
Ένα βίντεο ντοκουμέντο φέρνει στη δημοσιότητα ο Alpha, πουν δείχνει το δύσκολο σενάριο άσκησης το οποίο εκτελούσε το αεροσκάφος Φάντομ που έπεσε με τους δύο νεαρούς πιλότους στην Ανδραβίδα.
Ειδικότερα, το Φάντομ θα ακολουθούσε το σενάριο, το οποίο έλεγε πως θα έπρεπε να κατέβει από μεγάλο ύψος με ταχύτητα που ξεπερνά τα 800 χιλιόμετρα την ώρα και να προσεγγίσει τη θάλασσα σε ύψος 300 ποδιών (100 μέτρα), ενώ στη συνέχεια θα έπρεπε να πάρει κλίση 60 μοιρών για να στρίψει.
Δηλαδή οι δύο κυβερνήτες θα έπρεπε να κάνουν με το Φάντομ τους έναν σκληρό τακτικό ελιγμό και να το τοποθετήσουν σε νέα μαχητική θέση. Μάλιστα, εκείνη τη στιγμή, η δύναμη που θα χτυπούσε τα σώματά τους θα ξεπερνούσε τα 5G.
Όπως φαίνεται και στο βίντεο ντοκουμέντο, από μια άσκηση τακτικών ελιγμών στην ίδια περιοχή, ο κυβερνήτης αλλάζει συνεχώς τη θέση του Φάντομ. Αξιοσημείωτο είναι πως ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης τηρούν σιγή ασυρμάτου, επειδή το σενάριο της άσκησης αφορά πτήση "κάτω από τη μύτη" του εχθρού ώστε να τον προσεγγίσει.
Η άσκηση έχει επίπεδο τρομερής δυσκολίας, αφού οι πιλότοι φτάνουν μια ανάσα από τη θάλασσα και στην ουσία δεν έχουν χρόνο να εκτιναχθούν από τις θέσεις τους...
Δείτε το παρακάτω βίντεο από το 03:35:
"Ανά πάσα στιγμή ελοχεύει ο κίνδυνος για ατύχημα λόγω του ύψους", τονίζει στον ALPHA ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, αντιπτέραρχος εν αποστρατεία.
Κωνσταντέλλος: Όποιο αεροσκάφος πετάει με πιστοποίηση είναι ασφαλές
Για το τραγικό συμβάν με την πτώση του αεροσκάφους F4-Phantom στην Ανδραβίδα μίλησε στην ΕΡΤ ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, κυβερνήτης της Πολιτικής Αεροπορίας.
Αφού έδωσε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του συγκυβερνήτη και την Πολεμική Αεροπορία ο κ. Κωνσταντέλλος ρωτήθηκε για τα πιθανά αίτια της συντριβής "δεν μπορώ να σας πω για τα αίτια του συγκεκριμένου δυστυχήματος. Νομίζω ότι ήδη οι διερευνητές της Πολεμικής Αεροπορίας θα μπορέσουν να συλλέξουν κάποια στοιχεία και όχι όλα, γιατί τα συγκεκριμένα αεροσκάφη δεύτερης γενιάς δεν έχουν καταγραφέα πτήσεων, άρα από το ζευγάρι – το δεύτερο αεροσκάφος- από τις συνομιλίες, είτε από την κατάσταση των συντριμμιών που έχουν ήδη περισυλλεγεί, να βγάλουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα" και πρόσθεσε πως "είναι δεδομένο και αυτό συμβαίνει σε όλα τα αεροσκάφη, είτε μαχητικά είτε πολιτικά, ότι όσο πιο κοντά είσαι στο έδαφος ή στο νερό, τόσο δυσκολότερη είναι η πτήση και οι χειρισμοί πρέπει να είναι μεγαλύτερης ακριβείας, γιατί το περιθώριο λάθους είναι πάρα πάρα πολύ μικρό".
Για το εάν ένα αεροσκάφος προηγούμενης γενιάς μπορεί να θεωρηθεί "σαν καινούριο" μετά τις αναβαθμίσεις που πραγματοποιούνται ο κ. Κωνσταντέλλος ξεκαθάρισε πως "ένα αεροσκάφος, όπως και ένα αυτοκίνητο, αν είναι παλιό, δεν παίζει τόσο ρόλο, όσο το αν είναι καλοσυντηρημένο ή κακοσυντηρημένο. Αν ένα αεροσκάφος αυτού του είδους έχει περάσει τους περιοδικούς ελέγχους που προβλέπει η κατασκευάστρια εταιρεία είναι αξιόπλοο 100%. Οποιοδήποτε αεροσκάφος πιστοποιείται και πετά είναι ασφαλές".
"Στις πολεμικές αποστολές ξεπερνάς τα όρια"
Τις συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια πτήσης ενός μαχητικού αεροσκάφους περιέγραψε ο κ. Κωνσταντέλλος λέγοντας πως "οι συνάδελφοι της Πολεμικής Αεροπορίας δεν εκτελούν εμπορικά δρομολόγια, εκτελούν πολεμικές αποστολές και όταν εκτελείς πολεμική αποστολή φτάνεις και κάποιες φορές ξεπερνάς τα όρια και του αεροσκάφους και του εαυτού σου και τότε συναντάς το ατύχημα ή το δυστύχημα. Εδώ λοιπόν μιλάμε για μία πολεμική επιχείρηση, μια εκπαίδευση η οποία έχει χαρακτηριστικά πολύ μεγάλης έντασης, χαμηλό ύψος, μεγάλη ταχύτητα".
Ερωτηθείς αν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη πρέπει να αντικατασταθούν απάντησε ό,τι "τα αεροσκάφη αυτά θα αντικατασταθούν προφανώς, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, όσο μπαίνουν μέσα στην Πολεμική Αεροπορία καινούργια αεροσκάφη, καθότι πρέπει να υπάρξει μια συγκεκριμένη δυνατότητα και δύναμη πυρός στον αέρα που σήμερα καλύπτεται μερικώς. Νομίζω έχουν μείνει 33 τέτοια αεροσκάφη στο στόλο μας, σε ένα στόλο που αριθμεί πάνω από 250 μαχητικά".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr