Follow us

Ένα μοντέρνο σπίτι στην Πελοποννησιακή Ριβιέρα

Η Ερμιόνη συμβαδίζει με το Πόρτο Χέλι και η συγκεκριμένη κατοικία των Κυριάκος Γιαννακίδη - Δανάη Σιαβελή αποδεικνύει ότι η Πελοποννησιακή Ριβιέρα είναι ένα από τα νέα αρχιτεκτονικά "Ελντοράντο".

ερμιονη

Η Ερμιόνη συμβαδίζει με το Πόρτο Χέλι και η συγκεκριμένη κατοικία των Κυριάκος Γιαννακίδη - Δανάη Σιαβελή στην Ερμιόνη αποδεικνύει ότι η Πελοποννησιακή Ριβιέρα είναι επίσης ένα από τα νέα αρχιτεκτονικά "Ελντοράντο” της χώρας μας.

Κατοικία στην Ερμιόνη

Το αμφιθεατρικό οικόπεδο υπέδειξε από την αρχή τη λογική της σύνθεσης. Το κτίριο αναπτύσσεται υποδεικνύοντας με σαφήνια τα όριά του προς τον δρόμο και τις γειτονικές εκτάσεις, διασφαλίζοντας την απαραίτητη ιδιωτικότητα, ενώ ταυτόχρονα ανοίγεται γενναιόδωρα προς το τοπίο. Η χαρακτηριστική καμπύλη στο νοτιοδυτικό άκρο δείναι μια χειρονομία, μια πρόσκληση, η διαδικασία εισόδου που συμβολίζει την ταυτόχρονη στροφή προς τη θάλασσα και το βουνό.

Το αρχιτεκτονικό στυλ μου φαίνεται ότι ανήκει σε μια σύγχρονη μεσογειακή αρχιτεκτονική ένα idiom που συνδυάζει τη μοντέρνα γεωμετρική αισθητική με παραδοσιακά υλικά και την κλίμακα του τόπου. Καθαρές οριζόντιες γραμμές, επίπεδες οροφές και προεξέχοντες ορθογώνιοι όγκοι δομούν την εξωτερική μορφή, δίνοντας στο κτίριο μια δυναμική παρουσία χωρίς να γίνεται επιτηδευμένο. Οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες επιτρέπουν το φως να εισέρχεται αδιάκοπα στο εσωτερικό, διαγράφοντας την ευθεία σύνδεση μεταξύ της ζωής μέσα στο σπίτι και της φύσης έξω από αυτό.

Η επιλογή υλικών αναδεικνύει αυτή την πρόθεση με συνέπεια. Η φυσική πέτρα στο ισόγειο αγκυρώνει το κτίριο στη γη, δίνοντας του μια αίσθηση διαχρονικότητας και ανθεκτικότητας που παραπέμπει στην ευρύτερη οικοδομική παράδοση της Αργολίδας. Οι κατακόρυφες ξύλινες λαμέλες που αρθρώνουν τις προσόψεις του ορόφου προσθέτουν ζεστασιά και λεπτομέρεια, λειτουργώντας παράλληλα ως φυσικά σκίαστρα που ρυθμίζουν το φως και προστατεύουν την ιδιωτικότητα χωρίς να αποκλείουν τη θέα. Οι ανώτεροι όγκοι σε κρεμ και μπεζ σοβά ολοκληρώνουν τη χρωματική παλέτα, που είναι γήινη, ζεστή, απόλυτα εναρμονισμένη με το μεσογειακό τοπίο.

Οι εσωτερικοί χώροι οργανώνονται με λογική που εξυπηρετεί τον τρόπο ζωής. Στο ισόγειο εκτυλίσσονται οι χώροι διημέρευσης, ο ξενώνας και οι βοηθητικοί χώροι που υποστηρίζουν την υπαίθρια διαβίωση, ενώ ο όροφος φιλοξενεί τα υπνοδωμάτια σε πιο ήσυχη, ιδιωτική ατμόσφαιρα.

Ένα μοντέρνο σπίτι στην Πελοποννησιακή Ριβιέρα
Άποψη του σαλονιού

Μπροστά από την κατοικία, η πισίνα αναπτύσσεται κατά μήκος του κεντρικού άξονα, με γεωμετρία που ακολουθεί εκείνη του κτιρίου, μια επέκταση της αρχιτεκτονικής σύνθεσης προς το τοπίο, ενισχύοντας τον διάλογο μεταξύ χτισμένου και φυσικού περιβάλλοντος.

κρεββατοκάμαρα
Κρεββατοκάμαρα
η πισινα
Η πισίνα

Οι εξωτερικοί χώροι με τις pergolas, τα lounge έπιπλα και τη μεσογειακή βλάστηση, λεβάντα, αρωματικά φυτά και θαμνώδη είδη της περιοχής, μετατρέπουν τον περιβάλλοντα χώρο σε ένα ζωντανό δωμάτιο υπαίθριας ζωής. Η φύση δεν αντιμετωπίζεται ως φόντο αλλά ως ενεργό συστατικό του σχεδιασμού.

Το αποτέλεσμα είναι μια αρχιτεκτονική που αρνείται την επίδειξη και επιλέγει την ουσία. Μέσα από την ανθρώπινη κλίμακα, τα φυσικά υλικά και την προσεκτική σχέση με τον τόπο, η Κατοικία στην Ερμιόνη προτείνει μια σύγχρονη αντίληψη πολυτέλειας: απλή, ουσιαστική και βαθιά ριζωμένη στην εμπειρία του τοπίου. Εδώ, η πολυτέλεια δεν μετριέται σε επιφάνειες και εντυπωσιασμούς, αλλά στην ποιότητα της σχέσης που προσφέρει ο χώρος με τη θάλασσα, με το βουνό, με τη γη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

BUILD & DESIGN

NINEMIA RESIDENCE 08 Ιουλ 2026 | 12:09

Ένα ονειρικό σπίτι που ολοκληρώθηκε φέτος στην Άνδρο

Η κατοικία Ninemia εξασφαλίζει τα 2 ζητούμενα των καιρών μας: γαλήνη και ιδιωτικότητα.

ΙΤΑΛΙΑ 06 Ιουλ 2026 | 09:51

Πώς η ζωή των ντόπιων μπορεί να συνυπάρξει με τους τουρίστες: η περίπτωση της προκυμαίας μιας κωμόπολης στην Ιταλία

Στην ανατολική ακτή του Golfo Paradiso, στη Λιγουρία της Ιταλίας, το γραφείο gosplan architects ολοκλήρωσε, την ανάπλαση ενός τμήματος της προκυμαίας κατά μήκος της Via Scalo al Porto.

03 Ιουλ 2026 | 16:04

Ένα "κόσμημα" 60 τετραγωνικών στην Κυψέλη

Στην Αθήνα και ιδιαίτερα σε γειτονιές με πυκνή ιστορική υφή όπως η Κυψέλη, το μέσο διαμέρισμα δεν ξεπερνά συχνά τα 60-70 τ.μ.

01 Ιουλ 2026 | 19:24

Το νέο πρόσωπο της φιλοξενίας από τους Θεσσαλονικείς αρχιτέκτονες που σαρώνουν τα ελληνικά και διεθνή βραβεία

Το αρχιτεκτονικό γραφείο, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με μια διεθνή παρουσία που θα ζήλευαν πολλοί συνάδελφοι τους, ανέλαβε ένα έργο που λίγοι θα τολμούσαν

29 Ιουν 2026 | 13:26

Η Αθηναϊκή πολυκατοικία: Ένα ζωντανό εργαστήριο σύγχρονης ζωής

Μια πολυκατοικία στον Παπάγο από τους Creative architects αποδεικνύει ότι αυτός ο πολυόροφος "κτιριακός όγκος" μπορεί να έχει και χάρη.

26 Ιουν 2026 | 18:28

Ένα πρώην ξενοδοχείο της δεκαετίας του '80 στο Ρέθυμνο, έγινε το σπίτι των Poliedro Architects

Το ξενοδοχείο ανακαινίστηκε, δεν γκρεμίστηκε, σαν δέντρο που μπολιάστηκε.

24 Ιουν 2026 | 12:08

Το χρώμα ως αρχιτεκτονικό εργαλείο: Ενα διαμέρισμα στην Πράγα το αποδεικνύει

Ένα διαμέρισμα του '50 στην Πράγα, σχεδιασμένο από το γραφείο B² Architecture για μια νεαρή οικογένεια, αποδεικνύει ότι το χρώμα δεν είναι το τελευταίο βήμα, είναι η αρχή της σκέψης.

CASA ESCOBAR 20 Ιουν 2026 | 08:13

To μπετό και το όνομα Εσκομπάρ, σε μια μαγευτική ανάμιξη

Πίσω από την Casa Escobar βρίσκεται η ιστορία ενός νέου ζευγαριού που αναζητούσε αρχικά ένα σπίτι για τα Σαββατοκύριακα.

TABULA STUDIO 19 Ιουν 2026 | 06:53

Ένα διαμέρισμα στο Μπιλμπάο μόλις 25 τετραγωνικά!

Κι όμως το μικρό διαμέρισμα στην αρχιτεκτονική είναι, συνήθως για τα καινούργια γραφεία, μια άσκηση ανθρωπιάς και ποιητικότητας.

ΝΕΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 16 Ιουν 2026 | 13:31

Οι Rhoēs στη Σέριφο κατακτούν τα διεθνή βραβεία πριν καν χτιστούν!

Μια μελέτη που έχει ήδη κερδίσει το διεθνές κοινό της αρχιτεκτονικής.

DYO EXI DEKA 13 Ιουν 2026 | 08:25

Mια καφετέρια στην Πάτρα αποδεικνύει ότι η επιτυχία απαιτεί καλό σχεδιασμό

Ένα κατάστημα εστίασης που ενσωματώθηκε αβίαστα στην καθημερινότητα της περιοχής του.

12 Ιουν 2026 | 16:02

Η KRAFT Paints φέρνει τον "Μήνα Χρώματος" στα καταστήματα LEROY MERLIN με τη νέα βεντάλια 747 Discover Collection

Mια μεγάλη in-store εμπειρία αφιερωμένη στις νέες τάσεις διακόσμησης, την έμπνευση και τη δημιουργικότητα

12 Ιουν 2026 | 12:35

INOXAL: Το Legato Spa Suites στη Νάξο αναδεικνύει τη σύγχρονη ξενοδοχειακή αρχιτεκτονική

Για την INOXAL έργα όπως το Legato Spa Suites αναδεικνύουν τη σημασία του φωτός, της θέας και της ομαλής μετάβασης μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων

10 Ιουν 2026 | 13:38

Θάνος Γεραμάνης (Moving Doors): "Με οδηγό τη φιλοσοφία Seamless Living, επαναπροσδιορίζουμε το μοντέλο της ευέλικτης διαμονής"

Ο CEO της εταιρείας Moving Doors, Θάνος Γεραμάνης, μιλά για τη στρατηγική συνεργασία με την Golden Age Capital

ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ 09 Ιουν 2026 | 12:40

Μια μονοκατοικία στα Πετράλωνα ξυπνάει με μοντέρνο τρόπο, μνήμες του παρελθόντος

Η μονοκατοικία στα Πετράλωνα σαν επικαιροποιημένη "βουτιά" στην ανάμνηση της παλιάς γειτονιάς του Αθηναικού κέντρου.

06 Ιουν 2026 | 09:11

Ένα κτίριο γραφείων που μας δείχνει τον δρόμο

Μιλάμε για τα κεντρικά γραφεία της booking.com στο Άμστερνταμ που συνέθεσε το επίσης ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο UN Studio.

05 Ιουν 2026 | 15:00

COSMOS–ETEM: Από την κυκλική παραγωγή στα βιώσιμα κτίρια

Η αρχιτεκτονική του αύριο δεν αφορά μόνο το design. Αφορά τον τρόπο που κατοικούμε.

STUDIO MANEO 04 Ιουν 2026 | 10:49

Πώς μια αποθήκη στο Μεταξουργείο έγινε ένα διαφορετικό γυμναστήριο από τα υπόλοιπα

Μια αποθήκη στο Μεταξουργείο που έγινε με το αρχιτεκτονικό studio Maneo κάτι παραπάνω από γυμναστήριο, οίκος ευεξίας θα λέγαμε.

02 Ιουν 2026 | 14:38

A’ Design Award 2026 - Bronze: Βραβεύτηκε το ξενοδοχειακό συγκρότημα "Arboris Hotel" της Potiropoulos+Partners

Το διεθνές βραβείο A’ Design Award 2026 - Bronze στην κατηγορία "Generative, Algorithmic, Parametric and AI-Assisted Design" απονεμήθηκε στο ξενοδοχειακό συγκρότημα "Arboris Hotel" της Potiropoulos+Partners

02 Ιουν 2026 | 14:33

Δύο εντυπωσιακές, design πολυκατοικίες στη Γλυφάδα

Σήμερα θα δούμε δύο πολυκατοικίες στη Γλυφάδα, σημείο αναφοράς για το πώς πρέπει να χτίζονται οι συγκεκριμένες "τυπολογίες" κτιρίων

30 Μαϊ 2026 | 12:36

Ένα ολοκαίνουργιο διαμέρισμα στο Κολωνάκι μας ανοίγει τις πόρτες του

Το διαμέρισμα στο Κολωνάκι που σχεδίασε η Ναταλία Κοκοσαλάκη, ιδρύτρια και επικεφαλής του Kokosalaki | Architecture, είναι μια ανακαίνιση που συμβαδίζει με την αγάπη για την Τέχνη και το φως.

Η ΠΟΛΗ ΩΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ 28 Μαϊ 2026 | 15:01

Ένα απίστευτο διαμέρισμα στην Πράγα χωρίς τοίχους!

Η ιδέα να ζει κανείς σε ένα σπίτι χωρίς τοίχους ακούγεται, με την πρώτη ματιά, σαν αρχιτεκτονική πρόκληση που αψηφά κάθε συνήθεια. Έγινε πραγματικότητα στην Πράγα.

ΑΠΟ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΑ ΡΟΥΧΑ 26 Μαϊ 2026 | 12:07

Όταν η αρχιτεκτονική ασχολείται με τη μόδα

Η ιστορία του αρχιτέκτονα Νικόλα Μπαρελιέ που η επιδημία του κορονοϊού του άλλαξε τη ζωή και έγινε από σχεδιαστής κτιρίων, σχεδιαστής ρούχων.

23 Μαϊ 2026 | 06:15

Ένα ρετιρέ του Κολωνακίου επαναπροσδιορίζεται

Το ρετιρέ στο Κολωνάκι από τους A2 architects, κάνει την αρχιτεκτονική του μεσοπολέμου που το γέννησε, επίκαιρη.

FOSTER + PARTNERS - GEORGE BATZIOS ARCHITECTS 21 Μαϊ 2026 | 12:06

Το νέο Fix της Θεσσαλονίκης από τον star-architect Norman Foster και τον Γιώργο Μπάτζιο

To Fix της Θεσσαλονίκης ήταν μέχρι το 2022-23 που αγοράστηκε από τη Dimand, ένας, εδώ και σαράντα χρόνια, εγκατελελειμένος χώρος που κάλυπτε 68.691 τ.μ.

18 Μαϊ 2026 | 14:04

To project της ανακαίνισης του πιο γνωστού ουρανοξύστη στο Παρίσι από τον Renzo Piano πάει να "τιναχτεί" στον αέρα

Το έργο της τάξης των 727 εκατομμυρίων ευρώ της ανακαίνισης του, μπλοκάρεται από τους συνιδιοκτήτες του κτιρίου

ΕΣΩ 15 Μαϊ 2026 | 10:07

10 πράγματα που μου έμαθε το φετινό ΕΣΩ

Τι μου έμαθε η παρακολούθηση του φετινού συνέδριου ΕΣΩ.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ 11 Μαϊ 2026 | 13:11

Θύμιος Παπαγιάννης: Ο άνθρωπος που σχεδίαζε πόλεις και έσωζε τη φύση

Η διαδρομή ενός δημιουργικά "πυρετώδους" ανθρώπου

06 Μαϊ 2026 | 20:37

10+3 λόγοι που καθιστούν το συνέδριο αρχιτεκτονικής και design "ΕΣΩ", ιδιαίτερα σημαντικό

Η διοργάνωση πραγματοποιείται στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, έναν χώρο που από μόνος του προσδίδει στην ημερίδα χαρακτήρα σημαντικού πολιτιστικού γεγονότος