Κορονοϊός - Μόσιαλος: Τι ισχύει για τα θεραπευτικά αντισώματα και που βρισκόμαστε τώρα

Για ποια στάδια της νόσου προτείνεται η χρήση των θεραπευτικών αντισωμάτων; Τι απαντά ο Ηλίας Μόσιαλος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
μοσιαλος

Στα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως υπάρχει μια θεραπευτική προσέγγιση στα αντισώματα κατά του κορονοϊού η οποία δεν εφαρμόζεται στη χώρα μας και θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια μέχρι να έρθουν τα εμβόλια, αναφέρεται o Ηλίας Μόσιαλος.

Στην ανάρτησή του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, και διευθυντής του κέντρου Οικονομικών της Υγείας της London School of Economics, κάνει μια εκετενή αναφορά στο
τι ισχύει για τα θεραπευτικά αντισώματα.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση:

"Τα αντισώματα είναι ένα από τα συστήματα άμυνας του σώματός μας. Δηλαδή, όταν το σώμα μας εντοπίζει ξένους εισβολείς (όπως τους ιούς), το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί ειδικά αντισώματα που αναγνωρίζουν και προσκολλώνται στους εισβολείς. Κατόπιν, για να το πούμε απλά, ενεργοποιείται η διαδικασία της στοχευμένης καταστροφής τους από άλλα στοιχεία και κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό όμως γίνεται αφού ο εισβολέας έχει μπει στο σώμα μας. Δεδομένης της έλλειψης ειδικών αντι-ιικών φαρμάκων για τον κορωνοϊό, για να θεραπεύσουν ή να αποτρέψουν την εξέλιξη της ασθένειας οι κλινικές μελέτες κατευθύνθηκαν στη χρήση

• αντισωμάτων από το αίμα ατόμων που έχουν αναρρώσει από τη μόλυνση (αυτό που αναφέρεται ως "θεραπεία με αναρρωτικό πλάσμα"), ή

• αντισωμάτων που παράγονται στο εργαστήριο.

Και στις 2 περιπτώσεις στοχεύουμε στο να "εξουδετερωθεί" ο ιός και να θεραπευτούμε. Για αυτό το λόγο τα λέμε και εξουδετερωτικά ή θεραπευτικά αντισώματα.

Covid-19


Τα θεραπευτικά αντισώματα είναι στην κατηγορία των ειδικών θεραπειών κατά της νόσου του COVID-19. Καταρχάς να μην τις συγχέουμε με την προστασία που δίνουν τα εμβόλια, γιατί η δράση μιας θεραπείας αντισωμάτων διαρκεί δυνητικά για λίγους μήνες και στη συνέχεια φθίνει. Δηλαδή δεν παρέχει μακροχρόνια ανοσία γιατί δεν ενεργοποιεί την ανοσοποιητική μνήμη: αυτό το κάνουν τα εμβόλια. Αυτές οι θεραπείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή προστασία των ευπαθών πληθυσμών και των υγειονομικών και θα μπορούσαν να θεραπεύσουν άτομα που νοσούν με COVID-19 στα αρχικά στάδια.

Επί του παρόντος, υπάρχουν πάρα πολλές θεραπείες αντισωμάτων COVID-19 σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, και όταν εγκριθούν στην Ευρώπη θα είναι διαθέσιμες (σε επίπεδο θεραπείας -όχι μόνο κλινικής δοκιμής) και στη χώρα μας. Αυτές που προπορεύονται, δηλαδή που έχουν πάρει έκτακτη άδεια χρήσης στις ΗΠΑ, είναι των εταιρειών Regeneron και Eli Lilly. Δεν υπάρχει όμως ακόμα αντίστοιχη έγκριση χρήσης από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για ποια στάδια της νόσου προτείνεται η χρήση των θεραπευτικών αντισωμάτων;

Και στις δυο περιπτώσεις, η έγκριση αφορά στη θεραπεία του ήπιου έως μέτριου COVID-19 σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω με θετικό τεστ COVID-19, οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά με COVID-19 ή και να νοσηλευτούν. Η θεραπεία είναι μια ενδοφλέβια δόση, και πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό μετά από θετικό τεστ COVID-19 και εντός των πρώτων ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η θεραπεία δεν ενδείκνυται για τους ασθενείς που λόγω της λοίμωξης χρειάζονται αναπνευστική -επεμβατική και μη- υποστήριξη (δηλαδή δεν μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς στις ΜΕΘ).

ΜΕΘ


Η άδεια χρήσης στην περίπτωση της Ε. Lilly βασίστηκε σε δεδομένα από μια κλινική δοκιμή σε φάση 2, σε ασθενείς με πρόσφατα διαγνωσμένο ήπιο έως μέτριο COVID-19. Η δόση που είχε τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα είχε χορηγηθεί σε 107 ασθενείς (309 στο σύνολο, στην αντίστοιχη επιστημονική δημοσίευση). Η Regeneron είχε αντίστοιχα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής, και στο σύνολο αποτελέσματα από περίπου 800 ασθενείς που νόσησαν με ήπια έως μέτρια συμπτώματα Covid-19.

Η επείγουσα αδειοδότηση και στις δυο περιπτώσεις λοιπόν αναφέρεται στο ότι μπορεί να διατεθεί η θεραπεία πριν το τέλος των δοκιμών φάσης ΙΙΙ, οι οποίες φυσικά συνεχίζονται.
Ταυτόχρονα, εδώ να αναφέρουμε πως η παραγωγή αυτών των θεραπειών είναι χρονοβόρα και επίσης τιμολογούνται αρκετά πιο ακριβά από τα εμβόλια (της Εli Lilly είναι 500 φορές πιο ακριβή από το εμβόλιο της Οξφόρδης, για παράδειγμα). Δεν κοστολογούμε προφανώς την ανθρώπινη ζωή, ή την ταλαιπωρία της νοσηλείας, και το φόρτο στο σύστημα υγείας.

Τα δημοσιεύματα τα προωθούν αυτοί που δεν πίστευαν πως θα έχουμε εμβόλια

Είναι όμως ενδιαφέρον πως αυτά τα δημοσιεύματα τα προωθούν αυτοί που δεν πίστευαν πως θα έχουμε εμβόλια κατά του ιού, και πως τα διακινούν όσοι έχουν αμφιβολία για την ασφάλεια των εμβολίων. Στα εμβόλια όμως, για παράδειγμα της Pfizer, έχουμε ήδη αναλυτικά στοιχεία από 38000 εθελοντές (και όχι μόνο 309/800), και έπονται και τα αποτελέσματα άλλων μεγάλων κλινικών δοκιμών φάσης ΙΙΙ.

Αναφερόμενος στην εξαίρεση των παιδιών από τα εμβόλια επί του παρόντος, δήλωσα πως συμφωνώ με την απόφαση των αγγλικών αρχών, γιατί δεν έχουμε επαρκή στοιχεία. Αναρωτιέμαι ποια είναι η άποψη όσων ανησυχούν για τα εμβόλια αλλά δεν τους πειράζει που τα αντισώματα θα δοθούν στα παιδιά χωρίς επαρκή στοιχεία.

Η γνώμη μου είναι πως χρειάζονται περαιτέρω μελέτες με περισσότερους ασθενείς και αισιοδοξούμε τα αποτελέσματα να επιβεβαιωθούν ανεξάρτητα από τη μεγάλη Αγγλική κλινική μελέτη RECOVERY.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ 7ΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ "ΣΩΤΗΡΙΑ" 21 Ιαν 2021 | 13:43

Μίνα Γκάγκα: Το εμβόλιο της AstraΖeneca θα μπορεί να γίνεται και στα φαρμακεία

Στη διαβεβαίωση ότι τα νοσοκομεία "αντέχουν" να σηκώσουν το βάρος με τους εμβολιασμούς, εξέφρασε η διευθύντρια της 7ης κλινικής του Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα.

ΛΟΓΩ LOCKDOWN ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 21 Ιαν 2021 | 13:42

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση στα δημόσια έσοδα - Ανήλθαν σε 21,283 δισ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο έναντι 24,027 δισ. το 2019

Τα αποτελέσματα της πανδημίας γίνονται ορατά στους δείκτες δημοσίων εσόδων, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ 21 Ιαν 2021 | 13:18

Μέρκελ: Δεν εγγυώμαι την παραγωγή των εμβολίων, αλλά κάνουμε τα πάντα για να τη στηρίξουμε

"Δεν διευθύνω εργοστάσιο παραγωγής", αλλά κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την παραγωγή και την διεύρυνσή της", τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ.

ΙΣΧΥΡΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 21 Ιαν 2021 | 13:11

Αθήνα: Σε εξέλιξη το φοιτητικό συλλαλητήριο - Μαζική συμμετοχή, χωρίς αποστάσεις, πολλοί χωρίς μάσκες

Πραγματοποιείται φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ

ΣΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 21 Ιαν 2021 | 13:08

Ελβετία: Ετοιμάζεται το μεγαλύτερο αποτεφρωτήριο της Ευρώπης για τους νεκρούς του κορονοϊού

Ετοιμάζεται το μεγαλύτερο απιοτεφρωτήριο της Ευρώπης ενώ όλα τα κοσμικά θέρετρα της Ελβετίας μπαίνουν σε καραντίνα.

ΕΧΕΙ ΠΛΗΓΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 21 Ιαν 2021 | 12:25

Και η Ισπανία πιέζει ΕΕ και ΟΟΣΑ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού του Μητσοτάκη

Η Ισπανία πιστεύει πως η πιστοποίηση εμβολιασμού είναι κάτι προς το οποίο οδηγούμαστε αναπόφευκτα.

ΣΤΟ METROPOLITAN GENERAL 21 Ιαν 2021 | 11:39

Κορονοϊός: Εμβολιάστηκε και η Νατάσα Παζαϊτη - Καραμανλή [εικόνα]

Η σύζυγος του Κώστα Καραμανλή Νατάσα εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑΣ 21 Ιαν 2021 | 11:05

Κορονοϊός: Η Γερμανία θα κλείσει τα σύνορα εάν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων

Η Γερμανία μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της μπροστά στον φόβο των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη του κορονοϊού.

ΘΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΤΑ ΥΓΕΙΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ 21 Ιαν 2021 | 11:05

Πατρινό καρναβάλι για πάντα: Αρχίζει το Σάββατο με μέτρα προφύλαξης και διαδικτυακή μετάδοση

"Το πλήρωμα… του χρόνου" θα είναι το φετινό θέμα του πατρινού καρναβαλιού, που θα ξεκινήσει μεθαύριο, Σάββατο, με την τελετή έναρξης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ 21 Ιαν 2021 | 10:49

Πώς η πανδημία αλλάζει τον κλάδο των ταχυμεταφορών - Οι νέες καταναλωτικές συνήθειες

Αυξάνεται η ανάγκη για μεγαλύτερα logistics και πιο ισχυρές εταιρείες ταχυμεταφορών, είπε ο Α. Γεωργιάδης.

ΣΗΜΕΡΑ 21 Ιαν 2021 | 09:53

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Η πρόταση Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, με θέμα την πορεία της πανδημίας και του εμβολιασμού, θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 21 Ιαν 2021 | 09:42

Σαρηγιάννης για μεταλλαγμένο κορονοϊό: Είναι πιο μεταδοτικός αλλά δεν έχει σοβαρότερα συμπτώματα

Προβληματισμό προκαλούν τα ορφανά κρούσματα της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί στη χώρα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ 21 Ιαν 2021 | 09:39

Κορονοϊός: Περισσότερα τα κρούσματα και οι θάνατοι στις περιοχές με τη μεγαλύτερη οικονομική ανισότητα

Τα ευρήματα δείχνουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι όπου το χάσμα μεταξύ πλουσίων-φτωχών είναι μεγαλύτερο υπάρχουν μεγαλύτερες διαφορές στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.