Follow us

Κορονοϊός - Μόσιαλος: Τι ισχύει για τα θεραπευτικά αντισώματα και που βρισκόμαστε τώρα

Για ποια στάδια της νόσου προτείνεται η χρήση των θεραπευτικών αντισωμάτων; Τι απαντά ο Ηλίας Μόσιαλος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
μοσιαλος

Στα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως υπάρχει μια θεραπευτική προσέγγιση στα αντισώματα κατά του κορονοϊού η οποία δεν εφαρμόζεται στη χώρα μας και θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια μέχρι να έρθουν τα εμβόλια, αναφέρεται o Ηλίας Μόσιαλος.

Στην ανάρτησή του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, και διευθυντής του κέντρου Οικονομικών της Υγείας της London School of Economics, κάνει μια εκετενή αναφορά στο
τι ισχύει για τα θεραπευτικά αντισώματα.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση:

"Τα αντισώματα είναι ένα από τα συστήματα άμυνας του σώματός μας. Δηλαδή, όταν το σώμα μας εντοπίζει ξένους εισβολείς (όπως τους ιούς), το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί ειδικά αντισώματα που αναγνωρίζουν και προσκολλώνται στους εισβολείς. Κατόπιν, για να το πούμε απλά, ενεργοποιείται η διαδικασία της στοχευμένης καταστροφής τους από άλλα στοιχεία και κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό όμως γίνεται αφού ο εισβολέας έχει μπει στο σώμα μας. Δεδομένης της έλλειψης ειδικών αντι-ιικών φαρμάκων για τον κορωνοϊό, για να θεραπεύσουν ή να αποτρέψουν την εξέλιξη της ασθένειας οι κλινικές μελέτες κατευθύνθηκαν στη χρήση

• αντισωμάτων από το αίμα ατόμων που έχουν αναρρώσει από τη μόλυνση (αυτό που αναφέρεται ως "θεραπεία με αναρρωτικό πλάσμα"), ή

• αντισωμάτων που παράγονται στο εργαστήριο.

Και στις 2 περιπτώσεις στοχεύουμε στο να "εξουδετερωθεί" ο ιός και να θεραπευτούμε. Για αυτό το λόγο τα λέμε και εξουδετερωτικά ή θεραπευτικά αντισώματα.

Covid-19


Τα θεραπευτικά αντισώματα είναι στην κατηγορία των ειδικών θεραπειών κατά της νόσου του COVID-19. Καταρχάς να μην τις συγχέουμε με την προστασία που δίνουν τα εμβόλια, γιατί η δράση μιας θεραπείας αντισωμάτων διαρκεί δυνητικά για λίγους μήνες και στη συνέχεια φθίνει. Δηλαδή δεν παρέχει μακροχρόνια ανοσία γιατί δεν ενεργοποιεί την ανοσοποιητική μνήμη: αυτό το κάνουν τα εμβόλια. Αυτές οι θεραπείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή προστασία των ευπαθών πληθυσμών και των υγειονομικών και θα μπορούσαν να θεραπεύσουν άτομα που νοσούν με COVID-19 στα αρχικά στάδια.

Επί του παρόντος, υπάρχουν πάρα πολλές θεραπείες αντισωμάτων COVID-19 σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, και όταν εγκριθούν στην Ευρώπη θα είναι διαθέσιμες (σε επίπεδο θεραπείας -όχι μόνο κλινικής δοκιμής) και στη χώρα μας. Αυτές που προπορεύονται, δηλαδή που έχουν πάρει έκτακτη άδεια χρήσης στις ΗΠΑ, είναι των εταιρειών Regeneron και Eli Lilly. Δεν υπάρχει όμως ακόμα αντίστοιχη έγκριση χρήσης από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για ποια στάδια της νόσου προτείνεται η χρήση των θεραπευτικών αντισωμάτων;

Και στις δυο περιπτώσεις, η έγκριση αφορά στη θεραπεία του ήπιου έως μέτριου COVID-19 σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω με θετικό τεστ COVID-19, οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά με COVID-19 ή και να νοσηλευτούν. Η θεραπεία είναι μια ενδοφλέβια δόση, και πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό μετά από θετικό τεστ COVID-19 και εντός των πρώτων ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η θεραπεία δεν ενδείκνυται για τους ασθενείς που λόγω της λοίμωξης χρειάζονται αναπνευστική -επεμβατική και μη- υποστήριξη (δηλαδή δεν μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς στις ΜΕΘ).

ΜΕΘ


Η άδεια χρήσης στην περίπτωση της Ε. Lilly βασίστηκε σε δεδομένα από μια κλινική δοκιμή σε φάση 2, σε ασθενείς με πρόσφατα διαγνωσμένο ήπιο έως μέτριο COVID-19. Η δόση που είχε τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα είχε χορηγηθεί σε 107 ασθενείς (309 στο σύνολο, στην αντίστοιχη επιστημονική δημοσίευση). Η Regeneron είχε αντίστοιχα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής, και στο σύνολο αποτελέσματα από περίπου 800 ασθενείς που νόσησαν με ήπια έως μέτρια συμπτώματα Covid-19.

Η επείγουσα αδειοδότηση και στις δυο περιπτώσεις λοιπόν αναφέρεται στο ότι μπορεί να διατεθεί η θεραπεία πριν το τέλος των δοκιμών φάσης ΙΙΙ, οι οποίες φυσικά συνεχίζονται.
Ταυτόχρονα, εδώ να αναφέρουμε πως η παραγωγή αυτών των θεραπειών είναι χρονοβόρα και επίσης τιμολογούνται αρκετά πιο ακριβά από τα εμβόλια (της Εli Lilly είναι 500 φορές πιο ακριβή από το εμβόλιο της Οξφόρδης, για παράδειγμα). Δεν κοστολογούμε προφανώς την ανθρώπινη ζωή, ή την ταλαιπωρία της νοσηλείας, και το φόρτο στο σύστημα υγείας.

Τα δημοσιεύματα τα προωθούν αυτοί που δεν πίστευαν πως θα έχουμε εμβόλια

Είναι όμως ενδιαφέρον πως αυτά τα δημοσιεύματα τα προωθούν αυτοί που δεν πίστευαν πως θα έχουμε εμβόλια κατά του ιού, και πως τα διακινούν όσοι έχουν αμφιβολία για την ασφάλεια των εμβολίων. Στα εμβόλια όμως, για παράδειγμα της Pfizer, έχουμε ήδη αναλυτικά στοιχεία από 38000 εθελοντές (και όχι μόνο 309/800), και έπονται και τα αποτελέσματα άλλων μεγάλων κλινικών δοκιμών φάσης ΙΙΙ.

Αναφερόμενος στην εξαίρεση των παιδιών από τα εμβόλια επί του παρόντος, δήλωσα πως συμφωνώ με την απόφαση των αγγλικών αρχών, γιατί δεν έχουμε επαρκή στοιχεία. Αναρωτιέμαι ποια είναι η άποψη όσων ανησυχούν για τα εμβόλια αλλά δεν τους πειράζει που τα αντισώματα θα δοθούν στα παιδιά χωρίς επαρκή στοιχεία.

Η γνώμη μου είναι πως χρειάζονται περαιτέρω μελέτες με περισσότερους ασθενείς και αισιοδοξούμε τα αποτελέσματα να επιβεβαιωθούν ανεξάρτητα από τη μεγάλη Αγγλική κλινική μελέτη RECOVERY.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ 16 Αυγ 2022 | 10:34

Καμπανάκι Σαρηγιάννη: Αναζωπύρωση της πανδημίας αν εμφανιστεί η μετάλλαξη Κένταυρος - 18,5% πιο μεταδοτική από την Ομικρον

Ανοιχτό ενδεχόμενο να σημειωθεί έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, λόγω της πιθανής εμφάνισης της παραλλαγής "Κένταυρος", άφησε ο καθηγητής Σαρηγιάννης.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 16 Αυγ 2022 | 07:02

Κορονοϊός: Τι αλλάζει με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Ομικρον - Το φθινόπωρο στην Ελλάδα

Το νέο εμβόλιο του κορονοϊού θα μπορούσε να παράγει μακροπρόθεσμη προστασία ενάντια σε ολόκληρη την "οικογένεια" των παραλλαγών της Όμικρον.

ΑΜΕΣΟ LOCKDOWN ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ 15 Αυγ 2022 | 16:23

Σανγκάη: Πανικός σε κατάστημα ΙΚΕΑ - Οι πελάτες τρέχουν να βγουν μόλις ανακοινώθηκε καραντίνα για κρούσμα COVID

Πανικός επικράτησε σε κατάστημα IKEA στην Σανγκάη όταν ανακοινώθηκε καραντίνα λόγω κρούσματος κορονοϊού.

ΕΧΕΙ ΗΠΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 15 Αυγ 2022 | 15:36

Άλμπερτ Μπουρλά: Θετικός στον κορονοϊό και ο επικεφαλής της Pfizer - Τετραπλά εμβολιασμένος κάνει αγωγή με Paxlovid

Θετικός στον κορονοϊό διαγνώστηκε ο επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά. Έχει κάνει και τις τέσσερις δόσεις και ακολουθεί αγωγή με Paxlovid.

15 Αυγ 2022 | 15:15

Κορονοϊός: Η Βρετανία έδωσε έγκριση στο εμβόλιο της Moderna για την Όμικρον - Πότε έρχεται στην Ελλάδα

Η Μεγάλη Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που έδωσε έγκριση στο εμβόλιο της Moderna για την παραλλλαγή Όμικρον του κορονοϊού.

Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ «ΝΑ ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ» 15 Αυγ 2022 | 13:47

Τα Νησιά Μάρσαλ σε κατάσταση υγειονομικής καταστροφής λόγω κορονοϊού

Χάρη στους αυστηρούς κανόνες περί καραντίνας, τα Νησιά Μάρσαλ ήταν μία από τις τελευταίες χώρες στον κόσμο που δεν είχαν πληγεί από τον κορονοϊό

ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ 15 Αυγ 2022 | 09:27

Η Moderna ετοιμάζει εμβόλιο κατά του κορονοϊού αξιοποιώντας το DNA

Η Αυστραλία βίωσε τους τελευταίους μήνες έξαρση των μολύνσεων από τον ιό, μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 15 Αυγ 2022 | 08:17

Χωρίς μάσκες και self test η επιστροφή στα σχολεία - Το επικρατέστερο σενάριο - Τι λέει το CDC

Επί του παρόντος το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στο να μην είναι υποχρεωτικά πλέον τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 14 Αυγ 2022 | 17:53

Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο: Ποιοι και πότε θα φορούν μάσκα

Τον Σεπτέμβριο επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία και το μείζον ερώτημα είναι το πώς θα γίνει αυτό, λόγω του κύματος κορονοϊού.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 14 Αυγ 2022 | 10:58

Με long covid ένας στους οκτώ: Τα κυριότερα συμπτώματα - Σε ποιους εμφανίζεται συχνότερα, τι ισχύει για τα παιδιά

Τι πρέπει να προσέξουν μετά την ανάρρωση από Covid ακόμη και οι ασυμπτωματικοί.

ΟΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ 13 Αυγ 2022 | 08:32

Κορονοϊός: Κάθε πότε οι ασυμπτωματικοί θα πρέπει να κάνουν self test; - Νέες οδηγίες του FDA

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές έρχονται καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική υποπαραλλαγή BA.5 της Όμικρον συνεχίζει να εξαπλώνεται.

TΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ 12 Αυγ 2022 | 16:17

Συναγερμός στην Ξάνθη: Συρροή κρουσμάτων κορονοϊού σε γηροκομείο – Θετικοί τρόφιμοι και προσωπικό

Συρροή 26 κρουσμάτων κορονοϊού στο γηροκομείο Ξάνθης μαζί με τους τροφίμους, νοσούν και άλλα 10 άτομα από το προσωπικό

ΝΕΟΣ ΙΟΣ 12 Αυγ 2022 | 12:16

ΕΟΔΥ για Langya: Πυρετός, κόπωση και βήχας - Τα συμπτώματα του νέου ιού που ανιχνεύτηκε στην Κίνα

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον νέο ιό Langya που εμφανίστηκε στην Κίνα. Ποια είναι τα συμπτώματα.