέληξε μετά από πολλή σκέψη μια επιτροπή από τους τότε Περαμιώτες, η οποία και δημιουργήθηκε με αυτό τον σκοπό, να βρουν δηλαδή το τόπο που θα στεγάσουν τα όνειρά τους για μια καλύτερη ζωή. Ο χώρος αυτός παραχωρήθηκε από την τότε κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Εγκαταστάθηκαν προσωρινά τον Σεπτέμβρη του 1922 στην τότε Κούλουρη της Σαλαμίνας μέχρι να δημιουργηθεί ο συνοικισμός. Από το 1925, άρχισε η σταδιακή στέγασή τους στον συνοικισμό, όταν ακόμα αυτός ήταν μισοτελειωμένος. Στον οικισμό αυτό εγκαταστήθηκαν στα έτοιμα σπίτια Περάμιοι, αλλά και άλλοι πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης και τις Μ. Ασίας.

 

 

 

Το πρώτο σχολείο ήταν μια ξύλινη παράγκα, το οποίο χρηματοδότησε ο τότε πρωθυπουργός Θ. Πάγκαλος. Το σχολείο λειτουργούσε τις Κυριακές ως εκκλησία, ώσπου με διάφορες δωρεές χτίστηκε η εκκλησία. Στην εκκλησία με περηφάνια μεταφέρθηκε η εικόνα του Άι-Γιώργη από τη Πέραμο της Μ. Ασίας, την οποία έκαψαν οι Τούρκοι.

Το 1928 ο οικισμός αναγνωρίστηκε επίσημα και εντάχθηκε στον δήμο Μεγαρέων ενώ ένα χρόνο μετά, το 1929, έγινε κοινότητα.

 

 

 

 

 

 

 

Η Νέα Πέραμος ονομάζεται και ως Μεγάλο Πεύκο. Είναι μια προσωνυμία η οποία επικράτησε εξαιτίας ενός μεγάλου πεύκου, όπου συνήθιζαν να δίνουν ραντεβού οι κάτοικοι των Μεγάρων. Ήθελαν έτσι να μαζεύεται ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να τους ληστέψουν στον δρόμο προς την Αθήνα.

 

 

 

Η ιστορία της Νέας Περάμου σε τρία υπέροχα βίντεο από το 1984: 

 

 

Μουσεία: Μια πολύ ωραία επίσκεψη είναι το Παραδοσιακό Ελαιοτριβείο Πέτκα. Πρόκειται για παραδοσιακό πέτρινο ελαιοτριβείο επιφάνειας 144 τ.μ. που βρίσκεται στο κέντρο της Νέας Περάμου επί της οδού 28ης Οκτωβρίου 368. Το κτίριο κτίσθηκε το 1933 από τον ιδιοκτήτη του Νικόλαο Πέτκα για την κάλυψη των αναγκών των 250 προσφυγικών οικογενειών που εγκαταστάθηκαν το 1924 στην περιοχή μετά τη συνθήκη της ανταλλαγής πληθυσμών Ελλάδας – Τουρκίας. Η Ελληνική Κυβέρνηση παραχώρησε στους Περαμιώτες πρόσφυγες γη για την κατασκευή σπιτιών καθώς και 3.000 ελαιόδεντρα με ετήσια παραγωγή περίπου 35 τόνους ελιάς. Το 1993 οι κληρονόμοι του Νικολάου Πέτκα δώρισαν το ακίνητο στο Σύλλογο Περαμίων – Κυζικηνών για την στέγασή του. Με ενέργειες του Συλλόγου Περαμίων – Κυζικηνών ανακαινίστηκε το ελαιοτριβείο σε χώρο μουσείου με σεβασμό πάντα στην ιστορία και την παράδοση του. Σήμερα εκτίθεται ο εξοπλισμός του ελαιοτριβείο αναπαλαιωμένος προκαλώντας μνήμες στους νέους επισκέπτες του και στα μέλη του συλλόγου. Το ανακαινισμένο ελαιοτριβείο Νικολάου Πέτκα αποτελεί πλέον ένα κτίριο βιοτεχνικής αρχιτεκτονικής του παρελθόντος με δυνατότητα φιλοξενίας πολλαπλών εκδηλώσεων. Το ελαιοτριβείο με τις μυλόπετρες, τα πιεστήρια τους φακέλους, τη γούρνα, τον φυσικό διαχωρισμό του ελαιόλαδου, την ειδική κανάτα (κοχύλι) και το ασκί δεν υπάρχει στις ημέρες μας σε λειτουργία. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

Παραδοσιακό Ελαιοτριβείο Πέτκα
Παραδοσιακό Ελαιοτριβείο Πέτκα

 

Πρόσβαση: Στη Νέα Πέραμο μπορείτε να πάτε με Προαστιακό και με το  ΚΤΕΛ Μεγάρων.

**Ιστορικά στοιχεία από εδώ

***Για το πρόγραμμα εκδηλώσεων εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook